Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Suflete puse pe cîntar

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Teodor BOGDAN, 19.07.2006
* În 1907, în urma unor experimente macabre, un doctor american a ajuns la concluzia că sufletul omului cîntărește 21 de grame * Teoria este contestată, însă nimeni nu a reușit să explice ce altceva ar putea produce această scădere de greutate în momentul morții

Se spune că, atunci cînd un om moare, sufletul său trece mai departe. Religioșii cred că părăsește trupul și se ridică la cer. Cu aproape 100 de ani în urmă, un doctor din Haverhill, Massachusetts, a încercat să demonstreze existența sufletului. Prin experimente macabre și misterioase, susține că a descoperit greutatea sufletului. Aproximativ 21 de grame. Articolul în care dr. Duncan MacDougall și-a expus teoriile a fost publicat, în 1907, într-o prestigioasă revistă medicală și a ajuns rapid în paginile ziarului New York Times.
Cu toate că experimentele sînt vechi de aproape un secol, iar concluziile lui MacDougall nu sînt luate în serios de comunitatea medicală actuală, nimeni nu a putut combate pînă acum aceste rezultate și nici nu s-a putut explica unde dispar cele douăzeci și unu de grame.

Un Frankenstein modern

MacDougall nu era genul de doctor care să inventeze teorii sau care să lase convingerile religioase să-i întunece judecata. Era un scoțian scund, cu ochelari cu lentile groase. Se mutase în Haverhill la vîrsta de 28 de ani. A absolvit medicina la Universitatea Boston și a ajuns rapid directorul spitalului Stephen Henry Gale din Haverhill. Conform unor declarații pe care le-a dat reporterilor de la „American Medicine“, în 1907, MacDougall a decis să efectueze niște experimente, deoarece a fost intrigat de predicatorii și preoții care afirmau că sufletul unei persoane nu moare odată cu trupul, ci trece mai departe, continuă să existe. Dacă este adevărat, MacDougall s-a gîndit că sufletul ar trebui să fie o entitate care ocupă un anumit spațiu. Și-a dat seama că, dacă ar putea măsura greutatea acestei entități în momentul în care părăsește trupul, ar aduce dovezi definitive că sufletul există.

Experimente secrete

Chiar și la începutul secolului XX, cercetările lui MacDougall erau extrem de controversate. Doctorul era criticat mai ales de preoți, care vedeau sufletul ca pe ceva intangibil și nu ca pe un lucru pe care-l poți măsura științific. Cu toată opoziția comunității, doctorul și-a continuat experimentele în spitalul în care lucra. A cîntărit șase bolnavi aflați pe patul de moarte, exact în momentul decesului. A constatat că toți pierdeau în clipa morții aproximativ 21 de grame din greutatea corporală. Într-unul din cazuri, imediat după constatarea decesului, pacientul a devenit mai ușor cu 21 de grame, peste un sfert de oră și-a revenit în greutate, ca peste alte cîteva minute să piardă din nou cele 21 de grame, definitiv. A închis datele obținute în urma experimentelor într-un seif, timp de șase ani. Voia să fie sigur de rezultate înainte să le facă publice.

Bolnavi de tuberculoză

MacDougall a știut perfect cum să efectueze măsurătorile. În jurul anului 1900, a așezat un pat de spital pe un cîntar. A cerut pacienților aflați în stagiu terminal permisiunea de a participa la experiment. I-a ales pe cei bolnavi de tuberculoză, pentru că aceștia nu se agită în momentul morții, făcînd posibilă o cîntărire extrem de precisă. În literatura medicală, MacDougall l-a descris pe primul său pacient drept un om „cu un temperament american tipic“. Cînd momentul morții s-a apropiat, MacDougall, ajutat de alți patru doctori, l-au așezat pe patul de pe cîntar. După trei ore și 40 de minute, cîntarul, extrem de fin, a înregistrat o cădere sesizabilă. Omul murise. Cei cinci doctori au făcut calcule independente cu privire la greutatea pierdută din cauza umezelii din respirație, transpirației, mișcărilor involuntare, evacuării de urină și chiar a aerului expirat din plămîni. Au constatat cu toții că bărbatul a pierdut din greutatea corporală 21 de grame, care nu puteau fi atribuite nici uneia dintre aceste cauze.

