Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Escrocherie


„Vrei să fii fotomodel? Hai că te fraierim noi!“

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 10.07.2009
• Agenția Oxygen Models a țepuit mii de brașoveni, promițîndu-le că vor fi vedete în reclame
• După ce fac poze unei serii de candidați la succes și le iau banii, creierul afacerii schimbă sediul firmei și apoi dispare cu totul din oraș

Poate ați fost acostați pe Republicii de vreun agent care s-a prezentat ca fiind de la o firmă de modeling și care v-a propus să jucați în reclame. Mulți brașoveni au pățit-o. Mai ales cei cu copii. „Vai ce drăguț, e bebelușul dumneavoastră. Nu vreți să îl vedeți pe coperta unei reviste?“ Cam așa erau racolați brașovenii naivi. Mulți au căzut în plasa așa-zișilor agenți. Oamenii încîntați de propunere au plătit niște bani, chipurile ca să intre într-o bază de date, și apoi au așteptat să fie chemați la filmări. Doar cu așteptarea s-au și ales. Oxygen Models acționează de mai bine de jumătate de an în Brașov. Sînt sute, poate mii de victime țepuite deja. Monitorul Expres a aflat cum e să fii păcălit cu o carieră în publicitate. Firul escrocheriei este încîlcit rău, dar polițiștii brașoveni i-au dat de capăt.

„Eu cred că e țeapă“

Doru e un tînăr brașovean care a venit luna trecută la redacția Monitorul Expres cu o chitanță care demonstra că a plătit 49,5 lei, taxă de înscriere. Înscriere la ce, nu se precizează pe hîrtia cu valoare fiscală. Doru credea că pentru catalogul care l-ar fi propulsat în modeling. Atunci cînd un tînăr domn l-a agățat pe stradă și i-a propus să joace în reclame, n-a stat mult să se gîndească. Doru a plătit taxa, și le-a povestit prietenilor că are șansa să fie celebru. S-a pus pe așteptat. Și a tot așteptat. O lună, două. Din februarie, pînă în iunie. Nimeni nu l-a căutat, iar mult visatul debut în publicitate a rămas doar o promisiune. Mai mult, poza lui nici măcar n-a fost pusă pe site-ul agenției, așa cum l-au asigurat „impresarii“. Furios că a pierdut banii și n-a ajuns nici măcar candidat la fotomodelism, Doru s-a plîns la Monitorul Expres, povestind cum a fost fraierit și golit de 50 de lei. „Eu cred că e țeapă“, spune el. Așa că reporterul Monitorul, sub acoperirea unei povești credibile, a bătut la ușa Agenției Oxygen Models, pe atunci pe Strada Republicii nr. 38. Am intrat și am găsit vreo șase băieți și fete, într-un studio foto. Totul părea în regulă. Explicînd că sînt mama unui ,,copil frumos, și numai bun de reclame“, am început discuția cu acești ,,descoperitori“ de talente

50 de lei pentru o iluzie

Fiindcă nu era cu mine și ,,copilul“, și nici taxă nu am plătit în avas, s-au debarasat repede de mine. Totuși, tînăra Dana, s-a oferit să-mi explice detaliile afacerii: „Înscriem persoane de la vîrsta de 6 luni pînă la vîrsta de 31 de ani. Copilul va fi chemat la două activități într-un an, prima, în cel mult trei luni. Poate și mai des, în funcție de numărul de copii. Se pot cîștiga pînă la 1.000 de euro pe activitate, plus produse oferite de sponsori, hăinuțe, dulciuri. Veniți data viitoare cu copilașul, achitați taxa de 50 de lei și așteptați să fiți contactați. Cu cel puțin două săptămîni înainte de fiecare ședință foto. În cazul în care nu puteți veni la o activitate, copilul va fi înlocuit cu altul. E vorba de reviste pentru copii sau de reviste pentru mame“. Și mi-a arătat niște foi rupte de prin cataloage de modă, imposibil de identificat. Am văzut copii frumos îmbrăcați care prezentau moda, dar care nu păreau români, după cum nici revista nu părea românească. Am fost însă asigurată că pe acele pagini era vorba de copii din Brașov. Așa că perspectivele fiului meu păreau exelente!

Cum funcționa escrocheria?

Înțelegerea între viitorul client și agenție este consfințită printr-un pseudocontract. Rubricile pe care trebuie să le completeze părintele despre copil sînt: înălțime, greutate, vîrstă, dacă are experiență în domeniu. Nimic altceva. Pentru taxa de 50 de lei, candidatul la modeling este fotografiat de un „profesionist“, în micul studio improvizat în sediul agenției. Apoi, fotografia, una de mărimea celei de buletin, ar urma să fie postată pe site-ul agenției. Teoretic. Pentru că unii plătitori de înscriere sînt uitați. Cine revine peste două-trei luni să întrebe ce se mai aude cu promovarea în lumea modei, e sfătuit să mai aștepte, „că doar n-a trecut anul“. Cine cere banii înapoi, află că taxa de înscriere nu se restituie. Dacă îi tot sîcîi, îți explică politicoși că de-asta nu te selecționează firmele de advertising, fiindcă ești trecut la secțiunea „amatori“. Așa că, impresarii devin amabili și-ți oferă șansa să treci la „profesioniști“, achitînd însă 250 de euro. De acești bani, primești un așa-zis catalog de prezentare, cu 24 de candidați, și cu el rămîi. Pierzi o groază de bani și rezultatul e tot la Sîntul Așteaptă. Acesta era mersul lucrurilor la agenția de fotomodele Oxygen Models. Nimeni nu a ajuns fotomodel, nimeni n-a văzut un contract cu vreo firmă de publicitate. Păgubiții și-au dat seama prea tîrziu că au fost păcăliți.

