Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Un rîșnovean, ambasadorul României în SUA

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 13.12.2005
* Brașoveanul Sorin Dumitru Ducaru este de patru ani ambasadorul României în SUA
* La sfîrșit de mandat, pe 5 decembrie, soția lui a adus pe lume un băiețel

Cînd era mic, visa să ajungă om mare. Și a ajuns cel mai important român în America. Un diplomat de carieră, care, la numai 37 de ani, este cel mai tînăr dintre toți ambasadorii care activează în capitala Statelor Unite. Brașoveanul Sorin Ducaru, amasadorul României la Washington, are unul dintre cele mai dificile roluri din politica externă a României. Mandatul lui expiră peste cîteva luni. După patru ani, se poate lăuda cu mai multe realizări. Ca diplomat, dar și ca tătic. Pe 5 decembrie, la ora 2,20 (9,20, ora României) i s-a născut un băiețel și a devenit astfel, pentru a doua oară, tătic.
La școala în limba germană
Sorin Ducaru s-a născut la 22 iunie 1964, în Baia Mare. Dar, de la numai două luni, a devenit brașovean. „Eu eram stagiar în Baia Mare, ca inginer silvic. Numai că stagiatura mea s-a prelungit pînă la vreo 7 ani, în loc de un an. Soția mea a fost repartizată ca profesoară de istorie în Rîșnov, așa că Sorin a venit cu mama lui în Brașov. Cei 7 ani de-acasă îi are din Rîșnov, el se consideră brașovean“, povestește Dumitru Ducaru, tatăl ambasadorului. Sorin a absolvit Școala Generală nr. 2 din Rîșnov, la secția germană. „Am vrut să-l retrag, credeam că nu m-am orientat bine, Sorinel nu făcuse limba germană în grădiniță, credeam că o să-i fie greu. Dar învățătorul a insistat să-l las ca să-i vadă aptitudinile. Așa i s-a hotărît destinul. Învățînd bine limba germană, a învățat cu ușurință și alte limbi și așa a ajuns foarte apreciat în toate mediile pe unde a lucrat“, povestește Elena, mama lui Sorin Ducaru.
Migălea cu acul și ața
O vreme, l-a meditat o „fraulein“, apoi n-a mai fost nevoie, a mai învățat germana și de la colegii de joacă sași, din Rîșnov. Viitorul ambasador a avut o copilărie plină de peripeții. Învăța pe rupte, era mereu premiant cu coroniță, mergea la olimpiade, activa la cercul de navomodelism de la Palatul Pionierilor, participa la sesiuni de comunicări științifice în limbile germană, engleză și franceză. Ba a luat chiar și cîteva ore de acordeon. Juca fotbal, urca pe munte, făcea drumeții lungi cu bicicleta, cu prietenul lui cel mai bun, Bogdan Mihai. La școala germană a învățat, în cadrul orelor de atelier, să coasă și să croșeteze. A cusut pe etamină multe semne de carte. Primul lui goblen a fost un model cu niște ciuperci. Primul lui portofel a fost unul verde, pe care și l-a croșetat singur. Singur și-a făcut și pantalonii de ski, la mașina de cusut. O vreme, a fost monitor de ski în Poiană.
Vacanțe pe șantierele patriei
Împreună cu fratele lui, Florin, mai mic cu șase ani, inventa scenete istorice. „Îi plăcea să se costumeze în Cuza Vodă, cu sabie și uniformă“, povestește Elena. Celebră este însă fotografia de la 10 ani cînd Sorin umbla cu o pălărie de cowboy. „Era de fapt, o pălărie de-a mea mai veche, de pe vremea cînd eram student. A transformat-o ca să semene cu pălăriile de texan. Era perioada cînd umbla cu cămăși cu carouri“, spune Dumitru. Inginerul, care o vreme a fost director de șantier pe cînd se construia Transfăgărășanul, povestește că viitorul diplomat își petrecea vacanțele pe șantier. A urmărit cu ochii lui cum s-a construit cabana Bîlea-Lac și a avut ocazia să-i vadă pe generalii care veneau în inspecție pe șantier.
Cîinele ambasadorului