Concluzii incerte

Rezultatele lui MacDougall cu următorii pacienți nu au fost la fel de clare. Al doilea participant la experiment a pierdut în momentul decesului altă greutate. „Contracțiile feței au continuat aproximativ 15 minute din momentul în care a încetat să respire, făcînd extrem de dificil procesul de cîntărire“, se spune în raportul medicilor publicat în numărul din aprilie 1907 al revistei „American Medicine“. Al treilea muribund a pierdut o greutate și mai mare. „Rezultatele obținute prin cîntărirea celui de-al patrulea pacient nu trebuie luate în considerare, deoarece o persoană care nu era de acord cu experimentul a intervenit în setarea cîntarului“, a declarat ulterior MacDougall. La al cincilea pacient cîntărirea a dat, de asemenea, alt rezultat, iar la al șaselea, moartea a survenit prea repede, cu doar cinci minute înainte să fie așezat pe cîntar. Astfel, doctorii nu au avut timp să seteze cîntarul.

„Cîinii nu au suflet“

Pentru a face comparație, doctorul american a injectat 15 cîini cu substanțe letale. Prin cîntărire, a constatat că nici unul dintre aceștia nu suferise vreo pierdere de greutate în momentul morții. „Cîinii nu au, deci, suflet“, a concluzionat MacDougall. Nimeni nu știe de unde a luat MacDougall cei 15 cîini. Ulterior, el a declarat ziarului Haverhill Evening Gazette că a desfășurat aceste experimente în hambarul casei sale. Deși multe ziare s-au grăbit să scrie că doctorul din Massachusetts a găsit dovada existenței sufletului, MacDougall a rămas sceptic, spunînd reporterilor de la Haverhill Evening Gazette că sînt necesare mai multe studii pentru ca această teorie să aibă un suport. Doctorii din întreaga Americă au reacționat imediat și au analizat pînă la cel mai mic detaliu rezultatele obținute de MacDougall. O polemică aprinsă a început în literatura medicală între acesta și detractorii săi.

Misterul rămîne

MacDougall a murit în 1920, la vîrsta de 54 de ani. Biroul personal a rămas neatins pînă la moartea soției sale, Mary, în 1955. Fiul său a vîndut însă clădirea, care acum este sediul unei societăți de asigurări. Singurul nepot al doctorului și ultimul descendent aflat în viață, judecătorul John S. MacDougall Jr., a murit anul acesta, la vîrsta de 81 de ani. Soția lui, Olivia, povestește că soțul său era întotdeauna amuzat cînd cineva venea în Haverhill pentru a cere informații cu privire la bunicul său. Amîndoi privesc activitatea acestuia cu scepticism. „Sînt soră medicală și privesc astfel de lucruri obiectiv. Trebuie să admit însă că ideea conform căreia sufletul are greutate este extrem de interesantă. Nu vom ști pînă nu vom ajunge dincolo“, crede Olive MacDougall.

A analizat propria moarte

Duncan MacDougall și-a descris propria moarte cauzată de un cancer la ficat. Conform ultimelor cuvinte ale doctorului, moartea sa, extrem de lentă, a fost „cea mai interesantă la care am asistat vreodată“. Curiozitatea cu privire la moarte și suflet l-a însoțit pînă în ultimele momente din viață. „Dacă această stranie pierdere în greutate nu se datorează sufletului, care ne părăsește, rămîne ca altcineva să ofere o explicație mai bună cu privire la acest mister“, a declarat doctorul ziarului Boston Sunday Post, în 1907. Pînă astăzi, nimeni nu a putut explica științific dispariția celor 21 de grame.

