Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

E vremea lor


Strugurii, medicamentul zeilor

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 28.09.2010
• Cura cu struguri proaspeți și must pregătește organismul pentru sezonul gripelor, detoxifică și ameliorează bolile de inimă și articulații

Cercetătorii descoperă zilnic noi efecte miraculoase ale strugurilor asupra sănătății organelor, întărind astfel ceea ce medicii antichității știau de mult. Strugurii aduc infinite beneficii sănătății, consumați proaspeți, sub formă de must sau prin sîmburi, înzestrați și ei cu virtuți terapeutice. Pînă nu demult apreciați doar ca materie primă pentru vin, strugurii au devenit materie primă pentru medicamente. Cura cu boabele dulci și aromate rivalizează ca acțiune terapeutică cu o întreagă industrie de medicamente. Acum se culege via, ciorchinii stau pe tarabe așteptîndu-ne să-i aducem acasă. Ce mai așteptăm? E vremea terapiei cu struguri, pentru detoxifiere, prevenirea și vindecarea unor afecțiuni care în fața acestui medicament oferit de natură, cedează negreșit.

O colecție de substanțe vitale

În compoziția strugurilor intră vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, D și P, ca și săruri minerale, precum cele de fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, mangan, arsen și crom. Un kilogram de struguri echivalează ca valoare nutritivă cu 1,5 kg de mere, 2 kg de piersici, 3 kg de potocale. Puterile miraculoase ale strugurelui se datorează și bioelementelor: enzime, substanțe radioactive. Strugurii sînt 73% apă și 23% zaharuri de tip monozaharide, celuloză, pectină, acid tartric liber. Cu totul extraordinar este faptul că strugurele ne oferă proprietățile sale medicinale fără a suprasolicita aparatul digestiv, este fructul cel mai bine digerat de stomac. Flavonoidele din struguri veghează la sănătatea arterelor, capilarelor, ligamentelor, tendoanelor, a sistemului imunitar și a pielii. Rolul strugurilor este și de protecție antitumorală și de reglare endocrină. De fapt, nu există organ care să nu beneficieze de pe urma acțiunii strugurilor. O echipă de cercetători de la Universitatea Harvard a descoperit un ingredient în mustul de struguri care prelungește durata de viață cu pînă la 80%.

Ameliorator al bolilor reumatismale

Bogat în vitamina B, strugurele este înzestrat cu virtuți calmante, sedative și hipnotice. Încercați, timp de cîteva săptămîni, să înlocuiți somniferul cu un pahar de suc de struguri, chiar înainte de culcare. Acest tratament natural, extrem de simplu, ajută fără greș. Cei care suferă de gută, reumatism și artroză resimt o profundă alinare, deoarece acest fruct debarasează țesuturile de reziduurile alimentare incomplet arse. Persoanele anemice prind putere. Regulator al tensiunii, strugurele este util pentru hipertensivi, dar și pentru hipotensivi. Cura de struguri curăță rinichii (mai ales în caz de nefrită), diminuează aciditatea urinară, scade cantitatea de acid uric, are o acțiune benefică asupra ficatului. În bolile de nutriție și cele cardiovasculare, cura de struguri are efecte uimitoare. Diabeticii nu sînt excluși de la această cură, deoarece strugurii conțin zaharuri cu ardere lentă, care se asimilează cu ușurință. În plus, zahărul din struguri îngrașă mai puțin decît glucidele altor alimente. În caz de rahitism, epuizare, demineralizare, strugurii ajută mai mult decît orice supliment. Strugurele are asupra sîngelui un puternic efect depurator și alcalinizant, este un factor care ameliorează circulația, un tonic și un detoxifiant al organismului, un diuretic excepțional.

