Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Vremea cavalerilor


Maestrul lăutei medievale a fost un brașovean

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 30.04.2010
• Cel mai vestit cîntăreț din lăută de la curțile regilor Europei a fost brașoveanul Bakfark
• În cadrul Festivalului Medieval „Turnirul Cavalerilor“ care începe azi, vom auzi și cîntecele bătrînului Bakfark

A început „Turnirul Cavalerilor“! Cavaleri și domnițe, vrăjitoare și menestreli, călăi și bufoni desprinși din vremuri apuse vor poposi în Cetățuie. A patra ediție a festivalului organizat de brașoveni va reînvia pentru trei zile spiritul medieval. Cu fapte de vitejie, superstiții și povești înfricoșătoare, parade falnice. Dar cele mai plăcute auzului sînt cîntările trubadurilor. Puțini români știu că, în istoria muzicii medievale, primul maestru al lăutei a fost un brașovean. Încînta urechile regilor, unde era invitat ca oaspete de onoare. Bálint Bakfark a fost primul artist faimos al Evului Mediu, depășind cu mult condiția efemerilor trubaduri. A ridicat ciupirea corzilor lăutei la rangul de artă, iar compozițiile sale atît de dificile dau mari bătăi de cap și muzicienilor de azi.

Din Brașov, la curțile regilor Europei

Bálint Bakfark, sau Valentin Bakfark, după numele purtat la naștere, s-a născut în Brașov, în 1507, la 15 mai. Părinții lui au murit, iar orfanul a fost crescut de o familie de nobili din Buda, la curtea lui János Zapólya, regele Ungariei. Aici a primit educație aleasă și titlu nobiliar și a deprins tainele lăutei.
În 1540, după moartea monarhului, a plecat la Paris, unde a intrat în serviciul cardinalului Francois de Tournon, devenit ulterior episcop, apropiat sfătuitor al regelui Francis I. Românul ar fi vrut să fie cîntărețul din lăută al regelui Franței, dar postul era deja ocupat. Așa că, după ce a trecut pe la Papa de la Roma, s-a îndreptat spre Polonia. În 1549, a devenit muzicianul lui Sigismund Augustus al II-lea. Vreme de 17 ani a colindat întreaga Europă, faima lui a crescut și a fost curtat de mai toate capetele încoronate. Dar brașoveanul a rămas credincios angajatorului său, care îi dăruise multe bogății pentru serviciile aduse la reședința din Vilnius. A fost susținut în carieră de Prințul Albert de Brandenburg. În 1550, s-a căsătorit cu o văduvă lituaniancă, pe nume Katarina Narbutova. După nuntă, și-a întîlnit pentru prima oară sponsorul, Prințul Albert, unchiul regelui Poloniei, în timpul unei călătorii la Konigsberg.

S-a întors în orașul natal

Nu se știe exact ce s-a petrecut în 1566, dar Bakfark trebuie să fi făcut ceva ce a stîrnit mînia monarhului său din moment ce abia a scăpat din mîinile soldaților polonezi trimiși să-i percheziționeze casa și să-i dea foc. Moșia lui a fost confiscată. S-a refugiat la Viena, unde a avut parte de protecția Împăratului Maximilian I al Germaniei. S-a căsătorit pentru a doua oară, încercînd să se stabilească acolo, dar, după o scurtă perioadă, în care a fost încarcerat ca prizonier politic, a plecat cu familia în Transilvania. Se pare că, în orașul natal, a fost copleșit cu onoruri. A cîntat mai bine de un an la curtea principelui Transilvaniei, Ștefan Bathory, dar nu pentru mult timp. În 1571, la moartea principelui Ioan Sigismund Zápolya, a ajuns la Padova, unde a murit de ciumă, în 1576, pe 15 sau 22 august. Împreună cu soția și cei patru copii. Așa cum se obișnuia în epocă, trupul i-a fost incinerat și, odată cu el, și neprețuitele lui partituri.

Compoziții salvate

Deși manuscrisele s-au pierdut, a fost salvată totuși o parte din opera lui Bakfark, mai multe scrieri muzicale fiindu-i tipărite încă din timpul vieții. Aceasta pentru că erau atît de greu de interpretat încît trebuiau scrise chiar de autor. S-au păstrat 10 fantezii, 7 madrigaluri, 8 cîntece și 14 motete. Toate cu aranjamente în polifonie pentru lăută.
Primul lui volum de compoziții pentru lăută a fost publicat la Lyon, în 1533, numit „Intabulatura liber primus“ (Înregistrare de lucrări, Cartea I), fiind dedicat protectorului său, cardinalul de Tournon. În 1564 la Paris, a apărut a doua colecție, iar un an mai tîrziu, a treia, publicată pe propria sa cheltuială în Cracovia: „Pannonii harmonicarum musicarum. Tomus primus“ (Muzică armonică ungurească. Primul volum). Melodiile lui erau foarte populare, și, ca și acum, după multe dintre creațiile brașoveanului s-au făcut „remake-uri“. Astăzi, orice învățăcel într-ale lăutei, își dă examenul măiestriei sale pe opera lui Bakfark.