Agenți la negru

Că totul e o plasă de prins naivi confirmă și un fost angajat al firmei de modeling. „Nu există seriozitate, nu dau nimic, dar bani iau de la oameni. Vorbesc mult și mint la fel de mult. N-am auzit să aibă măcar vreun contract cu firme de publicitate“, spune Parepa, un tînăr care nu e din Brașov, dar nici n-ar vrea să-și dea numele, ca să nu se trezească cu probleme. Cît a lucrat, i-a fost rușine de ceea ce făcea, dar i-a trebuit și lui ,,un ban“. „Niciun angajat nu are carte de muncă, totul e în neregulă la ei, de la A la Z. Așa că am plecat de acolo acum trei luni. Zilnic primeam reclamații de la oameni. Și acum mă mai sună păgubiții. Îi sfătuiesc să își recupereze banii în instanță, dar știu și ei că sînt slabe șanse“. Tînărul povestește că aceeași firmă-fantomă a stat un an și în Bacău, unde au fraierit mii de persoane. Cînd au apărut plîngerile, au fugit. Dar au uitat niște acte prin birou, pe care o victimă le-a dus la poliție. „Credeți că s-a întîmplat ceva? Tot ei au depus plîngere că li s-au furat acte. Se zice că aveau pile mari, acolo unde trebuie“, crede Parepa.

Și-au schimbat sediul, dar năravul ba

Parepa povestește că agenții reușeau să convingă în total cam 50 de persoane pe zi. Ceea ce însemna că firma făcea cam 2.500 de lei zilnic. Din taxa de 50 de lei, 10 lei erau comisionul agentului. „Nu era greu de convins omul. Îi lăudai ochii, silueta, copilul, îi spuneai că are potențial. Și asta «doar» pentru 50 de lei. Îi promiteai să apară în reviste, în clipuri, chiar în filme. Dar ei nu fac nimic pentru promovare. Îți scot ochii cu ședința aia foto. Chitanța pe care ți-o dau n-are nicio valoare, ar trebui și o factură la sume peste o mie de lei. Ce fac ei, cred că se numește evaziune fiscală și înșelăciune. Ar trebui să facă pușcărie“, crede Parepa, care, atunci cînd a terminat-o cu firma, a fost scos afară cu amenințări. Între timp, firma Oxygen Models a dispărut de la adresa de pe Republicii nr. 38. S-a mutat pe Republicii nr. 6. De aici, se va muta probabil curînd. Cazul a intrat însă în atenția Serviciului de Investigare a Fraudelor.

Caracatița Dream Models

• Escrocheriile cu agenții de modeling nu sînt noi. Au existat zeci, în toată țara. Funcționau după aceeași rețetă: racolau naivi, le luau banii și apoi se făceau nevăzute. Cel mai răsunător caz, întins în mai multe orașe, a fost cel al agenției Dream Models.

Patronul și-a dat număr fals

• OXYGEN MODELS SRL, prestatoare de „activități ale agențiilor de publicitate“, are sediul în Craiova, pe strada Bibescu 86, bloc A14A, sc. 1, ap. 33. Acolo locuiește, probabil, unicul administrator al societății, Savu Andrei Cătălin. La numărul de telefon oferit publicului, răspunde un bărbat, tot din Craiova, care, sătul de atîtea apeluri, dă explicații: „Acesta e numărul meu de vreo 10 ani. Știu că ați luat numărul lui Savu de la Finanțe, dar și-a dat un număr fals. Nu știu cine e băiatul ăsta, nu știu de ce primesc eu atîtea înjurături din cauza lui“.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Împreună, proprietari și autoritatea locală


Prima casă cu fațada reabilitată în parteneriat

O nouă etapă de dezvoltare a învățământului profesional


19 companii susțin Campusul Tehnic Brașov

Puse la dispoziția brașovenilor


Șapte terenuri de sport din Brașov sunt refăcute
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Prima pagina