Mătura care curăță colonul

Strugurii ajută colonul, contribuind la eliminarea completă a deșeurilor toxice. Curăță bine intestinul, stimulează digestia, peristaltismul intestinal, cojile lor acționînd ca un piston natural care împinge din colon materiile reziduale. Dar, în cazul curei de durată, poate avea efect opus, favorizînd constipația. Pentru evitarea acestui neajuns, e bine ca strugurii să se consume fără sîmburi, adică sub formă de suc proaspăt sau must. Cura cu struguri împreună cu remediile locale (unguent de tătăneasă, de cătină) sînt o combinație infailibilă în tratarea hemoroizilor. În urma unui studiu recent, s-a descoperit că dacă se consumă mulți struguri, se reduce incidența tumorilor localizate la plămîni. Se pare că strugurii negri sînt cei mai apreciați, deoarece dau rezultate bune în 65 de boli. Tot strugurii negri combat și ulcerul, dacă se consumă timp de 3 zile cîte un kilogram de struguri. Datorită conținutului mare de apă, strugurii sînt recomandați celor care au nevoie de o mai bună hidratare. Cura cu struguri este recomandată mai ales în tratamentul dispepsiei, al colecistitei și pentru prevenirea și tratamentul litiazei biliare în forme ușoare. În cantitate mare, strugurii mobilizează și elimină din organism acidul uric, ameliorînd guta. Pentru digestie lentă, se recomandă ca strugurii (nu foarte dulci) să fie consumați cu minimum 30 de minute înainte de masă.

Aliații inimii

Pentru diverse intoxicații, strugurii sînt recomandați deoarece stimulează atît rinichii, cît și colonul, producînd o eliminare intensă și rapidă. În plus, mobilizează toxinele din organism, inclusiv mercurul sau plumbul. Substanțele numite procyanidine, care se găsesc în special în strugurii negri și brumării, reprezintă un factor important în apărarea inimii. Aceste substanțe scad hipertensiunea și nivelul colesterolului, protejează pielea de influența substanțelor nocive din atmosferă și de acțiunea razelor solare. Vitamina B și magneziul din struguri sînt un adevărat balsam pentru persoanele prea nervoase, în 90% din cazuri reducînd irascibilitatea. Taninii care se găsesc în struguri întăresc sistemul de apărare al organismului, neutralizînd acțiunea virusurilor și a bacteriilor. S-a mai constatat că mirosul și gustul, vederea și auzul, se îmbunătățesc semnificativ după o cură cu struguri. Iar în cure de slăbire, se pot pierde cu struguri circa 3 kilograme pe săptămînă. Strugurii pot contribui la prevenirea și vindecarea diverselor probleme cum ar fi boala Alzheimer, astmul și migrenele. Consumul de struguri reduce, de asemenea, riscul de a avea un atac de cord.

Sîmburii, elixirul tinereții

Există un renume bine meritat al sîmburilor de struguri roșii, ca remediu eficient în diverse afecțiuni. Extractul din acești sîmburi apără organismul de radiații, prelungește viața organismului, fiind un veritabil elixir al tinereții, previne accidentele cardiovasculare. Flavonoidele au o activitate antioxidantă superioară de 50 de ori vitaminei E și de 20 de ori vitaminei C. Cura de struguri roșii este recomandată de nutriționiști ca fiind una dintre cele mai eficiente în purificarea blîndă a organismului, începînd cu efectul de eliminare a toxinelor acumulate prin stres, poluare, aditivi alimentari, lipsa exercițiului fizic și contribuind, în egală măsură la regenerarea tisulară globală. Femeilor în pragul menopauzei le sînt recomandați acești sîmburi de struguri, cîte un gram pe zi. Strugurii roșii au calități tonice mai accentuate, în plus, contribuie la îmbunătățirea vederii. Strugurii roșii previn apariția aterosclerozei. Scad nivelul colesterolului din sînge, iar conținutul de acizi grași, cum este Omega 6, oferă o importantă protecție vasculară. Magneziul care se regăsește în aceste fructe previne apariția cancerului. Curele cu struguri roșii reduc riscul de cancer pulmonar și favorizează stagnarea și chiar micșorarea tumorilor existente. Substanțe precum quercitina și elagenina din coaja strugurilor au un puternic efect antitumoral. Pe lîngă consumul de struguri, se pot aplica comprese cu struguri pe zonele afectate, mai ales în cazul cancerului de piele. Consumul a peste un kilogram de struguri pe zi previne metastaza.