În copilărie, Sorin a avut un cîine la care a ținut foarte mult. Lola, o cățea-lup, era tovarășa lui de joacă. „O urca în șopron cu scripeți și-i dădea drumul de la înălțime, încerca să o dreseze. Lega o bucată de slănină de un băț și o mîna pe Lola să tragă sania. Toată strada alerga cu sania trasă de Lola“, își amintește mama ambasadorului de năzbîtiile acestuia. Cînd tatăl lui a luat cîinele pe șantier, a fost așa de supărat încît a vrut să fugă de-acasă împreună cu fratele lui. Acum, ambasadorul are la reședința sa din Washington un alt cîine. Îl cheamă Haiduc și e un ciobănesc mioritic pe cinste cu care se joacă fetița lui, Măriuca, de numai doi ani.
Școli înalte
Dacă în școala generală făcea o jumătate de oră pe jos pînă în clasă, în liceu a făcut naveta Rîșnov-Brașov. „Ieșeam în stradă și mă uitam: oare ce-o fi de nu vine? Iar cînd venea, aducea toți colegii cu el “, își amintește Elena. Sorin a absolvit Liceul „Dr. I. Meșotă“, în 1982. A intrat la Facultatea de Electronică din București. După ce a terminat, în 1987, a lucrat ca stagiar la Direcția de Telecomunicații Brașov, apoi ca cercetător la Institutul de Proiectări pentru Automatizări din București. În 1990, a început cursurile Facultății de Relații Internaționale ale Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, pe care le-a absolvit în 1992. Un an mai tîrziu, a obținut masteratul în relații internaționale la Universitatea din Amsterdam.
Ambasador la 37 de ani
Brașoveanul și-a început cariera diplomatică în 1993. A lucrat ca expert în Departamentul pentru Integrare Nord-Atlantică din M.A.E., a fost consilier al ministrului de resort, director în M.A.E., purtător de cuvînt al M.A.E. După ce a devenit ministru consilier la ambasada României din Washington și ambasador al României la ONU, și-a prezentat candidatura pentru postul de ambasador al României în SUA. Din 2001, ocupă această funcție. În timpul mandatului, s-a remarcat prin luări de poziție față de toate marile evenimente care privesc România, dar și internaționale. În momentul cînd a preluat fotoliul de ambasador al României în SUA, era cel mai tînăr dintre toți ambasadorii lumii acreditați la Washington. Avea doar 37 de ani.
Măriuca are un frățior
Acum trei ani, Sorin s-a căsătorit cu Carmen, o frumoasă stewardesă din București, absolventă a două facultăți, ASE și Relații Internaționale. Cununia religioasă a avut loc la mănăstirea de la Sîmbăta de Sus. Carmen i-a dăruit apoi curînd o fetiță. Măriuca are acum doi ani. La botez, Alma Vivian Johnson, soția fostului secretar de stat al SUA, i-a oferit micuței un costumaș roz. Săptămîna trecută, Carmen a adus pe lume un băiețel perfect sănătos, de aproape patru kilograme și 53 cm, și, astfel, ambasadorul a devenit tătic pentru a doua oară, motiv de mare bucurie la reședința din Washington. Fiindcă s-a născut în ajun de Moș Nicolae, micuțul va purta numele Nicolae. Pe 22 decembrie, va ajunge acolo și bunicul ca să-și vadă întîiul nepot.
„Excelent ambasador avem la Washington!“
Traian Băsescu a anunțat la începutul anului că Sorin Ducaru va fi schimbat la încheierea mandatului, în vara lui 2006. Președintele are numai cuvinte de laudă la adresa brașoveanului. „Excelent ambasador avem la Washington! Din păcate, îi expiră mandatul și va trebui să îi dăm o altă misiune“, a spus el, la ultima vizită la Casa Albă, fără să divulge ce alt post îi va fi repartizat lui Sorin Ducaru. Părinții lui au mari emoții, dar speră ca fiul lor să aibă un loc de muncă bun, care să-i permită să vină mai mult pe acasă, în Rîșnov. „Cînd vine, zice că vrea ciorbă de perișoare, «ca la mama acasă», sarmale și fasole cu ciolan afumat. Vine uneori pe la 1 noaptea, stăm de vorbă pînă la 3, apoi pleacă în treburile lui. Ce să facem? Îi ducem dorul, dar știm că acolo unde e face treabă bună“, oftează Elena, acum pensionară, dornică să stea mai mult cu băiatul ei, ambasadorul.

