Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Orășelul animalelor fericite

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia ONCIU, 28.03.2006
* Sisak Tamás a proiectat pentru Brașov o grădină zoologică după standarde europene
* Deocamdată, proiectul lui ar avea mare nevoie de sponsori

Grădini zoologice au mai toate orașele importante din lume. Pentru că aceste reproduceri ale naturii îi distrează și îi educă pe copii și adulți. Întreținerea unui astfel de colț de natură e costisitoare. Chiar și în statele dezvoltate. Numai că, spre deosebire de români, occidentalii fac cum fac și se rostuiesc de bani. Astfel că, grădinile lor zoologice sînt amenajate modern, dar păstrînd detaliile habitatului natural, sînt curate, animalele au condiții din cele mai bune de trai și de hrană, iar vizitatorul pleacă încîntat de ceea ce a văzut. Din Brașov, pleacă puțin trist, ținîndu-se de nas sau curățindu-se pe pantofi. Un arhitect brașovean a făcut însă un proiect prin care Zoo Brașov ar putea deveni un orășel al animalelor fericite.

„Un nebun cu un proiect imposibil“

Sisak Tamás a fost prima oară la Grădina Zoologică cînd avea vreo opt ani. Bineînțeles că i-a plăcut vizita, ca oricărui copil de la oraș care nu știe cum arată un porc mistreț sau un șarpe. Cînd a mai crescut, a transformat amintirea copilăriei într-un proiect unic, de modernizare a grădinii cu animale. Acum un an, a vizitat din nou parcul zoo din Noua. De data aceasta, cu alte gînduri decît de simplu turist. „M-am dus la directorul Dumitru Daneș și i-am spus că sînt un nebun care vrea să facă un proiect imposibil. Mi-a pus la dispoziție toată documentația și mi-a dat voie să intru de cîte ori vreau. M-am dus de cîteva ori, am văzut ce era de văzut, și m-am întors la facultate cu gîndul să fac un proiect de grădină zoologică cu totul nouă și modernă“, mărturisește Tamas.

Un Zoo Cultural

Era pe atunci student la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj și, dacă tot se apropia vremea proiectului de licență, s-a hotărît să facă unul original și de folos Brașovului. L-a intitulat „Zoo Cultural - Modernizarea Grădinii Zoologice din Brașov“. Pentru c㠄felul cum sînt prezentate animalele e o dovadă a culturii și civilizației acelui oraș. Avem deja de o grădină zoologică, dar e într-o stare fizică precară, amenajări depășite și o criză cronică de finanțare“, spune el în lucrare. De fapt, „este jalnică. Pînă și animalele sînt puturoase, slăbite și fără chef de viață“. Ca să-și facă o idee despre cum trebuie să arate un parc zoologic modern s-a documentat pe Internet. Apoi, a pornit prin Europa să vadă cu ochii lui cum trebuie să trăiască animalele captive.

Prin grădinile Europei

A plecat pe banii lui la grădinile zoologice din Viena și Budapesta, apoi la cea din Tîrgu-Mureș. A stat de vorbă cu directori și îngrijitori, a fotografiat și a petrecut mult timp observînd detalii. La Budapesta, a văzut că, atunci cînd hrănesc animalele, îngrijitorii intră în vorbă cu vizitatorii. Pentru copii „pe lîngă panourile informative, bine puse la punct, există și un traseu cu aventuri. Cei mici adună puncte dacă răspund corect la întrebările afișate“. Pot mîngîia animalele domestice din gospodăria țărănească. Pot participa la cursuri și tabere de zoopedagogie. În Viena, s-a dus la cea mai veche grădină modernă din lume (1752). În 1989 era atît de săracă, încît Consiliul Local și-a pus problema închiderii ei. O societate pe acțiuni a preluat integral gestionarea financiară, proprietar rămînînd Consiliul Local. „Am învățat ceva: soluțiile financiare există, numai bunăvoință să fie. Austriecii au reușit ca, dintr-o situație falimentară, în numai trei ani să se extindă cu încă 5 hectare. Acum, au 390 specii și 4.500 de indivizi. Iar vizitatori, peste 2 milioane“, spune Tamas.

