Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Destinul unei prințese comuniste


Fiica președintelui

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 28.05.2010
• Lica Gheorghiu, fiica secretarului general al Partidului Muncitoresc Român, s-a căsătorit la Brașov cu directorul de la „Steagul Roșu“

În 1960, cînd Gheorghe Rădoi a fost numit director general la uzinele „Steagul Roșu“ din Brașov, noul însărcinat cu destinele marii întreprinderi de autocamioane a venit însoțit de fiica lui Dej. Lica Gheorghiu avea să devină în cîteva zile tovarășa Rădoi, împlinindu-i-se astfel dorința mărturisită la Roma: „Tată, acesta e omul la care am visat“. Actriță cu firave evoluții pe scena teatrului și a cinematografiei, răsfățata Lica și-a petrecut cîțiva ani buni făcînd naveta între Brașov și vila din București. Fiica președintelui comunist n-a strălucit nici ca nevastă de director, în schimb Rădoi a adus uzina în perioada ei de glorie.

Bodnăraș, pețitor oficial

Predecesorul lui Ceaușescu, Gheorghe Gheorghiu-Dej, a avut două fete: Lica (Vasilica) și Tanți (Constantina). Fetele au fost crescute de bunici, la Galați. Amîndouă au avut bărbații pe care și i-au dorit. Tanți, inginer chimist cu diplomă de Moscova, s-a măritat cu Cezar Grigoriu, unul dintre cei trei frați ai trio-ului Grigoriu, apoi cu actorul Stamate Popescu.
Lica a vrut mai mult decît statutul de soție, pe care l-a schimbat de două ori. A vrut și carieră în viața publică. Așa că tăticul a făcut-o actriță de cinema. A lucrat întîi la Institutul Economic, apoi a jucat în cîteva filme și piese de teatru. Nu avea nimic în comun cu actoria, dar asta n-o împiedica să se creadă talentată, mai ales că Dej a construit studiourile cinematografice de la Buftea, în care fiica putea să se creadă stea de Hollywood. Nici în viața personală n-a fost prea norocoasă. Primul soț i l-a ales conducerea de partid, respectiv ministrul apărării Emil Bodnăraș, care i l-a recomandat lui Dej de ginere pe juristul Marcel Popescu. Au avut trei copii: Sanda, Gheorghe și Mîndra.

Dej i-a torturat amantul

Căsnicia cu Popescu n-a mers, fiindcă, în 1958, Lica s-a îndrăgostit fulgerător de altul. Se pare că bărbatul cu care se întîlnea pe ascuns, Gheorghe Plăcințeanu, fratele celebrei regizoare Sorana Coroamă-Stanca, a fost iubirea vieții ei. Așa că, Popescu, devenit între timp ministru-adjunct la Camera de Comerț, a părăsit-o. Dar Plăcințeanu era o catastrofă pentru Dej, care s-a opus vehement unui ginere de origine burgheză. Prim-secretarul a aranjat ca Plăcințeanu să fie arestat, judecat și condamnat la cinci ani de închisoare, sub acuzația de complicitate la speculă. Fiindcă Lica era hotărîtă să-l aștepte, sentința a crescut la 15 ani de muncă silnică. La 1 mai 1961, medicul ortoped care-i furase inima fiicei președintelui a murit, la 36 de ani, în penitenciarul de la Rîmnicu Sărat. Distrusă de cruzimea tatălui ei și de pierderea iubitului, Lica și-a căutat consolarea în teatru. Timp în care Dej s-a gîndit la alt soț pentru feblețea lui. Întîmplarea a făcut ca, de data aceasta, preferințele lui să se suprapună cu ale odraslei.