„21 de grame“

• Teoriile lui MacDougall au fost abordate în recent oscarizata pelicul㠄21 de grame“. Scenaristul Guillermo Arriaga folosește principiile lui MacDougall într-un film despre modul în care un accident de mașină afectează viețile a trei personaje legate de un fir invizibil. Motto-ul filmului este: „Se spune că atunci cînd murim pierdem în greutate 21 de grame. Greutatea unei monezi de 500 de lei, a unei privighetori, a unui baton de ciocolată - și probabil a sufletului uman“. Aproape fiecare secvență din „21 de grame“ a fost filmată cu o cameră manuală, iar rezultatul a fost sporirea sentimentului de tensiune. Regizorul a preferat această metodă datorit㠄proximității“, a sentimentului că orice se poate întîmpla. „Cele 21 de grame care dau titlul filmului nu sînt reprezentate vizual. Cu toate acestea, toate personajele filmului sînt la un pas de moarte, sau se confruntă cu moartea celor apropiați. Moartea este cea care îi împinge să-și continue existența. Prin moarte, ei descoperă viata“, a declarat regizorul Alejandro Gonzalez Inarritu. Benicio del Toro (foto sus) și Naomi Watts au fost nominalizați pentru prestația lor din acest film la premiile Oscar din acest an.

Pierdem oase

• Mușchii reprezintă aproape jumătate din greutatea corpului omenesc. Cînd ne naștem, scheletul nostru este format din 305 oase. În momentul în care ajungem la maturitate, același schelet este format însă din doar 206 oase. Explicația este faptul că, pe măsură ce creștem, anumite oase se unesc pentru a forma un singur os. Cele 206 oase ale corpului cîntăresc aproximativ 10 kilograme.

Unde e sediul sufletului?

• Pînă în secolul trecut, se spunea că glanda pineală este cel de-al treilea ochi, că este sediul sufletului. Filosoful și matematicianul Rene Descartes numea epifiza (glanda endocrină așezată la baza creierului) „sediul sufletului“. Masonii cred că sufletul sălășluiește în inimă, la fel ca egiptenii care credeau că Osiris le cîntărește sufletul la plecare în lumea cealaltă cu o balanță. Pe celălalt taler era așezată pana lui Maat, zeița dreptății. În mitologia ebraică, sîngele era considera lichidul prin care circulă sufletul. Vechii greci, prin Hipocrate, aveau credința că sîngele este identic cu sufletul.

Materie necunoscută

• Doctorul Duncan MacDougall   afirmă că, dacă există un suflet care există separat de creier și de trup, atunci acesta trebuie să ocupe un spațiu fizic și să aibă greutate, iar această greutate poate fi măsurată. Știința ne spune că materia care ocupă spațiu este de trei feluri: solidă, lichidă sau gazoasă. În toate formele, este afectată de forța gravitațională. MacDougall crede că sufletul aparține altei categorii, una pe care noi nu o cunoaștem încă.

Fotografia sufletului

• Sufletul nu numai că poate fi cîntărit, dar poate fi și văzut. Sînt numeroase relatările despre imagini ale celor aflați în pragul morții. Acestea sînt văzute mai ales de rudele muribundului, care nu se află în preajma acestuia, ci chiar la distanțe de mii de kilometri. Răposații „se arat㓠celor vii sub formă de spectre care au fost deseori surprinse de camerele video fără a primi o explicație plauzibilă. Thelma Moss, profesor de psihologie la Universitatea Los Angeles din California (U.C.L.A.), scria în 1979 că aura ființelor vii, surprinsă de aparatul de fotografiat și despre care se știe că e o reflectare a biocîmpului, ar fi „o fotografie a sufletului“.

