Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Orășelul animalelor fericite

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia ONCIU, 28.03.2006
* Sisak Tamás a proiectat pentru Brașov o grădină zoologică după standarde europene
* Deocamdată, proiectul lui ar avea mare nevoie de sponsori

Grădini zoologice au mai toate orașele importante din lume. Pentru că aceste reproduceri ale naturii îi distrează și îi educă pe copii și adulți. Întreținerea unui astfel de colț de natură e costisitoare. Chiar și în statele dezvoltate. Numai că, spre deosebire de români, occidentalii fac cum fac și se rostuiesc de bani. Astfel că, grădinile lor zoologice sînt amenajate modern, dar păstrînd detaliile habitatului natural, sînt curate, animalele au condiții din cele mai bune de trai și de hrană, iar vizitatorul pleacă încîntat de ceea ce a văzut. Din Brașov, pleacă puțin trist, ținîndu-se de nas sau curățindu-se pe pantofi. Un arhitect brașovean a făcut însă un proiect prin care Zoo Brașov ar putea deveni un orășel al animalelor fericite.

„Un nebun cu un proiect imposibil“

Sisak Tamás a fost prima oară la Grădina Zoologică cînd avea vreo opt ani. Bineînțeles că i-a plăcut vizita, ca oricărui copil de la oraș care nu știe cum arată un porc mistreț sau un șarpe. Cînd a mai crescut, a transformat amintirea copilăriei într-un proiect unic, de modernizare a grădinii cu animale. Acum un an, a vizitat din nou parcul zoo din Noua. De data aceasta, cu alte gînduri decît de simplu turist. „M-am dus la directorul Dumitru Daneș și i-am spus că sînt un nebun care vrea să facă un proiect imposibil. Mi-a pus la dispoziție toată documentația și mi-a dat voie să intru de cîte ori vreau. M-am dus de cîteva ori, am văzut ce era de văzut, și m-am întors la facultate cu gîndul să fac un proiect de grădină zoologică cu totul nouă și modernă“, mărturisește Tamas.

Un Zoo Cultural

Era pe atunci student la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj și, dacă tot se apropia vremea proiectului de licență, s-a hotărît să facă unul original și de folos Brașovului. L-a intitulat „Zoo Cultural - Modernizarea Grădinii Zoologice din Brașov“. Pentru c㠄felul cum sînt prezentate animalele e o dovadă a culturii și civilizației acelui oraș. Avem deja de o grădină zoologică, dar e într-o stare fizică precară, amenajări depășite și o criză cronică de finanțare“, spune el în lucrare. De fapt, „este jalnică. Pînă și animalele sînt puturoase, slăbite și fără chef de viață“. Ca să-și facă o idee despre cum trebuie să arate un parc zoologic modern s-a documentat pe Internet. Apoi, a pornit prin Europa să vadă cu ochii lui cum trebuie să trăiască animalele captive.

Prin grădinile Europei

A plecat pe banii lui la grădinile zoologice din Viena și Budapesta, apoi la cea din Tîrgu-Mureș. A stat de vorbă cu directori și îngrijitori, a fotografiat și a petrecut mult timp observînd detalii. La Budapesta, a văzut că, atunci cînd hrănesc animalele, îngrijitorii intră în vorbă cu vizitatorii. Pentru copii „pe lîngă panourile informative, bine puse la punct, există și un traseu cu aventuri. Cei mici adună puncte dacă răspund corect la întrebările afișate“. Pot mîngîia animalele domestice din gospodăria țărănească. Pot participa la cursuri și tabere de zoopedagogie. În Viena, s-a dus la cea mai veche grădină modernă din lume (1752). În 1989 era atît de săracă, încît Consiliul Local și-a pus problema închiderii ei. O societate pe acțiuni a preluat integral gestionarea financiară, proprietar rămînînd Consiliul Local. „Am învățat ceva: soluțiile financiare există, numai bunăvoință să fie. Austriecii au reușit ca, dintr-o situație falimentară, în numai trei ani să se extindă cu încă 5 hectare. Acum, au 390 specii și 4.500 de indivizi. Iar vizitatori, peste 2 milioane“, spune Tamas.