  Amenzi de 4.000 lei pentru lipsa parcărilor pentru biciclete


  Azi 09:30
 • ➤ Eveniment


  Un oraș în derivă


  Prefectul anunță că va cere dizolvarea Consiliului Local Predeal


  Azi 09:26
 • ➤ Eveniment


  Regulamentul locatarilor de la bloc trebuie adoptat până la sfârșitul lunii


  Azi 09:21
 • ➤ Eveniment


  Trei zile cu restricții de circulație pe strada Castanilor


  Azi 09:20
 • ➤ Eveniment


  Foc la două locuințe din Brașov


  Azi 09:18
 • ➤ Eveniment


  Încălzirea pentru locale


  USR evaluează doi candidați pentru Primăria Brașov


  Azi 09:13
 • ➤ Eveniment


  Vorbe la guvern despre finanțarea Aeroportului Brașov


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  Spitalul Regional Brașov ar putea fi finanțat după rețeta poloneză


  Azi 09:07
 • ➤ Actualitate


  Un junior a câștigat turneul de tenis al Brașovului


  Azi 09:01
 • ➤ Local


  Accident cu un mort pe podul de la Dârste, în Brașov


  Azi 08:49
 • ➤ National


  Țara arde, baba nu


  Dăncilă lasă Guvernul în plină criză și pleacă la New York pentru „poze“ de campanie


  Azi 08:54
 • ➤ National


  22 de candidați la Cotroceni


  Azi 08:52
 • ➤ National


  „E nevoie de o reformă constituțională profundă“


  Azi 08:46
 • ➤ Life


  Pusă pe treabă


  Viviana Sposub nu crede că e prea sexy pentru „Vorbește Lumea”


  Azi 08:42
 • ➤ Life


  S-au căsătorit pe cel mai înalt vârf din România


  Azi 08:40
 • ➤ Life


  Nicoleta Luciu a împlinit 39 de ani


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Cine e bărbatul de care a divorțat Irina Rimes


  Azi 08:35
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Plânsul face minuni


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  A murit Iuliu Ienei, fostul mare fotbalist al Brașovului


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Olimpia CSU Brașov și-a definitivat lotul


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Victorie la pas


  Corona Brașov, la galop și în fața CSM Slatina


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Olimpic Zărnești, în cădere liberă


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov, victorie lejeră cu Baloteștiul


  Azi 08:08
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, doar un egal cu Vedița Colonești


  Dubla lui Romeo Surdu n-a fost de ajuns


  Azi 08:04
 • ➤ Local


  O masă de aer polar va traversa România săptămâna viitoare


  15.09.2019
 • ➤ Life


  Banii, singurul adevăr pentru "Ticăloasele" (VIDEO)


  15.09.2019
 • ➤ Sport


  Doliu în sportul românesc! A murit Iuliu Ienei, o legendă a fotbalului brașovean


  15.09.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov s-a distrat cu CSM Slatina /Ion Crăciun: „Un joc bun“


  15.09.2019
 • ➤ National


  Liberalii nu cred în voturile ALDE și ProRomania la moțiunea de cenzură


  15.09.2019
 • ➤ Local


  O casă din Scheiul Brașovului a luat foc


  15.09.2019
 • ➤ Local


  Un autobuz cu pasageri a luat foc la Teliu, lângă Brașov


  15.09.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, egal nebun cu Vedița Colonești/ Cetate Râșnov, victorie cu Baloteștiul


  14.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Surpriză la Zărnești/Precizia Săcele, scorul etapei


  14.09.2019
 • ➤ Local


  Corul din Cambridge, în concertul de Crăciun de la Biserica Neagră din Brașov


  14.09.2019
 • ➤ Local


  Spitalul Regional Brașov ar putea fi finanțat după rețeta poloneză


  14.09.2019
 • ➤ National


  Dăncilă lasă Guvernul în plină criză și pleacă la New York pentru fotografii de campanie


  14.09.2019
 • ➤ Local


  2 membri USR, în cursa internă pentru candidatura la Primăria Brașov și 4 pentru președinția Consiliului Județean


  13.09.2019
 • ➤ Local


  ISU Brașov va avea un elicopter ușor, făcut de Airbus Brașov


  13.09.2019
 • ➤ Life


  NASA confirmă


  Cinci situri antice care ar putea fi portaluri către alte lumi


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Ieftină și bună


  10 întrebuințări ale cremei de gălbenele


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Moștenire din strămoși


  Plăcinta mocanilor din Săcele


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Girafele primesc protecție internațională sporită


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Divorț


  Trista poveste de dragoste a țestoaselor Bibi și Poldi


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Dezvăluiri


  Lisei-Marie Presley c㠄i-a fost team㓠să aibă copii cu Michael Jackson


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Era talentată și frumoasă


  I s-a propus să joace la Hollywood, dar a refuzat


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Adevărul nespus din viața vedetei


  Celebra Elizabeth Taylor a fost un copil abuzat


  13.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Centre culturale în fostele cinematografe Astra și Popular


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Puțină grijă


  Haine și încălțăminte pentru pacienții cronici de la Psihiatrie


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Voluntari la Zidul Cetății


  13.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Penalizați cu 10% din salariu timp de o lună

  Articolul următor

  Izolarea blocurilor, și la Săcele


  Aproape 40 de blocuri din municipiu, propuse pentru reabilitare termică

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 17.249 milisecunde, încărcat în milisecunde