Update:,,Guvernul va retrage de pe ordinea de zi a ședinței punctul legat de memorandumul privind încredințarea Cetățuii Brașov unuia dintre ministere și va exista o consultare atât cu Primăria Brașov cât și cu Consilul Județean pe acest subiect,, afirmația aparține președintelui Consiliului Județean Brașov Adrian Veștea și a fost făcută într-o conferință de presă
Primăria Brașov consideră că plasarea pe ordinea de zi a ședinței Guvernului a unui punct pentru a încredința cetatea către Ministerul de Interne sau Educației este absurdă și chiar ticăloasă. Ei susțin că Cetatea Brașovului aparține orașului Brașov și că este absurd ca Ministerul de Interne să aibă de-a face cu Cetatea Brașovului. Viceprimarul Brașovului, Flavia Boghiu, îi îndeamnă pe brașoveni să semneze petiția inițiată de primarul Allen Coliban pentru protejarea Cetății bit.ly/cetateabrasovului.
Nu doar Ministerul Afacerilor Interne dorește să obțină Cetatea Brașovului și să o transforme într-un centru de pregătire. Există și alți doritori pentru monumentul din vârful dealului Blumăna, printre care și Universitatea Transilvania, prin vocea rectorului Abrudan, care dorește să folosească Cetatea pentru a amenaja spații didactice de care Universitatea are nevoie.
I-am reaminti domnului rector ușurința cu care a cedat spațiul fostei Facultați de Mecanică din vecinătatea Teatrului Dramatic, nu cu foarte mulți ani în urmă, din interese doar de domnia sa știute, deși probabil putea negocia o chirie rezonabilă cu foștii proprietari. Facultatea a fost silită să-și mute tot calabalâcul pe Colină, înghesuindu-se în condiții total improprii. Atunci lipsa spațiilor nu a contat.
Solicitarea Universității către Guvern este extrem de argumentată. Sunt invocate centrele culturale pe care le are Universitatea, disponibilitățile bănești ale instituției, ba chiar și modul în care și-a renovat clădirile de patrimoniu. Culmea este că în nota de fundamentare înaintată Ministerului Educației, aprobată de consiliul de administrație al Universității, se susține faptul că în acest mod ,,Universitatea poate reda orașului și turiștilor care îl vizitează un spațiu modern de dialog și inovare culturală, un spațiu prin care să se promoveze valorile locale și naționale, un spațiu pentru tineri și animat de creativitatea lor.”
Cum vor putea beneficia turiștii de acele spații, didactice domnul rector nu spune. Probabil participând la cursuri sau seminarii sau privind prin geamuri în timp ce se vor plimba prin curte când locația este deschisă.
Senatorul USR Irineu Darău a replicat dur că Bode nu poate fi lăsat să ia Cetatea și să o transforme într-un centru de pregătire pentru polițiști și că nu astfel se gestionează un monument istoric, iar rectorului Abrudan i-a transmis că ,,ar face bine să se ocupe de performanțele propriei Universități și să contribuie la ridicarea Brașovului la rangul de adevărat centru universitar, să nu mai facă scut în CNR pentru tot felul de interese nelegitime, să nu mai favorizeze plagiatele și plagiatorii, să nu mai susțină distrugerea CNATDCU sau mandatele nelimitate la rectori. Cetățuia nu are rolul de a „permite rezolvarea unor probleme stringente legate de spațiile Universității Transilvania.”
,,Cetatea Brașovului ar trebui să fie administrată de municipalitate, adică de comunitatea locală. Cetățuia este a brașovenilor. Un asemenea simbol local trebuie pus în valoare pentru a deveni mândria Brașovului: un obiectiv central pentru toți brașovenii și pentru toți oaspeții – atât turistic, cât și istoric și cultural. Orice altă destinație și orice altă utilizare a ei ar fi o nedreptate și o rușine. Nu ne putem permite un astfel de destin nedemn pentru un asemenea monument istoric”, a adăugat senatorul citat.
