Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Anonimi la ei acasă


Brașoveni la Hollywood

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 20.03.2010
• Printre celebritățile de la Hollywood, există și cîțiva brașoveni actori, scenariști, cascadori și editori de film

Succesul industriei cinematografice de la Hollywood s-a clădit și pe munca unor români, mulți dintre ei brașoveni. Unii au jucat în filme, alții au regizat sau au editat pelicule de mare succes. Numele lor sînt cunoscute printre specialiști, la noi, însă, au rămas anonimi, cu toate că în fiecare zi putem să-i vedem în seriale și filme difuzate la televizor. Monitorul Expres vi-i prezintă pe cîțiva dintre acești brașoveni care, deși nu au cîte o stea pe Walk of Fame, și-au scris numele alături de cele mai mari vedete ale lumii.

Un clasic al filmelor americane

Hans Joby s-a născut în Brașov, pe 3 august 1884 și este cel mai vechi actor brașovean la Hollywood, cariera lui de 24 de ani însumînd nu mai puțin de 63 de roluri în tot atîtea filme. Era cunoscut drept Căpitanul John Peters, nume cu care apărea în listele de distribuție. A apărut și în filmul mut „Double Whoopee“, alături de Stan Laurel și Oliver Hardy (Stan și Bran), în rolul prințului european care se caza la hotelul unde lucrau cei doi comici. Brașoveanul a murit pe 30 aprilie 1943, la Los Angeles, California. Printre cele mai importante filme clasice în care a avut un rol, se numără: „The Seventh Cross“ (1944), „Once Upon a Honeymoon“ (1942), „Hitler - Beast of Berlin“ (1939), „Ninotchka“ (1939), „White Zombie“ (1932), unde a jucat alături de alt român, celebrul Dracula Bella Logoși.

Scenarist ucis la Buchenwald

Ernst Spitz a fost jurnalist și scenarist la Hollywood. S-a născut în 27 iunie 1902, la Brașov, și a murit pe 22 iunie 1940, în lagărul de concentrare Buchenwald, din Germania de Est. El a scris scenariul filmului „World and the Flesh“ (1932) (play), regizat de John Cromwell și produs de Paramount Pictures. Filmul tratează povestea unui grup de aristocrați ruși care încearcă să scape de bolșevici, refugiindu-se într-un sat francez. Eroina principală se sacrifică pentru prietenii ei, ajungînd în fața plutonului de execuție. Aceeași soartă va avea și el. Brașoveanul Spitz a fost un jurnalist și activist politic cunoscut în Viena interbelică. A scris schițe pentru cabarete și reviste. Reportajele lui au descoperit abuzurile din sistemul judiciar austriac. Cunoștea realitatea din temnițe după ce a fost închis vreme de două luni pentru că împiedicase autoritățile să aresteze un manifestant din Piața Parlamentului. Tatăl lui fusese un director de bancă evreu, dar încă din tinerețe, Spitz a intrat în Liga Tineretului Comunist. A studiat dreptul la Universitatea din Viena apoi, în 1924, a devenit reporter la „Steagul Roșu“, organ al Partidului Comunist din Austria. După moartea lui Lenin, a fost exclus din partid. În vara anului 1938, a fost arestat de Gestapo. A fost trimis la Dachau, apoi la Buchenwald. În 1940, a fost executat prin împușcare. Andrew Hutter, istoric și scriitor austriac, a redat biografia brașoveanului într-o carte apărută în 2005. Românii nu i-au dedicat nici măcar un articol de ziar.

