Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Vremea cavalerilor


Maestrul lăutei medievale a fost un brașovean

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 30.04.2010
• Cel mai vestit cîntăreț din lăută de la curțile regilor Europei a fost brașoveanul Bakfark
• În cadrul Festivalului Medieval „Turnirul Cavalerilor“ care începe azi, vom auzi și cîntecele bătrînului Bakfark

A început „Turnirul Cavalerilor“! Cavaleri și domnițe, vrăjitoare și menestreli, călăi și bufoni desprinși din vremuri apuse vor poposi în Cetățuie. A patra ediție a festivalului organizat de brașoveni va reînvia pentru trei zile spiritul medieval. Cu fapte de vitejie, superstiții și povești înfricoșătoare, parade falnice. Dar cele mai plăcute auzului sînt cîntările trubadurilor. Puțini români știu că, în istoria muzicii medievale, primul maestru al lăutei a fost un brașovean. Încînta urechile regilor, unde era invitat ca oaspete de onoare. Bálint Bakfark a fost primul artist faimos al Evului Mediu, depășind cu mult condiția efemerilor trubaduri. A ridicat ciupirea corzilor lăutei la rangul de artă, iar compozițiile sale atît de dificile dau mari bătăi de cap și muzicienilor de azi.

Din Brașov, la curțile regilor Europei

Bálint Bakfark, sau Valentin Bakfark, după numele purtat la naștere, s-a născut în Brașov, în 1507, la 15 mai. Părinții lui au murit, iar orfanul a fost crescut de o familie de nobili din Buda, la curtea lui János Zapólya, regele Ungariei. Aici a primit educație aleasă și titlu nobiliar și a deprins tainele lăutei.
În 1540, după moartea monarhului, a plecat la Paris, unde a intrat în serviciul cardinalului Francois de Tournon, devenit ulterior episcop, apropiat sfătuitor al regelui Francis I. Românul ar fi vrut să fie cîntărețul din lăută al regelui Franței, dar postul era deja ocupat. Așa că, după ce a trecut pe la Papa de la Roma, s-a îndreptat spre Polonia. În 1549, a devenit muzicianul lui Sigismund Augustus al II-lea. Vreme de 17 ani a colindat întreaga Europă, faima lui a crescut și a fost curtat de mai toate capetele încoronate. Dar brașoveanul a rămas credincios angajatorului său, care îi dăruise multe bogății pentru serviciile aduse la reședința din Vilnius. A fost susținut în carieră de Prințul Albert de Brandenburg. În 1550, s-a căsătorit cu o văduvă lituaniancă, pe nume Katarina Narbutova. După nuntă, și-a întîlnit pentru prima oară sponsorul, Prințul Albert, unchiul regelui Poloniei, în timpul unei călătorii la Konigsberg.

S-a întors în orașul natal

Nu se știe exact ce s-a petrecut în 1566, dar Bakfark trebuie să fi făcut ceva ce a stîrnit mînia monarhului său din moment ce abia a scăpat din mîinile soldaților polonezi trimiși să-i percheziționeze casa și să-i dea foc. Moșia lui a fost confiscată. S-a refugiat la Viena, unde a avut parte de protecția Împăratului Maximilian I al Germaniei. S-a căsătorit pentru a doua oară, încercînd să se stabilească acolo, dar, după o scurtă perioadă, în care a fost încarcerat ca prizonier politic, a plecat cu familia în Transilvania. Se pare că, în orașul natal, a fost copleșit cu onoruri. A cîntat mai bine de un an la curtea principelui Transilvaniei, Ștefan Bathory, dar nu pentru mult timp. În 1571, la moartea principelui Ioan Sigismund Zápolya, a ajuns la Padova, unde a murit de ciumă, în 1576, pe 15 sau 22 august. Împreună cu soția și cei patru copii. Așa cum se obișnuia în epocă, trupul i-a fost incinerat și, odată cu el, și neprețuitele lui partituri.

Compoziții salvate

Deși manuscrisele s-au pierdut, a fost salvată totuși o parte din opera lui Bakfark, mai multe scrieri muzicale fiindu-i tipărite încă din timpul vieții. Aceasta pentru că erau atît de greu de interpretat încît trebuiau scrise chiar de autor. S-au păstrat 10 fantezii, 7 madrigaluri, 8 cîntece și 14 motete. Toate cu aranjamente în polifonie pentru lăută.
Primul lui volum de compoziții pentru lăută a fost publicat la Lyon, în 1533, numit „Intabulatura liber primus“ (Înregistrare de lucrări, Cartea I), fiind dedicat protectorului său, cardinalul de Tournon. În 1564 la Paris, a apărut a doua colecție, iar un an mai tîrziu, a treia, publicată pe propria sa cheltuială în Cracovia: „Pannonii harmonicarum musicarum. Tomus primus“ (Muzică armonică ungurească. Primul volum). Melodiile lui erau foarte populare, și, ca și acum, după multe dintre creațiile brașoveanului s-au făcut „remake-uri“. Astăzi, orice învățăcel într-ale lăutei, își dă examenul măiestriei sale pe opera lui Bakfark.