După Ministerul Afacerilor Interne, Universitatea Transilvania dorește să obțină Cetatea: Cetatea brașovenilor trebuie redată brașovenilor
Nicolae Stoica, cel mai nou consilier local USR-PLUS în Brașov
Nicolae Stoica a fost validat în ultima ședința de plen a Consiliului Local Brașov. El este astfel cel mai nou consilier USR-PLUS, în locul lui Victor Ilie, care a fost ales parlamentar la alegerile din 2020.
În Consiliul Local, Victor Ilie era membru al Comisiilor de specialitate nr. 2 și 5 ale Consiliului Local al Municipiului Braşov, iar aceste locuri au devenit vacante, o dată cu plecarea sa. Consilierul Nicolae Stoica, acum din partea Alianței USR-PLUS, dar care a candidat pe listele PLUS, are 62 de ani, este inginer proiectant și antreprenor.
Un asteroid masiv va trece pe lângă Pământ în weekend.Asteroidul va fi vizibil și prin binocluri
Un asteroid suficient de mare pentru a distruge un oraș va trece între orbitele Pământului și Lunii în acest weekend. Din fericire pentru noi, le va rata pe amândouă, scrie BBC. Obiectul, denumit 2023 DZ2, a fost descoperit în urmă cu o lună.
Sâmbătă, acesta va trece la 515.000 km de Lună, înainte de a trece pe lângă Pământ câteva ore mai târziu.
Este rar ca un asteroid atât de mare – cu un diametru estimat între 40 și 90 de metri – să se apropie atât de mult de planetă.Potrivit Nasa, este o oportunitate importantă pentru astronomi de a-și spori cunoștințele despre asteroizi, în cazul în care ar fi descoperit un obiect periculos cu potențial de a lovi Pământul. „Nu există nicio șansă ca acest „ucigaș de orașe” să lovească Pământul, dar apropierea sa apropiată oferă o mare oportunitate pentru observații”, a declarat șeful departamentului de apărare planetară al Agenției Spațiale Europene, Richard Moissl.
Întrucât trece la doar 68.000 km distanță, asteroidul va fi vizibil prin binocluri și telescoape mici din întreaga lume. O transmisiune în direct pe internet a apropierii sale va fi asigurată de The Virtual Telescope Project.
Obiectul s-ar putea întoarce spre orbita Pământului în 2026, dar oamenii de știință au exclus ca fiind o amenințare pentru planetă și cu această ocazie.
Cardurile pentru alimente vor fi încărcate înainte de Paște
Beneficiarii voucherelor pentru alimente vor primi cea de-a doua tranșă de bani din acest an mai repede, înainte de Paşte. 2,4 milioane de români beneficiază de astfel de carduri, care sunt încărcate o dată la două luni cu 250 de lei, informează Digi24.
Categoriile de persoane care primesc voucherele sociale:
-pensionarii din sistemul public de pensii ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
-persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
-familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
-familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
-familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
-persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Liga 3, etapa 18| Sepsi OSK 2, egal cu Odorheiu Secuiesc în primul meci al rundei. Ambele echipe vor juca în play-out
În primul meci al etapei a 18-a din C5, ultima a sezonului regular, Sepsi OSK II și AFC Odorheiu Secuiesc au terminat la egalitate, scor 1-1. Ambele echipe vor juca în play-out. Celelalte meciuri ale etapei a 18-a din C5 se vor disputa sâmbătă de la ora 15.00.
Liga a 3-a, etapa 18, Seria a 5-a
Vineri:
Sepsi OSK- AFC Odorheiu Secuiesc 1-1
Sâmbătă, ora 15.00:
Olimpic Zărnești – CS Blejoi, ACS Kids Tâmpa- Cetate Râșnov, CSO Plopeni- SR Brașov, KSE Tg. Secuiesc – CS Păulești.