Românul care a explicat viața

• Academicianul Eugen Macovschi (1906-1985) a pus în evidență existența biostructurii, cîntărind animale muribunde în incinte perfect etanșe. El a descoperit că biostructura este proprie numai celulelor vii. Substanțele organice integrate în biostructură au o altă comportare față de substanțele organice din laborator. Cînd celula moare, biostructura se transformă în materie obișnuită, nevie. Această transformare ar putea fi însoțită de pierderea celor 21 de grame. Mai mult, viața este caracterizată de prezența unei matrici energo-informaționale; această structură nesubstanțială a fost pusă în evidență prin aparate speciale (prin electronografie și efect Kirlian). Obiectele nevii nu au matrice energo-informațională. În anul 1980, K. Foster, J. J. Wolesewich și J. J. Tuker au confirmat prin ample investigații microscopice teoria biostructurii formulată de Macovschi în 1958. Descoperirea românului, făcută într-un laborator obișnuit, a fost observată, abia peste 20 de ani, cu un microscop electronic de înaltă precizie și greu de 10 tone.

Lucrare despre suflet

• Mary Roach, cercetătoarea care a scris, în 2003, cartea intitulat㠄Curiozitățile cadavrelor omenești“, a studiat în amănunt datele obținute de MacDougall. Din cîte a aflat, nimeni nu a încercat pînă acum să repete experimentele doctorului din Haverhill. Probabil pentru că nici un om de știință de renume nu ia în serios descoperirile acestuia. „Este absurd să crezi că sufletul este ceva ce poate fi cîntărit. Ar fi probabil destul de greu să găsești finanțare pentru un asemenea proiect“, crede Roach. Cu toate acestea, scriitoarea nu a găsit încă un om de știință care să poată explica clar ce reprezintă cele 21 de grame. Roach a intervievat mai mulți experți, incluzînd cercetători care studiază metabolismul. Nici unul nu a putut explica fenomenul prin care pacienții lui MacDougall pierdeau în greutate exact în momentul morții. „Dacă doctorul avea un cîntar ruginit, s-ar explica totul. Altfel, este un mare mister“, conchide Roach.

„Cercetătorul suedez, medicul Nills Jakobson, a avut recent lugubra idee de a cîntări o serie de muribunzi în momentul fatal. El a constatat pe macabrele indicatoare ale cîntarului său că, indiferent de sex sau de vîrstă, trupul uman pierde invariabil 21 de grame în clipa morții. În conferința de presă organizată, Nills Jakobson a declarat că aceasta este greutatea sufletului. Vasăzică 21 de grame!“
Nichita Stănescu - eseu neterminat

„Sufletul se servește de un corp organic și îi dă acestuia puterea de viață, de creștere, de simțire și de naștere“
Sfîntul Ioan Damaschin

Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină

Mărturii în imagini


Iernile de altădată
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Rugbiștii din naționalele României și Spaniei s-au bătut într-un club din Botoșani!


  Azi 12:07
 • ➤ Sport


  Fantastic! Simona Halep, campioană la Dubai! Finală dramatică


  22.02.2020
 • ➤ Sport


  Cupa Mondială de sărituri cu schiurile


  Austriacul Stefan Kraft, liderul Cupei Mondiale, a câștigat a doua etapă de la Râșnov


  22.02.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, egal cu Cetate Râșnov / Amical cu trei cartonașe roșii!


  22.02.2020
 • ➤ Local


  Un elev de la Liceul de Arte din Brașov a căzut peste balustradă


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Cupa Mondială de sărituri cu schiurile


  Germanul Karl Geiger a câștigat prima etapă de la Râșnov


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Reacția lui Gică Hagi după meciul de vis făcut de Ianis în Europa League /"Bravo lui Ianis, bravo echipei"


  21.02.2020
 • ➤ Local


  Mitropolitul Ardealului: În numele Colegiului ''Andrei Șaguna'' din Brașov ar trebui adăugat și cuvântul ''sfânt''


  21.02.2020
 • ➤ Local


  Ministrul Mediului discută despre aer la Primăria Brașov


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Încă studiem


  12 mistere pe care oamenii de știință nu le pot explica


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Bun-bun!


