Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Spionii vegetali

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 04.08.2006
* Anul acesta se împlinesc 40 de ani de cînd s-a descoperit că plantele sînt capabile să comunice și să aibă sentimente

Oamenii cred că povestea despre sentimentele plantelor ține de science-fiction. Anul acesta se împlinesc 40 de ani de cînd un cercetător american a descoperit că plantele pot comunica între ele, dar și cu oamenii. Ele nu numai că nu sînt imobile cum s-a crezut secole de-a rîndul, dar transmit și sentimente, pot fi agresive sau prietenoase, geloase, supărate, fericite, altruiste sau egoiste, au compasiune. Sînt niște spioni tăcuți, dar discreți, care asistă la evenimentele din viața noastră. Poate că vegetarienii ar trebui să-și revizuiască părerea că animalele merită cruțate, iar plantele nu. Lumea vegetală are o viață secretă a ei, pe care n-o percepem. Plantele sînt ființe la fel de vii ca și noi, ne simt, ne urmăresc și încearcă să ne transmită ce au de spus.

Sufletul lumii vegetale

Fără plante nu am putea nici respira și nici mînca. Pe dosul fiecărei frunze, 75 de milioane de kmp de țesuturi vegetale se străduiesc să devoreze gazul carbonic și să expire oxigen. Din cele 375 de miliarde de tone de hrană care se consumă în fiecare an pe planetă, partea cea mai importantă vine de la plante. Oamenii se simt fericiți atunci cînd trăiesc înconjurați de verdeață. Florile ne însoțesc acasă, la serviciu, la evenimente festive. Le oferim dragoste și respect. Casele noastre se înfrumusețează cu grădini, orașele cu parcuri, țările cu rezervații naturale. Sîntem înconjurați de plante, dar nu știm că ele sînt martore la stările noastre sufletești. Mai mult, ne judecă, ne avertizează cu privire la nenorocirile ce se vor întîmpla, funcționează ca niște veritabile detectoare de minciuni. A purta o conversație cu plantele nu trebuie considerat un gest caraghios. O dovedesc numeroasele experimente științifice.

Plantele se mișcă

Darwin a demonstrat că fiecare cîrcel este înzestrat cu puterea de a se mișca independent de ceilalți. La începutul secolului XX, biologul vienez Raoul France a emis ideea, șocantă pentru naturaliștii din vremea sa, că plantele se mișcă la fel de liber și de grațios ca cele mai mlădioase animale, numai că noi nu ne dăm seama de aceasta pentru că mișcarea se petrece într-un ritm mult mai lent decît putem percepe. În perioade de secetă, rădăcinile în căutare de umiditate sparg rețelele de canalizare și se înfig, cum e cazul lucernei, pînă la 12 metri adîncime, străpungînd obstacolele de beton. O tulpină de secară are circa 13 milioane de radicele, însumînd mai bine de 600 de kilometri. Un cîrcel are nevoie, în medie, de 67 de minute ca să dea un ocol complet spațiului din jurul său, iar atunci cînd întîlnește un suport, îi ajung 20 de secunde ca să înceapă să se răsucească în jurul obiectului respectiv. Dacă mutăm o plantă de la locul ei, în mai puțin de o oră își va schimba direcția, în funcție de noua poziție.

„Viața secretă a plantelor“

În „Viața secretă a plantelor“, cartea care a făcut senzație la mijlocul secolului trecut, autorii Peter Thompkins și Christopher Bird descriu experimentele făcute în acea perioadă pentru a demonstra că plantele au metode de comunicare specifice. S-a descoperit că ele disting sunete pe care urechea omenească nu le poate percepe și unde luminoase, invizibile pentru om, cum sînt razele infraroșii și ultraviolete. Plantele sînt sensibile în special la razele X și la frecvența înaltă folosită în transmisiile televizate. Cei doi cercetători au plecat de la concluziile lui France: „plantele sînt înzestrate cu toate atributele ființelor vii și se dovedesc capabile de cele mai violente reacții cînd sînt maltratate și de cea mai vie recunoștință față de cineva care Ie înconjoară cu dragoste și le îngrijește din suflet“. Numai că la vremea aceea studiile publicate de el au fost fie ignorate de specialiști, fie considerate pure elucubrații.

