Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Destinul unei prințese comuniste


Fiica președintelui

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 28.05.2010
• Lica Gheorghiu, fiica secretarului general al Partidului Muncitoresc Român, s-a căsătorit la Brașov cu directorul de la „Steagul Roșu“

În 1960, cînd Gheorghe Rădoi a fost numit director general la uzinele „Steagul Roșu“ din Brașov, noul însărcinat cu destinele marii întreprinderi de autocamioane a venit însoțit de fiica lui Dej. Lica Gheorghiu avea să devină în cîteva zile tovarășa Rădoi, împlinindu-i-se astfel dorința mărturisită la Roma: „Tată, acesta e omul la care am visat“. Actriță cu firave evoluții pe scena teatrului și a cinematografiei, răsfățata Lica și-a petrecut cîțiva ani buni făcînd naveta între Brașov și vila din București. Fiica președintelui comunist n-a strălucit nici ca nevastă de director, în schimb Rădoi a adus uzina în perioada ei de glorie.

Bodnăraș, pețitor oficial

Predecesorul lui Ceaușescu, Gheorghe Gheorghiu-Dej, a avut două fete: Lica (Vasilica) și Tanți (Constantina). Fetele au fost crescute de bunici, la Galați. Amîndouă au avut bărbații pe care și i-au dorit. Tanți, inginer chimist cu diplomă de Moscova, s-a măritat cu Cezar Grigoriu, unul dintre cei trei frați ai trio-ului Grigoriu, apoi cu actorul Stamate Popescu.
Lica a vrut mai mult decît statutul de soție, pe care l-a schimbat de două ori. A vrut și carieră în viața publică. Așa că tăticul a făcut-o actriță de cinema. A lucrat întîi la Institutul Economic, apoi a jucat în cîteva filme și piese de teatru. Nu avea nimic în comun cu actoria, dar asta n-o împiedica să se creadă talentată, mai ales că Dej a construit studiourile cinematografice de la Buftea, în care fiica putea să se creadă stea de Hollywood. Nici în viața personală n-a fost prea norocoasă. Primul soț i l-a ales conducerea de partid, respectiv ministrul apărării Emil Bodnăraș, care i l-a recomandat lui Dej de ginere pe juristul Marcel Popescu. Au avut trei copii: Sanda, Gheorghe și Mîndra.

Dej i-a torturat amantul

Căsnicia cu Popescu n-a mers, fiindcă, în 1958, Lica s-a îndrăgostit fulgerător de altul. Se pare că bărbatul cu care se întîlnea pe ascuns, Gheorghe Plăcințeanu, fratele celebrei regizoare Sorana Coroamă-Stanca, a fost iubirea vieții ei. Așa că, Popescu, devenit între timp ministru-adjunct la Camera de Comerț, a părăsit-o. Dar Plăcințeanu era o catastrofă pentru Dej, care s-a opus vehement unui ginere de origine burgheză. Prim-secretarul a aranjat ca Plăcințeanu să fie arestat, judecat și condamnat la cinci ani de închisoare, sub acuzația de complicitate la speculă. Fiindcă Lica era hotărîtă să-l aștepte, sentința a crescut la 15 ani de muncă silnică. La 1 mai 1961, medicul ortoped care-i furase inima fiicei președintelui a murit, la 36 de ani, în penitenciarul de la Rîmnicu Sărat. Distrusă de cruzimea tatălui ei și de pierderea iubitului, Lica și-a căutat consolarea în teatru. Timp în care Dej s-a gîndit la alt soț pentru feblețea lui. Întîmplarea a făcut ca, de data aceasta, preferințele lui să se suprapună cu ale odraslei.

