Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Vremea cavalerilor


Maestrul lăutei medievale a fost un brașovean

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 30.04.2010
• Cel mai vestit cîntăreț din lăută de la curțile regilor Europei a fost brașoveanul Bakfark
• În cadrul Festivalului Medieval „Turnirul Cavalerilor“ care începe azi, vom auzi și cîntecele bătrînului Bakfark

A început „Turnirul Cavalerilor“! Cavaleri și domnițe, vrăjitoare și menestreli, călăi și bufoni desprinși din vremuri apuse vor poposi în Cetățuie. A patra ediție a festivalului organizat de brașoveni va reînvia pentru trei zile spiritul medieval. Cu fapte de vitejie, superstiții și povești înfricoșătoare, parade falnice. Dar cele mai plăcute auzului sînt cîntările trubadurilor. Puțini români știu că, în istoria muzicii medievale, primul maestru al lăutei a fost un brașovean. Încînta urechile regilor, unde era invitat ca oaspete de onoare. Bálint Bakfark a fost primul artist faimos al Evului Mediu, depășind cu mult condiția efemerilor trubaduri. A ridicat ciupirea corzilor lăutei la rangul de artă, iar compozițiile sale atît de dificile dau mari bătăi de cap și muzicienilor de azi.

Din Brașov, la curțile regilor Europei

Bálint Bakfark, sau Valentin Bakfark, după numele purtat la naștere, s-a născut în Brașov, în 1507, la 15 mai. Părinții lui au murit, iar orfanul a fost crescut de o familie de nobili din Buda, la curtea lui János Zapólya, regele Ungariei. Aici a primit educație aleasă și titlu nobiliar și a deprins tainele lăutei.
În 1540, după moartea monarhului, a plecat la Paris, unde a intrat în serviciul cardinalului Francois de Tournon, devenit ulterior episcop, apropiat sfătuitor al regelui Francis I. Românul ar fi vrut să fie cîntărețul din lăută al regelui Franței, dar postul era deja ocupat. Așa că, după ce a trecut pe la Papa de la Roma, s-a îndreptat spre Polonia. În 1549, a devenit muzicianul lui Sigismund Augustus al II-lea. Vreme de 17 ani a colindat întreaga Europă, faima lui a crescut și a fost curtat de mai toate capetele încoronate. Dar brașoveanul a rămas credincios angajatorului său, care îi dăruise multe bogății pentru serviciile aduse la reședința din Vilnius. A fost susținut în carieră de Prințul Albert de Brandenburg. În 1550, s-a căsătorit cu o văduvă lituaniancă, pe nume Katarina Narbutova. După nuntă, și-a întîlnit pentru prima oară sponsorul, Prințul Albert, unchiul regelui Poloniei, în timpul unei călătorii la Konigsberg.

S-a întors în orașul natal

Nu se știe exact ce s-a petrecut în 1566, dar Bakfark trebuie să fi făcut ceva ce a stîrnit mînia monarhului său din moment ce abia a scăpat din mîinile soldaților polonezi trimiși să-i percheziționeze casa și să-i dea foc. Moșia lui a fost confiscată. S-a refugiat la Viena, unde a avut parte de protecția Împăratului Maximilian I al Germaniei. S-a căsătorit pentru a doua oară, încercînd să se stabilească acolo, dar, după o scurtă perioadă, în care a fost încarcerat ca prizonier politic, a plecat cu familia în Transilvania. Se pare că, în orașul natal, a fost copleșit cu onoruri. A cîntat mai bine de un an la curtea principelui Transilvaniei, Ștefan Bathory, dar nu pentru mult timp. În 1571, la moartea principelui Ioan Sigismund Zápolya, a ajuns la Padova, unde a murit de ciumă, în 1576, pe 15 sau 22 august. Împreună cu soția și cei patru copii. Așa cum se obișnuia în epocă, trupul i-a fost incinerat și, odată cu el, și neprețuitele lui partituri.

Compoziții salvate

Deși manuscrisele s-au pierdut, a fost salvată totuși o parte din opera lui Bakfark, mai multe scrieri muzicale fiindu-i tipărite încă din timpul vieții. Aceasta pentru că erau atît de greu de interpretat încît trebuiau scrise chiar de autor. S-au păstrat 10 fantezii, 7 madrigaluri, 8 cîntece și 14 motete. Toate cu aranjamente în polifonie pentru lăută.
Primul lui volum de compoziții pentru lăută a fost publicat la Lyon, în 1533, numit „Intabulatura liber primus“ (Înregistrare de lucrări, Cartea I), fiind dedicat protectorului său, cardinalul de Tournon. În 1564 la Paris, a apărut a doua colecție, iar un an mai tîrziu, a treia, publicată pe propria sa cheltuială în Cracovia: „Pannonii harmonicarum musicarum. Tomus primus“ (Muzică armonică ungurească. Primul volum). Melodiile lui erau foarte populare, și, ca și acum, după multe dintre creațiile brașoveanului s-au făcut „remake-uri“. Astăzi, orice învățăcel într-ale lăutei, își dă examenul măiestriei sale pe opera lui Bakfark.