Clasament: 1. CS Blejoi 41p, 2. CSO Plopeni 31p, 3. SR Brașov 29 p, 4. Cetate Râșnov 27p, 5. AFC Odorheiu Secuiesc 25p, 6. CS Păulești 21p, 7. Sepsi OSK II 19p, 8.Kids Tâmpa 18p, 9.KSE Tg. Secuiesc 16p, 10. Olimpic Zărnești 15p
„Construim împreună Brașovul”: 12 proiecte depuse în cadrul programului de bugetare participativă. Brașovenii pot vota până în 9 aprilie
l Brașovenii pot vota, până în 9 aprilie, proiectele pe care vor ca Primăria să le implementeze
Primăria Brașov a lansat vineri etapa de vot pentru alegerea proiectelor pe care municipalitatea trebuie să le includă în planul de investiții sau de lucrări din acest an, în cadrul programului de bugetare participativă. Pe platforma dedicată acestui program, https://bugetareparticipativa.primariabrasovenilor.ro/, brașovenii pot alege dintre cele 12 proiecte eligibile pe cele pe care le consideră prioritare pentru dezvoltarea orașului. Ei vor putea vota câte un proiect pentru fiecare domeniu în parte. Lista celor care vor fi implementate se va stabili în funcție de numărul de voturi. Primul proiect din fiecare domeniu (în funcție de numărul de voturi) va fi selectat automat, restul urmând să fie ierarhizate în funcție de numărul de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte, în limita bugetului rămas disponibil.
,,Bugetarea participativă este despre cum construim împreună Brașovul, despre cum ne dorim să arate orașul nostru mâine. Este important atât să propuneți proiectele de dezvoltare ale orașului, dar la fel de important este să le și alegeți pe cele pe care le vreți implementate de către Primărie. De astăzi și până în 9 aprilie, puteți vota cel mai bun proiect din fiecare categorie: «Orașul mobil», «Orașul verde», «Orașul relaxat», «Orașul comunităților». Vă așteptăm, inclusiv pe cei mai tineri dintre voi, deoarece, pentru prima dată în programul de bugetare participativă, puteți vota dacă aveți peste 14 ani. Ne dorim să fiți parte din dezvoltarea orașului și să votați, pentru că aceste proiecte aduc valoare în comunitatea noastră și răspund unor nevoi identificate chiar de cetățeni”, a precizat primarul Allen Coliban.
În perioada 24 martie – 9 aprilie, brașovenii vor putea vota proiectele pe care consideră că municipalitatea trebuie să le includă în planul de investiții sau în lucrările de modernizare, începând cu 2023. Votul se va exprima pentru fiecare categorie/domeniu în parte.
Pot vota în cadrul procesului de bugetare participativă doar brașovenii, inclusiv cei cu reședința temporară în orașul nostru, care au minim 14 ani. Pentru a putea vota trebuie să vă creați un cont pe platforma online dedicată procesului de bugetare participativă primariabrasovenilor.ro. Cei care au participat la ediția anterioară a programului se vor putea conecta cu același cont de la ediția trecută.
Programul de bugetare participativă nu este un program de acordare a unor finanțări nerambursabile, cum este cazul proiectelor culturale sau sportive, ci este un program prin care municipalitatea implementează propunerile făcute și votate de cetățeni.
Proiectele eligibile pe care brașovenii le pot vota sunt următoarele:
A. Orașul mobil, cu o valoare alocată de 500.000 de lei, care vizează mobilitatea, accesibilitatea și siguranța circulației pietonale:
„Strada liberă“ din cartierul Bartolomeu:
Proiectul constă în implementarea unui eveniment lunar numit „Strada liberă“ în cartierul Bartolomeu (propunere str. Bobului), care va consta în blocarea unei străzi pentru traficul rutier, pentru a deveni pietonală pentru o zi, și organizarea de diverse jocuri pentru copii și activități pentru adulți și pensionari.
