Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Un rîșnovean, ambasadorul României în SUA

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 13.12.2005
* Brașoveanul Sorin Dumitru Ducaru este de patru ani ambasadorul României în SUA
* La sfîrșit de mandat, pe 5 decembrie, soția lui a adus pe lume un băiețel

Cînd era mic, visa să ajungă om mare. Și a ajuns cel mai important român în America. Un diplomat de carieră, care, la numai 37 de ani, este cel mai tînăr dintre toți ambasadorii care activează în capitala Statelor Unite. Brașoveanul Sorin Ducaru, amasadorul României la Washington, are unul dintre cele mai dificile roluri din politica externă a României. Mandatul lui expiră peste cîteva luni. După patru ani, se poate lăuda cu mai multe realizări. Ca diplomat, dar și ca tătic. Pe 5 decembrie, la ora 2,20 (9,20, ora României) i s-a născut un băiețel și a devenit astfel, pentru a doua oară, tătic.
La școala în limba germană
Sorin Ducaru s-a născut la 22 iunie 1964, în Baia Mare. Dar, de la numai două luni, a devenit brașovean. „Eu eram stagiar în Baia Mare, ca inginer silvic. Numai că stagiatura mea s-a prelungit pînă la vreo 7 ani, în loc de un an. Soția mea a fost repartizată ca profesoară de istorie în Rîșnov, așa că Sorin a venit cu mama lui în Brașov. Cei 7 ani de-acasă îi are din Rîșnov, el se consideră brașovean“, povestește Dumitru Ducaru, tatăl ambasadorului. Sorin a absolvit Școala Generală nr. 2 din Rîșnov, la secția germană. „Am vrut să-l retrag, credeam că nu m-am orientat bine, Sorinel nu făcuse limba germană în grădiniță, credeam că o să-i fie greu. Dar învățătorul a insistat să-l las ca să-i vadă aptitudinile. Așa i s-a hotărît destinul. Învățînd bine limba germană, a învățat cu ușurință și alte limbi și așa a ajuns foarte apreciat în toate mediile pe unde a lucrat“, povestește Elena, mama lui Sorin Ducaru.
Migălea cu acul și ața
O vreme, l-a meditat o „fraulein“, apoi n-a mai fost nevoie, a mai învățat germana și de la colegii de joacă sași, din Rîșnov. Viitorul ambasador a avut o copilărie plină de peripeții. Învăța pe rupte, era mereu premiant cu coroniță, mergea la olimpiade, activa la cercul de navomodelism de la Palatul Pionierilor, participa la sesiuni de comunicări științifice în limbile germană, engleză și franceză. Ba a luat chiar și cîteva ore de acordeon. Juca fotbal, urca pe munte, făcea drumeții lungi cu bicicleta, cu prietenul lui cel mai bun, Bogdan Mihai. La școala germană a învățat, în cadrul orelor de atelier, să coasă și să croșeteze. A cusut pe etamină multe semne de carte. Primul lui goblen a fost un model cu niște ciuperci. Primul lui portofel a fost unul verde, pe care și l-a croșetat singur. Singur și-a făcut și pantalonii de ski, la mașina de cusut. O vreme, a fost monitor de ski în Poiană.
Vacanțe pe șantierele patriei
Împreună cu fratele lui, Florin, mai mic cu șase ani, inventa scenete istorice. „Îi plăcea să se costumeze în Cuza Vodă, cu sabie și uniformă“, povestește Elena. Celebră este însă fotografia de la 10 ani cînd Sorin umbla cu o pălărie de cowboy. „Era de fapt, o pălărie de-a mea mai veche, de pe vremea cînd eram student. A transformat-o ca să semene cu pălăriile de texan. Era perioada cînd umbla cu cămăși cu carouri“, spune Dumitru. Inginerul, care o vreme a fost director de șantier pe cînd se construia Transfăgărășanul, povestește că viitorul diplomat își petrecea vacanțele pe șantier. A urmărit cu ochii lui cum s-a construit cabana Bîlea-Lac și a avut ocazia să-i vadă pe generalii care veneau în inspecție pe șantier.
Cîinele ambasadorului
