Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Destinul unei prințese comuniste


Fiica președintelui

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 28.05.2010
• Lica Gheorghiu, fiica secretarului general al Partidului Muncitoresc Român, s-a căsătorit la Brașov cu directorul de la „Steagul Roșu“

În 1960, cînd Gheorghe Rădoi a fost numit director general la uzinele „Steagul Roșu“ din Brașov, noul însărcinat cu destinele marii întreprinderi de autocamioane a venit însoțit de fiica lui Dej. Lica Gheorghiu avea să devină în cîteva zile tovarășa Rădoi, împlinindu-i-se astfel dorința mărturisită la Roma: „Tată, acesta e omul la care am visat“. Actriță cu firave evoluții pe scena teatrului și a cinematografiei, răsfățata Lica și-a petrecut cîțiva ani buni făcînd naveta între Brașov și vila din București. Fiica președintelui comunist n-a strălucit nici ca nevastă de director, în schimb Rădoi a adus uzina în perioada ei de glorie.

Bodnăraș, pețitor oficial

Predecesorul lui Ceaușescu, Gheorghe Gheorghiu-Dej, a avut două fete: Lica (Vasilica) și Tanți (Constantina). Fetele au fost crescute de bunici, la Galați. Amîndouă au avut bărbații pe care și i-au dorit. Tanți, inginer chimist cu diplomă de Moscova, s-a măritat cu Cezar Grigoriu, unul dintre cei trei frați ai trio-ului Grigoriu, apoi cu actorul Stamate Popescu.
Lica a vrut mai mult decît statutul de soție, pe care l-a schimbat de două ori. A vrut și carieră în viața publică. Așa că tăticul a făcut-o actriță de cinema. A lucrat întîi la Institutul Economic, apoi a jucat în cîteva filme și piese de teatru. Nu avea nimic în comun cu actoria, dar asta n-o împiedica să se creadă talentată, mai ales că Dej a construit studiourile cinematografice de la Buftea, în care fiica putea să se creadă stea de Hollywood. Nici în viața personală n-a fost prea norocoasă. Primul soț i l-a ales conducerea de partid, respectiv ministrul apărării Emil Bodnăraș, care i l-a recomandat lui Dej de ginere pe juristul Marcel Popescu. Au avut trei copii: Sanda, Gheorghe și Mîndra.

Dej i-a torturat amantul

Căsnicia cu Popescu n-a mers, fiindcă, în 1958, Lica s-a îndrăgostit fulgerător de altul. Se pare că bărbatul cu care se întîlnea pe ascuns, Gheorghe Plăcințeanu, fratele celebrei regizoare Sorana Coroamă-Stanca, a fost iubirea vieții ei. Așa că, Popescu, devenit între timp ministru-adjunct la Camera de Comerț, a părăsit-o. Dar Plăcințeanu era o catastrofă pentru Dej, care s-a opus vehement unui ginere de origine burgheză. Prim-secretarul a aranjat ca Plăcințeanu să fie arestat, judecat și condamnat la cinci ani de închisoare, sub acuzația de complicitate la speculă. Fiindcă Lica era hotărîtă să-l aștepte, sentința a crescut la 15 ani de muncă silnică. La 1 mai 1961, medicul ortoped care-i furase inima fiicei președintelui a murit, la 36 de ani, în penitenciarul de la Rîmnicu Sărat. Distrusă de cruzimea tatălui ei și de pierderea iubitului, Lica și-a căutat consolarea în teatru. Timp în care Dej s-a gîndit la alt soț pentru feblețea lui. Întîmplarea a făcut ca, de data aceasta, preferințele lui să se suprapună cu ale odraslei.