Reducerea vitezei de circulație a mașinilor
Pentru a reduce riscurile de accidente în tot orașul, este necesară reducerea vitezei de circulație, mai ales pe arterele principale (de exemplu Calea București), unde foarte mulți șoferi circulă cu viteză foarte mare și pun în primejdie siguranța pietonilor, dar și a celorlalți participanți la trafic. Este propus un buget pentru achiziția de radare, inclusiv cu afișaj viteză, și camere video de detecție numere înmatriculare pe 10 străzi.
B. Orașul verde, cu o valoare alocată de 500.000 de lei, pentru amenajare de spații verzi, transformarea celor existente sau identificarea altora ce pot fi amenajate, dar și pentru noi locuri de joacă sau spații cu componentă multifuncțională și pentru toate vârstele: spațiu verde, de recreere și de joacă:
1. Amenajare perdea verde pe str. 13 Decembrie
Amenajarea pe această stradă a unei perdele din brazi tuia, pe partea dreaptă, în dreptul blocurilor de la stradă, începând din dreptul Isaran până la Qualis Residence. În acest fel s-ar reduce poluarea aerului cauzată de traficul rutier și se va crea o amortizare a poluării fonice.
2. Parcul Bronzului – Spațiu verde durabil pentru comunitate
Crearea unui parc verde modern și durabil, într-o zonă dens urbanizată, prin revitalizarea unui spațiu verde situat între blocurile de pe str. Bronzului nr. 7-9 și Argintului nr. 4. Proiectul presupune: plantarea de arbori, vegetație și flori; montarea de stâlpi cu panouri solare încorporate pentru iluminarea parcului; implementarea unui sistem de supraveghere video; instalarea de coșuri de gunoi inteligente „Big Belly“; alei pentru pietoni.
3. Intersecția verde
Proiectul constă în amenajarea de spații verzi în jurul intersecțiilor foarte aglomerate, cu trafic intens, prin plantarea acelor soiuri de arbuști și arbori care reușesc să absoarbă cât mai bine emisiile cauzate de circulația rutieră.
C. Orașul relaxat – valoarea alocată este, de asemenea, de 500.000 de lei, pentru amenajarea de spații publice/spații comune. De exemplu: zone pietonale, piațete, mobilier stradal, iluminat public etc:
1. Fântână arteziană în cartierul Bartolomeu
Proiectul constă în realizarea în cartierul Bartolomeu a unei fântâni arteziene muzicale încastrate în paviment. Realizarea acesteia se poate face în spațiul de agrement deja existent, de pe strada Gospodarilor. Ar fi utilă montarea de bănci în jurul fântânii, astfel încât cetățenii să se poate relaxa în acea zonă.
2. Portal spre altă lume
Portalurile sunt sculpturi de artă tehnologică. Se conectează la o rețea de sculpturi identice de pe toată planeta. Fiecare portal este situat în spațiul public, oferind un flux live în timp real, nefiltrat 24/7, care se rotește frecvent între diferite locații ale portalului din lume. Portalurile sunt o invitație de a întâlni semeni din afara granițelor și prejudecăților și de a experimenta casa noastră – planeta Pământ.
3. Un instrument muzical în fiecare școală
Pentru a putea dezvolta o viitoare generație a comunității noastre mai bună, mai socială și mai legată, avem nevoie pe lângă dascăli și de instrumente specifice pentru dezvoltarea lor echilibrată. Propunerea este de achiziții de instrumente muzicale, în acord cu cerințele și pregătirea profesorilor de muzică din fiecare școală, pentru toate unitățile de învățământ, astfel încât educația muzicală să se facă într-un mod activ și plăcut.
4. Bănci inteligente
Proiectul constă în amplasarea, în zonele centrale ale municipiului Brașov, a unor bănci inteligente. Acestea vor putea fi utilizate de cetățenii Brașovului, dar și de turiștii aflați în vizită. Vor fi dotate cu porturi de încărcare USB, panouri fotovoltaice, senzori de mediu, vor dispune de sistem de ventilație și vor oferi servicii Wi-Fi. Zonele propuse: Piața Sfatului, Aleea de sub Tâmpa, str. Republicii.
