-2 C
Braşov
Acasă Blog

Nicolae Stoica, cel mai nou consilier local USR-PLUS în Brașov

0

Nicolae Stoica a fost validat în ultima ședința de plen a Consiliului Local Brașov. El este astfel cel mai nou consilier USR-PLUS, în locul lui Victor Ilie, care a fost ales parlamentar la alegerile din 2020.
În Consiliul Local, Victor Ilie era membru al Comisiilor de specialitate nr. 2 și 5 ale Consiliului Local al Municipiului Braşov, iar aceste locuri au devenit vacante, o dată cu plecarea sa. Consilierul Nicolae Stoica, acum din partea Alianței USR-PLUS, dar care a candidat pe listele PLUS, are 62 de ani, este inginer proiectant și antreprenor.

Concursul de „proiecte”: Mai puteți alege, până la sfârșitul lunii, proiectele de investiții din cadrul programului de bugetare participativă

0

l Deocamdată, sunt 2.700 de voturi exprimate pentru cele 16 idei

Demarată în 3 ianuarie, etapa de vot pentru alegerea proiectelor pe care municipalitatea trebuie să le includă în planul de investiții sau de lucrări de anul viitor, în cadrul programului de bugetare participativă, este în plină desfășurare. În primele 10 zile, cele 16 proiecte, pe care tot brașovenii le-au propus, au strâns 2.677 de voturi, cel mai votat proiect de investiții fiind ,,Parcări sigure pentru biciclete”, de la categoria Orașul Mobil, proiect care a strâns 531 de voturi, aproape dublu față de următorul clasat, ,,Grădini urbane comunitare”, care a fost votat de 290 de brașoveni.
Până în data 1 februarie, pe platforma dedicată bugetării participative, https://primariabrasovenilor.ro/, brașovenii mai pot alege dintre cele 16 proiecte eligibile, proiectele pe care le consideră prioritare pentru dezvoltarea orașului. Ei vor putea vota câte o propunere pentru fiecare domeniu în parte, respectiv pentru ,,Orașul mobil”, ,,Orașul verde”, ,,Orașul comunităților” și ,,Orașul relaxat”. Lista proiectelor care vor fi implementate se va stabili în funcție de numărul de voturi. Primul proiect din fiecare domeniu (în funcție de numărul de voturi) va fi selectat automat, restul urmând să fie ierarhizate în funcție de numărul de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte, în limita bugetului rămas disponibil.
Până în prezent opțiunile brașovenilor au fost următoarele:
1. „Parcări sigure pentru biciclete“, categoria Orașul Mobil – 531 de voturi;
2. Grădini urbane comunitare, categoria Orașul Verde – 290 de voturi;
3. Amenajarea grădini muzicale în spații comune, categoria Orașul Relaxat – 230 de voturi;
4. Toaletă Publică în Parcul Tractorul, categoria Orașul Relaxat – 228 de voturi;
5. Miniparcul Nucului din Noua, categoria Orașul Relaxat – 168 de voturi;
6. Reamenajare teren de baschet în cartierul Tractorul, categoria Orașul Comunităților – 149 de voturi;
7. Pista pentru alergat în parcul Tractorul, categoria Orașul Comunităților – 138 de voturi;
8. „Spațiu se joacă și recreere pe strada Salciei în Bartolomeu“, categoria Orașul Verde – 137 de voturi;
9. Teatru de Cartier, categoria Orașul Comunităților – 128 de voturi;
10. Loc de joacă pentru câini în cartierul Tractorul, categoria Orașul Verde – 126 de voturi;
11. Automat de bilete și abonamente RAT și tabelă electronică la stația Pelicanului, categoria Orașul Mobil – 119 voturi;
12. Pictură murală în cartier, categoria Orașul Comunităților – 113 voturi;
13. commUNITY HUB, categoria Orașul Comunităților – 110 voturi;
14. Fântână pompă-aerator pentru Lacul Noua, categoria Orașul Verde – 103 voturi;
15. Festival comunitar de arte și muzică, categoria Orașul Comunităților – 74 de voturi;
16. Loc de relaxare Școala nr. 30, categoria Orașul Comunităților – 33 de voturi.
,, O parte dintre voi deja și-au exprimat opțiunea, dar vă invit și pe ceilalți să participați la această etapă, pentru că ne dorim ca un număr cât mai mare dintre voi să aleagă proiectele care vor primi banii publici anul acesta. Până acum, proiectul prin care s-a propus un program pilot de amenajare, în cartiere, a unor spații sigure de parcare și depozitare pentru biciclete a obținut susținerea a peste 500 de brașoveni. Cred că asta spune mult despre modul în care locuitorii acestui oraș văd viitorul mobilității urbane. Însă și alte proiecte au obținut un număr mare de voturi : ,,Grădini urbane comunitare”, ,,Amenajarea de grădini muzicale în spații comune” sau ,,Toaletă publică” în Parcul Tractorul sunt câteva exemple dintre acestea. Mai aveți timp, până la 1 februarie, să optați pentru cele 4 proiecte, câte unul din fiecare categorie, pe care le considerați prioritare pentru un oraș prietenos cu locuitorii săi. În funcție de votul vostru, din fiecare domeniu va fi implementat proiectul cu cele mai multe voturi, iar dacă bugetul ne va permite, vom implementa și proiectele de pe locul 2. În același timp, multe dintre proiectele care nu au ajuns în această etapă sau care nu vor primi finanțare prin acest program reprezintă pentru noi, administrația locală, puncte de plecare în dezvoltarea orașului, astfel că măcar o parte dintre ele se vor regăsi în lista nostră de investiții”, a precizat primarul Allen Coliban. Programul de bugetare participativă nu este un program de acordare a unor finanțări nerambursabile, cum este cazul proiectelor culturale sau sportive, ci este un program prin care Municipalitatea implementează propunerile venite și votate de cetățeni.

