Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Vremea cavalerilor


Maestrul lăutei medievale a fost un brașovean

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 30.04.2010
• Cel mai vestit cîntăreț din lăută de la curțile regilor Europei a fost brașoveanul Bakfark
• În cadrul Festivalului Medieval „Turnirul Cavalerilor“ care începe azi, vom auzi și cîntecele bătrînului Bakfark

A început „Turnirul Cavalerilor“! Cavaleri și domnițe, vrăjitoare și menestreli, călăi și bufoni desprinși din vremuri apuse vor poposi în Cetățuie. A patra ediție a festivalului organizat de brașoveni va reînvia pentru trei zile spiritul medieval. Cu fapte de vitejie, superstiții și povești înfricoșătoare, parade falnice. Dar cele mai plăcute auzului sînt cîntările trubadurilor. Puțini români știu că, în istoria muzicii medievale, primul maestru al lăutei a fost un brașovean. Încînta urechile regilor, unde era invitat ca oaspete de onoare. Bálint Bakfark a fost primul artist faimos al Evului Mediu, depășind cu mult condiția efemerilor trubaduri. A ridicat ciupirea corzilor lăutei la rangul de artă, iar compozițiile sale atît de dificile dau mari bătăi de cap și muzicienilor de azi.

Din Brașov, la curțile regilor Europei

Bálint Bakfark, sau Valentin Bakfark, după numele purtat la naștere, s-a născut în Brașov, în 1507, la 15 mai. Părinții lui au murit, iar orfanul a fost crescut de o familie de nobili din Buda, la curtea lui János Zapólya, regele Ungariei. Aici a primit educație aleasă și titlu nobiliar și a deprins tainele lăutei.
În 1540, după moartea monarhului, a plecat la Paris, unde a intrat în serviciul cardinalului Francois de Tournon, devenit ulterior episcop, apropiat sfătuitor al regelui Francis I. Românul ar fi vrut să fie cîntărețul din lăută al regelui Franței, dar postul era deja ocupat. Așa că, după ce a trecut pe la Papa de la Roma, s-a îndreptat spre Polonia. În 1549, a devenit muzicianul lui Sigismund Augustus al II-lea. Vreme de 17 ani a colindat întreaga Europă, faima lui a crescut și a fost curtat de mai toate capetele încoronate. Dar brașoveanul a rămas credincios angajatorului său, care îi dăruise multe bogății pentru serviciile aduse la reședința din Vilnius. A fost susținut în carieră de Prințul Albert de Brandenburg. În 1550, s-a căsătorit cu o văduvă lituaniancă, pe nume Katarina Narbutova. După nuntă, și-a întîlnit pentru prima oară sponsorul, Prințul Albert, unchiul regelui Poloniei, în timpul unei călătorii la Konigsberg.

S-a întors în orașul natal

Nu se știe exact ce s-a petrecut în 1566, dar Bakfark trebuie să fi făcut ceva ce a stîrnit mînia monarhului său din moment ce abia a scăpat din mîinile soldaților polonezi trimiși să-i percheziționeze casa și să-i dea foc. Moșia lui a fost confiscată. S-a refugiat la Viena, unde a avut parte de protecția Împăratului Maximilian I al Germaniei. S-a căsătorit pentru a doua oară, încercînd să se stabilească acolo, dar, după o scurtă perioadă, în care a fost încarcerat ca prizonier politic, a plecat cu familia în Transilvania. Se pare că, în orașul natal, a fost copleșit cu onoruri. A cîntat mai bine de un an la curtea principelui Transilvaniei, Ștefan Bathory, dar nu pentru mult timp. În 1571, la moartea principelui Ioan Sigismund Zápolya, a ajuns la Padova, unde a murit de ciumă, în 1576, pe 15 sau 22 august. Împreună cu soția și cei patru copii. Așa cum se obișnuia în epocă, trupul i-a fost incinerat și, odată cu el, și neprețuitele lui partituri.

Compoziții salvate

Deși manuscrisele s-au pierdut, a fost salvată totuși o parte din opera lui Bakfark, mai multe scrieri muzicale fiindu-i tipărite încă din timpul vieții. Aceasta pentru că erau atît de greu de interpretat încît trebuiau scrise chiar de autor. S-au păstrat 10 fantezii, 7 madrigaluri, 8 cîntece și 14 motete. Toate cu aranjamente în polifonie pentru lăută.
Primul lui volum de compoziții pentru lăută a fost publicat la Lyon, în 1533, numit „Intabulatura liber primus“ (Înregistrare de lucrări, Cartea I), fiind dedicat protectorului său, cardinalul de Tournon. În 1564 la Paris, a apărut a doua colecție, iar un an mai tîrziu, a treia, publicată pe propria sa cheltuială în Cracovia: „Pannonii harmonicarum musicarum. Tomus primus“ (Muzică armonică ungurească. Primul volum). Melodiile lui erau foarte populare, și, ca și acum, după multe dintre creațiile brașoveanului s-au făcut „remake-uri“. Astăzi, orice învățăcel într-ale lăutei, își dă examenul măiestriei sale pe opera lui Bakfark.