Ambasadorii Brașovului
• Brașovul a mai dat și alți ambasadori. Ion Bistreanu, născut la Brașov în 11 decembrie 1942, a ocupat funcția de ambasador al României în Ucraina, în perioada 1993-1998. Este căsătorit cu Maria Tereza și are doi copii. Născut cu două luni mai devreme, pe 11 octombrie 1942, tot la Brașov, Alexandru Herlea a fost ambasador al României pe lîngă Uniunea Europeană, la Bruxelles, în perioada 2000 - 2001. Acum este vicepreședinte al PPCD. Florea Dudiță a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Germania (1990-1994). În prezent, este profesor la Universitatea „Transilvania“ Brașov.

„Un cowboy diplomatic“
• În martie 2005, Washington Times pomenea cum ambasadorul României în SUA și-a expus cu mîndrie, la reședința sa, fotografia de la vîrsta de zece ani, în care apare purtînd o pălărie de cowboy. „Sorin Ducaru, un cowboy diplomatic“, titra cotidianul american. Articolul cita din scrisorile de acreditare pe care brașoveanul le-a prezentat președintelui Bush, înaintea numirii în funcție: „Reprezint o țară din Europa binecuvîntată de Dumnezeu cu resurse naturale și frumusețe și, de asemenea, cu bunătatea și talentul oamenilor, o națiune cu identitate și cultură latină, care împărtășește valorile și idealurile democrațiilor occidentale, un popor cu un pronunțat sentiment proamerican, inspirat de visul american și de succes“, spunea viitorul ambasador.

Un ambasador meloman
• Ambasadorul este un mare prieten al computerului, iar hobby-urile sale sînt muzica, fotografia, filmul și sportul. Cîntă la chitară și la pian, schiază și joacă tenis. Și-a dus din România o chitară la care cîntă melodii românești, dar și country, preferatul lui fiind Kenny Rogers. Este și mare iubitor de jazz.

Un mandat cu peripeții
• Misiunea de ambasador a lui Sorin Ducaru a fost plină de evenimente. În 2003, M.A.E. i-a acordat Premiul „Ambasadorul Anului“. A militat pentru intrarea României în NATO, pentru stimularea investițiilor americane în țara lui natală. A ținut discursuri la universitățile americane, subliniind importanța relațiilor dintre SUA și România. A mai participat la întîlnirea cu Bill Clinton, cu ocazia deschiderii oficiale a Bibliotecii fostului președinte în orașul său natal, Little Rock. Cînd uraganul Katrina a lovit New Orleans-ul, diplomatul nu i-a lăsat singuri pe românii afectați de urgie. A fost în orașul acoperit de ape, oferindu-le sprijin românilor sinistrați.

Calități moștenite
• „De la tata am moștenit ambiția de a muta munții din loc, iar de la mama puterea de a pune în balanță argumentele, de a încerca să găsești o soluție de mijloc“, mărturisea ambasadorul într-un interviu. „Ca diplomat ai nevoie de o cultură generală, o minte ordonată și cunoașterea limbilor străine. Meseria asta se fură“, spunea el, vorbitor de germană, engleză și franceză, și care mărturisește că a „furat“ meseria de diplomat de la Theodor Meleșcanu.

Ducaru, un nume bumerang
• Pe bunica din partea mamei a ambasadorului o chema tot Ducaru. Prin căsătorie, a devenit Ducariu. Așadar, mama diplomatului avea numele de domnișoară Ducariu. Căsătorindu-se cu Dumitru Ducaru, a redevenit Ducaru. Amîndoi sînt rîșnoveni din tată în fiu, dar nici o legătură de rudenie. „Asta e o curiozitate, într-adevăr, cum ne-am nimerit cu același nume. Neamurile noastre nu se înrudesc, am cercetat arborele genealogic pînă la a 8-a spiță“, spune Dumitru amuzat. „O simplă coincidență. Dar tot a trebuit să-mi schimb toate actele, chiar dacă era diferență de un singur «i»“, povestește Elena.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Mărturii în imagini


Iernile de altădată
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Aria cercului, cea mai căutată formulă matematică pe Google, după ce Dăncilă nu a știut răspunsul


  Azi 13:31
 • ➤ Local


  Percheziții la o firmă de construcții din Brașov


  Azi 12:47
 • ➤ Prima pagina


  Cutremur în handbal


  Cine este de vină pentru scandalul dopajului de la Corona Brașov?