Dați bursele înapoi! Elevii brașoveni sunt îndemnați să nu meargă astăzi la școală!

0

l Protest la Prefectură și la Inspectoratul școlar, de la ora 11!

Pentru că Ministrul Educației rămâne pe poziții în legătură cu acordarea burselor de merit doar pentru elevii care au media peste 9,50, Consiliul Județean al Elevilor Brașov propune:
”Declanșarea unui manifest la nivelul județului Brașov în data de 17 ianuarie 2022, luni, prima zi din semestrul al II-lea:
-Între orele 11⁰⁰-12⁰⁰ în fața Instituției Prefectului Județului Brașov, iar apoi, între orele 12³⁰-13³⁰ în fața Inspectoratului Școlar Județean Brașov;
-Elevii sunt îndemnați să NU participe la orele de curs în această zi, prima zi de școală din semestrul al II-lea, semnificând prima zi în care se aplică noul ordin de ministru;
-În cazul participării la orele de curs în aceasta zi, se pot organiza manifestații numai în PAUZE, cu condiția ca orele de curs să NU fie în niciun fel afectate
În săptămâna 17.01.2022-22.01.2022 elevii sunt îndemnați să publice poze/materiale cu ei purtând o BANDEROLĂ de culoare ROȘIE pe încheietura MÂINII DREPTE, în cadrul cărora să eticheteze Consiliul Județean al Elevilor Brașov și Consiliul Național al Elevilor”.
Reamintim că Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a decis să schimbe pragul de la care pot fi acordate burse de merit pentru elevii din toată țara. Dacă până acum, limita era media 8,50, ministrul a decis ca, pentru acordarea burselor de merit să ridice acest prag la 9,50. Ministrul a explicat că în timpul ”școlii online” rezultatele obținute de elevi nu sunt neapărat bazate pe competențe și cunoștințe dobândite.

Serviciul de urgență 112 salvează vieţi! Doar dacă operatorii sunt lăsați să-și facă treaba!