Imposibil de imitat

Munca lui a constat și în transcrierea pe note a lucrărilor unor mari compozitori ai epocii: Josquin Des Pres, Clemens non Papa, Nicolas Gombert, Orlando di Lasso, Clément Janequin, Jacques Arcadelt, Roger Pathie, toate aranjate pentru lăută. În Polonia a avut cîțiva elevi, între care și Adalbert Dlugoraim, muzicianul regelui. Întreaga Renaștere l-a recunoscut și drept un mare interpret. Se pare că tehnica sa era atît de dificil de executat, încît nicio melodie de-a lui Bakfark n-a putut fi transcrisă. Există și o expresie printre muzicieni, „să apuci lăuta ca Bakfark“, cu sensul de „ești instruit dacă poți cînta la lăută“. Partiturile lui demonstrează că a folosit o digitație nemaiîntîlnită pînă atunci la alți interpreți. Fiindcă a călătorit prin mai toate statele Europei, numele lui a fost deseori modificat, fiind cunoscut și ca Bacfarc, Bachfarrt, Bakfarkh, Bakffark, Backvart sau Bekwark, Valentinus fiind preferat în Italia. Muzica lui a inspirat poeții, iar poemelor au fost cîntate pe strune de menestreli. Peste patru secole, au ajuns și la Brașov. Maestrul lăutei e din nou în cetatea natală.

Turnirul Cavalerilor

• În perioada 30 aprilie-2 mai, Asociația Cavalerii Cetății Bârsei organizează a patra ediție a Festivalului Medieval „Turnirul Cavalerilor“. Manifestarea începe cu o paradă pe traseul: Primărie-Mureșenilor-Piața Sfatului-Republicii-Primărie, condusă de Toboșarul Cetății Sighișoara. Apoi, brașovenii sînt invitați la Cetățuie, unde vor avea ocazia să vadă demonstrații de luptă cu arme specifice epocii medievale, să admire rochiile și dansurile frumoaselor domnițe și armurile neînfricaților cavaleri, să privească spectacolul pirotehnic. Cavalerii invitați la Brașov aparțin unor ordine faimoase din Hunedoara, Mediaș și Sibiu. Menestrelii vor cînta și vor recita din Shakespeare. Toată lumea va da timpul înapoi, pe vremea cînd Brașovul se numea Cetatea Coroanei, Kronstadt.

Iată programul manifestărilor de astăzi:
16,00: Parada
17,00: Asediul Cetății
18,00: Prezentare de arme (Ordinul Cavalerilor de Mediaș)
18,50: Turnir (Ordinul Cavalerii Cetăților Bîrsei)
19,50: Recital de muzică-Nemessis
20,20: „Răzbunarea“ (Ordinul Gladius Dei)
20,50: „Legenda Paladinilor“ (Ordinul Paladinii de Terra Medies)
21,30: „Intrarea vrăjitoarelor în Cetate și ispitirea cavalerilor“ (Ordinul Cavalerii Cetăților Bîrsei)

Lăuta și lăutarul

• Lăuta este un instrument muzical cu coarde, are gîtul încovoiat și cutia de rezonanță foarte bombată, fund adînc și rotunjit, asemănător cu cobza. Odinioară unul dintre cele mai populare instrumente, lăuta este folosită astăzi doar în Orientul Mijlociu. Numele de lăută derivă din cuvîntul spaniol „laud“, care a evoluat la rîndul său din arăbescul „al’ud“- ramură. Inițial, a avut numai patru corzi. În secolul al X-lea, au mai fost adăugate încă două. În Țările Române, lăuta a fost adoptată ca instrument tradițional în secolul XV. I se mai spunea alăută. De la acest instrument a apărut și cuvîntul lăutar sau alăutar, care însemna cîntăreț din lăută. În accepțiunea actuală, lăutarul este sinonim cu muzicant semiprofesionist care cîntă în taraf.