Imposibil de imitat

Munca lui a constat și în transcrierea pe note a lucrărilor unor mari compozitori ai epocii: Josquin Des Pres, Clemens non Papa, Nicolas Gombert, Orlando di Lasso, Clément Janequin, Jacques Arcadelt, Roger Pathie, toate aranjate pentru lăută. În Polonia a avut cîțiva elevi, între care și Adalbert Dlugoraim, muzicianul regelui. Întreaga Renaștere l-a recunoscut și drept un mare interpret. Se pare că tehnica sa era atît de dificil de executat, încît nicio melodie de-a lui Bakfark n-a putut fi transcrisă. Există și o expresie printre muzicieni, „să apuci lăuta ca Bakfark“, cu sensul de „ești instruit dacă poți cînta la lăută“. Partiturile lui demonstrează că a folosit o digitație nemaiîntîlnită pînă atunci la alți interpreți. Fiindcă a călătorit prin mai toate statele Europei, numele lui a fost deseori modificat, fiind cunoscut și ca Bacfarc, Bachfarrt, Bakfarkh, Bakffark, Backvart sau Bekwark, Valentinus fiind preferat în Italia. Muzica lui a inspirat poeții, iar poemelor au fost cîntate pe strune de menestreli. Peste patru secole, au ajuns și la Brașov. Maestrul lăutei e din nou în cetatea natală.

Turnirul Cavalerilor

• În perioada 30 aprilie-2 mai, Asociația Cavalerii Cetății Bârsei organizează a patra ediție a Festivalului Medieval „Turnirul Cavalerilor“. Manifestarea începe cu o paradă pe traseul: Primărie-Mureșenilor-Piața Sfatului-Republicii-Primărie, condusă de Toboșarul Cetății Sighișoara. Apoi, brașovenii sînt invitați la Cetățuie, unde vor avea ocazia să vadă demonstrații de luptă cu arme specifice epocii medievale, să admire rochiile și dansurile frumoaselor domnițe și armurile neînfricaților cavaleri, să privească spectacolul pirotehnic. Cavalerii invitați la Brașov aparțin unor ordine faimoase din Hunedoara, Mediaș și Sibiu. Menestrelii vor cînta și vor recita din Shakespeare. Toată lumea va da timpul înapoi, pe vremea cînd Brașovul se numea Cetatea Coroanei, Kronstadt.

Iată programul manifestărilor de astăzi:
16,00: Parada
17,00: Asediul Cetății
18,00: Prezentare de arme (Ordinul Cavalerilor de Mediaș)
18,50: Turnir (Ordinul Cavalerii Cetăților Bîrsei)
19,50: Recital de muzică-Nemessis
20,20: „Răzbunarea“ (Ordinul Gladius Dei)
20,50: „Legenda Paladinilor“ (Ordinul Paladinii de Terra Medies)
21,30: „Intrarea vrăjitoarelor în Cetate și ispitirea cavalerilor“ (Ordinul Cavalerii Cetăților Bîrsei)

Lăuta și lăutarul

• Lăuta este un instrument muzical cu coarde, are gîtul încovoiat și cutia de rezonanță foarte bombată, fund adînc și rotunjit, asemănător cu cobza. Odinioară unul dintre cele mai populare instrumente, lăuta este folosită astăzi doar în Orientul Mijlociu. Numele de lăută derivă din cuvîntul spaniol „laud“, care a evoluat la rîndul său din arăbescul „al’ud“- ramură. Inițial, a avut numai patru corzi. În secolul al X-lea, au mai fost adăugate încă două. În Țările Române, lăuta a fost adoptată ca instrument tradițional în secolul XV. I se mai spunea alăută. De la acest instrument a apărut și cuvîntul lăutar sau alăutar, care însemna cîntăreț din lăută. În accepțiunea actuală, lăutarul este sinonim cu muzicant semiprofesionist care cîntă în taraf.

Transport gratuit spre Cetate

• În perioada Festivalului Medieval „Turnirul Cavalerilor“, pentru toți turiștii și brașovenii care vor să urce la Cetate va fi pus la dispoziție un microbuz gratuit, cu plecare din zona Primăriei (din fața Liceului de Artă). Microbuzul are o capacitate de 20 de locuri și face curse regulate, conform programului festivalului.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Aria cercului, cea mai căutată formulă matematică pe Google, după ce Dăncilă nu a știut răspunsul


  Azi 13:31
 • ➤ Local


  Percheziții la o firmă de construcții din Brașov


  Azi 12:47
 • ➤ Prima pagina


  Cutremur în handbal


  Cine este de vină pentru scandalul dopajului de la Corona Brașov?