A ghicit gîndul omului

În 1966, Cleve Backster, cel mai apreciat specialist american în detectarea minciunilor, a conectat unul dintre electrozii poligrafului său la una dintre frunzele unei plante tropicale. Backster era curios să vadă dacă, turnînd apă la rădăcină, planta va reacționa în vreun fel. Pe bandă, acul poligrafului a lăsat urme care indicau o reacție similară cu aceea a unei ființe umane supuse unui stimul emoțional scurt. Uluit, Backster a înțeles din oscilațiile specifice ale aparatului, că plantei i-a plăcut apa. Și-a continuat experimentele. Gîndindu-se ce să mai încerce, Backster și-a închipuit că arde o frunză. Penița a început să deseneze o curbă energică, prelungită în sus. Planta îi ghicise gîndurile și s-a speriat. Mai tîrziu, Backster s-a prefăcut că vrea să aprindă chibritul. Reacția a fost nulă. Planta părea că poate face diferența între intențiile reale și cele simulate.

Și plantele leșină

Cercetătorul a crezut că e ceva în neregulă cu poligraful, așa că și-a echipat laboratorul cu aparatură performantă. A supus la teste asemănătoare peste 25 de specii de plante și fructe printre care salata verde, ceapa, portocalele și bananele. Acestea reacționau nu numai la amenințările venite din partea cercetătorilor, ci și în fața unor pericole potențiale, ca de exemplu apariția bruscă a unui cîine în încăpere. „Plantele văd poate mult mai bine fără ochi decît văd oamenii cu ochii“, a conchis el. El a mai observat că atunci cînd o plantă e amenințată cu distrugerea și simte acest pericol sau iminența unei agresiuni exterioare, se apăr㠄leșinînd“, ca o ființă omenească. Backster a conectat un filodendron la galvanometrul T și a încercat să ghicească care e anul nașterii unui prieten. A început să rostească pe rînd niște ani. Planta a determinat abaterea acului atunci cînd anul a fost ghicit, semn că a identificat reacția emoțională a omului la rostirea adevărului.

Cei mai buni detectivi

Încercînd să vadă dacă plantele sînt înzestrate cu memorie, Backster a pus la punct un scenariu în urma căruia trebuia demascat un răufăcător. A așezat două plante în aceeași cameră. Șase polițiști legați la ochi au tras cîte un bilețel dintr-o pălărie. Pe unul din ele scria că polițistul trebuia să distrugă una dintre plante. Agentul trebuia să comită fapta în cel mai mare secret: singurul martor al crimei trebuia să rămînă cea de-a doua plantă. Planta-martor n-a avut nicio reacție la poligraf la trecerea celor cinci nevinovați prin dreptul ei, dar acul a oscilat nebunește la apropierea făptașului. Cînd o tînără a fost găsită asasinată într-o fabrică din New Jersey, Backster a fost însărcinat de poliție să investigheze principalii suspecți cu ajutorul detectorului de minciuni. Backster s-a gîndit să conecteze la poligraf fiecare dintre cele două plante ornamentale care se aflau în biroul unde fusese descoperit cadavrul. Toți suspecții au trecut prin încăpere. Plantele n-au reacționat deloc. Ulterior, s-a găsit ucigașul. Nu era dintre muncitorii uzinei.

Dragoste la distanță

Între o plantă și stăpînul ei pare a se stabili o relație afectivă. Folosind cronometre perfect sincronizate, cercetătorul a constatat că plantele lui continuau să reacționeze la gîndurile care-i treceau prin minte în timp ce se afla în altă încăpere, pe culoar sau chiar pe stradă, la o depărtare considerabilă. Plantele lui au reacționat pozitiv în clipa cînd el s-a hotărît să se întoarcă acasă la New York, de la 20 de kilometri depărtare. O altă plantă a reacționat emoționată în clipa cînd, la o comunicare științifică, a fost proiectată asistenței o fotografie a ei. Backster a izolat o planta într-o cutie de plumb. Efectele asupra poligrafului au fost aceleași. Poligraful reacționa și cînd stăpînul se tăia la deget. Plantele erau sensibile la moartea celulelor. Ba chiar și la moartea bacteriilor din țeava chiuvetei atunci cînd cercetătorul a turnat dezinfectant.

