Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Orășelul animalelor fericite

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia ONCIU, 28.03.2006
* Sisak Tamás a proiectat pentru Brașov o grădină zoologică după standarde europene
* Deocamdată, proiectul lui ar avea mare nevoie de sponsori

Grădini zoologice au mai toate orașele importante din lume. Pentru că aceste reproduceri ale naturii îi distrează și îi educă pe copii și adulți. Întreținerea unui astfel de colț de natură e costisitoare. Chiar și în statele dezvoltate. Numai că, spre deosebire de români, occidentalii fac cum fac și se rostuiesc de bani. Astfel că, grădinile lor zoologice sînt amenajate modern, dar păstrînd detaliile habitatului natural, sînt curate, animalele au condiții din cele mai bune de trai și de hrană, iar vizitatorul pleacă încîntat de ceea ce a văzut. Din Brașov, pleacă puțin trist, ținîndu-se de nas sau curățindu-se pe pantofi. Un arhitect brașovean a făcut însă un proiect prin care Zoo Brașov ar putea deveni un orășel al animalelor fericite.

„Un nebun cu un proiect imposibil“

Sisak Tamás a fost prima oară la Grădina Zoologică cînd avea vreo opt ani. Bineînțeles că i-a plăcut vizita, ca oricărui copil de la oraș care nu știe cum arată un porc mistreț sau un șarpe. Cînd a mai crescut, a transformat amintirea copilăriei într-un proiect unic, de modernizare a grădinii cu animale. Acum un an, a vizitat din nou parcul zoo din Noua. De data aceasta, cu alte gînduri decît de simplu turist. „M-am dus la directorul Dumitru Daneș și i-am spus că sînt un nebun care vrea să facă un proiect imposibil. Mi-a pus la dispoziție toată documentația și mi-a dat voie să intru de cîte ori vreau. M-am dus de cîteva ori, am văzut ce era de văzut, și m-am întors la facultate cu gîndul să fac un proiect de grădină zoologică cu totul nouă și modernă“, mărturisește Tamas.

Un Zoo Cultural

Era pe atunci student la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj și, dacă tot se apropia vremea proiectului de licență, s-a hotărît să facă unul original și de folos Brașovului. L-a intitulat „Zoo Cultural - Modernizarea Grădinii Zoologice din Brașov“. Pentru c㠄felul cum sînt prezentate animalele e o dovadă a culturii și civilizației acelui oraș. Avem deja de o grădină zoologică, dar e într-o stare fizică precară, amenajări depășite și o criză cronică de finanțare“, spune el în lucrare. De fapt, „este jalnică. Pînă și animalele sînt puturoase, slăbite și fără chef de viață“. Ca să-și facă o idee despre cum trebuie să arate un parc zoologic modern s-a documentat pe Internet. Apoi, a pornit prin Europa să vadă cu ochii lui cum trebuie să trăiască animalele captive.

Prin grădinile Europei

A plecat pe banii lui la grădinile zoologice din Viena și Budapesta, apoi la cea din Tîrgu-Mureș. A stat de vorbă cu directori și îngrijitori, a fotografiat și a petrecut mult timp observînd detalii. La Budapesta, a văzut că, atunci cînd hrănesc animalele, îngrijitorii intră în vorbă cu vizitatorii. Pentru copii „pe lîngă panourile informative, bine puse la punct, există și un traseu cu aventuri. Cei mici adună puncte dacă răspund corect la întrebările afișate“. Pot mîngîia animalele domestice din gospodăria țărănească. Pot participa la cursuri și tabere de zoopedagogie. În Viena, s-a dus la cea mai veche grădină modernă din lume (1752). În 1989 era atît de săracă, încît Consiliul Local și-a pus problema închiderii ei. O societate pe acțiuni a preluat integral gestionarea financiară, proprietar rămînînd Consiliul Local. „Am învățat ceva: soluțiile financiare există, numai bunăvoință să fie. Austriecii au reușit ca, dintr-o situație falimentară, în numai trei ani să se extindă cu încă 5 hectare. Acum, au 390 specii și 4.500 de indivizi. Iar vizitatori, peste 2 milioane“, spune Tamas.

Ca la ele acasă

Înarmat cu informație, Tamas s-a pus pe lucru. Discutase cu Dumitru Daneș despre proiect și, împreună căzuseră de acord cu o idee revoluționară: grădina zoologică să adăpostească doar faună autohtonă. Astfel, s-ar reduce costurile de achiziție și cele de întreținere. „O colecție completă poate fi foarte atractivă. Se poate pune accent chiar pe exponate doar din zona montană, așa cum Constanța are acvarii cu pești marini, Tulcea cu păsări din Deltă“, explică Tamas. În plus, și condițiile habitatului natural al fiecărei specii ar fi fost mai ușor de amenajat. Iar animalele s-ar fi simțit ca la ele acasă. Cînd și-a așternut proiectul pe hîrtie, a constata că nimic nu mai semăna cu fosta grădină zoologică. Una modernă ar însemna o revoluție totală a celei actuale.