În copilărie, Sorin a avut un cîine la care a ținut foarte mult. Lola, o cățea-lup, era tovarășa lui de joacă. „O urca în șopron cu scripeți și-i dădea drumul de la înălțime, încerca să o dreseze. Lega o bucată de slănină de un băț și o mîna pe Lola să tragă sania. Toată strada alerga cu sania trasă de Lola“, își amintește mama ambasadorului de năzbîtiile acestuia. Cînd tatăl lui a luat cîinele pe șantier, a fost așa de supărat încît a vrut să fugă de-acasă împreună cu fratele lui. Acum, ambasadorul are la reședința sa din Washington un alt cîine. Îl cheamă Haiduc și e un ciobănesc mioritic pe cinste cu care se joacă fetița lui, Măriuca, de numai doi ani.
Școli înalte
Dacă în școala generală făcea o jumătate de oră pe jos pînă în clasă, în liceu a făcut naveta Rîșnov-Brașov. „Ieșeam în stradă și mă uitam: oare ce-o fi de nu vine? Iar cînd venea, aducea toți colegii cu el “, își amintește Elena. Sorin a absolvit Liceul „Dr. I. Meșotă“, în 1982. A intrat la Facultatea de Electronică din București. După ce a terminat, în 1987, a lucrat ca stagiar la Direcția de Telecomunicații Brașov, apoi ca cercetător la Institutul de Proiectări pentru Automatizări din București. În 1990, a început cursurile Facultății de Relații Internaționale ale Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, pe care le-a absolvit în 1992. Un an mai tîrziu, a obținut masteratul în relații internaționale la Universitatea din Amsterdam.
Ambasador la 37 de ani
Brașoveanul și-a început cariera diplomatică în 1993. A lucrat ca expert în Departamentul pentru Integrare Nord-Atlantică din M.A.E., a fost consilier al ministrului de resort, director în M.A.E., purtător de cuvînt al M.A.E. După ce a devenit ministru consilier la ambasada României din Washington și ambasador al României la ONU, și-a prezentat candidatura pentru postul de ambasador al României în SUA. Din 2001, ocupă această funcție. În timpul mandatului, s-a remarcat prin luări de poziție față de toate marile evenimente care privesc România, dar și internaționale. În momentul cînd a preluat fotoliul de ambasador al României în SUA, era cel mai tînăr dintre toți ambasadorii lumii acreditați la Washington. Avea doar 37 de ani.
Măriuca are un frățior
Acum trei ani, Sorin s-a căsătorit cu Carmen, o frumoasă stewardesă din București, absolventă a două facultăți, ASE și Relații Internaționale. Cununia religioasă a avut loc la mănăstirea de la Sîmbăta de Sus. Carmen i-a dăruit apoi curînd o fetiță. Măriuca are acum doi ani. La botez, Alma Vivian Johnson, soția fostului secretar de stat al SUA, i-a oferit micuței un costumaș roz. Săptămîna trecută, Carmen a adus pe lume un băiețel perfect sănătos, de aproape patru kilograme și 53 cm, și, astfel, ambasadorul a devenit tătic pentru a doua oară, motiv de mare bucurie la reședința din Washington. Fiindcă s-a născut în ajun de Moș Nicolae, micuțul va purta numele Nicolae. Pe 22 decembrie, va ajunge acolo și bunicul ca să-și vadă întîiul nepot.
„Excelent ambasador avem la Washington!“
Traian Băsescu a anunțat la începutul anului că Sorin Ducaru va fi schimbat la încheierea mandatului, în vara lui 2006. Președintele are numai cuvinte de laudă la adresa brașoveanului. „Excelent ambasador avem la Washington! Din păcate, îi expiră mandatul și va trebui să îi dăm o altă misiune“, a spus el, la ultima vizită la Casa Albă, fără să divulge ce alt post îi va fi repartizat lui Sorin Ducaru. Părinții lui au mari emoții, dar speră ca fiul lor să aibă un loc de muncă bun, care să-i permită să vină mai mult pe acasă, în Rîșnov. „Cînd vine, zice că vrea ciorbă de perișoare, «ca la mama acasă», sarmale și fasole cu ciolan afumat. Vine uneori pe la 1 noaptea, stăm de vorbă pînă la 3, apoi pleacă în treburile lui. Ce să facem? Îi ducem dorul, dar știm că acolo unde e face treabă bună“, oftează Elena, acum pensionară, dornică să stea mai mult cu băiatul ei, ambasadorul.

