Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Un rîșnovean, ambasadorul României în SUA

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 13.12.2005
* Brașoveanul Sorin Dumitru Ducaru este de patru ani ambasadorul României în SUA
* La sfîrșit de mandat, pe 5 decembrie, soția lui a adus pe lume un băiețel

Cînd era mic, visa să ajungă om mare. Și a ajuns cel mai important român în America. Un diplomat de carieră, care, la numai 37 de ani, este cel mai tînăr dintre toți ambasadorii care activează în capitala Statelor Unite. Brașoveanul Sorin Ducaru, amasadorul României la Washington, are unul dintre cele mai dificile roluri din politica externă a României. Mandatul lui expiră peste cîteva luni. După patru ani, se poate lăuda cu mai multe realizări. Ca diplomat, dar și ca tătic. Pe 5 decembrie, la ora 2,20 (9,20, ora României) i s-a născut un băiețel și a devenit astfel, pentru a doua oară, tătic.
La școala în limba germană
Sorin Ducaru s-a născut la 22 iunie 1964, în Baia Mare. Dar, de la numai două luni, a devenit brașovean. „Eu eram stagiar în Baia Mare, ca inginer silvic. Numai că stagiatura mea s-a prelungit pînă la vreo 7 ani, în loc de un an. Soția mea a fost repartizată ca profesoară de istorie în Rîșnov, așa că Sorin a venit cu mama lui în Brașov. Cei 7 ani de-acasă îi are din Rîșnov, el se consideră brașovean“, povestește Dumitru Ducaru, tatăl ambasadorului. Sorin a absolvit Școala Generală nr. 2 din Rîșnov, la secția germană. „Am vrut să-l retrag, credeam că nu m-am orientat bine, Sorinel nu făcuse limba germană în grădiniță, credeam că o să-i fie greu. Dar învățătorul a insistat să-l las ca să-i vadă aptitudinile. Așa i s-a hotărît destinul. Învățînd bine limba germană, a învățat cu ușurință și alte limbi și așa a ajuns foarte apreciat în toate mediile pe unde a lucrat“, povestește Elena, mama lui Sorin Ducaru.
Migălea cu acul și ața
O vreme, l-a meditat o „fraulein“, apoi n-a mai fost nevoie, a mai învățat germana și de la colegii de joacă sași, din Rîșnov. Viitorul ambasador a avut o copilărie plină de peripeții. Învăța pe rupte, era mereu premiant cu coroniță, mergea la olimpiade, activa la cercul de navomodelism de la Palatul Pionierilor, participa la sesiuni de comunicări științifice în limbile germană, engleză și franceză. Ba a luat chiar și cîteva ore de acordeon. Juca fotbal, urca pe munte, făcea drumeții lungi cu bicicleta, cu prietenul lui cel mai bun, Bogdan Mihai. La școala germană a învățat, în cadrul orelor de atelier, să coasă și să croșeteze. A cusut pe etamină multe semne de carte. Primul lui goblen a fost un model cu niște ciuperci. Primul lui portofel a fost unul verde, pe care și l-a croșetat singur. Singur și-a făcut și pantalonii de ski, la mașina de cusut. O vreme, a fost monitor de ski în Poiană.
Vacanțe pe șantierele patriei
Împreună cu fratele lui, Florin, mai mic cu șase ani, inventa scenete istorice. „Îi plăcea să se costumeze în Cuza Vodă, cu sabie și uniformă“, povestește Elena. Celebră este însă fotografia de la 10 ani cînd Sorin umbla cu o pălărie de cowboy. „Era de fapt, o pălărie de-a mea mai veche, de pe vremea cînd eram student. A transformat-o ca să semene cu pălăriile de texan. Era perioada cînd umbla cu cămăși cu carouri“, spune Dumitru. Inginerul, care o vreme a fost director de șantier pe cînd se construia Transfăgărășanul, povestește că viitorul diplomat își petrecea vacanțele pe șantier. A urmărit cu ochii lui cum s-a construit cabana Bîlea-Lac și a avut ocazia să-i vadă pe generalii care veneau în inspecție pe șantier.
Cîinele ambasadorului