Rumoare în lumea științei

După doi ani și jumătate, Backster a început experimente mai complicate. A conectat trei plante la trei galvanometre, în trei camere diferite, iar în altă încăpere, a opărit un crevete. Toate cele trei plante au reacționat în același moment și cu maximă violență la moartea crevetelui. Această experiență și rezultatele au fost consemnate în 1968 în articolul „Dovezi ale unei reacții primare la vegetale“, din The International Journal of Parapsychology. Acel număr a fost solicitat în tiraj suplimentar. S-a stîrnit o adevărată nebunie în presă și lumea științifică. Uluitoarele dezvăluiri ale lui Backster au suscitat un asemenea interes încît în întreaga lume secretarele și menajerele au început să discute tot felul de intimități cu plantele lor. Descoperirea lui Backster a determinat folosirea plantelor în diagnosticarea medicală, investigația criminalistică sau în domeniul spionajului. Cu subvențiile care au început să curgă din toate părțile, Backster și-a procurat echipamentele cele mai scumpe.

Detectoarele infidelității

După Backster, mai mulți fizicieni, biologi din întreaga lume au început să facă experimente pe plante înregistrîndu-le reacțiile la acțiunea diferiților stimuli. Pierre Paul Sauvin, un specialist în electronică din West Petterson, a reușit să schimbe sensul de deplasare al unui trenuleț în funcție de gîndurile și de emoțiile pe care le transmitea conectat la o plantă. A repetat experiența în fața publicului de la Madison din New Jersey. A mai reușit să aprindă lumina folosind reacțiile plantelor conectate la un comutator. A studiat și reacțiile la plăcere ale plantelor. A plecat departe cu o iubită, iar plantele au reacționat la plăcerea lui, declanșînd comutatorul. Putea să devină bogat vînzîndu-și invenția soțiilor geloase. Dar descoperirea lui n-a avut succes fiindcă nimeni n-a vrut să investească într-un aparat de depistat infidelitățile. Sauvin a mai reușit să facă să decoleze un avion miniatural și să deschidă ușa garajului cu ajutorului gîndului transmis plantelor. Armata americană s-a arătat în sfîrșit interesată, dar rezultatele au rămas secrete.

Vocea cactusului

Doctorul Ken Hashimoto, colaborator al poliției japoneze în detectarea minciunilor, auzind de experiențele lui Backster a încercat să dea unui cactus o voce cu ajutorul unui echipament electronic conceput de el. Vocea plantei semăna cu bîzîitul ascuțit al cablurilor de înaltă tensiune. Soții Hashimoto au reușit să învețe planta să numere și să socotească cu numere pînă la 20. Lucrarea sa „Introducere în percepția extrasenzorial㓠a fost solicitată în 60 de tiraje, iar „Misterele lumii quadridimensionale“, în 80. Chimistul Marcel Vogel din Los Gatos, angajat la firma IBM pe la mijlocul anilor ’50, a rupt două frunze și în fiecare zi s-a gîndit la ele. La una, sugerîndu-i că e încă în viață, la cealaltă, ca la una moartă. După o săptămînă, prima părea abia smulsă de tulpină, cealaltă era uscată. Era convins că e vorba de transfer de „energie psihic㓠și că intenționalitatea creează un cîmp energetic.

Gelozie vegetală

În primăvara lui 1971, Vogel a început o nouă serie de experiențe. Cerînd unui prieten să transmită niște gînduri unui filodendron, reacția plantei s-a stins repede. Prietenul a dezvăluit că s-a gîndit că filodendronul lui de acasă e mult mai frumos. Vogel a conchis că plantele au amor propriu. Ele manifestă aversiune sau simpatie profundă și față de anumiți oameni. Eileen-Elixir Caddy a dezvoltat o grădină, transformînd-o într-un adevărat Eden, deși solul era arid. A fost bănuit că uriașele lui legume sînt obținute cu îngrășăminte. Profesorul Lindsay R. Robb, expert în probleme de agricultură al Organizației Națiunilor Unite, n-a putut da o explicație și totul a fost considerat un mister. În realitate, stăpînul obținuse rezultatele doar vorbind frumos cu plantele. Pare incredibil, dar aceasta este realitatea: plantele sînt niște ființe vii, cu personalitate proprie. Cleve Backster, cel de la care a pornit totul, este în prezent președintele Fundației de cercetări Backster. Într-un interviu realizat în 2003, el afirma: „În fiecare celulă se găsește un fel de conștiință ancestrală. Cîmpul energetic posedă o natură universală, căci îl au toate ființele vii“.