Ambasadorii Brașovului
• Brașovul a mai dat și alți ambasadori. Ion Bistreanu, născut la Brașov în 11 decembrie 1942, a ocupat funcția de ambasador al României în Ucraina, în perioada 1993-1998. Este căsătorit cu Maria Tereza și are doi copii. Născut cu două luni mai devreme, pe 11 octombrie 1942, tot la Brașov, Alexandru Herlea a fost ambasador al României pe lîngă Uniunea Europeană, la Bruxelles, în perioada 2000 - 2001. Acum este vicepreședinte al PPCD. Florea Dudiță a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Germania (1990-1994). În prezent, este profesor la Universitatea „Transilvania“ Brașov.

„Un cowboy diplomatic“
• În martie 2005, Washington Times pomenea cum ambasadorul României în SUA și-a expus cu mîndrie, la reședința sa, fotografia de la vîrsta de zece ani, în care apare purtînd o pălărie de cowboy. „Sorin Ducaru, un cowboy diplomatic“, titra cotidianul american. Articolul cita din scrisorile de acreditare pe care brașoveanul le-a prezentat președintelui Bush, înaintea numirii în funcție: „Reprezint o țară din Europa binecuvîntată de Dumnezeu cu resurse naturale și frumusețe și, de asemenea, cu bunătatea și talentul oamenilor, o națiune cu identitate și cultură latină, care împărtășește valorile și idealurile democrațiilor occidentale, un popor cu un pronunțat sentiment proamerican, inspirat de visul american și de succes“, spunea viitorul ambasador.

Un ambasador meloman
• Ambasadorul este un mare prieten al computerului, iar hobby-urile sale sînt muzica, fotografia, filmul și sportul. Cîntă la chitară și la pian, schiază și joacă tenis. Și-a dus din România o chitară la care cîntă melodii românești, dar și country, preferatul lui fiind Kenny Rogers. Este și mare iubitor de jazz.

Un mandat cu peripeții
• Misiunea de ambasador a lui Sorin Ducaru a fost plină de evenimente. În 2003, M.A.E. i-a acordat Premiul „Ambasadorul Anului“. A militat pentru intrarea României în NATO, pentru stimularea investițiilor americane în țara lui natală. A ținut discursuri la universitățile americane, subliniind importanța relațiilor dintre SUA și România. A mai participat la întîlnirea cu Bill Clinton, cu ocazia deschiderii oficiale a Bibliotecii fostului președinte în orașul său natal, Little Rock. Cînd uraganul Katrina a lovit New Orleans-ul, diplomatul nu i-a lăsat singuri pe românii afectați de urgie. A fost în orașul acoperit de ape, oferindu-le sprijin românilor sinistrați.

Calități moștenite
• „De la tata am moștenit ambiția de a muta munții din loc, iar de la mama puterea de a pune în balanță argumentele, de a încerca să găsești o soluție de mijloc“, mărturisea ambasadorul într-un interviu. „Ca diplomat ai nevoie de o cultură generală, o minte ordonată și cunoașterea limbilor străine. Meseria asta se fură“, spunea el, vorbitor de germană, engleză și franceză, și care mărturisește că a „furat“ meseria de diplomat de la Theodor Meleșcanu.

Ducaru, un nume bumerang
• Pe bunica din partea mamei a ambasadorului o chema tot Ducaru. Prin căsătorie, a devenit Ducariu. Așadar, mama diplomatului avea numele de domnișoară Ducariu. Căsătorindu-se cu Dumitru Ducaru, a redevenit Ducaru. Amîndoi sînt rîșnoveni din tată în fiu, dar nici o legătură de rudenie. „Asta e o curiozitate, într-adevăr, cum ne-am nimerit cu același nume. Neamurile noastre nu se înrudesc, am cercetat arborele genealogic pînă la a 8-a spiță“, spune Dumitru amuzat. „O simplă coincidență. Dar tot a trebuit să-mi schimb toate actele, chiar dacă era diferență de un singur «i»“, povestește Elena.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Mărturii în imagini


Iernile de altădată
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Ronan Keating, primul pasager pe aeroportul Brașov


  24.08.2019
 • ➤ Economic


  Eugen Teodorovici le-a cerut PSD-iștilor să îi aplaude în picioare pe cei un milion de bugetari