Imposibil de imitat

Munca lui a constat și în transcrierea pe note a lucrărilor unor mari compozitori ai epocii: Josquin Des Pres, Clemens non Papa, Nicolas Gombert, Orlando di Lasso, Clément Janequin, Jacques Arcadelt, Roger Pathie, toate aranjate pentru lăută. În Polonia a avut cîțiva elevi, între care și Adalbert Dlugoraim, muzicianul regelui. Întreaga Renaștere l-a recunoscut și drept un mare interpret. Se pare că tehnica sa era atît de dificil de executat, încît nicio melodie de-a lui Bakfark n-a putut fi transcrisă. Există și o expresie printre muzicieni, „să apuci lăuta ca Bakfark“, cu sensul de „ești instruit dacă poți cînta la lăută“. Partiturile lui demonstrează că a folosit o digitație nemaiîntîlnită pînă atunci la alți interpreți. Fiindcă a călătorit prin mai toate statele Europei, numele lui a fost deseori modificat, fiind cunoscut și ca Bacfarc, Bachfarrt, Bakfarkh, Bakffark, Backvart sau Bekwark, Valentinus fiind preferat în Italia. Muzica lui a inspirat poeții, iar poemelor au fost cîntate pe strune de menestreli. Peste patru secole, au ajuns și la Brașov. Maestrul lăutei e din nou în cetatea natală.

Turnirul Cavalerilor

• În perioada 30 aprilie-2 mai, Asociația Cavalerii Cetății Bârsei organizează a patra ediție a Festivalului Medieval „Turnirul Cavalerilor“. Manifestarea începe cu o paradă pe traseul: Primărie-Mureșenilor-Piața Sfatului-Republicii-Primărie, condusă de Toboșarul Cetății Sighișoara. Apoi, brașovenii sînt invitați la Cetățuie, unde vor avea ocazia să vadă demonstrații de luptă cu arme specifice epocii medievale, să admire rochiile și dansurile frumoaselor domnițe și armurile neînfricaților cavaleri, să privească spectacolul pirotehnic. Cavalerii invitați la Brașov aparțin unor ordine faimoase din Hunedoara, Mediaș și Sibiu. Menestrelii vor cînta și vor recita din Shakespeare. Toată lumea va da timpul înapoi, pe vremea cînd Brașovul se numea Cetatea Coroanei, Kronstadt.

Iată programul manifestărilor de astăzi:
16,00: Parada
17,00: Asediul Cetății
18,00: Prezentare de arme (Ordinul Cavalerilor de Mediaș)
18,50: Turnir (Ordinul Cavalerii Cetăților Bîrsei)
19,50: Recital de muzică-Nemessis
20,20: „Răzbunarea“ (Ordinul Gladius Dei)
20,50: „Legenda Paladinilor“ (Ordinul Paladinii de Terra Medies)
21,30: „Intrarea vrăjitoarelor în Cetate și ispitirea cavalerilor“ (Ordinul Cavalerii Cetăților Bîrsei)

Lăuta și lăutarul

• Lăuta este un instrument muzical cu coarde, are gîtul încovoiat și cutia de rezonanță foarte bombată, fund adînc și rotunjit, asemănător cu cobza. Odinioară unul dintre cele mai populare instrumente, lăuta este folosită astăzi doar în Orientul Mijlociu. Numele de lăută derivă din cuvîntul spaniol „laud“, care a evoluat la rîndul său din arăbescul „al’ud“- ramură. Inițial, a avut numai patru corzi. În secolul al X-lea, au mai fost adăugate încă două. În Țările Române, lăuta a fost adoptată ca instrument tradițional în secolul XV. I se mai spunea alăută. De la acest instrument a apărut și cuvîntul lăutar sau alăutar, care însemna cîntăreț din lăută. În accepțiunea actuală, lăutarul este sinonim cu muzicant semiprofesionist care cîntă în taraf.

Transport gratuit spre Cetate

• În perioada Festivalului Medieval „Turnirul Cavalerilor“, pentru toți turiștii și brașovenii care vor să urce la Cetate va fi pus la dispoziție un microbuz gratuit, cu plecare din zona Primăriei (din fața Liceului de Artă). Microbuzul are o capacitate de 20 de locuri și face curse regulate, conform programului festivalului.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK - Viitorul 0-0. Viera a fost aproape să-i rupă genunchiul lui Ianis Hagi!