Imposibil de imitat

Munca lui a constat și în transcrierea pe note a lucrărilor unor mari compozitori ai epocii: Josquin Des Pres, Clemens non Papa, Nicolas Gombert, Orlando di Lasso, Clément Janequin, Jacques Arcadelt, Roger Pathie, toate aranjate pentru lăută. În Polonia a avut cîțiva elevi, între care și Adalbert Dlugoraim, muzicianul regelui. Întreaga Renaștere l-a recunoscut și drept un mare interpret. Se pare că tehnica sa era atît de dificil de executat, încît nicio melodie de-a lui Bakfark n-a putut fi transcrisă. Există și o expresie printre muzicieni, „să apuci lăuta ca Bakfark“, cu sensul de „ești instruit dacă poți cînta la lăută“. Partiturile lui demonstrează că a folosit o digitație nemaiîntîlnită pînă atunci la alți interpreți. Fiindcă a călătorit prin mai toate statele Europei, numele lui a fost deseori modificat, fiind cunoscut și ca Bacfarc, Bachfarrt, Bakfarkh, Bakffark, Backvart sau Bekwark, Valentinus fiind preferat în Italia. Muzica lui a inspirat poeții, iar poemelor au fost cîntate pe strune de menestreli. Peste patru secole, au ajuns și la Brașov. Maestrul lăutei e din nou în cetatea natală.

Turnirul Cavalerilor

• În perioada 30 aprilie-2 mai, Asociația Cavalerii Cetății Bârsei organizează a patra ediție a Festivalului Medieval „Turnirul Cavalerilor“. Manifestarea începe cu o paradă pe traseul: Primărie-Mureșenilor-Piața Sfatului-Republicii-Primărie, condusă de Toboșarul Cetății Sighișoara. Apoi, brașovenii sînt invitați la Cetățuie, unde vor avea ocazia să vadă demonstrații de luptă cu arme specifice epocii medievale, să admire rochiile și dansurile frumoaselor domnițe și armurile neînfricaților cavaleri, să privească spectacolul pirotehnic. Cavalerii invitați la Brașov aparțin unor ordine faimoase din Hunedoara, Mediaș și Sibiu. Menestrelii vor cînta și vor recita din Shakespeare. Toată lumea va da timpul înapoi, pe vremea cînd Brașovul se numea Cetatea Coroanei, Kronstadt.

Iată programul manifestărilor de astăzi:
16,00: Parada
17,00: Asediul Cetății
18,00: Prezentare de arme (Ordinul Cavalerilor de Mediaș)
18,50: Turnir (Ordinul Cavalerii Cetăților Bîrsei)
19,50: Recital de muzică-Nemessis
20,20: „Răzbunarea“ (Ordinul Gladius Dei)
20,50: „Legenda Paladinilor“ (Ordinul Paladinii de Terra Medies)
21,30: „Intrarea vrăjitoarelor în Cetate și ispitirea cavalerilor“ (Ordinul Cavalerii Cetăților Bîrsei)

Lăuta și lăutarul

• Lăuta este un instrument muzical cu coarde, are gîtul încovoiat și cutia de rezonanță foarte bombată, fund adînc și rotunjit, asemănător cu cobza. Odinioară unul dintre cele mai populare instrumente, lăuta este folosită astăzi doar în Orientul Mijlociu. Numele de lăută derivă din cuvîntul spaniol „laud“, care a evoluat la rîndul său din arăbescul „al’ud“- ramură. Inițial, a avut numai patru corzi. În secolul al X-lea, au mai fost adăugate încă două. În Țările Române, lăuta a fost adoptată ca instrument tradițional în secolul XV. I se mai spunea alăută. De la acest instrument a apărut și cuvîntul lăutar sau alăutar, care însemna cîntăreț din lăută. În accepțiunea actuală, lăutarul este sinonim cu muzicant semiprofesionist care cîntă în taraf.