5. Loc de joacă pentru câini în parcul Tractorul
Amenajarea unui loc de joaca pentru câini, amenajat cum sunt cele din vestul Europei. Un astfel de loc este mai mult decât un spațiu unde câinii se joacă, este un loc în care brașovenii, și câinii acestora, socializează. Locația este în Parcul Sportiv din cartierul Tractorul.
D. Orașul comunităților, cu aceeași sumă alocată, de 500.000 de lei, pentru:
– infrastructură culturală și activități artistice. Exemple: scene de cartier, artă murală
– infrastructură educațională. Exemple: îmbunătățirea spațiilor colective ale școlilor și activarea lor multifuncțională (creativă, socială, educativă), propunerea de centre comunitare de cartier pentru toate generațiile.
– infrastructură sportivă. Exemple: propunerea de noi spații dedicate sportului, încurajarea sporturilor alternative: skatepark, workout, și a spațiilor multifuncționale și intergeneraționale.
1. Centru interactiv de artă și știință pentru copii
Proiectul propune înființarea unui centru interactiv de artă și știință într-unul dintre spațiile existente la Banca de cultură Apollonia. Proiectul pornește de la ideea că un copil care înțelege principiile de bază ale științei sau artei, precum și noile tehnologii, le va folosi în mod creativ indiferent de domeniul în care va ajunge să profeseze: medicină, arhitectură, artă, inginerie etc. Sub îndrumarea unor adulți competenți, copiii pot învăța jucându-se, pot învăța să lucreze într-un grup, să colaboreze, să se documenteze singuri etc., deprinderi pe care le vor avea pe tot parcursul vieții.
2. Festival cultural – cartierul Bartolomeu
Proiectul constă în organizarea unui festival cultural în cartierul Bartolomeu, cu caracter lunar. Locul de desfășurare al festivalului este propus în parcul de pe strada Agricultorilor. La acest festival se pot desfășura concerte cu diverse stiluri de muzică, dansuri, jocuri, evenimente gastronomice, concursuri etc. Este necesară amenajarea unei scene pentru spectacole, amplasarea unor mese, scaune etc.
LNBF. Olimpia CSU Brașov, meci de totul sau nimic în Giulești. Dan Calancea nu cedează: „Mergem deciși să câștigăm. Totul este posibil “
Olimpia CSU Brașov a pierdut primul meci din sfertul cu Rapid din Liga Națională de baschet feminin, scor 61-68, astfel că giuleștencele sunt favorite la accederea în semifinale. Duminică, de la ora 19.30, în Sala Rapid, este programat meciul doi al sfertului dintre Olimpia și Rapid, iar antrenorul Dan Calancea nu dezarmează. „Scorul e 0-1, după ce Rapidul a câștigat la Brașov primul meci. Și acum, la rece, pot spune că nu Rapidul a câștigat, ci noi am pierdut, un joc în care șansa nu a fost de partea noastră. Este 0-1, dar mergem deciși să câștigăm meciul doi pentru a trimite seria din acest sfert în decisiv. În campionat am câștigat la București contra Rapidului, astfel că totul este posibil“, a spus antrenorul Olimpiei, Dan Calancea.
Un bărbat din Mândra, reținut de polițiști pentru că a furat cablu electric și pentru că nu a respectat regimul armelor și al munițiilor
Polițiștii Secției de Poliție Rurală Voila au reușit identificarea și prinderea unei persoane bănuită că ar fi autoarea unei infrațiuni de furt de cablu electric din cupru. În data de 22 noiembrie 2022, polițiștii au fost sesizați de către administratorul unei societăți despre faptul că, în perioada 17-22 noiembrie 2022, persoane necunoscute au sustras aproximativ 100 m cablu electric din cupru din punctul de lucru al societății, aflat pe raza comunei Mândra.