Ca la ele acasă

Înarmat cu informație, Tamas s-a pus pe lucru. Discutase cu Dumitru Daneș despre proiect și, împreună căzuseră de acord cu o idee revoluționară: grădina zoologică să adăpostească doar faună autohtonă. Astfel, s-ar reduce costurile de achiziție și cele de întreținere. „O colecție completă poate fi foarte atractivă. Se poate pune accent chiar pe exponate doar din zona montană, așa cum Constanța are acvarii cu pești marini, Tulcea cu păsări din Deltă“, explică Tamas. În plus, și condițiile habitatului natural al fiecărei specii ar fi fost mai ușor de amenajat. Iar animalele s-ar fi simțit ca la ele acasă. Cînd și-a așternut proiectul pe hîrtie, a constata că nimic nu mai semăna cu fosta grădină zoologică. Una modernă ar însemna o revoluție totală a celei actuale.

Ar demola tot

„N-am ținut seama decît de limitele topografice și poziția aleilor, în rest am schimbat tot. Aleile vechi trebuie păstrate, pentru că lucrările de infrastructură sînt scumpe. Dar am prevăzut și alei noi, dar nu asfaltate, ci pietruite. Îngrijitorii trebuie să circule doar pe alei speciale, de întreținere“, crede brașoveanul. Clădirile existente le-ar demola. Pentru că animalelor din România nu le trebuie altceva decît niște șuri să se adăpostească de ploaie și ninsoare. În rest, pot trăi foarte bine în aer liber. Ar păstra doar clădirea administrației, dar ar muta-o lîngă gard, la intrare. „Clădirile de pe amplasament nu au valoare arhitecturală, cele mai multe sînt vechi, mici, înghesuite, greu de curățat. Iar gardurile, grilajele, plasele de sîrmă nu facilitează vizibilitatea și interactivitatea“.

Animale libere

Ca animalele să iasă din apatia captivității, Tamas propune ca mîncarea să fie ascunsă prin țarc, așa cum a văzut la Viena. „Animalul o caută, ca în sălbăticie. Ar fi mai puțin plictisit, iar oamenii i-ar vedea comportamentul natural, firesc, experiența lor ar fi mult mai intensă“, explică el. Păsările le-ar grupa pe lac, în centrul grădinii zoologice, în mijlocul căruia s-ar putea amenaja o clădire încălzită. „Astfel, dacă păsările migratoare au și hrană și căldură, n-ar mai fi tentate să plece, dar ar trăi libere“, crede arhitectul. A văzut că, la Viena, păsările nu sînt oprite de plase, ca la noi. Ele stau într-o zonă puternic luminată, iar vizitatorii în umbră. Niciuna nu e tentată să se aventureze în zona întunecată. „Sau se poate picta pe geam o pasăre inamică. Rața care vedea un vultur stătea cuminte în spațiul ei, neîncarcerată. Păsările se ghidează după văz, nu zboară decît încotro se simt în siguranță“, spune Tamas.

Hrănirea ca spectacol

La țarcul urșilor, prevede amenajarea spațiului astfel încît și copiii să ajungă aproape de animale, dar să fie în siguranță. „În Viena, țarcurile și a adăposturile sînt concepute astfel încît animalele pot fi observate și din interior către exterior, sau pe sub apă. Se pot construi niște bîrloguri cu ieșire la bazin, iar vizitatorii să-i privească cum înoată pe sub apă“. Despre bucătăria animalelor, Tamaș spune că aceasta trebuie să respecte aceleași reguli de igienă ca și restaurantele pentru oameni. „Am plasat bucătăria chiar lîngă alei, ca vizitatorii să poată vedea cum se prepară hrana, să discute cu bucătarii. În Budapesta, este precizat ca punct de atracție orarul pregătirii și administrării hranei. E organizat totul ca un spectacol“, explică el.

