Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Escrocherie


„Vrei să fii fotomodel? Hai că te fraierim noi!“

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 10.07.2009
• Agenția Oxygen Models a țepuit mii de brașoveni, promițîndu-le că vor fi vedete în reclame
• După ce fac poze unei serii de candidați la succes și le iau banii, creierul afacerii schimbă sediul firmei și apoi dispare cu totul din oraș

Poate ați fost acostați pe Republicii de vreun agent care s-a prezentat ca fiind de la o firmă de modeling și care v-a propus să jucați în reclame. Mulți brașoveni au pățit-o. Mai ales cei cu copii. „Vai ce drăguț, e bebelușul dumneavoastră. Nu vreți să îl vedeți pe coperta unei reviste?“ Cam așa erau racolați brașovenii naivi. Mulți au căzut în plasa așa-zișilor agenți. Oamenii încîntați de propunere au plătit niște bani, chipurile ca să intre într-o bază de date, și apoi au așteptat să fie chemați la filmări. Doar cu așteptarea s-au și ales. Oxygen Models acționează de mai bine de jumătate de an în Brașov. Sînt sute, poate mii de victime țepuite deja. Monitorul Expres a aflat cum e să fii păcălit cu o carieră în publicitate. Firul escrocheriei este încîlcit rău, dar polițiștii brașoveni i-au dat de capăt.

„Eu cred că e țeapă“

Doru e un tînăr brașovean care a venit luna trecută la redacția Monitorul Expres cu o chitanță care demonstra că a plătit 49,5 lei, taxă de înscriere. Înscriere la ce, nu se precizează pe hîrtia cu valoare fiscală. Doru credea că pentru catalogul care l-ar fi propulsat în modeling. Atunci cînd un tînăr domn l-a agățat pe stradă și i-a propus să joace în reclame, n-a stat mult să se gîndească. Doru a plătit taxa, și le-a povestit prietenilor că are șansa să fie celebru. S-a pus pe așteptat. Și a tot așteptat. O lună, două. Din februarie, pînă în iunie. Nimeni nu l-a căutat, iar mult visatul debut în publicitate a rămas doar o promisiune. Mai mult, poza lui nici măcar n-a fost pusă pe site-ul agenției, așa cum l-au asigurat „impresarii“. Furios că a pierdut banii și n-a ajuns nici măcar candidat la fotomodelism, Doru s-a plîns la Monitorul Expres, povestind cum a fost fraierit și golit de 50 de lei. „Eu cred că e țeapă“, spune el. Așa că reporterul Monitorul, sub acoperirea unei povești credibile, a bătut la ușa Agenției Oxygen Models, pe atunci pe Strada Republicii nr. 38. Am intrat și am găsit vreo șase băieți și fete, într-un studio foto. Totul părea în regulă. Explicînd că sînt mama unui ,,copil frumos, și numai bun de reclame“, am început discuția cu acești ,,descoperitori“ de talente

50 de lei pentru o iluzie

Fiindcă nu era cu mine și ,,copilul“, și nici taxă nu am plătit în avas, s-au debarasat repede de mine. Totuși, tînăra Dana, s-a oferit să-mi explice detaliile afacerii: „Înscriem persoane de la vîrsta de 6 luni pînă la vîrsta de 31 de ani. Copilul va fi chemat la două activități într-un an, prima, în cel mult trei luni. Poate și mai des, în funcție de numărul de copii. Se pot cîștiga pînă la 1.000 de euro pe activitate, plus produse oferite de sponsori, hăinuțe, dulciuri. Veniți data viitoare cu copilașul, achitați taxa de 50 de lei și așteptați să fiți contactați. Cu cel puțin două săptămîni înainte de fiecare ședință foto. În cazul în care nu puteți veni la o activitate, copilul va fi înlocuit cu altul. E vorba de reviste pentru copii sau de reviste pentru mame“. Și mi-a arătat niște foi rupte de prin cataloage de modă, imposibil de identificat. Am văzut copii frumos îmbrăcați care prezentau moda, dar care nu păreau români, după cum nici revista nu părea românească. Am fost însă asigurată că pe acele pagini era vorba de copii din Brașov. Așa că perspectivele fiului meu păreau exelente!

Cum funcționa escrocheria?