Și plantele rusești comunică

Sovieticii au experimentat și ei capacitatea plantelor de a comunica. În anul 1972, la Institutul de Medicină Clinică și Experimentală din Novosibirsk, cercetătorii Kaznacheev, Surin și Mihailova au înregistrat o conversație între două culturi de celule identice, dar izolate total printr-un perete de cuarț. Infestarea uneia dintre culturi cu un virus distrugător a fost însoțită de apariția unei afecțiuni similare la lotul martor. S-a presupus că transmiterea informației între cele două culturi s-a realizat pe lungimea de undă a radiației ultraviolete, transmisie permisă de cuarț, dar blocată în cazul folosirii sticlei obișnuite. Celulele nu erau integrate într-un organism și, în consecință, nu existau legături nervoase între ele, care să le permită captarea și decodificarea informației. În ciuda acestui fapt, comunicarea s-a produs.

Confirmări românești

Se pare că printre cele mai răsunătoare rezultate în domeniu sînt cele obținute de români. Biologul Marioara Godeanu (foto dreapta) a demonstrat că plantele vorbesc între ele, au sentimente și trăiri afective, asemenea oamenilor. În 1975, a observat cu surprindere că plantele-martor, care se aflau la o oarecare distanță de cele supuse experimentului, mureau în număr mai mare decît cele care erau otrăvite efectiv cu substanțe toxice. Planta-martor, cea care asista la execuția suratei ei, primea un semnal de la condamnata la moarte și suferea la fel de mult ca și ea. Concluzia cercetătoarei a fost: „plantele comunică între ele printr-un sistem energo-informațional, adică își transmit una alteia informațiile prin emisie și captare de energie“.

Dovezi filmate

Experimentele cercetătoarei au continuat. A înregistrat pe computer reacția copacilor atunci cînd în pădure a intrat un tăietor de lemne. „Strigătele pădurii se văd pe monitor“, mărturisește ea. Marioara Godeanu a făcut două filme, „Dincolo de tăcerea plantelor“ (1981) și „Sensibilitatea plantelor“ (1982). Televiziunea Română le-a vîndut în 15 țări, dar în România au fost difuzate trunchiat, la Teleenciclopedia. Lumea a crezut că sînt documentare americane. În realitate, excepționalele experimente erau românești și au primit o grămadă de premii internaționale. Unele mai sînt atribuite și azi, deși cercetările s-au desfășurat acum 25 de ani. În timpul filmărilor, plantele au reacționat oripilate în prezența unui operator care consuma alcool.

Cercetări interzise

Unul dintre cei mai buni electroniști români a realizat un aparat de transformare a semnalelor din domeniul ultra-acustic în domeniul obișnuit de frecvență. Apoi, s-a introdus metoda grafică de înregistrare pe potențiometre și cea de captare în infraroșu. „O modificare energetică tradusă acustic arăta cum plantele țipă, plîng, cîntă, se bucură“, susține cercetătoarea. Ea a mai observat că putea prinde posturi de radio și emisiuni TV în timpul experimentelor cu plante. „Atunci ne-am amintit ceea ce ne povesteau bunicii noștri: că în timpul războiului, țăranii ascultau radioul cu galene, lipind firele de un cartof care e un organism viu“. Cercetările n-au putut fi continuate, conducerea vechiului regim nu a aprobat exprimente în domenii pe care le interzisese și care puteau fi folosite împotriva conducătorilor.

O teorie controversată

Cu toate rezultatele notabile, teoriile cum că plantele emit informație sînt privite cu rezerve nu numai pentru nota lor de senzațional, ci și pentru motivul că în lumea vegetală nu s-a putut descrie încă o structură nervoasă - singura considerată de știință ca aptă să prelucreze informația. Dar adevărul constatat empiric rămîne incontestabil: un pom, o plantă sau o floare față de care, în afară de hrana ce i-o dăm, manifestăm și tandrețe, are o dezvoltare mult mai prosperă decît dacă avem o atitudine indiferentă sau chiar ostilă. Plantele ne „vorbesc“, chiar dacă nu o fac prin grai articulat.