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Program dat peste cap! Amicalul dintre AFC Hărman și ACS SR Brașov a fost anulat!


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov suspendă activitatea în semn de protest


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Blocaj pe DN 13


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți optimile de finală Europa League /Doar doi români au mai rămas în competiție


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța „2020 USR PLUS“ și-a lansat la Brașov campania pentru europarlamentare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș își suspendă activitatea pentru trei zile


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Olimpic Râșnov a realizat al șaselea transfer al iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul Judecătoriei Constanța și-a suspendat activitatea. Mesaj către ministrul Justiției: Așa ceva nu se mai poate!


  22.02.2019
 • ➤ National


  Magistrații din Cluj suspendă activitățile judiciare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Klaus Iohannis sesizează CCR în legătură cu Legea bugetului pe 2019


  22.02.2019
 • ➤ National


  Două cutremure în 3 ore, în Vrancea și Buzău


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Apel fără precedent al Forumului Judecătorilor către magistrații de la toate instanțele și parchetele


  22.02.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Vacanță cu gust


  Cele mai bune destinații din lume pentru iubitorii de ceai


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Made in România


  Genți handmade unicat, cusute la o mașină veche de 100 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Efecte terapeutice neașteptate


  Amestecul-magic: miere, scorțișoară și nuci


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Cel mai bătrân elefant ținut în captivitate a murit la 88 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  În pericol de dispariție


  Pangolinii giganți, cele mai traficate animale din întreaga lume


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  De pe coperta Vogue a ajuns cerșetoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Valentine’s Day-ul uitat al românilor


  Legende și datini de Dragobete


  22.02.2019
 • ➤ Life


  O actriță celebră a fost condamnată la 5 ani de închisoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Din culise


  Replica din „Titanic” pe care Leonardo DiCaprio nu a vrut să o spună


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Veniți în stradă să ne apărăm de dictatură!


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Numărul locurilor de parcare din Livadă pentru autocare, redus la jumătate


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Ministerul Sănătății vrea să multiplice modelul spitalului regional de la Brașov


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  De la glorie la paragină


  Fostul cinematograf Astra a intrat în șantier


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  CJ va reabilita podurile și podețele de pe traseele drumurilor modernizate pe fonduri europene


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Sărbătoare veselă


  Duminică strigăm „Dragobetele sărută fetele!”


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Ansamblu de locuințe, cu blocuri de 10 etaje, pe fosta platformă de la Prefa


  22.02.2019
 • ➤ National


  Aparatul lui Dragnea blochează toare anchetele


  DNA a deschis dosar penal privind cheltuirea subvențiilor primite de PSD


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS anunță că se alătură protestului de duminic㠄Nu lăsăm țara pe mâna hoților!“


  22.02.2019
 • ➤ National


  Comisia Europeană reacționează la plângerea penală făcută de Adina Florea lui Frans Timmermans


  22.02.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Decor de 10 milioane de euro


  Mădălina Ghenea, ședință foto pe iahtul socrului


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pavel Bartoș: „Principala mea calitate e soția mea”


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Gwyneth Paltrow a dat în judecată un bărbat care o acuză de vătămare corporală


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pisica Choupette a „mulțumit“ fanilor pe Instagram pentru mesajele de condoleanțe


  22.02.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Cărturari brașoveni în lupta națională


  Alexandru Ciurcu - de la „apostolatul gazetăresc" la amărăciunea unui exil odios (III)


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Dylan Flores a fost prezentat oficial la Sepsi


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Marilena Neagu a semnat prelungirea contractului cu Corona


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  LNHF


  Corona joacă în week-end, în deplasare, cu CSM Galați


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  CSM Satu Mare a făcut instrucție cu Olimpia


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Final de drum pentru Halep la Dubai


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Derby local la Hărman


  Ultimele teste ale iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Avocatul Toni Neacșu: Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar / Guvernul și Coaliția de guvernare vor ieși în genunchi


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Tenis. WTA, Dubai


  Simona Halep s-a oprit în sferturi. Românca, învinsă în trei seturi de Belinda Bencic


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Marilena Neagu a semnat un nou contract cu Corona Brașov


  21.02.2019
 • ➤ National


  Tudorel Toader declanșează procedura de numire a unui nou procuror general


  21.02.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Mustața, hazul și penelul


  Dali de Brașov

  Articolul următor

  Antrenorul isteților


  Profesorul celor mai buni elevi din România

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 31.596 milisecunde, încărcat în milisecunde