Mustul, băutura omului sănătos

Dar, în afară de boabele proaspete, strugurii mai sînt buni și sub formă de must. Mustul face bine la inimă, la mușchi, la oase, întregului organism. Vitaminizează și remineralizează. Are o mare valoare energetică. De aceea, e foarte indicat în alimentația organismelor tinere, a celor care fac eforturi fizice mari, dar și pentru persoanele de vîrsta a treia. Ca acțiune fitoterapeutică, mustul are efect laxativ și diuretic, fiind indicat celor care suferă de constipație, rinichi, cu litiaze, anumite forme de reumatism, cum sînt guta și artrita. Compoziția chimică a mustului a făcut ca acesta să fie supranumit și „laptele vegetal“, datorită aportului nutritiv. Prin conținutul ridicat de lecitină, mustul e leac pentru sistemul nervos. Mustul de struguri este recomandat mai ales în curele rapide de dezintoxicare, este un excelent întăritor pentru convalescenți și pentru cei grav bolnavi. Dacă vrem să folosim mustul ca medicament trebuie să avem grijă ca acesta să nu fie fermentat. Se obține prin zdrobirea boabelor bine spălate, cu un mixer electric (blender), sau manual, cu o lingură de lemn, urmată de stoarcerea prin tifon. Pentru beneficii terapeutice maxime, se folosește mustul foarte proaspăt (abia preparat), din care se bea minimum un litru pe zi. Cura de must e simplă: beți un pahar cu must zilnic, înainte de masă, creșteți treptat cantitatea pînă ajungeți la un litru și jumătate. Alte boli care se tratează cu must: bolile căilor respiratorii (laringite cronice și tuberculoase), scrofuloză, anemie, rahitism, astenie, nefrite, ciroze, febra tifoida, neurastenie, tuberculoză, enterocolite, cistite, gingivite. Medicii antichitatii considerau mustul mai sănătos chiar decît apa, prescriindu-l ca antiseptic și revitalizant.

Cura de mai multe zile

Pentru o cură, se recomandă consumarea fructelor proaspete cu tot cu coajă, foarte bine spălate. Se pot înlocui prînzul sau cina cu 400 grame de struguri. Datorită marii sale puteri energizante, strugurii fac sa dispară complet senzația de foame, motiv pentru care sînt excelenți în regimuri de slăbire. Atunci cînd cura de struguri este urmată cu regularitate, rezultatele sînt excelente. Pe durata curei, trebuie redus treptat consumul alimentelor bogate în glucide (alimente și băuturi dulci, pîine și făinoase). Există și cura totală cu struguri, cînd întreaga zi nu se vor consuma alte alimente în afara strugurilor, în 5-6 reprize. Cantitatea recomandată este de 1-2 kg sau chiar mai mult, alternînd strugurii albi cu strugurii negri. În timpul curei se pot bea apă, suc de struguri și ceaiuri. Revenirea la alimentația normală se va face progresiv, începînd cu alimentele vegetale în prima zi. Cura de șapte zile este bună în litiază biliară și urinară, artritism, intoxicații cronice, dermatoze, hemoroizi, tuberculoze pulmonare. Cura de trei zile, cu cîte două kilograme de struguri pe zi, este este benefică în demineralizări, avitaminoze, intoxicații, sarcină. Cura de dezintoxicare se face timp de șapte zile. În fiecare zi se mănîncă între unul și cinci kilograme de struguri, fără a consuma nimic altceva. Este un regim recomandat și în anemie, demineralizare, surmenaj, astenie, stări acute și stări febrile, congestia ficatului și a splinei, afecțiuni hepatice și hepatită, afecțiuni pulmonare, tuse, laringite, afecțiuni renale, nefrite, afecțiuni ale vezicii, cistită, reumatism.

Regulile dietei cu struguri

În timpul dietei cu struguri, trebuie să ținem cont de cîteva principii. Strugurii trebuie mîncați lent, pentru ca senzația de sațietate să se instaleze cît mai repede. Fructele trebuie să fie dulci, bine coapte, proaspete și parfumate. Dacă vrem să profităm din plin de valoarea acestui fruct, ar fi bine să mestecăm și pielițele și sîmburii, care conțin un ulei gras ce reduce colesterolul și menține sănătatea vaselor de sînge. Sînt absolut necesare exercițiile fizice în fiecare zi, de la o jumătate de oră în sus. Planul de dietă trebuie respectat întocmai pentru ca aceasta să fie eficientă. Cura de mare intensitate începe cu o perioad㠄de încălzire“ de trei zile, în care se consumă fructe progresiv, pornind de la o jumătate de kilogram în prima zi. După aceste zile în care ne obișnuim digestia și metabolismul cu strugurii, urmează 5 zile în care se consumă numai și numai struguri, proaspeți sau sub formă de must. Cei mai indicați struguri pentru a face cura sînt: pineau, pineau negru, de Burgogne, pineau alb, Riesling, petit gris. Nu alegeți strugurii stropiți, la care s-au folosit îngrășăminte chimice. Dacă suferiți de anumite probleme de sănătate, cereți avizul medicului înainte să începeți această cură.