Vizită interactivă

Traseul vizitării ar trebui amenajat ca o excursie prin istoria evoluției speciilor. Mai trebuie făcute și spații de joacă în care copiii și adulții să urmărească și să imite mișcările, activitatea animalelor. „Experiența din grădină devine mult mai interesantă, dacă este antrenat și un al doilea simț pe lîngă văz, cum ar fi cel tactil sau auzul. Mersul pe jos, cățăratul, zburatul, navigatul trebuie să fie la dispoziția tuturor. La fel, contactul fizic cu animalele domestice“. Unul dintre cei mai grei pași în realizarea proiectului a fost întocmirea unei liste cu speciile existente în țara noastră. „Față de situația actuală de la Zoo Brașov, cu 54 specii și 280 indivizi, eu propun o colecție de 285 specii și 1.500-2.000 indivizi. Puține sînt speciile care n-au încăput pe listă. Aș amenaja și niște habitate combinate, pentru a economisi spațiul și pentru a crea ecosisteme naturale. Dacă au mîncare, speciile inamice nu se vînează între ele“, spune el.

În așteptarea sponsorilor

După ce și-a susținut proiectul cu nota 10, absolventul s-a întors în Brașov și s-a angajat la o societate de proiectări. Dar nu și-a uitat visul cu parcul zoo european. A trecut pe la Primărie și a lăsat o vorbă despre proiect, dar încă n-a primit răspuns. Așa că, a realizat un site de Internet, în speranța că vor ajunge să afle de ideea lui și niște sponsori. Ca proiectul lui să prindă viață, are nevoie de specialiști veterinari, zootehnicieni, economiști, arhitecți, arhitecți peisagiști, constructori, psihologi, profesori, etologi, pădurari. Îi așteaptă și pe voluntari. Tamas știe c㠄un rol vital îl are Consiliul Local, prin obținerea și dirijarea unor fonduri europene către acest scop. Dar și Consiliul Județean. Cele mai apropiate grădini zoo se află la Sibiu (140 km), Tg-Mureș (160 km) și București (160 km)“, spune tînărul de 25 de ani.

Poate odată cu intrarea în UE

E conștient că fonduri la buget nu prea există. „Chiar și în SUA, din 440 de parcuri zoo, doar 5 funcționează fără suport financiar de la comunitatea locală. Dar, poate odată cu intrarea în UE, se vor găsi investitori și pentru o grădină zoologică modernă la Brașov“, speră Tamaș, conștient de importanța acestui colț de natură. „Prin experiența vizionării animalelor și a comportamentului lor, oamenii au ocazia de a-și revizui propria conduită“, crede brașoveanul care visează la o grădină zoologică în Brașov capabilă să creeze cu adevărat iluzia naturii și din care oamenii să învețe mai bine deosebirea între ei și animale.

Mai mulți vizitatori ca la muzee

• Grădinile zoo sînt foarte căutate: 12.000 de vizitatori la Cologne în 1888, 80.000/zi la Berlin la începutul sec. XX (111 oameni/min.!). Dacă numărul vizitatorilor în grădinile europene era de 4 milioane în 1900, în 1920 a ajuns la 6 milioane. În 995, 600 milioane de persoane au intrat în 1.100 grădini zoologice din lume. În Germania, sînt mai vizitate decît muzeele, teatrele și stadioanele. În Canada, au dublul vizitatorilor din muzee și triplul celor din biblioteci. În Franța 24% din populație se duce cel puțin o dată pe an la Zoo.