Al doilea soț îi salvase tatăl

Dumitru Moise tocmai terminase facultatea și fusese repartizat ca tehnolog la „Steagul Roșu“. Brașoveanul a avut noroc să afle amănunte din viața cuplului Lica Gheorghiu-Gheorghe Rădoi de la o colegă de serviciu, inginera Oxana Butaliu, o apropiată a familiei Rădoi. Lucrurile s-au petrecut cam așa: pe vremea cînd Rădoi era atașat pe lîngă ambasada de la Roma, Dej și Lica au făcut o vizită la Vatican. „Acolo, l-a văzut pe Rădoi, secretar III al ambasadei, și l-a plăcut. Era un bărbat înalt, bine făcut, creol, cu mustață. Lica era deja divorțată, așa că, atunci cînd i-a spus lui Dej că pe Rădoi îl vrea de bărbat, taică-su a fost de acord“, povestește brașoveanul. Sau, poate că Dej l-a acceptat pe Rădoi în contul unor mai vechi datorii morale pe care le avea la acest băcăuan. „Prin anii’40, perioadă în care partidul comunist era în ilegalitate, Rădoi era un taximetrist cu 7 clase, la Bacău. Dej, Gheorghe Apostol și Chivu Stoica erau urmăriți și fuseseră depistați de securitate. Erau la un pas de a fi arestați, cînd Rădoi le-a salvat pielea. I-a dus cu mașina într-un cartier peste linii, unde au stat ascunși. Atunci, Dej i-a spus lui Rădoi, recunoscător: «Cînd vei auzi că partidul comunist va prelua conducerea, să mă cauți». Cînd Dej a ajuns prim-secretar al PRM, Rădoi l-a căutat“, spune Moise.

„În 24 de ore l-au divorțat“

Dej l-a recompensat pe Rădoi. L-a băgat în școală și, în șase luni, a ajuns diplomat pe lîngă ambasadorul de la Tirana, apoi la Roma. Aici a întîlnit-o pe Lica, odrasla care-și însoțea întotdeauna tatăl în cele mai frumoase călătorii. Imediat ce prințesa a indicat bărbatul ales, Rădoi a fost revocat din funcție și adus în țară. Rădoi era căsătorit cu văduva unui colonel mort în primul război mondial și aveau un copil. „În 24 de ore l-au divorțat. Pe urmă, l-au mutat în altă parte pe brăileanul Ghiță de la Steagu, ca să vină Rădoi director general. Într-un an, a ajuns absolvent de liceu, apoi de Institut Politehnic, Facultatea de Automobile și Tractoare. Eu l-am cunoscut, stăteam la ședințe la aceeași masă. A fost un director foarte bun, a ridicat uzina la întreprindere de prim rang. Era foarte priceput, operativ, dar și sufletist. Rezolva toate problemele oamenilor, mai ales cu locuințele“, își amintește Moise, care l-a prins vreo patru ani director.
Își mai aduce aminte că Rădoi, probabil influențat de înclinațiile artistice ale Licăi, organiza concerte ale Filarmonicii de Stat în uzină. „Ion Voicu a cîntat în sala de montaj general“, spune el.

Din taximetrist, ministru revocat

Imediat ce s-a instalat la conducerea uzinei, Rădoi, proaspăt divorțat, și-a adus viitoarea soție la Brașov. S-au căsătorit discret, doar cu o masă între membrii de partid. Locuiau pe Șirul Livezii, într-o casă mare. Nu se știa nimic de ei, formau un cuplu reușit, dar adevărata armonie venea și din faptul că Lica își petrecea mai tot timpul pe la București. În Brașov, venea doar cînd erau petreceri la Dîmbul Morii. De altfel, drumul pînă acolo a purtat pe vremea aceea numele Aleea Gheorghe Gheorghiu-Dej. Lui Ceaușescu nu i-a plăcut renumele zonei, așa că a evitat-o în protocol. La scurt timp după Brașov, Rădoi a devenit ministru al Industriei Construcțiilor de Mașini și adjunct al primului ministru. Și-a pierdut însă toate funcțiile politice după moartea lui Dej, în 1965. Pînă atunci însă, a divorțat de Lica, ceea ce l-a înfuriat pe Dej. Dar pe Rădoi nu s-a răzbunat, cum o făcuse cu Plăcințeanu, fiindcă îl considerase un ginere potrivit. „Maurer spunea că, dacă ar mai fi trăit tata-socru încă vreo 5 luni, Rădoi ajungea premier“, spune brașoveanul, fost șef al fiabilității și al CTC-ului la Steagu Roșu. „După ce Dej a fost îngropat, Nicu l-a chemat pe Rădoi la el, pe la 1 noaptea, și l-a întrebat: «Nu ți se pare că ascensiunea ta s-a datorat cam mult lui Dej? Ți se iau toate sarcinile și rămîi la dispoziția Comitetului Central». A doua zi, Ceaușescu era în locul lui Dej. După șase luni, în care nimeni nu-l chemase pentru nimic, Rădoi aproape că murea de foame“, povestește Moise.