Știați că?

- Strugurii conservați păstrează sub 10% din proprietățile curative ale celor proaspeți, iar vinul, sub 6%.
- Strugurii albi sînt mai dulci, dar conțin mai puține vitamine.
- Strugurii negri conțin mai mulți antioxidanți, însă pot irita stomacul fragil.
- Anual, în lume, se culeg peste 72 milioane de tone de struguri. Un hectar de struguri poate produce aproximativ 15.000 de pahare de vin.
- Conform statisticilor, o persoană consumă în medie, pe an, 8 kg de struguri.
- Dulceața de struguri este laxativă.
- Sucul extras înainte de maturarea strugurilor este răcoritor și foarte bun în stări febrile.
- Stafidele sînt boabe de struguri uscate, au aceleași proprietăți ca și fructul proaspăt. Sînt foarte energetice indicate în afecțiunile pulmonare, renale, vezicale și hepatice.
- Seva de primăvară obținută prin colectarea sucului din coardele viței tăiate proaspăt se poate utiliza contra litiazelor urinare și biliare și ca soluție pentru îngrijirea ochilor.
- Uleiul din sîmburi de struguri este recomandat în afecțiunile cardiovasculare.
- Vinul, mai ales cel alb, este folosit în terapeutică pentru macerarea plantelor medicinale și obținerea de băuturi medicinale.
- Dacă aplicați vin roșu cu puțină sare pe gingii se evită iritarea acestora.
- Agenții patogeni ai holerei și ai tifosului, dacă sînt lăsație în vin, mor după cîteva minute.

Cum putem avea struguri proaspeți la iarnă?

• Iată o rețetă italienească din 1831 de conservare a strugurilor peste iarnă. Boabele care nu sînt stricate sau sparte se pun cu grijă în două sau trei straturi într-o ladă, separînd fiecare strat cu frunze de piersic. Lada se așază pe scînduri și se depozitează într-un loc uscat și bine aerisit. Astfel, strugurii se conservă bine pînă în luna ianuarie, uneori chiar și mai mult.

Pentru frumusețea pielii

• În cosmetică, strugurele este fără egal. Se zdrobesc boabele și cu un tampon de vată se umezește usor pielea feței. Se lasă să acționeze două sau trei minute, apoi se clătește. După acest tratament, tenul va străluci. Măștile cu struguri curăță pielea în profunzime. Masajul cu must al feței, o dată la 3-4 zile, menține pielea tînără. Se lasă să acționeze 10 minute și se clătește fața cu apă rece. Compresele cu struguri, în special cojile de struguri folosite extern, ajută porii inestetici să se resoarbă și ajută la pigmentarea normală a pielii. Saloanele specializate în înlăturarea celulitei folosesc împachetări cu struguri care au dat rezultate foarte bune. Se pare că strugurii au efecte cu totul deosebite asupra gonadelor și glandelor cortico-suprarenale, care secretă o bună parte din hormonii frumuseții feminine. Din acest motiv, cura cu struguri este indicată contra îmbătrînirii premature a pielii, a hirsutismului (creșterea firelor de păr în zone nedorite la femei), în acnee, uzură fizică pe fond de stres, eczeme de etiologie necunoscută.

Contraindicații

• Bolile în care este strict contraindicată cura cu struguri sînt: hipertensiunea gravă, colita de fermentație, diareea cronică, retenția de apă în țesuturi, problemele renale grave. Strugurii mîncați în exces pot crea efect laxativ. Persoanele care suferă de diabet insulino-dependent nu pot urma o cură cu struguri, deoarece este mult prea bogată în zaharuri rapide.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  În ziua raportului MCV și a rezoluției pe statul de drept, PSD-ALDE-UDMR au votat ca infractorii să poată sta acasă


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Amintiri, după 20 de ani


  Trecutul secret al Andreei Esca


  Azi 08:35
 • ➤ Life


  Cosmina Păsărin preferă să fie singură


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Gheorghe Gheorghiu s-a retras pe Muntele Athos!