Înțelegerea între viitorul client și agenție este consfințită printr-un pseudocontract. Rubricile pe care trebuie să le completeze părintele despre copil sînt: înălțime, greutate, vîrstă, dacă are experiență în domeniu. Nimic altceva. Pentru taxa de 50 de lei, candidatul la modeling este fotografiat de un „profesionist“, în micul studio improvizat în sediul agenției. Apoi, fotografia, una de mărimea celei de buletin, ar urma să fie postată pe site-ul agenției. Teoretic. Pentru că unii plătitori de înscriere sînt uitați. Cine revine peste două-trei luni să întrebe ce se mai aude cu promovarea în lumea modei, e sfătuit să mai aștepte, „că doar n-a trecut anul“. Cine cere banii înapoi, află că taxa de înscriere nu se restituie. Dacă îi tot sîcîi, îți explică politicoși că de-asta nu te selecționează firmele de advertising, fiindcă ești trecut la secțiunea „amatori“. Așa că, impresarii devin amabili și-ți oferă șansa să treci la „profesioniști“, achitînd însă 250 de euro. De acești bani, primești un așa-zis catalog de prezentare, cu 24 de candidați, și cu el rămîi. Pierzi o groază de bani și rezultatul e tot la Sîntul Așteaptă. Acesta era mersul lucrurilor la agenția de fotomodele Oxygen Models. Nimeni nu a ajuns fotomodel, nimeni n-a văzut un contract cu vreo firmă de publicitate. Păgubiții și-au dat seama prea tîrziu că au fost păcăliți.

Agenți la negru

Că totul e o plasă de prins naivi confirmă și un fost angajat al firmei de modeling. „Nu există seriozitate, nu dau nimic, dar bani iau de la oameni. Vorbesc mult și mint la fel de mult. N-am auzit să aibă măcar vreun contract cu firme de publicitate“, spune Parepa, un tînăr care nu e din Brașov, dar nici n-ar vrea să-și dea numele, ca să nu se trezească cu probleme. Cît a lucrat, i-a fost rușine de ceea ce făcea, dar i-a trebuit și lui ,,un ban“. „Niciun angajat nu are carte de muncă, totul e în neregulă la ei, de la A la Z. Așa că am plecat de acolo acum trei luni. Zilnic primeam reclamații de la oameni. Și acum mă mai sună păgubiții. Îi sfătuiesc să își recupereze banii în instanță, dar știu și ei că sînt slabe șanse“. Tînărul povestește că aceeași firmă-fantomă a stat un an și în Bacău, unde au fraierit mii de persoane. Cînd au apărut plîngerile, au fugit. Dar au uitat niște acte prin birou, pe care o victimă le-a dus la poliție. „Credeți că s-a întîmplat ceva? Tot ei au depus plîngere că li s-au furat acte. Se zice că aveau pile mari, acolo unde trebuie“, crede Parepa.

Și-au schimbat sediul, dar năravul ba

Parepa povestește că agenții reușeau să convingă în total cam 50 de persoane pe zi. Ceea ce însemna că firma făcea cam 2.500 de lei zilnic. Din taxa de 50 de lei, 10 lei erau comisionul agentului. „Nu era greu de convins omul. Îi lăudai ochii, silueta, copilul, îi spuneai că are potențial. Și asta «doar» pentru 50 de lei. Îi promiteai să apară în reviste, în clipuri, chiar în filme. Dar ei nu fac nimic pentru promovare. Îți scot ochii cu ședința aia foto. Chitanța pe care ți-o dau n-are nicio valoare, ar trebui și o factură la sume peste o mie de lei. Ce fac ei, cred că se numește evaziune fiscală și înșelăciune. Ar trebui să facă pușcărie“, crede Parepa, care, atunci cînd a terminat-o cu firma, a fost scos afară cu amenințări. Între timp, firma Oxygen Models a dispărut de la adresa de pe Republicii nr. 38. S-a mutat pe Republicii nr. 6. De aici, se va muta probabil curînd. Cazul a intrat însă în atenția Serviciului de Investigare a Fraudelor.

Caracatița Dream Models

• Escrocheriile cu agenții de modeling nu sînt noi. Au existat zeci, în toată țara. Funcționau după aceeași rețetă: racolau naivi, le luau banii și apoi se făceau nevăzute. Cel mai răsunător caz, întins în mai multe orașe, a fost cel al agenției Dream Models.

Patronul și-a dat număr fals

• OXYGEN MODELS SRL, prestatoare de „activități ale agențiilor de publicitate“, are sediul în Craiova, pe strada Bibescu 86, bloc A14A, sc. 1, ap. 33. Acolo locuiește, probabil, unicul administrator al societății, Savu Andrei Cătălin. La numărul de telefon oferit publicului, răspunde un bărbat, tot din Craiova, care, sătul de atîtea apeluri, dă explicații: „Acesta e numărul meu de vreo 10 ani. Știu că ați luat numărul lui Savu de la Finanțe, dar și-a dat un număr fals. Nu știu cine e băiatul ăsta, nu știu de ce primesc eu atîtea înjurături din cauza lui“.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Dacă faceți petrecere noaptea puteți fi amendat cu 6.000 de lei


  Azi 18:18
 • ➤ Life


  Iubirea nu este superficialitate, iubirea este magie, amintește "Red Shoes and the 7 Dwarfs" (VIDEO)