În copilărie, Sorin a avut un cîine la care a ținut foarte mult. Lola, o cățea-lup, era tovarășa lui de joacă. „O urca în șopron cu scripeți și-i dădea drumul de la înălțime, încerca să o dreseze. Lega o bucată de slănină de un băț și o mîna pe Lola să tragă sania. Toată strada alerga cu sania trasă de Lola“, își amintește mama ambasadorului de năzbîtiile acestuia. Cînd tatăl lui a luat cîinele pe șantier, a fost așa de supărat încît a vrut să fugă de-acasă împreună cu fratele lui. Acum, ambasadorul are la reședința sa din Washington un alt cîine. Îl cheamă Haiduc și e un ciobănesc mioritic pe cinste cu care se joacă fetița lui, Măriuca, de numai doi ani.
Școli înalte
Dacă în școala generală făcea o jumătate de oră pe jos pînă în clasă, în liceu a făcut naveta Rîșnov-Brașov. „Ieșeam în stradă și mă uitam: oare ce-o fi de nu vine? Iar cînd venea, aducea toți colegii cu el “, își amintește Elena. Sorin a absolvit Liceul „Dr. I. Meșotă“, în 1982. A intrat la Facultatea de Electronică din București. După ce a terminat, în 1987, a lucrat ca stagiar la Direcția de Telecomunicații Brașov, apoi ca cercetător la Institutul de Proiectări pentru Automatizări din București. În 1990, a început cursurile Facultății de Relații Internaționale ale Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, pe care le-a absolvit în 1992. Un an mai tîrziu, a obținut masteratul în relații internaționale la Universitatea din Amsterdam.
Ambasador la 37 de ani
Brașoveanul și-a început cariera diplomatică în 1993. A lucrat ca expert în Departamentul pentru Integrare Nord-Atlantică din M.A.E., a fost consilier al ministrului de resort, director în M.A.E., purtător de cuvînt al M.A.E. După ce a devenit ministru consilier la ambasada României din Washington și ambasador al României la ONU, și-a prezentat candidatura pentru postul de ambasador al României în SUA. Din 2001, ocupă această funcție. În timpul mandatului, s-a remarcat prin luări de poziție față de toate marile evenimente care privesc România, dar și internaționale. În momentul cînd a preluat fotoliul de ambasador al României în SUA, era cel mai tînăr dintre toți ambasadorii lumii acreditați la Washington. Avea doar 37 de ani.
Măriuca are un frățior
Acum trei ani, Sorin s-a căsătorit cu Carmen, o frumoasă stewardesă din București, absolventă a două facultăți, ASE și Relații Internaționale. Cununia religioasă a avut loc la mănăstirea de la Sîmbăta de Sus. Carmen i-a dăruit apoi curînd o fetiță. Măriuca are acum doi ani. La botez, Alma Vivian Johnson, soția fostului secretar de stat al SUA, i-a oferit micuței un costumaș roz. Săptămîna trecută, Carmen a adus pe lume un băiețel perfect sănătos, de aproape patru kilograme și 53 cm, și, astfel, ambasadorul a devenit tătic pentru a doua oară, motiv de mare bucurie la reședința din Washington. Fiindcă s-a născut în ajun de Moș Nicolae, micuțul va purta numele Nicolae. Pe 22 decembrie, va ajunge acolo și bunicul ca să-și vadă întîiul nepot.
„Excelent ambasador avem la Washington!“
Traian Băsescu a anunțat la începutul anului că Sorin Ducaru va fi schimbat la încheierea mandatului, în vara lui 2006. Președintele are numai cuvinte de laudă la adresa brașoveanului. „Excelent ambasador avem la Washington! Din păcate, îi expiră mandatul și va trebui să îi dăm o altă misiune“, a spus el, la ultima vizită la Casa Albă, fără să divulge ce alt post îi va fi repartizat lui Sorin Ducaru. Părinții lui au mari emoții, dar speră ca fiul lor să aibă un loc de muncă bun, care să-i permită să vină mai mult pe acasă, în Rîșnov. „Cînd vine, zice că vrea ciorbă de perișoare, «ca la mama acasă», sarmale și fasole cu ciolan afumat. Vine uneori pe la 1 noaptea, stăm de vorbă pînă la 3, apoi pleacă în treburile lui. Ce să facem? Îi ducem dorul, dar știm că acolo unde e face treabă bună“, oftează Elena, acum pensionară, dornică să stea mai mult cu băiatul ei, ambasadorul.