  Azi 08:32
 • ➤ Life


  Vești bune despre starea lui Busu


  Azi 08:28
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum să ne protejăm mobila tapisată


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  Naționala s-a pregătit în efectiv complet


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Rally Casinos de Algarve, ediția 2018


  Brașoveanul Dan Gîrtofan luptă în finala European Rally Trophy


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  ACS Transilvania Brașov U13, o victorie și o înfrîngere


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Tade a semnat cu Dinamo


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  Fotbaliștii au revenit la antrenamente


  Schimbări majore în organigrama ACS SR Brașov


  Azi 08:04
 • ➤ Local


  Accident pe DN1, pieton în comă


  13.11.2018
 • ➤ National


  Raport MCV dur pentru România


  13.11.2018
 • ➤ National


  Parlamentul European a adoptat rezoluția privind statul de drept în România: rechizitoriu în 13 puncte


  13.11.2018
 • ➤ National


  Ecaterina Andronescu, propunerea PSD pentru Ministerul Educației


  13.11.2018
 • ➤ Local


  Un făgărășean de 67 de ani, mort în accidentul dintre Codlea și Vlădeni


  13.11.2018
 • ➤ Prima pagina


  Luna scumpirilor


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Investiție de 340.000 de lei


  Amenajări în stil săsesc la Cimitirul Municipal


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Mai multe mașini de gunoi în Brașov


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Stație RAT suspendată, pe strada 13 Decembrie


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  A murit ursul Max, simbolul Sanctuarului de la Zărnești


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Guvernul modifică vîrsta de pensionare pentru femei


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Avarie la sistemul pentru eliberarea cazierului


  13.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Nu doar vandalizate


  Se fură coșurile de gunoi de pe drumurile naționale


  13.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Campania „Un milion pentru Unire“ a ajuns la Brașov


  13.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Benga: „Sistemul de vot într-un singur tur, un gard ridicat de monopoliștii politici“


  13.11.2018
 • ➤ National


  „Nu sîntem pregătiți pentru președinția UE“


  Iohannis cere schimbarea „Guvernului Dragnea-Dăncilă“: „Acest accident al democrației românești“


  13.11.2018
 • ➤ National


  FMI: Lupta anticorupție trebuie să continue


  13.11.2018
 • ➤ National


  George Ciamba, propunerea PSD pentru Ministerul Afacerilor Europene


  13.11.2018
 • ➤ National


  Legea de funcționare a Avocatului Poporului, reclamată la CCR


  13.11.2018
 • ➤ Economic


  În funcție de studii și vechime


  Salariu minim diferențiat, de la 1 decembrie


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Fracturile se vindecă mai repede cu ultrasunete


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Cîtă apă trebuie să bem dimineața ca să fim mai inteligenți


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  E bine de știut


  Carbohidrații buni ne ajută


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  O pancreatită neglijată te omoară


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Unul din trei oameni suferă de carență de fier


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Leacuri străvechi


  Frunzele de dafin sînt o comoară pentru sănătate


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Cinci plante care alungă durerile de cap


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Există un ou dietetic


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Oțetul crește colesterolul bun


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Cinci alimente care combat celulita


  13.11.2018
 • ➤ Life


  Și-a uluit fanii


  Irina Rimes, goală complet pe internet


  13.11.2018
 • ➤ Life


  Paula Seling s-a întîlnit cu Papa Francisc


  13.11.2018
 • ➤ Life


  Joe Perry, chitaristul grupului Aerosmith, a fost spitalizat de urgență


  13.11.2018
 • ➤ Life


  Casa lui Gerard Butler din Malibu a ars în incendiile care devastează California


  13.11.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Nume mari ale Brașovului


  Modelul Virgil Onițiu


  13.11.2018
 • ➤ Sport


  ACS Kids Tîmpa Brașov a pierdut dramatic meciul cu FC Voluntari din Liga Elitelor U17


  13.11.2018
 • ➤ Sport


  Ribéry a pălmuit un jurnalist


  13.11.2018
 • ➤ Sport


  Jucătorii s-au revoltat


  Vestiarul Brașovului stă pe un butoi de pulbere!


  13.11.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  România a cîștigat Cupa Mondială!

  Articolul următor

  Vremea dărilor


  Doar trei zile pentru plata obligațiilor la bugetul local

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.582 milisecunde, încărcat în milisecunde