Al doilea soț îi salvase tatăl

Dumitru Moise tocmai terminase facultatea și fusese repartizat ca tehnolog la „Steagul Roșu“. Brașoveanul a avut noroc să afle amănunte din viața cuplului Lica Gheorghiu-Gheorghe Rădoi de la o colegă de serviciu, inginera Oxana Butaliu, o apropiată a familiei Rădoi. Lucrurile s-au petrecut cam așa: pe vremea cînd Rădoi era atașat pe lîngă ambasada de la Roma, Dej și Lica au făcut o vizită la Vatican. „Acolo, l-a văzut pe Rădoi, secretar III al ambasadei, și l-a plăcut. Era un bărbat înalt, bine făcut, creol, cu mustață. Lica era deja divorțată, așa că, atunci cînd i-a spus lui Dej că pe Rădoi îl vrea de bărbat, taică-su a fost de acord“, povestește brașoveanul. Sau, poate că Dej l-a acceptat pe Rădoi în contul unor mai vechi datorii morale pe care le avea la acest băcăuan. „Prin anii’40, perioadă în care partidul comunist era în ilegalitate, Rădoi era un taximetrist cu 7 clase, la Bacău. Dej, Gheorghe Apostol și Chivu Stoica erau urmăriți și fuseseră depistați de securitate. Erau la un pas de a fi arestați, cînd Rădoi le-a salvat pielea. I-a dus cu mașina într-un cartier peste linii, unde au stat ascunși. Atunci, Dej i-a spus lui Rădoi, recunoscător: «Cînd vei auzi că partidul comunist va prelua conducerea, să mă cauți». Cînd Dej a ajuns prim-secretar al PRM, Rădoi l-a căutat“, spune Moise.

„În 24 de ore l-au divorțat“

Dej l-a recompensat pe Rădoi. L-a băgat în școală și, în șase luni, a ajuns diplomat pe lîngă ambasadorul de la Tirana, apoi la Roma. Aici a întîlnit-o pe Lica, odrasla care-și însoțea întotdeauna tatăl în cele mai frumoase călătorii. Imediat ce prințesa a indicat bărbatul ales, Rădoi a fost revocat din funcție și adus în țară. Rădoi era căsătorit cu văduva unui colonel mort în primul război mondial și aveau un copil. „În 24 de ore l-au divorțat. Pe urmă, l-au mutat în altă parte pe brăileanul Ghiță de la Steagu, ca să vină Rădoi director general. Într-un an, a ajuns absolvent de liceu, apoi de Institut Politehnic, Facultatea de Automobile și Tractoare. Eu l-am cunoscut, stăteam la ședințe la aceeași masă. A fost un director foarte bun, a ridicat uzina la întreprindere de prim rang. Era foarte priceput, operativ, dar și sufletist. Rezolva toate problemele oamenilor, mai ales cu locuințele“, își amintește Moise, care l-a prins vreo patru ani director.
Își mai aduce aminte că Rădoi, probabil influențat de înclinațiile artistice ale Licăi, organiza concerte ale Filarmonicii de Stat în uzină. „Ion Voicu a cîntat în sala de montaj general“, spune el.

Din taximetrist, ministru revocat

Imediat ce s-a instalat la conducerea uzinei, Rădoi, proaspăt divorțat, și-a adus viitoarea soție la Brașov. S-au căsătorit discret, doar cu o masă între membrii de partid. Locuiau pe Șirul Livezii, într-o casă mare. Nu se știa nimic de ei, formau un cuplu reușit, dar adevărata armonie venea și din faptul că Lica își petrecea mai tot timpul pe la București. În Brașov, venea doar cînd erau petreceri la Dîmbul Morii. De altfel, drumul pînă acolo a purtat pe vremea aceea numele Aleea Gheorghe Gheorghiu-Dej. Lui Ceaușescu nu i-a plăcut renumele zonei, așa că a evitat-o în protocol. La scurt timp după Brașov, Rădoi a devenit ministru al Industriei Construcțiilor de Mașini și adjunct al primului ministru. Și-a pierdut însă toate funcțiile politice după moartea lui Dej, în 1965. Pînă atunci însă, a divorțat de Lica, ceea ce l-a înfuriat pe Dej. Dar pe Rădoi nu s-a răzbunat, cum o făcuse cu Plăcințeanu, fiindcă îl considerase un ginere potrivit. „Maurer spunea că, dacă ar mai fi trăit tata-socru încă vreo 5 luni, Rădoi ajungea premier“, spune brașoveanul, fost șef al fiabilității și al CTC-ului la Steagu Roșu. „După ce Dej a fost îngropat, Nicu l-a chemat pe Rădoi la el, pe la 1 noaptea, și l-a întrebat: «Nu ți se pare că ascensiunea ta s-a datorat cam mult lui Dej? Ți se iau toate sarcinile și rămîi la dispoziția Comitetului Central». A doua zi, Ceaușescu era în locul lui Dej. După șase luni, în care nimeni nu-l chemase pentru nimic, Rădoi aproape că murea de foame“, povestește Moise.