Ca la ele acasă

Înarmat cu informație, Tamas s-a pus pe lucru. Discutase cu Dumitru Daneș despre proiect și, împreună căzuseră de acord cu o idee revoluționară: grădina zoologică să adăpostească doar faună autohtonă. Astfel, s-ar reduce costurile de achiziție și cele de întreținere. „O colecție completă poate fi foarte atractivă. Se poate pune accent chiar pe exponate doar din zona montană, așa cum Constanța are acvarii cu pești marini, Tulcea cu păsări din Deltă“, explică Tamas. În plus, și condițiile habitatului natural al fiecărei specii ar fi fost mai ușor de amenajat. Iar animalele s-ar fi simțit ca la ele acasă. Cînd și-a așternut proiectul pe hîrtie, a constata că nimic nu mai semăna cu fosta grădină zoologică. Una modernă ar însemna o revoluție totală a celei actuale.

Ar demola tot

„N-am ținut seama decît de limitele topografice și poziția aleilor, în rest am schimbat tot. Aleile vechi trebuie păstrate, pentru că lucrările de infrastructură sînt scumpe. Dar am prevăzut și alei noi, dar nu asfaltate, ci pietruite. Îngrijitorii trebuie să circule doar pe alei speciale, de întreținere“, crede brașoveanul. Clădirile existente le-ar demola. Pentru că animalelor din România nu le trebuie altceva decît niște șuri să se adăpostească de ploaie și ninsoare. În rest, pot trăi foarte bine în aer liber. Ar păstra doar clădirea administrației, dar ar muta-o lîngă gard, la intrare. „Clădirile de pe amplasament nu au valoare arhitecturală, cele mai multe sînt vechi, mici, înghesuite, greu de curățat. Iar gardurile, grilajele, plasele de sîrmă nu facilitează vizibilitatea și interactivitatea“.

Animale libere

Ca animalele să iasă din apatia captivității, Tamas propune ca mîncarea să fie ascunsă prin țarc, așa cum a văzut la Viena. „Animalul o caută, ca în sălbăticie. Ar fi mai puțin plictisit, iar oamenii i-ar vedea comportamentul natural, firesc, experiența lor ar fi mult mai intensă“, explică el. Păsările le-ar grupa pe lac, în centrul grădinii zoologice, în mijlocul căruia s-ar putea amenaja o clădire încălzită. „Astfel, dacă păsările migratoare au și hrană și căldură, n-ar mai fi tentate să plece, dar ar trăi libere“, crede arhitectul. A văzut că, la Viena, păsările nu sînt oprite de plase, ca la noi. Ele stau într-o zonă puternic luminată, iar vizitatorii în umbră. Niciuna nu e tentată să se aventureze în zona întunecată. „Sau se poate picta pe geam o pasăre inamică. Rața care vedea un vultur stătea cuminte în spațiul ei, neîncarcerată. Păsările se ghidează după văz, nu zboară decît încotro se simt în siguranță“, spune Tamas.

Hrănirea ca spectacol

La țarcul urșilor, prevede amenajarea spațiului astfel încît și copiii să ajungă aproape de animale, dar să fie în siguranță. „În Viena, țarcurile și a adăposturile sînt concepute astfel încît animalele pot fi observate și din interior către exterior, sau pe sub apă. Se pot construi niște bîrloguri cu ieșire la bazin, iar vizitatorii să-i privească cum înoată pe sub apă“. Despre bucătăria animalelor, Tamaș spune că aceasta trebuie să respecte aceleași reguli de igienă ca și restaurantele pentru oameni. „Am plasat bucătăria chiar lîngă alei, ca vizitatorii să poată vedea cum se prepară hrana, să discute cu bucătarii. În Budapesta, este precizat ca punct de atracție orarul pregătirii și administrării hranei. E organizat totul ca un spectacol“, explică el.