Ar demola tot

„N-am ținut seama decît de limitele topografice și poziția aleilor, în rest am schimbat tot. Aleile vechi trebuie păstrate, pentru că lucrările de infrastructură sînt scumpe. Dar am prevăzut și alei noi, dar nu asfaltate, ci pietruite. Îngrijitorii trebuie să circule doar pe alei speciale, de întreținere“, crede brașoveanul. Clădirile existente le-ar demola. Pentru că animalelor din România nu le trebuie altceva decît niște șuri să se adăpostească de ploaie și ninsoare. În rest, pot trăi foarte bine în aer liber. Ar păstra doar clădirea administrației, dar ar muta-o lîngă gard, la intrare. „Clădirile de pe amplasament nu au valoare arhitecturală, cele mai multe sînt vechi, mici, înghesuite, greu de curățat. Iar gardurile, grilajele, plasele de sîrmă nu facilitează vizibilitatea și interactivitatea“.

Animale libere

Ca animalele să iasă din apatia captivității, Tamas propune ca mîncarea să fie ascunsă prin țarc, așa cum a văzut la Viena. „Animalul o caută, ca în sălbăticie. Ar fi mai puțin plictisit, iar oamenii i-ar vedea comportamentul natural, firesc, experiența lor ar fi mult mai intensă“, explică el. Păsările le-ar grupa pe lac, în centrul grădinii zoologice, în mijlocul căruia s-ar putea amenaja o clădire încălzită. „Astfel, dacă păsările migratoare au și hrană și căldură, n-ar mai fi tentate să plece, dar ar trăi libere“, crede arhitectul. A văzut că, la Viena, păsările nu sînt oprite de plase, ca la noi. Ele stau într-o zonă puternic luminată, iar vizitatorii în umbră. Niciuna nu e tentată să se aventureze în zona întunecată. „Sau se poate picta pe geam o pasăre inamică. Rața care vedea un vultur stătea cuminte în spațiul ei, neîncarcerată. Păsările se ghidează după văz, nu zboară decît încotro se simt în siguranță“, spune Tamas.

Hrănirea ca spectacol

La țarcul urșilor, prevede amenajarea spațiului astfel încît și copiii să ajungă aproape de animale, dar să fie în siguranță. „În Viena, țarcurile și a adăposturile sînt concepute astfel încît animalele pot fi observate și din interior către exterior, sau pe sub apă. Se pot construi niște bîrloguri cu ieșire la bazin, iar vizitatorii să-i privească cum înoată pe sub apă“. Despre bucătăria animalelor, Tamaș spune că aceasta trebuie să respecte aceleași reguli de igienă ca și restaurantele pentru oameni. „Am plasat bucătăria chiar lîngă alei, ca vizitatorii să poată vedea cum se prepară hrana, să discute cu bucătarii. În Budapesta, este precizat ca punct de atracție orarul pregătirii și administrării hranei. E organizat totul ca un spectacol“, explică el.

Vizită interactivă

Traseul vizitării ar trebui amenajat ca o excursie prin istoria evoluției speciilor. Mai trebuie făcute și spații de joacă în care copiii și adulții să urmărească și să imite mișcările, activitatea animalelor. „Experiența din grădină devine mult mai interesantă, dacă este antrenat și un al doilea simț pe lîngă văz, cum ar fi cel tactil sau auzul. Mersul pe jos, cățăratul, zburatul, navigatul trebuie să fie la dispoziția tuturor. La fel, contactul fizic cu animalele domestice“. Unul dintre cei mai grei pași în realizarea proiectului a fost întocmirea unei liste cu speciile existente în țara noastră. „Față de situația actuală de la Zoo Brașov, cu 54 specii și 280 indivizi, eu propun o colecție de 285 specii și 1.500-2.000 indivizi. Puține sînt speciile care n-au încăput pe listă. Aș amenaja și niște habitate combinate, pentru a economisi spațiul și pentru a crea ecosisteme naturale. Dacă au mîncare, speciile inamice nu se vînează între ele“, spune el.