A murit în aceeași zi ca tatăl ei

Rădoi era cel care organiza petrecerile de partid de la Ciolanu, în Munții Buzăului. Așa se face că, atunci cînd a ajuns în audiență la Ceaușescu, introdus de Chivu Stoica, Ceaușescu s-a înduplecat și l-a făcut director general la „Autobuzul“. Fabrica mergea prost, dar Rădoi a pus-o pe picioare. Drept pentru care, văzînd că se ridică, a fost din nou tras pe dreapta. „A ajuns șef la instalațiile de clocit. Apoi, a vrut să revină în Brașov, să se angajeze la Întreprinderea de Reparații Auto de la Dîrste, dar a renunțat. Într-un cuvînt, Ceaușescu și-a bătut joc de el, numai fiindcă fusese însurat cu fata lui Dej“, crede Moise. După venirea la putere a lui Ceaușescu, Lica a fost părăsită de toți cei ce o adulau pentru a obține favoruri de la Dej. Ceaușescu i-a cerut să-și justifice bogățiile, după care a scos-o din vila din Primăverii. A murit de cancer, în aceeași zi cu tatăl ei, dar la 22 de ani diferență, pe 19 martie 1987. Copiii ei au prins Revoluția. Sanda a fost economistă, a murit în 2005, Gheorghe-inginer, a decedat în același an, iar Mîndra e și azi notar public. Tanți a divorțat și de Stamate, rămînînd doar cu catedra de la Politehnica din București. Cezar Grigoriu, primul soț, cu care avusese două fete, a murit într-un accident de circulație, în condiții misterioase. Rădoi, născut în 1926, se pare că trăiește și azi, dar nu se mai știe unde. După moartea Licăi, s-a căsătorit cu coafeza acesteia pe care, ironia sorții, o chema tot Lica.

Actriță mică în roluri mari

• Lica Gheorghiu a fost o actriță mediocră. Totuși, datorită tatălui ei, a primit roluri importante în filmele „Erupția“, „Avalanșa“, „Soldați fără uniforme“, „Tudor Vladimirescu“, „De-aș fi... Harap Alb“. A jucat în compania celor mai mari nume ale cinematografiei românești: George Vraca, Ștefan Ciubotărașu, Iurie Darie, Gheorghe Dinică, Colea Răutu, George Motoi, George Calboreanu. În „Lupeni’29“ (regia Mircea Drăgan) a primit chiar rolul principal, pentru care, la primul festival al filmului românesc de la Mamaia (1964), a împărțit premiul de interpretare feminină cu Irina Petrescu. În același an, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, filmul a obținut două distincții. „Tudor“, în care Lica a jucat alături de Vraca și Emanoil Petruț, a obținut „Crucea Sudului“ și Premiul Special al Juriului la Buenos Aires.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov a câștigat amicalul cu Știința Miroslava / Mariean și Strătilă, marcatori


  Azi 13:18
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK - Viitorul 0-0. Viera a fost aproape să-i rupă genunchiul lui Ianis Hagi!


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Program dat peste cap! Amicalul dintre AFC Hărman și ACS SR Brașov a fost anulat!