Al doilea soț îi salvase tatăl

Dumitru Moise tocmai terminase facultatea și fusese repartizat ca tehnolog la „Steagul Roșu“. Brașoveanul a avut noroc să afle amănunte din viața cuplului Lica Gheorghiu-Gheorghe Rădoi de la o colegă de serviciu, inginera Oxana Butaliu, o apropiată a familiei Rădoi. Lucrurile s-au petrecut cam așa: pe vremea cînd Rădoi era atașat pe lîngă ambasada de la Roma, Dej și Lica au făcut o vizită la Vatican. „Acolo, l-a văzut pe Rădoi, secretar III al ambasadei, și l-a plăcut. Era un bărbat înalt, bine făcut, creol, cu mustață. Lica era deja divorțată, așa că, atunci cînd i-a spus lui Dej că pe Rădoi îl vrea de bărbat, taică-su a fost de acord“, povestește brașoveanul. Sau, poate că Dej l-a acceptat pe Rădoi în contul unor mai vechi datorii morale pe care le avea la acest băcăuan. „Prin anii’40, perioadă în care partidul comunist era în ilegalitate, Rădoi era un taximetrist cu 7 clase, la Bacău. Dej, Gheorghe Apostol și Chivu Stoica erau urmăriți și fuseseră depistați de securitate. Erau la un pas de a fi arestați, cînd Rădoi le-a salvat pielea. I-a dus cu mașina într-un cartier peste linii, unde au stat ascunși. Atunci, Dej i-a spus lui Rădoi, recunoscător: «Cînd vei auzi că partidul comunist va prelua conducerea, să mă cauți». Cînd Dej a ajuns prim-secretar al PRM, Rădoi l-a căutat“, spune Moise.

„În 24 de ore l-au divorțat“

Dej l-a recompensat pe Rădoi. L-a băgat în școală și, în șase luni, a ajuns diplomat pe lîngă ambasadorul de la Tirana, apoi la Roma. Aici a întîlnit-o pe Lica, odrasla care-și însoțea întotdeauna tatăl în cele mai frumoase călătorii. Imediat ce prințesa a indicat bărbatul ales, Rădoi a fost revocat din funcție și adus în țară. Rădoi era căsătorit cu văduva unui colonel mort în primul război mondial și aveau un copil. „În 24 de ore l-au divorțat. Pe urmă, l-au mutat în altă parte pe brăileanul Ghiță de la Steagu, ca să vină Rădoi director general. Într-un an, a ajuns absolvent de liceu, apoi de Institut Politehnic, Facultatea de Automobile și Tractoare. Eu l-am cunoscut, stăteam la ședințe la aceeași masă. A fost un director foarte bun, a ridicat uzina la întreprindere de prim rang. Era foarte priceput, operativ, dar și sufletist. Rezolva toate problemele oamenilor, mai ales cu locuințele“, își amintește Moise, care l-a prins vreo patru ani director.
Își mai aduce aminte că Rădoi, probabil influențat de înclinațiile artistice ale Licăi, organiza concerte ale Filarmonicii de Stat în uzină. „Ion Voicu a cîntat în sala de montaj general“, spune el.

Din taximetrist, ministru revocat

Imediat ce s-a instalat la conducerea uzinei, Rădoi, proaspăt divorțat, și-a adus viitoarea soție la Brașov. S-au căsătorit discret, doar cu o masă între membrii de partid. Locuiau pe Șirul Livezii, într-o casă mare. Nu se știa nimic de ei, formau un cuplu reușit, dar adevărata armonie venea și din faptul că Lica își petrecea mai tot timpul pe la București. În Brașov, venea doar cînd erau petreceri la Dîmbul Morii. De altfel, drumul pînă acolo a purtat pe vremea aceea numele Aleea Gheorghe Gheorghiu-Dej. Lui Ceaușescu nu i-a plăcut renumele zonei, așa că a evitat-o în protocol. La scurt timp după Brașov, Rădoi a devenit ministru al Industriei Construcțiilor de Mașini și adjunct al primului ministru. Și-a pierdut însă toate funcțiile politice după moartea lui Dej, în 1965. Pînă atunci însă, a divorțat de Lica, ceea ce l-a înfuriat pe Dej. Dar pe Rădoi nu s-a răzbunat, cum o făcuse cu Plăcințeanu, fiindcă îl considerase un ginere potrivit. „Maurer spunea că, dacă ar mai fi trăit tata-socru încă vreo 5 luni, Rădoi ajungea premier“, spune brașoveanul, fost șef al fiabilității și al CTC-ului la Steagu Roșu. „După ce Dej a fost îngropat, Nicu l-a chemat pe Rădoi la el, pe la 1 noaptea, și l-a întrebat: «Nu ți se pare că ascensiunea ta s-a datorat cam mult lui Dej? Ți se iau toate sarcinile și rămîi la dispoziția Comitetului Central». A doua zi, Ceaușescu era în locul lui Dej. După șase luni, în care nimeni nu-l chemase pentru nimic, Rădoi aproape că murea de foame“, povestește Moise.