În așteptarea sponsorilor

După ce și-a susținut proiectul cu nota 10, absolventul s-a întors în Brașov și s-a angajat la o societate de proiectări. Dar nu și-a uitat visul cu parcul zoo european. A trecut pe la Primărie și a lăsat o vorbă despre proiect, dar încă n-a primit răspuns. Așa că, a realizat un site de Internet, în speranța că vor ajunge să afle de ideea lui și niște sponsori. Ca proiectul lui să prindă viață, are nevoie de specialiști veterinari, zootehnicieni, economiști, arhitecți, arhitecți peisagiști, constructori, psihologi, profesori, etologi, pădurari. Îi așteaptă și pe voluntari. Tamas știe c㠄un rol vital îl are Consiliul Local, prin obținerea și dirijarea unor fonduri europene către acest scop. Dar și Consiliul Județean. Cele mai apropiate grădini zoo se află la Sibiu (140 km), Tg-Mureș (160 km) și București (160 km)“, spune tînărul de 25 de ani.

Poate odată cu intrarea în UE

E conștient că fonduri la buget nu prea există. „Chiar și în SUA, din 440 de parcuri zoo, doar 5 funcționează fără suport financiar de la comunitatea locală. Dar, poate odată cu intrarea în UE, se vor găsi investitori și pentru o grădină zoologică modernă la Brașov“, speră Tamaș, conștient de importanța acestui colț de natură. „Prin experiența vizionării animalelor și a comportamentului lor, oamenii au ocazia de a-și revizui propria conduită“, crede brașoveanul care visează la o grădină zoologică în Brașov capabilă să creeze cu adevărat iluzia naturii și din care oamenii să învețe mai bine deosebirea între ei și animale.

Mai mulți vizitatori ca la muzee

• Grădinile zoo sînt foarte căutate: 12.000 de vizitatori la Cologne în 1888, 80.000/zi la Berlin la începutul sec. XX (111 oameni/min.!). Dacă numărul vizitatorilor în grădinile europene era de 4 milioane în 1900, în 1920 a ajuns la 6 milioane. În 995, 600 milioane de persoane au intrat în 1.100 grădini zoologice din lume. În Germania, sînt mai vizitate decît muzeele, teatrele și stadioanele. În Canada, au dublul vizitatorilor din muzee și triplul celor din biblioteci. În Franța 24% din populație se duce cel puțin o dată pe an la Zoo.

Istoricul menajeriilor

• Omul a domesticit anumite specii pentru propriul beneficiu, însă au apărut și colecții de animale „spectaculoase“. Erau un privilegiu pentru regi și nobili, simbol al puterii. Prima grădină publică cu animale a fost înființată de Alexandru Macedon, la Alexandria, director fiind Aristotel. După sec. XV, ca urmare a descoperirilor geografice, animale exotice au ajuns în cele mai importante curți domnești din Europa. Erau chiar monezi de schimb în relațiile diplomatice. Primul suveran care a amenajat ceva special pentru a expune animale a fost Ludovic al XIV-lea al Franței. În 1664 a înființat la Versailles prima menajerie modernă din Europa, denumită atunci „Theatre du Sauvage“. Abia în anii ‘70, rolul grădinilor zoologice a devenit acela de a salva speciile pe cale de dispariție, conservarea și restaurarea habitatelor naturale. Cea mai veche grădină zoo din România s-a înființat la Sibiu, în 1929. Cea mai mare este cea de la Băneasa.

Oameni în cușcă

• Începînd cu anii 60, s-a răspîndit o altfel de versiune a grădinilor zoologice clasice: parcul safari. Practic, aici oamenii stau închiși în mașini și animalele se plimbă liber pe teren, de fapt, îngrădite și ele între niște hotare, dar mult mai largi. Primul parc în sistem safari din lume s-a deschis la Whipsnade, Anglia în 1931.

46 de ani

• Grădina Zoologică din Brașov a fost înființată în 1960, în cadrul unui complex de petrecere a timpului liber, care cuprindea un ștrand și un lac artificial, astăzi nefuncționale. Terenul ocupă 10 ha. În prezent, colecția cuprinde 250 animale din 54 specii, în special mamifere și păsări, autohtone și străine. În 2004, grădina a avut 76.000 vizitatori plătitori. Finanțarea se face numai din bugetul Consiliului Local.

Cam în 10 ani

• Directorul Dumitru Daneș e încîntat de proiectul lui Tamas. „Pînă acum am făcut doar reparații la lucruri vechi. Acum avem aprobat un studiu de fezabilitate, prin care urmărim modernizarea grădinii zoologice. Cu proiectul cîștigător la licitație vom merge la Primărie pentru fonduri. Dacă se cere extinderea zonei actuale, nu e nici o problemă. Avem unde“, spune directorul. Cît despre ideea de a expune doar animale autohtone, crede că e foarte bună. În prezent nici o zecime din fauna carpatină nu e găzduită la Zoo Brașov. „Animale exotice mai vezi pe Animal Planet, dar cele de la noi trebuie să fie prezente toate. Acest proiect trebuie pus în practică în etape, cam în 10 ani“, spune el.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Mărturii în imagini


Iernile de altădată
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK - Viitorul 0-0. Viera a fost aproape să-i rupă genunchiul lui Ianis Hagi!