  Azi 17:26
 • ➤ Local


  Un tânăr a murit pe pârtia din Predeal, după ce a furat un snowmobil


  Azi 14:52
 • ➤ Local


  Legile privind intervenția polițiștilor se schimbă de astăzi


  Azi 14:06
 • ➤ Local


  Crimă la Brașov în cartierul Bartolomeu


  Azi 07:08
 • ➤ Sport


  LNBF. Olimpia CSU Brașov, victorie de senzație cu CSM Satu Mare


  25.01.2020
 • ➤ Sport


  Chiara Holzl a câștigat primul concurs de Cupa Mondială de la Râșnov


  25.01.2020
 • ➤ International


  Virusul chinez a ajuns în alte 11 țări, inclusiv din Europa. Ultimul bilanț: 41 de morți, peste 1.300 de cazuri


  25.01.2020
 • ➤ Local


  Un nou accident în fața colegiului Meșotă din Brașov


  25.01.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep e în optimi la Australian Open unde o va întâlni pe Elise Mertens


  25.01.2020
 • ➤ Sport


  Echipa feminină de tenis de masă a României s-a calificat la Jocurile Olimpice


  24.01.2020
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK. Final de cantonament. Concluziile antrenorului Leo Grozavu


  24.01.2020
 • ➤ Sport


  Cazul de dopaj de la Corona Brașov se extinde și la hochei! Cristi Balaj: A apărut și disciplina hochei în discuție


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Decizie definitivă! Corona Brașov a fost retrogradată din Liga Națională!


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov a câștigat amicalul cu ACS Kids Tâmpa U19


  23.01.2020
 • ➤ Local


  Airbus Helicopters România, contract pentru mentenanța elicopterelor Armatei Bulgariei


  23.01.2020
 • ➤ Local


  La Colegiul Titulescu, elevii învață la cursul ProtoShop Live design de produs pentru clienți reali


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep e în turul 3 la Australian Open. Victorie în două seturi cu britanica Harriet Dart


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Locuri de vis


  9 dintre cele mai frumoase parcuri naționale din lume


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Pregătește-te de sezonul estival


  Dantela, întotdeauna alegerea perfectă


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Îți lasă gura apă


  Galaktoboureko, plăcinta zeilor


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Top 4


  Cele mai periculoase animale de pe Terra omoară 1 milion de oameni pe an


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Caruselul succesului


  Cum a intrat Lady Gaga în faliment


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Berlinala 2020


  Radu Jude, primul regizor român cu trei producții în festival


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Când apare noul serial House of Dragons


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Și-a acceptat vârsta


  Sandra Bullock e fericită


  23.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  Pe drumuri ocolite între Câmpina și Brașov


  23.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Investiții


  Spitalul din Zărnești, aparatură și echipamente de ultimă generație


  23.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Primăria Făgăraș, la a doua ediție de bugetare participativă


  23.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Cabana de la Plaiul Foii va fi modernizată


  23.01.2020
 • ➤ Week-end


  Invitații


  Unde ieșim în weekendul Micii Uniri


  23.01.2020
 • ➤ National


  I se fâlfâie de lege


  CCR: Alegerea lui Meleșcanu la șefia Senatului e neconstituțională


  23.01.2020
 • ➤ National


  Cetățenii cu viza de flotant într-o localitate nu pot vota acolo


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Frumusețea, din genă


  Mihaela Rădulescu este leit mama ei


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Smiley se mută la Los Angeles


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Pamela Anderson a ajuns la soțul 5


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Augustin Viziru va fi tată pentru prima oară


  23.01.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Consumul de combustibil


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, victorie în primul amical din 2020


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  JOT2020


  Campionii olimpici cer o pistă de bob în România


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Gigi Becali, despre transferul lui Chipciu la CFR Cluj


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep vs. Harriet Dart, la Australian Open


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Cupa Mondială de sărituri cu schiurile - Râșnov 2020


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Absolventă a cursului Master Coach


  Mariana Tîrcă revine în antrenorat


  23.01.2020
 • ➤ Local


  Update/ Muzicianul brașovean care s-a întors din epicentrul epidemiei din China se află în carantină


  22.01.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, amical cu nouă goluri la Vulcan


  22.01.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov a luat un jucător de la Sepsi OSK 2 l Marin Barbu: „Nu e rău copilul“


  22.01.2020
 • ➤ Local


  CCR: Teodor Meleșcanu nu a fost ales legal președintele Senatului


  22.01.2020
 • ➤ Local


  A fost inaugurată Unitatea Medicală Mobilă aSpitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov


  22.01.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Penalizați cu 10% din salariu timp de o lună

  Articolul următor

  Izolarea blocurilor, și la Săcele


  Aproape 40 de blocuri din municipiu, propuse pentru reabilitare termică

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 15.341 milisecunde, încărcat în milisecunde