Vizită interactivă

Traseul vizitării ar trebui amenajat ca o excursie prin istoria evoluției speciilor. Mai trebuie făcute și spații de joacă în care copiii și adulții să urmărească și să imite mișcările, activitatea animalelor. „Experiența din grădină devine mult mai interesantă, dacă este antrenat și un al doilea simț pe lîngă văz, cum ar fi cel tactil sau auzul. Mersul pe jos, cățăratul, zburatul, navigatul trebuie să fie la dispoziția tuturor. La fel, contactul fizic cu animalele domestice“. Unul dintre cei mai grei pași în realizarea proiectului a fost întocmirea unei liste cu speciile existente în țara noastră. „Față de situația actuală de la Zoo Brașov, cu 54 specii și 280 indivizi, eu propun o colecție de 285 specii și 1.500-2.000 indivizi. Puține sînt speciile care n-au încăput pe listă. Aș amenaja și niște habitate combinate, pentru a economisi spațiul și pentru a crea ecosisteme naturale. Dacă au mîncare, speciile inamice nu se vînează între ele“, spune el.

În așteptarea sponsorilor

După ce și-a susținut proiectul cu nota 10, absolventul s-a întors în Brașov și s-a angajat la o societate de proiectări. Dar nu și-a uitat visul cu parcul zoo european. A trecut pe la Primărie și a lăsat o vorbă despre proiect, dar încă n-a primit răspuns. Așa că, a realizat un site de Internet, în speranța că vor ajunge să afle de ideea lui și niște sponsori. Ca proiectul lui să prindă viață, are nevoie de specialiști veterinari, zootehnicieni, economiști, arhitecți, arhitecți peisagiști, constructori, psihologi, profesori, etologi, pădurari. Îi așteaptă și pe voluntari. Tamas știe c㠄un rol vital îl are Consiliul Local, prin obținerea și dirijarea unor fonduri europene către acest scop. Dar și Consiliul Județean. Cele mai apropiate grădini zoo se află la Sibiu (140 km), Tg-Mureș (160 km) și București (160 km)“, spune tînărul de 25 de ani.

Poate odată cu intrarea în UE

E conștient că fonduri la buget nu prea există. „Chiar și în SUA, din 440 de parcuri zoo, doar 5 funcționează fără suport financiar de la comunitatea locală. Dar, poate odată cu intrarea în UE, se vor găsi investitori și pentru o grădină zoologică modernă la Brașov“, speră Tamaș, conștient de importanța acestui colț de natură. „Prin experiența vizionării animalelor și a comportamentului lor, oamenii au ocazia de a-și revizui propria conduită“, crede brașoveanul care visează la o grădină zoologică în Brașov capabilă să creeze cu adevărat iluzia naturii și din care oamenii să învețe mai bine deosebirea între ei și animale.

Mai mulți vizitatori ca la muzee

• Grădinile zoo sînt foarte căutate: 12.000 de vizitatori la Cologne în 1888, 80.000/zi la Berlin la începutul sec. XX (111 oameni/min.!). Dacă numărul vizitatorilor în grădinile europene era de 4 milioane în 1900, în 1920 a ajuns la 6 milioane. În 995, 600 milioane de persoane au intrat în 1.100 grădini zoologice din lume. În Germania, sînt mai vizitate decît muzeele, teatrele și stadioanele. În Canada, au dublul vizitatorilor din muzee și triplul celor din biblioteci. În Franța 24% din populație se duce cel puțin o dată pe an la Zoo.