Și plantele au amor propriu

• Există plante care nu se înghit unele pe altele, nu acceptă să stea în aceeași vază sau care se luptă să arate mai arătoase decît celelalte. Iată cele mai cunoscute „antipatii“ și atracții între plante: narcisele și liliacul nu suportă lalele, trandafirii nu se înțeleg cu garoafele, în schimb acceptă pătrunjelul, ceapa și usturoiul. Lîngă lăcrămioare nu rezistă niciun fel de flori, vița-de-vie respinge varza, dar îngăduie prezența macului. Măslinul nu suportă stejarul, mesteacănul și pinul sînt bucuroși să-și țină companie unul altuia, sub fagul roșu nu crește nimic, nucul și stejarul nu se pot suferi, ridichea cu hreanul se înțeleg de minune. Din punct de vedere chimic, aceste fenomene se bazează pe eliminarea și asimilarea unor substanțe.

Cititori în viitor

• Plantele din experimentele lui Backster s-au dovedit sensibile la evenimente ce erau pe cale să se întîmple. În timpul filmărilor, plantele Măriucăi Godeanu i-au avertizat pe oameni că va exploda un reflector, dar nimeni n-a știut să interpreteze semnalul la timp. Oamenii simpli au aflat însă de mult de puterea de anticipare a plantelor. În India crește o specie numită Arbrus precatorius, care e atît de sensibilă la influențele electrice și magnetice încît e consultată de indigeni de secole pentru previziunile meteorologice. Botaniștii de la Kew Gardens din Londra, primii care au cercetat acest aspect, au descoperit că Arbrus precatorius poate fi folosit cu succes la previziuni corecte în privința cicloanelor, a uraganelor, tornadelor, cutremurelor de pămînt și a erupțiilor vulcanice.

Aparatul sincerității

• Galvanometrul este o componentă a poligrafului (detectorul de minciuni) care, atunci cînd apar imagini sau emoții în starea unui om, face să oscileze un ac sau o peniță pe un tambur care se învîrte încet. Acest aparat a fost inventat la sfîrșitul secolului XVIII de un iezuit din Viena, părintele Maximilian Hell, astrolog oficial la curtea împărătesei Maria-Theresa, dar mai tîrziu paternitatea sa a fost atribuită fizicianului Luigi Galvani. Astăzi, galvanometrul este folosit conectat la un circuit electric ce poartă numele de Puntea lui Wheatstone, în onoarea fizicianului englez care a inventat telegrafia fără fir, sir Charles Wheatstone.

Plante melomane

• Plantele sînt foarte sensibile la muzică. În Canada, pe marginea lanurilor de grîu, au fost montate difuzoare din care răsună muzică pentru cereale. S-a dovedit că grînele apreciază în mod deosebit muzica clasică, crescînd mai repede și mai sănătoase și făcînd mai multe semințe. Muzica modernă are efecte opuse. La cîntecul Mariei Tănase, „Cine iubește și lasă“, plantele Marioarei Godeanu au reacționat cu o sensibilitate acută, simțind emoția transmisă de cîntăreață.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină

Mărturii în imagini


Iernile de altădată
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  36 de cazuri noi deCOVID la Brașov, 416 în țară


  04.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Puțini pacienți cu COVID-19 din Brașov au solicitat externarea, a anunțat DSP


  04.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Ministrul Boloș promite sprjin guvernamental pentru Aeroportul Brașov


  04.07.2020
 • ➤ Sport


  Sergiu Buș, strigăt de disperare: ”Avem voie în România să fim neplătiți? Să fim mințiți?