Ambasadorii Brașovului
• Brașovul a mai dat și alți ambasadori. Ion Bistreanu, născut la Brașov în 11 decembrie 1942, a ocupat funcția de ambasador al României în Ucraina, în perioada 1993-1998. Este căsătorit cu Maria Tereza și are doi copii. Născut cu două luni mai devreme, pe 11 octombrie 1942, tot la Brașov, Alexandru Herlea a fost ambasador al României pe lîngă Uniunea Europeană, la Bruxelles, în perioada 2000 - 2001. Acum este vicepreședinte al PPCD. Florea Dudiță a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Germania (1990-1994). În prezent, este profesor la Universitatea „Transilvania“ Brașov.

„Un cowboy diplomatic“
• În martie 2005, Washington Times pomenea cum ambasadorul României în SUA și-a expus cu mîndrie, la reședința sa, fotografia de la vîrsta de zece ani, în care apare purtînd o pălărie de cowboy. „Sorin Ducaru, un cowboy diplomatic“, titra cotidianul american. Articolul cita din scrisorile de acreditare pe care brașoveanul le-a prezentat președintelui Bush, înaintea numirii în funcție: „Reprezint o țară din Europa binecuvîntată de Dumnezeu cu resurse naturale și frumusețe și, de asemenea, cu bunătatea și talentul oamenilor, o națiune cu identitate și cultură latină, care împărtășește valorile și idealurile democrațiilor occidentale, un popor cu un pronunțat sentiment proamerican, inspirat de visul american și de succes“, spunea viitorul ambasador.

Un ambasador meloman
• Ambasadorul este un mare prieten al computerului, iar hobby-urile sale sînt muzica, fotografia, filmul și sportul. Cîntă la chitară și la pian, schiază și joacă tenis. Și-a dus din România o chitară la care cîntă melodii românești, dar și country, preferatul lui fiind Kenny Rogers. Este și mare iubitor de jazz.

Un mandat cu peripeții
• Misiunea de ambasador a lui Sorin Ducaru a fost plină de evenimente. În 2003, M.A.E. i-a acordat Premiul „Ambasadorul Anului“. A militat pentru intrarea României în NATO, pentru stimularea investițiilor americane în țara lui natală. A ținut discursuri la universitățile americane, subliniind importanța relațiilor dintre SUA și România. A mai participat la întîlnirea cu Bill Clinton, cu ocazia deschiderii oficiale a Bibliotecii fostului președinte în orașul său natal, Little Rock. Cînd uraganul Katrina a lovit New Orleans-ul, diplomatul nu i-a lăsat singuri pe românii afectați de urgie. A fost în orașul acoperit de ape, oferindu-le sprijin românilor sinistrați.

Calități moștenite
• „De la tata am moștenit ambiția de a muta munții din loc, iar de la mama puterea de a pune în balanță argumentele, de a încerca să găsești o soluție de mijloc“, mărturisea ambasadorul într-un interviu. „Ca diplomat ai nevoie de o cultură generală, o minte ordonată și cunoașterea limbilor străine. Meseria asta se fură“, spunea el, vorbitor de germană, engleză și franceză, și care mărturisește că a „furat“ meseria de diplomat de la Theodor Meleșcanu.

Ducaru, un nume bumerang
• Pe bunica din partea mamei a ambasadorului o chema tot Ducaru. Prin căsătorie, a devenit Ducariu. Așadar, mama diplomatului avea numele de domnișoară Ducariu. Căsătorindu-se cu Dumitru Ducaru, a redevenit Ducaru. Amîndoi sînt rîșnoveni din tată în fiu, dar nici o legătură de rudenie. „Asta e o curiozitate, într-adevăr, cum ne-am nimerit cu același nume. Neamurile noastre nu se înrudesc, am cercetat arborele genealogic pînă la a 8-a spiță“, spune Dumitru amuzat. „O simplă coincidență. Dar tot a trebuit să-mi schimb toate actele, chiar dacă era diferență de un singur «i»“, povestește Elena.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Mărturii în imagini


Iernile de altădată
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK - Viitorul 0-0. Viera a fost aproape să-i rupă genunchiul lui Ianis Hagi!


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Program dat peste cap! Amicalul dintre AFC Hărman și ACS SR Brașov a fost anulat!