Istoricul menajeriilor

• Omul a domesticit anumite specii pentru propriul beneficiu, însă au apărut și colecții de animale „spectaculoase“. Erau un privilegiu pentru regi și nobili, simbol al puterii. Prima grădină publică cu animale a fost înființată de Alexandru Macedon, la Alexandria, director fiind Aristotel. După sec. XV, ca urmare a descoperirilor geografice, animale exotice au ajuns în cele mai importante curți domnești din Europa. Erau chiar monezi de schimb în relațiile diplomatice. Primul suveran care a amenajat ceva special pentru a expune animale a fost Ludovic al XIV-lea al Franței. În 1664 a înființat la Versailles prima menajerie modernă din Europa, denumită atunci „Theatre du Sauvage“. Abia în anii ‘70, rolul grădinilor zoologice a devenit acela de a salva speciile pe cale de dispariție, conservarea și restaurarea habitatelor naturale. Cea mai veche grădină zoo din România s-a înființat la Sibiu, în 1929. Cea mai mare este cea de la Băneasa.

Oameni în cușcă

• Începînd cu anii 60, s-a răspîndit o altfel de versiune a grădinilor zoologice clasice: parcul safari. Practic, aici oamenii stau închiși în mașini și animalele se plimbă liber pe teren, de fapt, îngrădite și ele între niște hotare, dar mult mai largi. Primul parc în sistem safari din lume s-a deschis la Whipsnade, Anglia în 1931.

46 de ani

• Grădina Zoologică din Brașov a fost înființată în 1960, în cadrul unui complex de petrecere a timpului liber, care cuprindea un ștrand și un lac artificial, astăzi nefuncționale. Terenul ocupă 10 ha. În prezent, colecția cuprinde 250 animale din 54 specii, în special mamifere și păsări, autohtone și străine. În 2004, grădina a avut 76.000 vizitatori plătitori. Finanțarea se face numai din bugetul Consiliului Local.

Cam în 10 ani

• Directorul Dumitru Daneș e încîntat de proiectul lui Tamas. „Pînă acum am făcut doar reparații la lucruri vechi. Acum avem aprobat un studiu de fezabilitate, prin care urmărim modernizarea grădinii zoologice. Cu proiectul cîștigător la licitație vom merge la Primărie pentru fonduri. Dacă se cere extinderea zonei actuale, nu e nici o problemă. Avem unde“, spune directorul. Cît despre ideea de a expune doar animale autohtone, crede că e foarte bună. În prezent nici o zecime din fauna carpatină nu e găzduită la Zoo Brașov. „Animale exotice mai vezi pe Animal Planet, dar cele de la noi trebuie să fie prezente toate. Acest proiect trebuie pus în practică în etape, cam în 10 ani“, spune el.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Mărturii în imagini


Iernile de altădată
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Orare speciale la RATBv pe timpul ”Cerbului de Aur”


  Azi 17:59
 • ➤ Local


  O brașoveancă s-a spânzurat în pădurea din Răcădău


  Azi 16:01
 • ➤ National


  România, țara din UE în care mor cei mai mulți bicicliști și pietoni


  Azi 14:37
 • ➤ Local


  Polițistul german Martin Markel care i-a sprijinit pe românii din Munchen să voteze a primit titlul de excelență PRO URBE la Brașov


  Azi 11:37
 • ➤ Prima pagina


  UPDATE/ A doua zi de proteste la Spitalul de Boli Infecțioase


  Azi 09:21
 • ➤ Eveniment


  Doar o zi


  RATBV suspendă mai multe linii în 1 septembrie


  Azi 09:16
 • ➤ Eveniment


  S-a răsturnat cu mașina în câmp, lângă Codlea


  Azi 09:14
 • ➤ Eveniment


  Kronospan, prima companie care își transportă angajații legal în municipiul Brașov


  Azi 09:12
 • ➤ Doctor


  Pentru zile calde


  5 ceaiuri cu gheață care ard grăsimile rapid și hidratează


  Azi 09:07
 • ➤ Doctor


  Motivul pentru care nu ar trebui să folosim hârtie igienică


  Azi 09:04
 • ➤ Doctor


  Vinetele, cel mai bun detoxifiant


  Azi 09:03
 • ➤ Doctor


  Uleiul de susan reduce presiunea arterială


  Azi 09:01
 • ➤ Actualitate


  Convorbiri oficiale


  Întâlnirea Iohannis-Trump va dura o oră și jumătate


  Azi 08:57
 • ➤ Economic


  Eurostat: România, din nou cea mai mare inflație din UE


  Azi 08:49
 • ➤ Actualitate


  Guvernul de la Londra vrea să pună capăt „imediat” liberei circulații în cazul unui Brexit fără acord