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov suspendă activitatea în semn de protest


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Blocaj pe DN 13


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți optimile de finală Europa League /Doar doi români au mai rămas în competiție


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța „2020 USR PLUS“ și-a lansat la Brașov campania pentru europarlamentare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș își suspendă activitatea pentru trei zile


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Olimpic Râșnov a realizat al șaselea transfer al iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul Judecătoriei Constanța și-a suspendat activitatea. Mesaj către ministrul Justiției: Așa ceva nu se mai poate!


  22.02.2019
 • ➤ National


  Magistrații din Cluj suspendă activitățile judiciare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Klaus Iohannis sesizează CCR în legătură cu Legea bugetului pe 2019


  22.02.2019
 • ➤ National


  Două cutremure în 3 ore, în Vrancea și Buzău


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Apel fără precedent al Forumului Judecătorilor către magistrații de la toate instanțele și parchetele


  22.02.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Vacanță cu gust


  Cele mai bune destinații din lume pentru iubitorii de ceai


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Made in România


  Genți handmade unicat, cusute la o mașină veche de 100 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Efecte terapeutice neașteptate


  Amestecul-magic: miere, scorțișoară și nuci


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Cel mai bătrân elefant ținut în captivitate a murit la 88 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  În pericol de dispariție


  Pangolinii giganți, cele mai traficate animale din întreaga lume


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  De pe coperta Vogue a ajuns cerșetoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Valentine’s Day-ul uitat al românilor


  Legende și datini de Dragobete


  22.02.2019
 • ➤ Life


  O actriță celebră a fost condamnată la 5 ani de închisoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Din culise


  Replica din „Titanic” pe care Leonardo DiCaprio nu a vrut să o spună


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Veniți în stradă să ne apărăm de dictatură!


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Numărul locurilor de parcare din Livadă pentru autocare, redus la jumătate


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Ministerul Sănătății vrea să multiplice modelul spitalului regional de la Brașov


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  De la glorie la paragină


  Fostul cinematograf Astra a intrat în șantier


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  CJ va reabilita podurile și podețele de pe traseele drumurilor modernizate pe fonduri europene


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Sărbătoare veselă


  Duminică strigăm „Dragobetele sărută fetele!”


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Ansamblu de locuințe, cu blocuri de 10 etaje, pe fosta platformă de la Prefa


  22.02.2019
 • ➤ National


  Aparatul lui Dragnea blochează toare anchetele


  DNA a deschis dosar penal privind cheltuirea subvențiilor primite de PSD


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS anunță că se alătură protestului de duminic㠄Nu lăsăm țara pe mâna hoților!“


  22.02.2019
 • ➤ National


  Comisia Europeană reacționează la plângerea penală făcută de Adina Florea lui Frans Timmermans


  22.02.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Decor de 10 milioane de euro


  Mădălina Ghenea, ședință foto pe iahtul socrului


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pavel Bartoș: „Principala mea calitate e soția mea”


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Gwyneth Paltrow a dat în judecată un bărbat care o acuză de vătămare corporală


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pisica Choupette a „mulțumit“ fanilor pe Instagram pentru mesajele de condoleanțe


  22.02.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Cărturari brașoveni în lupta națională


  Alexandru Ciurcu - de la „apostolatul gazetăresc" la amărăciunea unui exil odios (III)


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Dylan Flores a fost prezentat oficial la Sepsi


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Marilena Neagu a semnat prelungirea contractului cu Corona


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  LNHF


  Corona joacă în week-end, în deplasare, cu CSM Galați


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  CSM Satu Mare a făcut instrucție cu Olimpia


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Final de drum pentru Halep la Dubai


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Derby local la Hărman


  Ultimele teste ale iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Avocatul Toni Neacșu: Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar / Guvernul și Coaliția de guvernare vor ieși în genunchi


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Tenis. WTA, Dubai


  Simona Halep s-a oprit în sferturi. Românca, învinsă în trei seturi de Belinda Bencic


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Marilena Neagu a semnat un nou contract cu Corona Brașov


  21.02.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Dreptul de a da viață


  „Imi doresc din toată inima un copil“

  Articolul următor

  Uitați prin arhive


  Brașovenii care au schimbat lumea

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 26.036 milisecunde, încărcat în milisecunde