A murit în aceeași zi ca tatăl ei

Rădoi era cel care organiza petrecerile de partid de la Ciolanu, în Munții Buzăului. Așa se face că, atunci cînd a ajuns în audiență la Ceaușescu, introdus de Chivu Stoica, Ceaușescu s-a înduplecat și l-a făcut director general la „Autobuzul“. Fabrica mergea prost, dar Rădoi a pus-o pe picioare. Drept pentru care, văzînd că se ridică, a fost din nou tras pe dreapta. „A ajuns șef la instalațiile de clocit. Apoi, a vrut să revină în Brașov, să se angajeze la Întreprinderea de Reparații Auto de la Dîrste, dar a renunțat. Într-un cuvînt, Ceaușescu și-a bătut joc de el, numai fiindcă fusese însurat cu fata lui Dej“, crede Moise. După venirea la putere a lui Ceaușescu, Lica a fost părăsită de toți cei ce o adulau pentru a obține favoruri de la Dej. Ceaușescu i-a cerut să-și justifice bogățiile, după care a scos-o din vila din Primăverii. A murit de cancer, în aceeași zi cu tatăl ei, dar la 22 de ani diferență, pe 19 martie 1987. Copiii ei au prins Revoluția. Sanda a fost economistă, a murit în 2005, Gheorghe-inginer, a decedat în același an, iar Mîndra e și azi notar public. Tanți a divorțat și de Stamate, rămînînd doar cu catedra de la Politehnica din București. Cezar Grigoriu, primul soț, cu care avusese două fete, a murit într-un accident de circulație, în condiții misterioase. Rădoi, născut în 1926, se pare că trăiește și azi, dar nu se mai știe unde. După moartea Licăi, s-a căsătorit cu coafeza acesteia pe care, ironia sorții, o chema tot Lica.

Actriță mică în roluri mari

• Lica Gheorghiu a fost o actriță mediocră. Totuși, datorită tatălui ei, a primit roluri importante în filmele „Erupția“, „Avalanșa“, „Soldați fără uniforme“, „Tudor Vladimirescu“, „De-aș fi... Harap Alb“. A jucat în compania celor mai mari nume ale cinematografiei românești: George Vraca, Ștefan Ciubotărașu, Iurie Darie, Gheorghe Dinică, Colea Răutu, George Motoi, George Calboreanu. În „Lupeni’29“ (regia Mircea Drăgan) a primit chiar rolul principal, pentru care, la primul festival al filmului românesc de la Mamaia (1964), a împărțit premiul de interpretare feminină cu Irina Petrescu. În același an, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, filmul a obținut două distincții. „Tudor“, în care Lica a jucat alături de Vraca și Emanoil Petruț, a obținut „Crucea Sudului“ și Premiul Special al Juriului la Buenos Aires.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Ronan Keating, primul pasager pe aeroportul Brașov


  24.08.2019
 • ➤ Economic


  Eugen Teodorovici le-a cerut PSD-iștilor să îi aplaude în picioare pe cei un milion de bugetari


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Un șarpe, în raftul cu roșii la Kaufland, în Sfântu Gheorghe


  24.08.2019
 • ➤ Local


  O americancă a avut un accident pe Tâmpa


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Cerbul de Aur rămâne fără telespectatori


  24.08.2019
 • ➤ National


  Două asociații ale magistraților îi solicită lui Klaus Iohannis să nu aprobe numirea judecătoarei Dana Gârbovan în funcția de ministru al Justiției


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Ana Birchall, dată afară de la Ministerul Justiției pentru că a vrut să desființeze SS. Noul ministru, Dana Gârbovan


  23.08.2019
 • ➤ Local


  Ultima defilare de 23 August din Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  4 sfaturi care te ajută să faci cele mai potrivite alegeri când vine vorba de haine pentru bebeluși!