  Azi 08:46
 • ➤ Life


  Ușor de plecat, greu de revenit


  Iulia Vântur s-a săturat de India și ar vrea acasă


  Azi 08:40
 • ➤ Life


  Laura Cosoi s-a luptat din greu cu depresia


  Azi 08:38
 • ➤ Life


  Lavinia Pârva a slăbit spectaculos


  Azi 08:32
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Din secretele băuturilor distilate


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  Gigi Becali, lăsat cu ochii în soare


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov


  Florin Stîngă a încercat să îl repatrieze pe Vlad Boția


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Mirel Rădoi a anunțat lista preliminară a stranierilor


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  Bayern Munchen l-a prezentat pe Coutinho


  Azi 08:08
 • ➤ Sport


  Oficial


  Stadionul Tractorul nu mai există!


  Azi 08:04
 • ➤ Local


  Ziaristul Eduard Huidan s-a sinucis


  19.08.2019
 • ➤ Local


  Apel pentru depistarea a doi hoți de biciclete din Poiana Brașov


  19.08.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  A murit Mariana Zaharescu, una dintre cele mai cunoscute voci ale Teleenciclopediei


  19.08.2019
 • ➤ Local


  Brașov: Un moment Queen, pe scena Festivalului Cerbul de Aur


  19.08.2019
 • ➤ Economic


  Ministerul Muncii vrea limitarea la 15,18 lei a valorii unui tichet de masă


  19.08.2019
 • ➤ Local


  Protest la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov


  19.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Primele benzi dedicate transportului în comun


  19.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Din nou pe străzi


  Autobuzul etajat va circula pe drumul de Poiană


  19.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Urmărire ca-n filme pe DN1


  19.08.2019
 • ➤ Eveniment


  20.000 de vouchere în programul Rabla, disponibile de astăzi


  19.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Școala Gimnazială nr. 19 va avea un etaj în plus


  19.08.2019
 • ➤ Actualitate


  Premieră


  Laura Bretan, Ester Peony și Olivier Kaye, un moment special la Cerbul de Aur


  19.08.2019
 • ➤ National


  Ministrul Pintea recunoaște


  Tragedia de la Săpoca putea fi evitată


  19.08.2019
 • ➤ National


  Absolvenții de facultăți cu profil economic vor fi angajați la ANAF fără concurs


  19.08.2019
 • ➤ National


  Avertisment: Povara creșterii pensiilor în septembrie va fi de nesuportat


  19.08.2019
 • ➤ Life


  Și-a dorit de micuță la Cerb


  Irina Rimes cântă la Brașov după ziua ei


  19.08.2019
 • ➤ Life


  Lora are părul albastru sălbatic


  19.08.2019
 • ➤ Life


  Alexandru Papadopol se iubește cu Adriana Titieni


  19.08.2019
 • ➤ Life


  Cel mai scump desert din lume costă 25.000 de dolari


  19.08.2019
 • ➤ Cititori


  Medicale


  Sfaturi practice pentru a supraviețui caniculei în sarcină


  19.08.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.08.2019
 • ➤ Sport


  CSM Corona și Olimpic Zărnești, victorii în ultimele amicale ale verii


  19.08.2019
 • ➤ Sport


  UTA lui Balint, o nouă victorie în Liga a 2-a


  19.08.2019
 • ➤ Sport


  Meciuri bune pe teren propriu


  Corona a câștigat turneul amical de la Brașov


  19.08.2019
 • ➤ Sport


  Special


  Brașovul are opt antrenori cu licența UEFA PRO și o singură echipă!


  19.08.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Necunoscuta Tractorul

  Articolul următor


  Haos la compensate

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 23.731 milisecunde, încărcat în milisecunde