  04.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Efectele deciziei CCR: De ieri, pacienții cu COVID pot pleca la cerere din spitale


  04.07.2020
 • ➤ Sport


  AJF Brașov. Inter Cristian – Olimpic Zărnești, derbiul optimilor Cupei României. Programul meciurilor


  04.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Școala Profesională Kronstadt din Brașov, model pentru ministrul fondurilor europene


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Jean Castex, nominalizat de Macron în funcția de premier al Franței


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  ALARMANT! 62 de cazuri noi de COVID la Brașov


  03.07.2020
 • ➤ International


  Criză în Franța:Guvernul condus de premierul Edouard Philippe a demisionat


  03.07.2020
 • ➤ Comunicate


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Considerații privind managementul bazinului hidrografic Tărlung, amonte de acumularea Săcele, în contextul schimbărilor climatice


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  684 pacienți COVID vindecați și 78 de decese, la Brașov. Niciun pat liber la ATI


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  După un de pauză, Ana Berbece va juca din nou handbal la Corona . „Îmi este dor de handbal”


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  10 străzi din Brașov rămân fără apă


  03.07.2020
 • ➤ Cititori


  Unde găsim pompe și hidrofoare pentru o apă mai curată


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  AJF Brașov decide campioana din Liga 4 pe teren. Sistemul adoptat și datele de disputare ale meciurilor


  03.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Sistemul inteligent de acces de pe str. Postăvarului, fraudat de șmecheri


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Fostul primar din Cristian a fost condamnat pentru pedofilie


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Pe cont propriu


  Spitalul Regional Brașov nu este în vederea Guvernului


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Ministrul Fondurilor Europene va fi azi la Brașov


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Albinele și viespile au invadat Brașovul


  03.07.2020
 • ➤ Actualitate


  A fost, dar n-a fost


  DSP Brașov nu permite deschiderea Centrului de Agrement din Poiana Brașov


  03.07.2020
 • ➤ Actualitate


  7 ani de la despărțirea de Octavian Căpitanu


  03.07.2020
 • ➤ National


  Un pas


  Guvernul pregătește redeschiderea restaurantelor


  03.07.2020
 • ➤ National


  România primește din nou cartonaș galben din cauza tăierilor ilegale și a poluării


  03.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Protejată de lege


  „Floarea de colț“, minunea care unește Munții Făgărașului cu Himalaya


  03.07.2020
 • ➤ Life


  Viața, ca în telenovele


  Victoria Răileanu a divorțat


  03.07.2020
 • ➤ Life


  Adelina își vinde rochia de mireasă și donează banii


  03.07.2020
 • ➤ Life


  Șerban Copoț, tată pentru a treia oară


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  SFAT EXPRES


  Nectarina previne anemia și obezitatea


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  Vlad Mitrea a semnat cu Sepsi OSK


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  Veste șoc la Petrolul


  Coronavirusul lovește Liga 2


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov


  Telenovela Alexandru David


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Centrul de Agrement din Poiana Brașov nu se redeschide! DSP nu a dat avizul


  02.07.2020
 • ➤ Sport


  Focar de corononavirus la Petrolul! Meciul UTA - Petrolul, amânat! Și un arbitru a fost testat pozitiv!


  02.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un fost fotbalist din Făgăraș s-a aruncat în fața trenului


  02.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Explozie a numărului de îmbolnăviri: 56 de cazuri noi de COVID în Brașov, 450 în țară


  02.07.2020
 • ➤ Sport


  CSM Corona Brașov a transferat o internațională din Muntenegru


  02.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Un copil de 3 ani, infectat cu COVID-19


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Fiul unui primar brașovean i-a tăiat degetul unui orfan și i l-a aruncat la câini


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  După doi ani de șantier


  Fosta bancă săsească de pe str. Michael Weiss a ajuns la finisaje


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Tronsonul Cristian – Râșnov al autostrăzii, la jumătate


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Licitație de peste 65 de milioane de lei pentru modernizarea drumului de la Rupea la Jimbor


  02.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Sprijin


  Cursuri de vară pentru elevii care nu au putut face ore online


  02.07.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Concerte de orgă, în această vară, la Biserica Neagră


  02.07.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  182 de ani de la apariția „Foaie pentru minte, inimă și literatură”


  02.07.2020
 • ➤ National


  Două cincinale


  Plan de peste 100 de miliarde de euro pentru relansarea economică


  02.07.2020
 • ➤ Life


  I-a fost anulat iar zborul


  Lora, nevoită să se mute pentru a opta oară în Bali


  02.07.2020
 • ➤ Life


  Viața în India o face fericită pe Iulia Vântur


  02.07.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Totul este perfect

  Articolul următor


  S-a otrăvit în fața fiicei sale

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 27 milisecunde, încărcat în milisecunde