Transport gratuit spre Cetate

• În perioada Festivalului Medieval „Turnirul Cavalerilor“, pentru toți turiștii și brașovenii care vor să urce la Cetate va fi pus la dispoziție un microbuz gratuit, cu plecare din zona Primăriei (din fața Liceului de Artă). Microbuzul are o capacitate de 20 de locuri și face curse regulate, conform programului festivalului.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Ronan Keating, primul pasager pe aeroportul Brașov


  24.08.2019
 • ➤ Economic


  Eugen Teodorovici le-a cerut PSD-iștilor să îi aplaude în picioare pe cei un milion de bugetari


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Un șarpe, în raftul cu roșii la Kaufland, în Sfântu Gheorghe


  24.08.2019
 • ➤ Local


  O americancă a avut un accident pe Tâmpa


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Cerbul de Aur rămâne fără telespectatori


  24.08.2019
 • ➤ National


  Două asociații ale magistraților îi solicită lui Klaus Iohannis să nu aprobe numirea judecătoarei Dana Gârbovan în funcția de ministru al Justiției


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Ana Birchall, dată afară de la Ministerul Justiției pentru că a vrut să desființeze SS. Noul ministru, Dana Gârbovan


  23.08.2019
 • ➤ Local


  Ultima defilare de 23 August din Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  4 sfaturi care te ajută să faci cele mai potrivite alegeri când vine vorba de haine pentru bebeluși!


  23.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Agresor cu un cuțit în mână, prins de jandarmi seara trecută pe str. 13 Decembrie


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Zgârie nori


  Top 10 cele mai înalte clădiri din lume


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Trenduri


  Ce culori purtăm în toamna asta


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Duel nobil


  Prăjitura „Ducesa”


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Cu un minimum de efort


  Papagalii pot lua decizii economice complexe ca să facă profit


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Mereu regină


  Madonna a dat o petrecere nebună la 61 de ani


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Gyorfi se ține bine alergând în zori


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Nu și-a încheiat socotelile


  Columbeanu i-a intentat proces Monicăi Gabor


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Viața ca un film


  Marea dragoste a lui Vivien Leigh


  23.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Primăria face fețe fețe


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Show în Piața Sfatului


  Vânătorii de Cerb ochesc a doua oară


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Un pas bun pe șantierul Aeroportului Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Spitalul Județean Brașov va avea un centru de prelevare de organe, din 15 septembrie


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Încă un director din pepiniera PSD


  23.08.2019
 • ➤ National


  Modificări legislative după cazul Caracal


  Ministerul Justiției propune pedepse mai mari pentru răpire


  23.08.2019
 • ➤ National


  Copiii români, hărțuiți în școlile din Marea Britanie


  23.08.2019
 • ➤ National


  Pe cine va pune PSD la Ministerul Educației


  23.08.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Un shooting spectaculos


  Inna arată tot


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Surorile Aziz din România i-au dat gata pe libanezi


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Anda Adam, într-un minuscul costum de baie


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Andreea Bălan își selectează nuntașii după look


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  Monitorul Expres răspunde la „întrebarea cititorului“


  Pentru ce tipuri de lucrări NU ai nevoie de autorizație de construire?


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Leacuri din medicina populară


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Start de sezon în Liga 4 Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Liga3, ediția 2019-2020


  Programul turului Seriei a 3-a


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Începe Liga a 3-a! ACS SR Brașov și Cetate Râșnov, start dificil


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  „Fotbalul este hobby-ul meu“


  ACS SR Brașov, cu Mitroi în frunte


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Surpriză totală în Liga I / Victor Pițurcă este noul manager al Universității Craiova!


  22.08.2019
 • ➤ Local


  Festivalul Pescăresc ,,Delta din Carpați - Doripesco“, la lacul Noua din Brașov


  22.08.2019

 • Ioan Naghi, director tehnic la ACS SR Brașov | Echipa va avea patru antrenori!


  22.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Start pentru Terminalul Aeroportului


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  La admiterea 2019


  Universitatea Transilvania acordă 30 de burse doctorale


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Show de excepție la herghelia de la Sâmbăta de Jos


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Angajatele de la Protecția Consumatorului nu mai au voie decolteu și fustă mini


  22.08.2019
 • ➤ Actualitate


  Începe ediția 19, din 2019


  „Cerbul de Aur“ este din nou în Piața Sfatului


  22.08.2019
 • ➤ National


  Ce a primit Iohannis de la Donald Trump


  „Make România great again!“


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Mereu frumoasă, dar și cu muncă


  Ce este fericirea pentru Catrinel Menghia


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Bobby Păunescu a cucerit-o pe sexoasa Alyssa Arce?


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Corina Chiriac repetă de zor pentru show-ul de la Cerb


  22.08.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Mustața, hazul și penelul


  Dali de Brașov

  Articolul următor

  Antrenorul isteților


  Profesorul celor mai buni elevi din România

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 29.885 milisecunde, încărcat în milisecunde