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Un șarpe, în raftul cu roșii la Kaufland, în Sfântu Gheorghe


  24.08.2019
 • ➤ Local


  O americancă a avut un accident pe Tâmpa


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Cerbul de Aur rămâne fără telespectatori


  24.08.2019
 • ➤ National


  Două asociații ale magistraților îi solicită lui Klaus Iohannis să nu aprobe numirea judecătoarei Dana Gârbovan în funcția de ministru al Justiției


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Ana Birchall, dată afară de la Ministerul Justiției pentru că a vrut să desființeze SS. Noul ministru, Dana Gârbovan


  23.08.2019
 • ➤ Local


  Ultima defilare de 23 August din Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  4 sfaturi care te ajută să faci cele mai potrivite alegeri când vine vorba de haine pentru bebeluși!


  23.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Agresor cu un cuțit în mână, prins de jandarmi seara trecută pe str. 13 Decembrie


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Zgârie nori


  Top 10 cele mai înalte clădiri din lume


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Trenduri


  Ce culori purtăm în toamna asta


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Duel nobil


  Prăjitura „Ducesa”


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Cu un minimum de efort


  Papagalii pot lua decizii economice complexe ca să facă profit


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Mereu regină


  Madonna a dat o petrecere nebună la 61 de ani


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Gyorfi se ține bine alergând în zori


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Nu și-a încheiat socotelile


  Columbeanu i-a intentat proces Monicăi Gabor


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Viața ca un film


  Marea dragoste a lui Vivien Leigh


  23.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Primăria face fețe fețe


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Show în Piața Sfatului


  Vânătorii de Cerb ochesc a doua oară


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Un pas bun pe șantierul Aeroportului Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Spitalul Județean Brașov va avea un centru de prelevare de organe, din 15 septembrie


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Încă un director din pepiniera PSD


  23.08.2019
 • ➤ National


  Modificări legislative după cazul Caracal


  Ministerul Justiției propune pedepse mai mari pentru răpire


  23.08.2019
 • ➤ National


  Copiii români, hărțuiți în școlile din Marea Britanie


  23.08.2019
 • ➤ National


  Pe cine va pune PSD la Ministerul Educației


  23.08.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Un shooting spectaculos


  Inna arată tot


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Surorile Aziz din România i-au dat gata pe libanezi


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Anda Adam, într-un minuscul costum de baie


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Andreea Bălan își selectează nuntașii după look


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  Monitorul Expres răspunde la „întrebarea cititorului“


  Pentru ce tipuri de lucrări NU ai nevoie de autorizație de construire?


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Leacuri din medicina populară


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Start de sezon în Liga 4 Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Liga3, ediția 2019-2020


  Programul turului Seriei a 3-a


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Începe Liga a 3-a! ACS SR Brașov și Cetate Râșnov, start dificil


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  „Fotbalul este hobby-ul meu“


  ACS SR Brașov, cu Mitroi în frunte


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Surpriză totală în Liga I / Victor Pițurcă este noul manager al Universității Craiova!


  22.08.2019
 • ➤ Local


  Festivalul Pescăresc ,,Delta din Carpați - Doripesco“, la lacul Noua din Brașov


  22.08.2019

 • Ioan Naghi, director tehnic la ACS SR Brașov | Echipa va avea patru antrenori!


  22.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Start pentru Terminalul Aeroportului


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  La admiterea 2019


  Universitatea Transilvania acordă 30 de burse doctorale


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Show de excepție la herghelia de la Sâmbăta de Jos


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Angajatele de la Protecția Consumatorului nu mai au voie decolteu și fustă mini


  22.08.2019
 • ➤ Actualitate


  Începe ediția 19, din 2019


  „Cerbul de Aur“ este din nou în Piața Sfatului


  22.08.2019
 • ➤ National


  Ce a primit Iohannis de la Donald Trump


  „Make România great again!“


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Mereu frumoasă, dar și cu muncă


  Ce este fericirea pentru Catrinel Menghia


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Bobby Păunescu a cucerit-o pe sexoasa Alyssa Arce?


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Corina Chiriac repetă de zor pentru show-ul de la Cerb


  22.08.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Bomba din rapid

  Articolul următor


  Vot în gașcă

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 24.414 milisecunde, încărcat în milisecunde