A murit în aceeași zi ca tatăl ei

Rădoi era cel care organiza petrecerile de partid de la Ciolanu, în Munții Buzăului. Așa se face că, atunci cînd a ajuns în audiență la Ceaușescu, introdus de Chivu Stoica, Ceaușescu s-a înduplecat și l-a făcut director general la „Autobuzul“. Fabrica mergea prost, dar Rădoi a pus-o pe picioare. Drept pentru care, văzînd că se ridică, a fost din nou tras pe dreapta. „A ajuns șef la instalațiile de clocit. Apoi, a vrut să revină în Brașov, să se angajeze la Întreprinderea de Reparații Auto de la Dîrste, dar a renunțat. Într-un cuvînt, Ceaușescu și-a bătut joc de el, numai fiindcă fusese însurat cu fata lui Dej“, crede Moise. După venirea la putere a lui Ceaușescu, Lica a fost părăsită de toți cei ce o adulau pentru a obține favoruri de la Dej. Ceaușescu i-a cerut să-și justifice bogățiile, după care a scos-o din vila din Primăverii. A murit de cancer, în aceeași zi cu tatăl ei, dar la 22 de ani diferență, pe 19 martie 1987. Copiii ei au prins Revoluția. Sanda a fost economistă, a murit în 2005, Gheorghe-inginer, a decedat în același an, iar Mîndra e și azi notar public. Tanți a divorțat și de Stamate, rămînînd doar cu catedra de la Politehnica din București. Cezar Grigoriu, primul soț, cu care avusese două fete, a murit într-un accident de circulație, în condiții misterioase. Rădoi, născut în 1926, se pare că trăiește și azi, dar nu se mai știe unde. După moartea Licăi, s-a căsătorit cu coafeza acesteia pe care, ironia sorții, o chema tot Lica.

Actriță mică în roluri mari

• Lica Gheorghiu a fost o actriță mediocră. Totuși, datorită tatălui ei, a primit roluri importante în filmele „Erupția“, „Avalanșa“, „Soldați fără uniforme“, „Tudor Vladimirescu“, „De-aș fi... Harap Alb“. A jucat în compania celor mai mari nume ale cinematografiei românești: George Vraca, Ștefan Ciubotărașu, Iurie Darie, Gheorghe Dinică, Colea Răutu, George Motoi, George Calboreanu. În „Lupeni’29“ (regia Mircea Drăgan) a primit chiar rolul principal, pentru care, la primul festival al filmului românesc de la Mamaia (1964), a împărțit premiul de interpretare feminină cu Irina Petrescu. În același an, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, filmul a obținut două distincții. „Tudor“, în care Lica a jucat alături de Vraca și Emanoil Petruț, a obținut „Crucea Sudului“ și Premiul Special al Juriului la Buenos Aires.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Cristina Neagu, mesaj de susținere pentru jucătoarele de la Corona Brașov: „Știm că ne vor transmite toată energia lor!”


  Azi 13:56
 • ➤ Local


  Aria cercului, cea mai căutată formulă matematică pe Google, după ce Dăncilă nu a știut răspunsul


  Azi 13:31
 • ➤ Local


  Percheziții la o firmă de construcții din Brașov


  Azi 12:47
 • ➤ Prima pagina


  Cutremur în handbal


  Cine este de vină pentru scandalul dopajului de la Corona Brașov?


  Azi 09:19
 • ➤ Eveniment


  Alarmă!