0

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale administrează Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență şi, potrivit specialiştilor în domeniu, se impune creşterea nivelului de informare și conștientizare a populației privind importanța apelării responsabile a Serviciului de urgență 112. Potrivit statisticilor, zilnic, la numărul unic de urgență 112 se primesc mii de apeluri prin care sunt anunțate situații în care cetățenii au nevoie de ajutorul echipelor de intervenție. Dintre acestea, un procent foarte ridicat îl reprezintă apelurile non-urgente în care nu este necesară intervenția de urgență a agențiilor specializate – Ambulanță, SMURD, Pompieri, Poliție, Jandarmerie sau Salvamont.

Aproape jumătate din apeluri nu sunt legate de atribuțiile salvatorilor

Pentru ca salvatorii să ajungă la cei care au nevoie de ajutor în cel mai scurt timp, este esenţial ca toţi cetățenii să cunoască modul în care funcționează Serviciul de urgență 112, cazurile pentru care se apelează 112 și cum sunt gestionate apelurile de urgență.

Statistici 112 2020:

Operatorii STS au răspuns la 10.234.595 de apeluri
56,71% dintre apeluri au fost urgențe reale, iar 43,29% au reprezentat apeluri non-urgente
4.430.969 de apeluri nu au reprezentat solicitări de competența Serviciului 112
65,05% dintre urgențe au fost cazuri medicale

Nevasta de fotbalist: Kyle Walker și Annie Kilner și-au exasperat vecinii!

0

l ”S-au săturat! E un cartier exclusivist”

Kyle Walker (31 de ani), fundașul lui Manchester City, s-a căsătorit recent cu Annie Kilner (29 de ani), iubita sa din copilărie și femeia care i-a dăruit trei copii, după ce aceasta l-a iertat pentru trei episoade de infidelitate, inclusiv un copil ”din flori”.
Chiar dacă părea că relația lor va urma un făgaș normal după ce s-au căsătorit, realitatea nu este tocmai ”roz” pentru Kyle Walker și Annie Kilner. Potrivit presei din Anglia, reședința lor este învăluită de scandaluri, iar acest lucru i-a scos din minți pe vecinii cuplului.

”Se auzeau înjurături și țipete din curtea lor”

Potrivit The Sun, vecinii familiei Walker sunt deranjați de limbajul vulgar pe care cei doi îl folosesc tot mai des în timpul certurilor dintre ei. Se pare că Annie ar fi cea care generează scandalurile, iar Kyle ar fi încercat să aplaneze situația, dar fără succes.

”Vecinii sunt foarte supărați. E foarte neplăcut, limbajul este deseori vulgar. Vecinii nu mai vorbesc cu ei. Au avut o dispută cu Annie pentru că se auzeau înjurături și țipete din curtea lor. E un cartier exclusivist și nu se așteptau la un asemenea limbaj. S-au săturat să audă obscenități din casa lor și au spus că ea (n.r.- Annie) are un temperament coleric. Vecinii au rugat-o să păstreze liniștea, iar ea era furioasă. Kyle a vorbit cu ei pentru a-i liniști, dar nu a funcționat”, a dezvăluit o sursă pentru publicația britanică menționată anterior.
Walker și partenera sa s-au cunoscut în Sheffield, orașul lor natal, pe vremea când fotbalistul avea 17 ani, iar Annie Kilner, 15. Relația lor părea una solidă, în ciuda faptului că jucătorul lui Manchester City a călcat strâmb de mai multe ori.
Kyle Walker și Annie Kilner s-au căsătorit, după ce femeia l-a iertat pe fotbalist pentru trei episoade de infidelitate și un copil ”din flori”. Mai întâi, o vedetă TV din Marea Britanie, Laura Brown, a dezvăluit că a avut o relație cu Kyle Walker, în timp ce oficial acesta era împreună cu Annie Kilner. A fost prima dată când fundașul a fost dat afară din căminul conjugal, însă Annie l-a primit rapid înapoi. Sportivul a mai plecat o dată de acasă, în 2020, când a început o relație cu Lauryn Goodman, care i-a dăruit și un copil. În cele din urmă, Annie Kilner l-a iertat din nou, trecând și peste un episod în care actualul său soț a petrecut o noapte întreagă alături de două escorte. După atâtea obstacole, se părea că cei doi și-au dat seama că nu pot trăi unul fără celălalt și s-au căsătorit. ”E adevărat că au avut parte de multe suișuri și coborâșuri în ultimii ani, dar relația lor a supraviețuit de fiecare dată. Dumnezeu știe cum, dar a supraviețuit. Nu au vrut `fanfară`, și-au dorit doar să fie căsătoriți”, a declarat o sursă pentru The Sun.