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov suspendă activitatea în semn de protest


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Blocaj pe DN 13


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți optimile de finală Europa League /Doar doi români au mai rămas în competiție


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța „2020 USR PLUS“ și-a lansat la Brașov campania pentru europarlamentare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș își suspendă activitatea pentru trei zile


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Olimpic Râșnov a realizat al șaselea transfer al iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul Judecătoriei Constanța și-a suspendat activitatea. Mesaj către ministrul Justiției: Așa ceva nu se mai poate!


  22.02.2019
 • ➤ National


  Magistrații din Cluj suspendă activitățile judiciare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Klaus Iohannis sesizează CCR în legătură cu Legea bugetului pe 2019


  22.02.2019
 • ➤ National


  Două cutremure în 3 ore, în Vrancea și Buzău


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Apel fără precedent al Forumului Judecătorilor către magistrații de la toate instanțele și parchetele


  22.02.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Vacanță cu gust


  Cele mai bune destinații din lume pentru iubitorii de ceai


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Made in România


  Genți handmade unicat, cusute la o mașină veche de 100 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Efecte terapeutice neașteptate


  Amestecul-magic: miere, scorțișoară și nuci


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Cel mai bătrân elefant ținut în captivitate a murit la 88 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  În pericol de dispariție


  Pangolinii giganți, cele mai traficate animale din întreaga lume


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  De pe coperta Vogue a ajuns cerșetoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Valentine’s Day-ul uitat al românilor


  Legende și datini de Dragobete


  22.02.2019
 • ➤ Life


  O actriță celebră a fost condamnată la 5 ani de închisoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Din culise


  Replica din „Titanic” pe care Leonardo DiCaprio nu a vrut să o spună


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Veniți în stradă să ne apărăm de dictatură!


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Numărul locurilor de parcare din Livadă pentru autocare, redus la jumătate


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Ministerul Sănătății vrea să multiplice modelul spitalului regional de la Brașov


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  De la glorie la paragină


  Fostul cinematograf Astra a intrat în șantier


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  CJ va reabilita podurile și podețele de pe traseele drumurilor modernizate pe fonduri europene


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Sărbătoare veselă


  Duminică strigăm „Dragobetele sărută fetele!”


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Ansamblu de locuințe, cu blocuri de 10 etaje, pe fosta platformă de la Prefa


  22.02.2019
 • ➤ National


  Aparatul lui Dragnea blochează toare anchetele


  DNA a deschis dosar penal privind cheltuirea subvențiilor primite de PSD


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS anunță că se alătură protestului de duminic㠄Nu lăsăm țara pe mâna hoților!“


  22.02.2019
 • ➤ National


  Comisia Europeană reacționează la plângerea penală făcută de Adina Florea lui Frans Timmermans


  22.02.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Decor de 10 milioane de euro


  Mădălina Ghenea, ședință foto pe iahtul socrului


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pavel Bartoș: „Principala mea calitate e soția mea”


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Gwyneth Paltrow a dat în judecată un bărbat care o acuză de vătămare corporală


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pisica Choupette a „mulțumit“ fanilor pe Instagram pentru mesajele de condoleanțe


  22.02.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Cărturari brașoveni în lupta națională


  Alexandru Ciurcu - de la „apostolatul gazetăresc" la amărăciunea unui exil odios (III)


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Dylan Flores a fost prezentat oficial la Sepsi


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Marilena Neagu a semnat prelungirea contractului cu Corona


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  LNHF


  Corona joacă în week-end, în deplasare, cu CSM Galați


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  CSM Satu Mare a făcut instrucție cu Olimpia


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Final de drum pentru Halep la Dubai


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Derby local la Hărman


  Ultimele teste ale iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Avocatul Toni Neacșu: Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar / Guvernul și Coaliția de guvernare vor ieși în genunchi


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Tenis. WTA, Dubai


  Simona Halep s-a oprit în sferturi. Românca, învinsă în trei seturi de Belinda Bencic


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Marilena Neagu a semnat un nou contract cu Corona Brașov


  21.02.2019
 • ➤ National


  Tudorel Toader declanșează procedura de numire a unui nou procuror general


  21.02.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Bomba din rapid

  Articolul următor


  Vot în gașcă

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 36.235 milisecunde, încărcat în milisecunde