Astfel, în urma activităților operative și a perchezițiilor efectuate în data de 23 martie 2023, s-a reușit identificarea persoanei bănuite de comiterea furtului, un tânăr de 27 ani, din satul Mândra, județul Brașov. Mai mult, la stâna acestuia au fost găsite doua plase monofilament și 33 cartușe cu alice, ce reprezintă muniție destinată armelor de foc de vânătoare, fapt pentru care cercetările au fost extinse cu privire la legalitatea deținerii acestora. Polițiștii au dispus reținerea bărbatului pentru o perioadă de 24 de ore și introducerea în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Brașov. Cercetările sunt continuate de către poliţişti în cadrul dosarului penal constituit, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”furt calificat, nerespectarea regimului armelor si al munițiilor, deținerea uneltelor de plasa de tip monofilament’’, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Făgăraș, urmând a se propune soluție legală la finalizarea anchetei.
Brașov: Arestat pentru mai multe infracțiuni după ce a intrat în casa unui locatar și a spus că este angajatul unei societăți de distribuție gaze naturale
În data de 27 februarie 2023, polițiștii au fost sesizați de către o persoană cu privire la faptul că, în data de 22 februarie 2023, în jurul orei 10.00, a fost indusă în eroare de către un bărbat care, sub pretextul că era angajat al societății de distribuție gaze naturale, a efectuat un control al instalației de încălzire în locuință și i-a aplicat o amendă în valoare de 500 lei, ocazie cu care a emis o chitanță cu ștampilă și scris indescifrabil.
În urma anchetei desfășurate, polițiștii au reușit identificarea persoanei bănuite de săvârșirea faptelor, respectiv un bărbat, în vârstă de 64 ani, care ar fi pătruns în locuința persoanei vătămate fără acordul acesteia și ar fi refuzat să părăsească locuința la solicitarea locatarului, faptă prin care i-a creat acestuia o stare de temere și l-a determinat astfel să plătească suma de bani solicitată.
În baza probatoriorului administrat, polițiștii au dispus reținerea bărbatului pentru o perioadă de 24 ore și introducerea în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov. Ulterior, acesta a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Brașov, care a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.
Polițiștii Secției 2 Poliție Brașov efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal, cu persoana cercetată în stare de arest, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: „înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și violare de domiciliu”. Cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal constituit, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor.
(P) Cum se sudează corect și care sunt echipamentele de care un meseriaș are nevoie pentru o sudură perfectă
Să știi să sudezi corect este esențial în orice meserie care implică structuri din țevi sau părți metalice. Cu ajutorul sudurii, poți crea structuri complexe care pot suporta greutăți mari, fiind rezistente și durabile. Însă, pentru a obține aceste structuri solide, este necesar să utilizezi echipamentele corespunzătoare și să respecți anumite tehnici.
Echipamentele de care ai nevoie pentru a realiza sudura perfectă sunt:
Dacă vrei să devii un meseriaș priceput în sudare, trebuie să înveți cum să efectuezi corect sudura și să folosești echipamentele adecvate. O sudură realizată corect poate fi vitală pentru fiecare construcție, indiferent dacă este vorba despre elementele structurale ale unei clădiri, țevi din oțel de la Tevi-laminate.ro sau alte elemente care trebuie să fie puternice și solide pentru a susține greutatea și a rezista la condițiile de mediu.
1. Surse de energie – cele mai comune surse de energie pentru sudura metalică sunt electricitatea și gazul. Pentru a alege cea mai potrivită sursă de energie pentru proiectul tău, trebuie să ții cont de tipul de material pe care îl vei suda.
2. Electrodul de sudare – acesta reprezintă sursa de metal de adăugat în timpul sudurii. Trebuie să alegi mărimea potrivită a electrodului în funcție de grosimea pieselor de sudat.
3. Cleștii pentru electrod – aceștia sunt specifici surselor de energie cu electricitate și te ajută să poziționezi electrodul în timpul sudurii.