Studiu InfoCons: Jumătate din pâinea vândută în supermarketuri conține E-uri

0

l Acidul ascorbic – aditivul cel mai des folosit la prepararea pâinii

InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip pâine ce se regăsesc pe piața din România. 50 de produse au făcut obiectul studiului. Aceste produse provin de la următorii producători/distribuitori: România Hypermarche SA;Auchan România SA; Carrefour România SA; Lidl Discount SRL; Frontera Trading SRL ; Grewe SRL ; Karamolegos Bakery România SA; Dobrogea Grup S.A. ; S.C. Boromir Ind S.R.L. ; Oltina Impex Prod Com S.R.L.; Velrom S.R.L.; Smart Food Solutions S.R.L. ; Vel Pitar SA.
Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoare:
Din punct de vedere al procentajului ingredientului principal (făină de diverse tipuri sau amestec de panificație) din compoziția produsului:
Doar 26% afișează procentajul ingredientului principal. Dintre acestea:
– Făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție;
– Amestec panificatie într-o proporție cuprină între 66.7 și 69.4% din compoziție.
Din punct de vedere al existenței cartofilor, cerealelor sau semințelor în compoziția produsului:
– 14% din produse conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compozitie
– 4% din produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%
– 4% din produse conțin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%
Din punct de vedere al tipului de făină:
– 44% menționează tipul de făină utilizat.
Din punct de vedere al pasteurizării:
– 16% din produse au menționat că sunt pasteurizate
Din punct de vedere al menționarii provenienței ingredientelelor principale:
– 66% nu menționează proveniența ingredientelor principale
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pâine:
– 50% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).
Numărul de aditivi alimentari variază între 0 – 4:
– 8% din produse au în compoziție 4 E-uri;
– 4% din produse au în compoziție 3 E-uri;
– 14% din produse au în compoziție 2 E-uri;
– 24% din produse au în compoziție 1 aditiv;
– 50% din produse nu au în compoziție E-uri.
Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în pâine situația se prezintă astfel:
– 60% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic (E300);
– 48% dintre produsele studiate au avut în componență acid sorbic (E200);
– 40% dintre produsele studiate au avut în componență propionat de calciu (E282).
Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în pâine :
Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.
– Valoarea energetică este cuprinsă între 211 kcal și 406 kcal
– Cantitatea de grăsimi variază între 0.3g și 9.2g
– Cantitatea acizilor grași este cuprinsă între 0.1g și 2.2g
– 2%dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu acizi grași în compoziția lor
– Cantitatea de fibre se situează între 1.3g și 11.54g
– Cantitatea de proteine se situează între 5.97 și 15.48g
– Cantitatea de glucide se situează între 28.24g și 84.2g
Din punct de vedere al cantității de sare si zaharuri:
– Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0.22g si 7g
– 2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu zaharuri în compoziția lor
Cantitatea de sare este cuprinsă între 0.1g si 2.3g
– 2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție sare
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Cum poți afla toate informațiile de pe etichetele produselor într-o fracțiune de secundă?

Descarcă GRATUIT aplicația InfoCons și află numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare și numărul de calorii din produsele scanate. Dacă ești la cumpărături sau acasa, scanează eticheta produselor pe care vrei să le consumi, pentru a afla tot ce trebuie să știi despre produsele respective.
„Pâinea noastră cea de toate zilele a ajuns astăzi să nu mai conțină doar făină, drojdie și apă, ci și tot felul de substanțe aproape imposibil de citit, alături de o cantitate considerabilă de zahăr. Așadar, gândiți-vă bine când cumpărați o pâine pentru că s-ar putea să ajungem să facem un sandviș cu doar 2 felii de pâine, deoarece conțin tot ce ne trebuie sau tot ce nu ne trebuie, fără a mai adăuga ceva. Noi am citit eticheta pentru tine, însă va trebui să o citești și tu. Cumpără informat și dacă ai orice întrebare, suntem aici să te ajutăm. Descarcă gratuit aplicația InfoCons și informează-te despre ceea ce vrei să cumperi și nu uita: ajută-ne să te ajutăm!”, a declarat Sorin Mierlea, președintele InfoCons, după publicarea acestor date