Istoricul menajeriilor

• Omul a domesticit anumite specii pentru propriul beneficiu, însă au apărut și colecții de animale „spectaculoase“. Erau un privilegiu pentru regi și nobili, simbol al puterii. Prima grădină publică cu animale a fost înființată de Alexandru Macedon, la Alexandria, director fiind Aristotel. După sec. XV, ca urmare a descoperirilor geografice, animale exotice au ajuns în cele mai importante curți domnești din Europa. Erau chiar monezi de schimb în relațiile diplomatice. Primul suveran care a amenajat ceva special pentru a expune animale a fost Ludovic al XIV-lea al Franței. În 1664 a înființat la Versailles prima menajerie modernă din Europa, denumită atunci „Theatre du Sauvage“. Abia în anii ‘70, rolul grădinilor zoologice a devenit acela de a salva speciile pe cale de dispariție, conservarea și restaurarea habitatelor naturale. Cea mai veche grădină zoo din România s-a înființat la Sibiu, în 1929. Cea mai mare este cea de la Băneasa.

Oameni în cușcă

• Începînd cu anii 60, s-a răspîndit o altfel de versiune a grădinilor zoologice clasice: parcul safari. Practic, aici oamenii stau închiși în mașini și animalele se plimbă liber pe teren, de fapt, îngrădite și ele între niște hotare, dar mult mai largi. Primul parc în sistem safari din lume s-a deschis la Whipsnade, Anglia în 1931.

46 de ani

• Grădina Zoologică din Brașov a fost înființată în 1960, în cadrul unui complex de petrecere a timpului liber, care cuprindea un ștrand și un lac artificial, astăzi nefuncționale. Terenul ocupă 10 ha. În prezent, colecția cuprinde 250 animale din 54 specii, în special mamifere și păsări, autohtone și străine. În 2004, grădina a avut 76.000 vizitatori plătitori. Finanțarea se face numai din bugetul Consiliului Local.

Cam în 10 ani

• Directorul Dumitru Daneș e încîntat de proiectul lui Tamas. „Pînă acum am făcut doar reparații la lucruri vechi. Acum avem aprobat un studiu de fezabilitate, prin care urmărim modernizarea grădinii zoologice. Cu proiectul cîștigător la licitație vom merge la Primărie pentru fonduri. Dacă se cere extinderea zonei actuale, nu e nici o problemă. Avem unde“, spune directorul. Cît despre ideea de a expune doar animale autohtone, crede că e foarte bună. În prezent nici o zecime din fauna carpatină nu e găzduită la Zoo Brașov. „Animale exotice mai vezi pe Animal Planet, dar cele de la noi trebuie să fie prezente toate. Acest proiect trebuie pus în practică în etape, cam în 10 ani“, spune el.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Mărturii în imagini


Iernile de altădată
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  FED CUP 2019. ”Tricolorele” au ratat calificarea în finală /Franța - România 3-2


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  Răzvan Lucescu e campion în Grecia cu PAOK Salonic


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Irina Begu, învinsă de Pauline Parmentier / Franța - România 2-2/ Urmează meciul de dublu


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Simona Halep a învins-o pe Caroline Garcia / România - Franța 2-1


  21.04.2019
 • ➤ National


  Pro România începe negocierile pentru a schimba guvernul cu unul de uniune națională


  21.04.2019
 • ➤ National


  Moartea ziaristului de la Monitorul de Cluj, investigată de Poliție


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  Lupii au cîștigat finala cu Galațiul


  Corona Brașov este campioana României la hochei pe gheață


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, victorie mare cu Filiași| Horia Popa și Dragoș Popa, marcatori/ Cetate Râșnov și AFC Hărman, surprize neplăcute


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Simona Halep a trecut de Mladenovic/ România conduce Franța cu 1- 0


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 18-a


  Liga 4 Brașov. Cristianul a marcat 22 de goluri în meciul cu Voila! Liderul, pas greșit la Tărlungeni


  20.04.2019
 • ➤ Local


  Un asistent-șef de la Secția de la Vulcan a Spitalului de Psihiatrie și Neurologie, suspectat de fraudă cu banii pacienților


  19.04.2019
 • ➤ Local


  Doi zimbri de la Vama Buzăului vor fi puși în libertate în Rezervația Vânători-Neamț


  19.04.2019
 • ➤ National


  Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca Bogdan Licu să preia interimar funcția de procuror general, după pensionarea lui Augustin Lazăr


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Arbitru lovit cu pumnul!