  Azi 09:19
 • ➤ Eveniment


  Alarmă!


  Trei focare de hepatită A, în evoluție, în județul Brașov


  Azi 09:15
 • ➤ Eveniment


  „Nunta de aur“ se sărbătorește în decembrie


  Azi 09:11
 • ➤ Local


  Un urs lovit pe DN13 s-a retras în pădure, înainte de sosirea echipajelor de intervenție


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  Cu finanțare de la CJ


  Investigații de cardiologie la ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie


  Azi 09:06
 • ➤ Actualitate


  Ambasadori


  Un brașovean, în delegația culturală în Japonia, la Jocurile Olimpice și Paralimpice


  Azi 09:03
 • ➤ National


  Înainte de votul final


  Klaus Iohannis: Fără mine statul de drept din România s-ar fi rupt


  Azi 08:59
 • ➤ National


  Viorica Dancilă crede că aria cercului este R2 și că luni va fi președinte


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  Frumoasa avocată


  Va reprezenta România la Miss Univers 2019


  Azi 08:26
 • ➤ Life


  Lidia Buble, plină de vânătăi


  Azi 08:24
 • ➤ Life


  Mara Georgescu, adolescenta care promite să ajungă ca Rihanna


  Azi 08:22
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Secrete culinare


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Gigi Becali, urmărit penal de către DNA


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  S-a văzut diferența de valoare


  Sepsi OSK a învins amical ACS SR Brașov


  Azi 08:04
 • ➤ Sport


  Primele reacții oficiale după apariția scandalului de dopaj de la Corona Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Ludovic Orban anunță cu cât va crește salariul minim în 2020


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR BRAȘOV a pierdut la scor de tenis amicalul cu Sepsi OSK


  19.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Cutremur cu epicentrul la Brașov


  Trei jucătoare de la Corona Brașov sunt acuzate de dopaj


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Alte trasee pentru șoferi


  Lucrările de pe strada N. Titulescu intră pe tronsonul patru


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  Primăria a cumpărat bunurile FC Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Local


  Opera Brașov a rămas fără manager


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Consiliul Județean Brașov își cumpără dronă


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Copil de 10 ani, supus la perversiuni


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Investiții pentru piețele din Brașov


  Piața de Miercuri va avea un sistem de încălzire propriu


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Ordinul de ministru privind Spitalul Regional Brașov, retras de pe site-ul Ministerului Sănătății


  19.11.2019
 • ➤ Actualitate


  Deocamdată intenții


  Ministrul Educației schimbă Bacul?


  19.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Teatrul Elisabeta din București revine la Brașov pentru o „ședință de spiritism” într-o notă amuzantă


  19.11.2019
 • ➤ National


  Manipularea este strategia PSD


  PNL acuză PSD de fake news și sesizează BEC


  19.11.2019
 • ➤ National


  Rareș Bogdan: Dezbaterea lui Iohannis va fi după model american


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  N-ar fi semne de îngrijorare


  Euro atinge un nou maxim istoric: 4,7729 lei/euro


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Mugur Isărescu: „Se vorbește de reducerea impozitării, dar unde să le mai reduci, măi nene?”


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Consiliul Concurenței: România are cea mai abruptă creștere a prețurilor din UE


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Nou șef la Comisia Națională de Strategie și Prognoză


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Cum se elimin㠄deșeurile” din creierul nostru în timpul somnului


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  7 beneficii ale ceaiului de scorțișoară


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Fructele de ienupăr, medicamentele sezonului rece


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Ajută-te singur


  Dezechilibru hormonal? Ce ar trebui să mănânci


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Un inginer a descoperit o metodă de curățare a sângelui cu magneți


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Două mere pe zi te feresc de infarct


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Ceaiul de măceșe e leac vechi


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Gospodina de la Gospodar


  Geanina Ilieș are un iubit secret


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Daniela Crudu e din nou singură


  19.11.2019
 • ➤ Life


  „Vlad“ se iubește cu actrița Lia Bugnar


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Nicole Cherry, imagine obraznică la Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Cititori


  Cum putem reduce cheltuielile cu energia?


  19.11.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  D’ale iernii


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.11.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Bomba din rapid

  Articolul următor


  Vot în gașcă

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 17.766 milisecunde, încărcat în milisecunde