Cine va prezenta emisiunea” Te cunosc de undeva” în locul lui Cosmin Seleși

0

Postul de televiziune Antena 1 se pregătește pentru un nou sezon al emisiunii Te cunosc de undeva. Vor fi însă schimbări în ceea ce privește prezentatorii show-ului.

Cosmin Seleși a încheiat după mulți ani colaborarea cu Antena 1 la finele anului trecut. Mai mult decât atât, simpaticul prezentator se pare că s-a mutat la Pro TV. Seleși a fost văzut în cadrul show-ului de Revelion de la Pro TV. Nu se știe încă ce va face exact pe viitor la acest post de televiziune. Cât despre Antena 1, producătorii pregătesc un nou sezon al emisiunii ”Te cunosc de undeva”.
Până acum, emisiunea era prezentată de Cosmin Seleși alături de Alina Pușcaș. Se pare că Pepe a fost ales pentru a-i lua locul actorului în postura de prezentator. „Da, este adevărat. Sunt în discuţii pentru a face parte din noul proiect. Ei mă vor, discutăm şi despre chestiunea de a prezenta show-ul. Am discutat şi despre posibilitatea de a fi concurent. Nu este încă nimic stabilit 100%, nu am semnat contractul încă”, a declarat Pepe.

Marian Godină va deveni tătic pentru prima oară! „Am vorbit cu bărzoiul, a rezolvat el!“

0

Polițistul și cunoscutul ”influencer” brașovean Marian Godină va deveni tătic pentru prima oară! Soția lui, Georgiana, este însărcinată și peste câteva luni va aduce pe lume o fetiță. Anunțul a fost făcut chiar de Marian Godină, sâmbătă seară: ”Pentru că suntem prea mulți băieți pe metrul pătrat în ogradă, am vorbit cu barza să ne aducă anul ăsta o fetiță. Pentru că barza nu ne-a răspuns, am vorbit cu bărzoiul și a rezolvat el”, a scris polițistul pe Facebook. Iar fanii n-au contenit cu urările de bine! Într-un răspuns la unul dintre comentarii, Marian Godină a mai precizat că speră ca micuța să fie leită soția lui: „Sper să semene cu Georgiana!”

Cugetări

0

Marcus Aurelius: „Omul e făcut să trăiască între oameni. Prin urmare, ori îi educi, ori îi suporți”

Calendar religios: 17 ianuarie

0

Ortodox
(BOR) † Sfântul Cuvios Antonie cel Mare; Sfântul Cuvios Antonie cel Nou de la Veria
Greco catolic
(BRU) Sf. Antonie cel Mare, cuvios († 356)
Catolic
(BRC) Sf. Anton, abate

S-a întâmplat la 17 ianuarie

0

1821: A fost redactat documentul cu caracter constituțional „Cererile norodului românesc”, elaborat de Tudor Vladimirescu
1871: S-a născut la Botoșani, Nicolae Iorga (d. 27 noiembrie 1940) istoric, documentarist, scriitor, dramaturg, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român de talie mondială
1936: A murit Mateiu I. Caragiale, scriitor român (“Craii de Curtea Veche”, “Remember”); (n. 25.03.1885)
1929: A ieșit în lume pentru prima oară, Popeye marinarul, unul dintre cele mai iubite personaje de desene animate
2000: A decedat Ion Rațiu, membru marcant al PNŢCD, fost vicepreşedinte al partidului, deputat de Cluj (n. 6 iunie 1917 la Turda jud. Cluj)
2008: Moare la vârsta de 64 de ani, Bobby Fischer, fost campion mondial la șah