  Liga 4 Brașov. Mihai Ichimescu (ACS Prejmer), suspendat 15 etape de Comisia de Disciplină!


  19.04.2019
 • ➤ Local


  O învățătoare din Brașov, condamnată la 8 luni de închisoare sub supraveghere pentru purtare abuzivă . Le spunea elevilor „gunoaie” și „tâmpiți”


  19.04.2019
 • ➤ National


  CCR amână pentru 20 mai decizia care l-ar putea scăpa pe Dragnea de condamnare. În aceeași zi, e termen în procesul lui Dragnea


  19.04.2019
 • ➤ Cititori


  Din ce motive este obligatoriu să asigurăm angajaților echipamente de protecție?


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Locuri de poveste


  Destinații de vacanță pentru fanii „Game of Thrones“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Obișnuințe ciudate


  Preferințele culinare ale Papilor


  19.04.2019
 • ➤ Life


  E bine să știi


  Gelatina regenerează tenul îmbătrânit


  19.04.2019
 • ➤ Life


  O balenă însărcinată a fost ucisă de plastic


  19.04.2019
 • ➤ Life


  A murit una dintre cele mai rare țestoase din lume


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Experiment controversat al chinezilor


  Savanții au creat maimuțe cu „creier de om’’


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Ariana Grande face publică imaginea creierului său „afectat“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Doar patru luni


  Naomi Campbell și Liam Payne s-au despărțit


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Succes în minute


  Arya Stark, cel mai sângeros personaj din „Game Of Thrones“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Monica Bârlădeanu și Andrei Aradits se joacă de-a amanții


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Își reface viața


  Cristina Spătar are un iubit


  19.04.2019
 • ➤ Prima pagina


  Zilele Brașovului au fost amânate


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Condiții mai bune pentru elevii olimpici


  1,3 milioane lei pentru Centrul Județean de Excelență în Educație


  19.04.2019
 • ➤ Economic


  Teodorovici anunță amnistie fiscală


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Sediu nou pentru Secția 3 Poliție Brașov


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Nu mai sunt piedici


  Start pentru Sala Polivalentă


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  „Nu încuraja cerșetoria!“, campanie a Poliției Locale și RATBV


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Creșă sau grădiniță în Avantgarden


  19.04.2019
 • ➤ Religie


  Intrarea Domnului în Ierusalim


  Duminica Floriilor


  19.04.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  19.04.2019
 • ➤ Life


  A recunoscut


  Andra: „Da, m-am îngrășat câteva kilograme”


  19.04.2019
 • ➤ Life


  O româncă a creat veșmântul pe care îl va purta Papa Francisc la Șumuleu Ciuc


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Angelina Jolie a renunțat, legal, la „Pitt“ din numele ei


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Beyonce va lansa un nou album


  19.04.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Brașoveni în lupta națională


  Pompiliu Dan - lupta tinereții și jertfa maturității (II)


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  O eliminare crudă pentru Guardiola


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov


  ACS Prejmer, nemulțumiri la adresa AJF Brașov


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov vizează a cincea victorie consecutivă în C5


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Antrenorul Călin Moldovan debutează pe banca lui AFC Hărman la meciul cu CFR Cluj II


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Cere sprijin


  ACS SR Brașov. Florin Stîngă e îngrijorat de viitorul echipei


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Românii au început să vândă ,,cenușă de la incendiul de la Notre-Dame“


  18.04.2019
 • ➤ National


  Estimări ale PE la europarlamentare în România: PNL - 9 mandate, PSD - 8, Alianța USR-PLUS - 6


  18.04.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Necunoscuta Tractorul

  Articolul următor


  Haos la compensate

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 25.624 milisecunde, încărcat în milisecunde