4. Aparatul de sudură – acesta efectuează sudura propriu-zisă. Există diferite tipuri de aparate de sudură, dar cele mai întâlnite sunt cele cu arc electric și cele cu gaz.
5. Mănuși de sudură – mănușile te protejează de căldură, scântei și arsuri.
6. Măști de sudură – trebuie să protejezi ochii și fața de lumina puternică și să îți asiguri vizibilitatea în timpul sudurii.
Pentru a suda corect, trebuie să urmezi anumite tehnici și să ai în vedere câteva aspecte esențiale:
1. Pregătirea suprafețelor – este important să ai o suprafață curată, fără rugină sau murdărie, pentru a obține o sudură de calitate.
2. Poziționarea pieselor de sudat – poziționarea corespunzătoare a pieselor este cheia unei suduri solide. Asigură-te că piesele sunt perfect aliniate și stabilizate în timpul sudurii.
3. Ajustarea echipamentului de sudură – echipamentul trebuie să fie reglat corespunzător pentru a se asigura o sursă de energie adecvată, o dimensiune corectă a electrodului și o viteză optimă de sudare.
4. Fluxul de lucru – începe sudura din partea de jos a piesei și mergi încet în sus. Asigură-te că electrodul este mereu în contact cu piesa și că lucrezi cu un arc constant.
5. Îngrijirea echipamentului de sudură – păstrează echipamentul curat și bine întreținut pentru a asigura o performanță optimă în timpul sudurii.
În concluzie, sudează corect și cu încredere urmând sfaturile prezentate mai sus. Folosește echipamentele potrivite și respectă tehnicile adecvate pentru a obține o sudură de calitate, solidă și durabilă. Dacă vei avea în vedere aceste aspecte, vei fi capabil să realizezi structuri complexe din țevi și conducte, care să reziste în timp și să îți poată aduce satisfacție și succes în cariera ta.
Angajatori în construcții, amendați anul trecut cu 114.500 lei de inspectorii de muncă
Campania națională de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor se desfăşoară în perioada 13.02.2023 – 06.12.2023 și are ca obiective specifice verificarea modului de implementare a măsurilor necesare pentru asigurarea securității și a sănătății lucrătorilor, la angajatorii cu activitate în domeniul construcţiilor și anume:
– organizarea activităţilor de securitate şi sănătate în muncă pe șantierele temporare sau mobile;
– instruirea lucrătorilor;
– lucrul la înălţime și acordarea echipamentului individual de protecție corespunzător sarcinii de muncă;
– utilizarea instalațiilor de ridicat și protecţia împotriva electrocutării pe șantierele temporare sau mobile;
– cerinţelor minime de securitate şi sănătate la lucrările de săpături.
Prima etapă desfășurată în perioada februarie – martie 2023 a vizat mediatizarea, informarea, conștientizarea privind modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă în domeniul construcțiilor, precum și organizarea de dezbateri cu principalii dezvoltatori din județ ce desfășoară această activitate.
La nivelul județului Brașov, această etapă s-a concretizat prin organizarea a două întâlniri la sediul instituției, iar cea din urmă și-a propus ca subiecte de discuție:
• analiza privind cele mai frecvente deficiențe constatate cu ocazia controalelor și/sau cercetării accidentelor din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă;
• prezentarea unui raport care să conțină rezultatele controalelor efectuate în acest domeniu pentru anul 2022.
Astfel, din cei 87 de angajatori verificați pe parcursul anului 2022, inspectorii de muncă au constatat un număr de 113 deficiențe, si au aplicat amenzi în valoare de 114.500 lei și 76 de avertismente.
Începând cu data de 1.04.2023 și până în luna noiembrie inclusiv, inspectorii de muncă brașoveni vor desfășura activități efective de verificare în teren privind modul în care se respectă reglementările legale în domeniul Securității și Sănătății în Muncă de către angajatoriii care realizează activități în construcții, inclusiv modul în care au fost realizate măsurile dispuse în urma controalelor efectuate în acest domeniu.