Transport gratuit spre Cetate

• În perioada Festivalului Medieval „Turnirul Cavalerilor“, pentru toți turiștii și brașovenii care vor să urce la Cetate va fi pus la dispoziție un microbuz gratuit, cu plecare din zona Primăriei (din fața Liceului de Artă). Microbuzul are o capacitate de 20 de locuri și face curse regulate, conform programului festivalului.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Life


  Românii au început să vândă ,,cenușă de la incendiul de la Notre-Dame“


  Azi 16:15
 • ➤ National


  Estimări ale PE la europarlamentare în România: PNL - 9 mandate, PSD - 8, Alianța USR-PLUS - 6


  Azi 15:06
 • ➤ Local


  Brașov: Stația de taxi de la Livadă se mută După Ziduri


  Azi 14:29
 • ➤ Local


  Brașovenii sunt invitați la un concert de fanfară în Piața Unirii


  Azi 13:49
 • ➤ Sport


  Până la sfârșitul lunii


  Primăria Brașov semnează contractul de proiectare a Sălii Polivalente /În 2020 începe construcția


  Azi 13:19
 • ➤ Sport


  Un nou apel pentru salvarea clubului


  ACS SR Brașov. Stîngă, Toader și Marin au prefațat meciul cu ACSO Filiași


  Azi 10:47
 • ➤ Prima pagina


  Pietonal nou în Răcădău


  Azi 09:14
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat cu SC Distribuție Electrica Transilvania Sud SA


  Încă o clasă de învățământ dual la Colegiul Tehnic „Mircea Cristea“


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  Roboți pentru sterilizarea secțiilor din Spitalul Făgăraș


  Azi 09:07
 • ➤ Eveniment


  Impozite mai mari pentru proprietarii de clădiri nerezidențiale


  Azi 09:06
 • ➤ Actualitate


  Să mâncăm mai sănătos


  Fără taxe pentru producători în Piața Star


  Azi 09:02
 • ➤ Actualitate


  CFR suplimentează de Paști trenurile și reduce prețul biletelor spre Marea Neagră


  Azi 08:58
 • ➤ National


  CEx PSD a votat dorința liderului absolut


  Dragnea l-a debarcat pe Tudorel Toader


  Azi 08:47
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS, ținta unei campanii de dezinformare prin „pliante otrăvite“


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Excentricități


  Iulia Albu i-a făcut cocoșului cont de Instagram


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Ronan Keating, spectacol exclusivist în Poiana Brașov


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Nicoleta Luciu, două luni de dietă cu salate


  Azi 08:32
 • ➤ Life


  Sanda Țăranu, operată de urgență


  Azi 08:30
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Remedii pentru stoparea instalării diabetului zaharat


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  Burleanu anunță că fotbalul românesc riscă dezastrul!


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  „Premiați“


  „Chiolhanuri“ marca FRF


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Olimpia CSU Brașov, în careul de ași al LNBF


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Corona Brașov, la doi pași de titlul de campioană


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Numire


  Adrian Hârlab revine în fotbalul brașovean


  Azi 08:04
 • ➤ National


  Viorica Dăncilă a impus în CEX remanierea guvernamentală, dar Dragnea are alt plan


  17.04.2019
 • ➤ National


  BEC a stabilit ordinea pe buletinele de vot la europarlamentare: PSD și Alianța USR-PLUS, pe primele poziții


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Tâlhărit în parcarea unui centru comercial


  17.04.2019
 • ➤ National


  Alianța USR-PLUS îi cere lui Iohannis să refuze numirea lui Nicolicea la Justiție


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Siguranța la școală și în vacanță a copiilor


  17.04.2019
 • ➤ National


  Secretele din CV-ul lui Eugen Nicolicea, susținut de PSD pentru Justiție: unde a făcut Facultatea de Drept și cum a obținut certificatul de revoluționar


  17.04.2019
 • ➤ National


  Eugen Nicolicea este propus de PSD la Justiție, în locul lui Toader


  17.04.2019
 • ➤ National


  PSD a votat debarcarea lui Tudorel Toader


  17.04.2019
 • ➤ National


  Emilia Șercan, jurnalist: Am fost amenințată cu moartea


  17.04.2019
 • ➤ National


  Asociația foștilor deținuți politici din Sibiu susține că legitimația lui Ion Muntean,trimis de PSD la negocierile cu Iohannis, a fost eliberată în fals


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Prima pagina


  Încă 18 luni de șantier la Urgențe


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Concurs de protecție civilă pentru elevi


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Față nouă până în 2020


  Spitalul Județean renunță la cinci săli de operații


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  RIAL se extinde și caută angajați


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  Ridicată din propria cenușă


  330 de ani de când a ars Biserica Sf. Maria, renăscută Biserica Neagră


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  O singură ofertă pentru modernizarea „Drumului de sub munte“


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  De unde cumpărăm miei de Paști


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  Liberalii ies la curățenie în Bartolomeu


  17.04.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Mustața, hazul și penelul


  Dali de Brașov

  Articolul următor

  Antrenorul isteților


  Profesorul celor mai buni elevi din România

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 20.143 milisecunde, încărcat în milisecunde