  Azi 09:19
 • ➤ Eveniment


  Alarmă!


  Trei focare de hepatită A, în evoluție, în județul Brașov


  Azi 09:15
 • ➤ Eveniment


  „Nunta de aur“ se sărbătorește în decembrie


  Azi 09:11
 • ➤ Local


  Un urs lovit pe DN13 s-a retras în pădure, înainte de sosirea echipajelor de intervenție


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  Cu finanțare de la CJ


  Investigații de cardiologie la ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie


  Azi 09:06
 • ➤ Actualitate


  Ambasadori


  Un brașovean, în delegația culturală în Japonia, la Jocurile Olimpice și Paralimpice


  Azi 09:03
 • ➤ National


  Înainte de votul final


  Klaus Iohannis: Fără mine statul de drept din România s-ar fi rupt


  Azi 08:59
 • ➤ National


  Viorica Dancilă crede că aria cercului este R2 și că luni va fi președinte


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  Frumoasa avocată


  Va reprezenta România la Miss Univers 2019


  Azi 08:26
 • ➤ Life


  Lidia Buble, plină de vânătăi


  Azi 08:24
 • ➤ Life


  Mara Georgescu, adolescenta care promite să ajungă ca Rihanna


  Azi 08:22
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Secrete culinare


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Gigi Becali, urmărit penal de către DNA


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  S-a văzut diferența de valoare


  Sepsi OSK a învins amical ACS SR Brașov


  Azi 08:04
 • ➤ Sport


  Primele reacții oficiale după apariția scandalului de dopaj de la Corona Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Ludovic Orban anunță cu cât va crește salariul minim în 2020


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR BRAȘOV a pierdut la scor de tenis amicalul cu Sepsi OSK


  19.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Cutremur cu epicentrul la Brașov


  Trei jucătoare de la Corona Brașov sunt acuzate de dopaj


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Alte trasee pentru șoferi


  Lucrările de pe strada N. Titulescu intră pe tronsonul patru


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  Primăria a cumpărat bunurile FC Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Local


  Opera Brașov a rămas fără manager


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Consiliul Județean Brașov își cumpără dronă


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Copil de 10 ani, supus la perversiuni


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Investiții pentru piețele din Brașov


  Piața de Miercuri va avea un sistem de încălzire propriu


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Ordinul de ministru privind Spitalul Regional Brașov, retras de pe site-ul Ministerului Sănătății


  19.11.2019
 • ➤ Actualitate


  Deocamdată intenții


  Ministrul Educației schimbă Bacul?


  19.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Teatrul Elisabeta din București revine la Brașov pentru o „ședință de spiritism” într-o notă amuzantă


  19.11.2019
 • ➤ National


  Manipularea este strategia PSD


  PNL acuză PSD de fake news și sesizează BEC


  19.11.2019
 • ➤ National


  Rareș Bogdan: Dezbaterea lui Iohannis va fi după model american


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  N-ar fi semne de îngrijorare


  Euro atinge un nou maxim istoric: 4,7729 lei/euro


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Mugur Isărescu: „Se vorbește de reducerea impozitării, dar unde să le mai reduci, măi nene?”


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Consiliul Concurenței: România are cea mai abruptă creștere a prețurilor din UE


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Nou șef la Comisia Națională de Strategie și Prognoză


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Cum se elimin㠄deșeurile” din creierul nostru în timpul somnului


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  7 beneficii ale ceaiului de scorțișoară


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Fructele de ienupăr, medicamentele sezonului rece


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Ajută-te singur


  Dezechilibru hormonal? Ce ar trebui să mănânci


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Un inginer a descoperit o metodă de curățare a sângelui cu magneți


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Două mere pe zi te feresc de infarct


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Ceaiul de măceșe e leac vechi


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Gospodina de la Gospodar


  Geanina Ilieș are un iubit secret


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Daniela Crudu e din nou singură


  19.11.2019
 • ➤ Life


  „Vlad“ se iubește cu actrița Lia Bugnar


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Nicole Cherry, imagine obraznică la Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Cititori


  Cum putem reduce cheltuielile cu energia?


  19.11.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  D’ale iernii


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.11.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Mustața, hazul și penelul


  Dali de Brașov

  Articolul următor

  Antrenorul isteților


  Profesorul celor mai buni elevi din România

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 27.263 milisecunde, încărcat în milisecunde