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Program dat peste cap! Amicalul dintre AFC Hărman și ACS SR Brașov a fost anulat!


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov suspendă activitatea în semn de protest


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Blocaj pe DN 13


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți optimile de finală Europa League /Doar doi români au mai rămas în competiție


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța „2020 USR PLUS“ și-a lansat la Brașov campania pentru europarlamentare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș își suspendă activitatea pentru trei zile


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Olimpic Râșnov a realizat al șaselea transfer al iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul Judecătoriei Constanța și-a suspendat activitatea. Mesaj către ministrul Justiției: Așa ceva nu se mai poate!


  22.02.2019
 • ➤ National


  Magistrații din Cluj suspendă activitățile judiciare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Klaus Iohannis sesizează CCR în legătură cu Legea bugetului pe 2019


  22.02.2019
 • ➤ National


  Două cutremure în 3 ore, în Vrancea și Buzău


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Apel fără precedent al Forumului Judecătorilor către magistrații de la toate instanțele și parchetele


  22.02.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Vacanță cu gust


  Cele mai bune destinații din lume pentru iubitorii de ceai


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Made in România


  Genți handmade unicat, cusute la o mașină veche de 100 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Efecte terapeutice neașteptate


  Amestecul-magic: miere, scorțișoară și nuci


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Cel mai bătrân elefant ținut în captivitate a murit la 88 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  În pericol de dispariție


  Pangolinii giganți, cele mai traficate animale din întreaga lume


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  De pe coperta Vogue a ajuns cerșetoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Valentine’s Day-ul uitat al românilor


  Legende și datini de Dragobete


  22.02.2019
 • ➤ Life


  O actriță celebră a fost condamnată la 5 ani de închisoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Din culise


  Replica din „Titanic” pe care Leonardo DiCaprio nu a vrut să o spună


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Veniți în stradă să ne apărăm de dictatură!


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Numărul locurilor de parcare din Livadă pentru autocare, redus la jumătate


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Ministerul Sănătății vrea să multiplice modelul spitalului regional de la Brașov


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  De la glorie la paragină


  Fostul cinematograf Astra a intrat în șantier


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  CJ va reabilita podurile și podețele de pe traseele drumurilor modernizate pe fonduri europene


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Sărbătoare veselă


  Duminică strigăm „Dragobetele sărută fetele!”


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Ansamblu de locuințe, cu blocuri de 10 etaje, pe fosta platformă de la Prefa


  22.02.2019
 • ➤ National


  Aparatul lui Dragnea blochează toare anchetele


  DNA a deschis dosar penal privind cheltuirea subvențiilor primite de PSD


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS anunță că se alătură protestului de duminic㠄Nu lăsăm țara pe mâna hoților!“


  22.02.2019
 • ➤ National


  Comisia Europeană reacționează la plângerea penală făcută de Adina Florea lui Frans Timmermans


  22.02.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Decor de 10 milioane de euro


  Mădălina Ghenea, ședință foto pe iahtul socrului


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pavel Bartoș: „Principala mea calitate e soția mea”


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Gwyneth Paltrow a dat în judecată un bărbat care o acuză de vătămare corporală


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pisica Choupette a „mulțumit“ fanilor pe Instagram pentru mesajele de condoleanțe


  22.02.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Cărturari brașoveni în lupta națională


  Alexandru Ciurcu - de la „apostolatul gazetăresc" la amărăciunea unui exil odios (III)


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Dylan Flores a fost prezentat oficial la Sepsi


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Marilena Neagu a semnat prelungirea contractului cu Corona


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  LNHF


  Corona joacă în week-end, în deplasare, cu CSM Galați


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  CSM Satu Mare a făcut instrucție cu Olimpia


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Final de drum pentru Halep la Dubai


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Derby local la Hărman


  Ultimele teste ale iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Avocatul Toni Neacșu: Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar / Guvernul și Coaliția de guvernare vor ieși în genunchi


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Tenis. WTA, Dubai


  Simona Halep s-a oprit în sferturi. Românca, învinsă în trei seturi de Belinda Bencic


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Marilena Neagu a semnat un nou contract cu Corona Brașov


  21.02.2019
 • ➤ National


  Tudorel Toader declanșează procedura de numire a unui nou procuror general


  21.02.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Necunoscuta Tractorul

  Articolul următor


  Haos la compensate

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 25.636 milisecunde, încărcat în milisecunde