  Trei focare de hepatită A, în evoluție, în județul Brașov


  Azi 09:15
 • ➤ Eveniment


  „Nunta de aur“ se sărbătorește în decembrie


  Azi 09:11
 • ➤ Local


  Un urs lovit pe DN13 s-a retras în pădure, înainte de sosirea echipajelor de intervenție


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  Cu finanțare de la CJ


  Investigații de cardiologie la ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie


  Azi 09:06
 • ➤ Actualitate


  Ambasadori


  Un brașovean, în delegația culturală în Japonia, la Jocurile Olimpice și Paralimpice


  Azi 09:03
 • ➤ National


  Înainte de votul final


  Klaus Iohannis: Fără mine statul de drept din România s-ar fi rupt


  Azi 08:59
 • ➤ National


  Viorica Dancilă crede că aria cercului este R2 și că luni va fi președinte


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  Frumoasa avocată


  Va reprezenta România la Miss Univers 2019


  Azi 08:26
 • ➤ Life


  Lidia Buble, plină de vânătăi


  Azi 08:24
 • ➤ Life


  Mara Georgescu, adolescenta care promite să ajungă ca Rihanna


  Azi 08:22
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Secrete culinare


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Gigi Becali, urmărit penal de către DNA


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  S-a văzut diferența de valoare


  Sepsi OSK a învins amical ACS SR Brașov


  Azi 08:04
 • ➤ Sport


  Primele reacții oficiale după apariția scandalului de dopaj de la Corona Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Ludovic Orban anunță cu cât va crește salariul minim în 2020


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR BRAȘOV a pierdut la scor de tenis amicalul cu Sepsi OSK


  19.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Cutremur cu epicentrul la Brașov


  Trei jucătoare de la Corona Brașov sunt acuzate de dopaj


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Alte trasee pentru șoferi


  Lucrările de pe strada N. Titulescu intră pe tronsonul patru


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  Primăria a cumpărat bunurile FC Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Local


  Opera Brașov a rămas fără manager


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Consiliul Județean Brașov își cumpără dronă


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Copil de 10 ani, supus la perversiuni


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Investiții pentru piețele din Brașov


  Piața de Miercuri va avea un sistem de încălzire propriu


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Ordinul de ministru privind Spitalul Regional Brașov, retras de pe site-ul Ministerului Sănătății


  19.11.2019
 • ➤ Actualitate


  Deocamdată intenții


  Ministrul Educației schimbă Bacul?


  19.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Teatrul Elisabeta din București revine la Brașov pentru o „ședință de spiritism” într-o notă amuzantă


  19.11.2019
 • ➤ National


  Manipularea este strategia PSD


  PNL acuză PSD de fake news și sesizează BEC


  19.11.2019
 • ➤ National


  Rareș Bogdan: Dezbaterea lui Iohannis va fi după model american


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  N-ar fi semne de îngrijorare


  Euro atinge un nou maxim istoric: 4,7729 lei/euro


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Mugur Isărescu: „Se vorbește de reducerea impozitării, dar unde să le mai reduci, măi nene?”


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Consiliul Concurenței: România are cea mai abruptă creștere a prețurilor din UE


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Nou șef la Comisia Națională de Strategie și Prognoză


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Cum se elimin㠄deșeurile” din creierul nostru în timpul somnului


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  7 beneficii ale ceaiului de scorțișoară


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Fructele de ienupăr, medicamentele sezonului rece


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Ajută-te singur


  Dezechilibru hormonal? Ce ar trebui să mănânci


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Un inginer a descoperit o metodă de curățare a sângelui cu magneți


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Două mere pe zi te feresc de infarct


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Ceaiul de măceșe e leac vechi


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Gospodina de la Gospodar


  Geanina Ilieș are un iubit secret


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Daniela Crudu e din nou singură


  19.11.2019
 • ➤ Life


  „Vlad“ se iubește cu actrița Lia Bugnar


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Nicole Cherry, imagine obraznică la Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Cititori


  Cum putem reduce cheltuielile cu energia?


  19.11.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  D’ale iernii


  19.11.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Dreptul de a da viață


  „Imi doresc din toată inima un copil“

  Articolul următor

  Uitați prin arhive


  Brașovenii care au schimbat lumea

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 16.358 milisecunde, încărcat în milisecunde