  23.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Agresor cu un cuțit în mână, prins de jandarmi seara trecută pe str. 13 Decembrie


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Zgârie nori


  Top 10 cele mai înalte clădiri din lume


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Trenduri


  Ce culori purtăm în toamna asta


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Duel nobil


  Prăjitura „Ducesa”


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Cu un minimum de efort


  Papagalii pot lua decizii economice complexe ca să facă profit


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Mereu regină


  Madonna a dat o petrecere nebună la 61 de ani


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Gyorfi se ține bine alergând în zori


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Nu și-a încheiat socotelile


  Columbeanu i-a intentat proces Monicăi Gabor


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Viața ca un film


  Marea dragoste a lui Vivien Leigh


  23.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Primăria face fețe fețe


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Show în Piața Sfatului


  Vânătorii de Cerb ochesc a doua oară


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Un pas bun pe șantierul Aeroportului Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Spitalul Județean Brașov va avea un centru de prelevare de organe, din 15 septembrie


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Încă un director din pepiniera PSD


  23.08.2019
 • ➤ National


  Modificări legislative după cazul Caracal


  Ministerul Justiției propune pedepse mai mari pentru răpire


  23.08.2019
 • ➤ National


  Copiii români, hărțuiți în școlile din Marea Britanie


  23.08.2019
 • ➤ National


  Pe cine va pune PSD la Ministerul Educației


  23.08.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Un shooting spectaculos


  Inna arată tot


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Surorile Aziz din România i-au dat gata pe libanezi


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Anda Adam, într-un minuscul costum de baie


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Andreea Bălan își selectează nuntașii după look


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  Monitorul Expres răspunde la „întrebarea cititorului“


  Pentru ce tipuri de lucrări NU ai nevoie de autorizație de construire?


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Leacuri din medicina populară


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Start de sezon în Liga 4 Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Liga3, ediția 2019-2020


  Programul turului Seriei a 3-a


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Începe Liga a 3-a! ACS SR Brașov și Cetate Râșnov, start dificil


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  „Fotbalul este hobby-ul meu“


  ACS SR Brașov, cu Mitroi în frunte


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Surpriză totală în Liga I / Victor Pițurcă este noul manager al Universității Craiova!


  22.08.2019
 • ➤ Local


  Festivalul Pescăresc ,,Delta din Carpați - Doripesco“, la lacul Noua din Brașov


  22.08.2019

 • Ioan Naghi, director tehnic la ACS SR Brașov | Echipa va avea patru antrenori!


  22.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Start pentru Terminalul Aeroportului


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  La admiterea 2019


  Universitatea Transilvania acordă 30 de burse doctorale


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Show de excepție la herghelia de la Sâmbăta de Jos


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Angajatele de la Protecția Consumatorului nu mai au voie decolteu și fustă mini


  22.08.2019
 • ➤ Actualitate


  Începe ediția 19, din 2019


  „Cerbul de Aur“ este din nou în Piața Sfatului


  22.08.2019
 • ➤ National


  Ce a primit Iohannis de la Donald Trump


  „Make România great again!“


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Mereu frumoasă, dar și cu muncă


  Ce este fericirea pentru Catrinel Menghia


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Bobby Păunescu a cucerit-o pe sexoasa Alyssa Arce?


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Corina Chiriac repetă de zor pentru show-ul de la Cerb


  22.08.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Dreptul de a da viață


  „Imi doresc din toată inima un copil“

  Articolul următor

  Uitați prin arhive


  Brașovenii care au schimbat lumea

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 28.793 milisecunde, încărcat în milisecunde