  Cartofii dulci, bogăție de vitamine și minerale


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Hochei. Julius Penzes, out de la Corona Brașov! Lupii au un nou antrenor!


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Trendul anului 2020


  Se poartă unghiile albastre


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Sergentul Stubby


  Povestea celui mai decorat câine de război din America


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Tradiții


  Dragobete, ziua iubirii mărturisite


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Viața, ca o scenă


  Diane Keaton, antivedeta


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Keanu Reeves a început filmările la «Matrix 4»


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Planuri mari pentru Marius Fetti la Corona Brașov /"Am un proiect amplu, de lungă durată"


  21.02.2020
 • ➤ Life


  De Ziua Îndrăgostiților


  Brașoveanul Adi Nartea și soția lui au celebrat 10 ani de relație


  21.02.2020
 • ➤ Prima pagină


  Sistem bolnav


  Nu avem medici de familie


  21.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Patinatorii medaliați de la Corona, premiați de Consiliul Local


  21.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Perdea verde de-a lungul Ocolitoarei Brașovului


  21.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Ca înainte de alegeri


  Veștea dă vești despre Autostrada Brașov - Bacău


  21.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Unul dintre consilierii primarului Scripcaru candidează la primăria Zărnești din partea PNL


  21.02.2020
 • ➤ Actualitate


  Concurs de soluții


  Arhitecți din străinătate vor regândi Piața Sfatului și Centrul Istoric


  21.02.2020
 • ➤ Religie


  Zi de sărbătoare


  Moșii de Iarnă


  21.02.2020
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Are iubit cu 20 de ani mai tânăr


  Tania Budi, îndrăgostită până peste cap


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Cum a pierdut Julie Mayaya inelul de logodnă


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Andreea Antonescu a sunat la 112 că este sechestrată, apoi a negat


  21.02.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Alimentul miraculos care înlocuiește carnea


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Petrică Stancu, numit președinte la CSM Corona Brașov


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Sport și fapte bune


  Gala de caritate „Aici pentru Tine”, la Brașov


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Cupa Mondială de sărituri cu schiurile


  Pentru prima oară în istorie, „icarii“ ajung la Râșnov


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Vlad Potecu a ajuns la AFC Odorheiu Secuiesc


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, amical pe Tineretului cu Cetate Râșnov


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Europa League


  CFR Cluj, egal cu Sevilla! Calificarea se decide pe „Ramón Sánchez Pizjuán”


  20.02.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep e în semifinale la Dubai după o revenire superbă în meciul cu Sabalenka!


  20.02.2020
 • ➤ Local


  O soluție confortabilă: Andrei Kadaș se autosuspendă


  20.02.2020
 • ➤ Sport


  Oficial. Șefi noi la CSM Corona Brașov / Petrică Stancu, noul președinte! Marius Fetti, coordonatorul secției de handbal


  20.02.2020
 • ➤ Local


  Procurorul brașovean Gabriela Scutea este Procurorul general al României


  20.02.2020
 • ➤ Sport


  Campionii Brașovului la patinaj-viteză, felicitați în ședința Consiliului Local


  20.02.2020
 • ➤ Prima pagină


  Medic găsit mort în casă la Brașov


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  SC RATBV SA primește peste 58 de milioane de lei finanțare de la buget


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  FDGR vine cu nume noi la alegerile locale


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Aproape 500 de cazuri de gripă într-o săptămână, la Brașov


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Proiect de regulament


  Primăria Brașov va elibera autorizații de construire „de urgență“


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  PLUS Brașov propune un candidat pentru președinția Consiliului Județean


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  „Cerbul de Aur“ va avea loc în perioada 20 – 23 august


  20.02.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Litoralul meritat

  Articolul următor


  Recrutați la 12 ani

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 26.639 milisecunde, încărcat în milisecunde