Un nou James Bond

Jacques Săndulescu a fost boxer profesionist în SUA, proprietarul unui bar de jazz din New York și actor în reclame și filme ca „Lege și ordine“, „Sărutul vampirului“ (alături de Nicholas Cage), „Fotoliu pentru doi“ (cu Eddie Murphy). Acum are 81 de ani și trăiește în America. Cel supranumit „Big Jacques“ a făcut vîlvă acum cîțiva ani cu o carte autobiografică. „Donbas“ descrie anii cumpliți petrecuți în lagărul sovietic din care adolescentul de atunci a reuțit să evadeze. Romanul i-a uluit pe americani care, citindu-i aventura, speră ca întreaga poveste să fie ecranizată, peripețiile lui fiind comparate cu cele ale lui Jack Ryan, Indiana Jones sau James Bond. „Un Papillon român“, cum îl numește sociologul Sorin Adam Matei, brașoveanul a jucat în aproape 20 de filme roluri mici și mari, majoritatea de personaj care vorbește rusește. A fost Boris, Rapzinsky, Gorki, Nanoosh, Skolnick, chiar Jacques Săndulescu. Pe scenă a purtat și numele Vania, același cu care l-au botezat rușii pe cînd muncea în lagăr.

Printre primii cascadori români

Viorel Ivanică (17 iunie 1949-9 ianuarie 2009) este brașoveanul care, vreme de 40 de ani, a făcut cascadorie, printre cele mai importante filme în care a dublat mari actori, fiind și „Blood Rayne“ (2005), „Gunpowder, Treason & Plot“ (2004) și „Cold Mountain“ (2003). A făcut cascade în mai toate peliculele românești: „Balanța“, „Mircea“, „Martori dispăruți“, „François Villon“, „Căutătorii de aur“, „Colierul de turcoaze“, „Masca de argint “, „Noi, cei din linia întîi“, „Ziua Z“, „Rămășagul“, „Iancu Jianu, haiducul“, „Capcana mercenarilor“, „Iancu Jianu, zapciul“, „Ecaterina Teodoroiu“, „Acțiunea Autobuzul „Profetul, aurul și ardelenii“, „Revanșa“, „Columna“ și multe altele. Viorel Ivănică a fost unul dintre primii cascadori ai României.

Wonder Woman s-a născut în Brașov

S-a născut pe 25 martie 1978 în Brașov, are 1,73 m, corp atletic și toate atuurile unei supereroine. De altfel, este supranumită Wonder Woman. Cariera Alinei Andrei înseamnă roluri de actor, dar și de cascador, ea dublînd vedetele feminine de la Hollywood, printre care și pe neînfricata Tia Carrere. Poate aborda cele mai periculoase scene fiindcă e licențiată în arte marțiale. După ce a emigrat în SUA în 1983, a urmat cursurile de la Kettering University Michigan și este specialist în Business Management și Marketing. Dar n-o întrece nimeni la lupte cu sabia, spada, pumnalul, paloșul, katana și alte arme tăioase. În ultimii șase ani, s-a instruit în toate artele marțiale, europene și asiatice. De aceea, nu există film istoric sau thriller fără ca regizorii să nu aibă nevoie de ea ca instructor, coregraf sau cascador. În plus, brașoveanca a produs și propriul ei film de scurt metraj, intitulat „La Fleur De La Bataille“. Cascadele ei au apărut în zeci de filme și seriale, printre care: „Minți criminale“, „CSI Miami“, „Numbers“, „Prison Break“, „24“, „Eleventh Hour“, „Dr. House“, „The Shield“, „Neveste disperate“, „Lost“, „NCIS“, „Transformers“, „Farmece“, „CSI New York“, „The Crusader“. Iar ca actriță, a jucat pînă și în Star Trek Enterprise, unde întruchipa o entitate sferică materializată la bordul navei.

Brașoveni care produc imagini și sunete

- Dana Ileana Darie s-a născut în Bran, pe 15 aprilie 1972. A lucrat în Brașov, la o televiziune și se pricepe cel mai bine la modelarea expresiilor fețelor umane. După ce a emigrat în Montreal, și-a continuat cariera la casa de producție Galafilm & Lone Monkey Company Inc., apoi la Meteor Studios unde numele ei este trecut în lista celor ce au contribuit la realizarea unor filme ca „Exorcistul: Începutul“ (2004) și Alien Planet (2005). În mai 2008, Școala de Cinematografie Mel Hoppenheim i-a acordat Premiul Fuji pentru filmul ei de scurt metraj „Spherationships“. Cea mai mare realizare a ei este filmul „The Cage That Is My Beauty (2009), în care este actriță, producător, scenarist și editor.
- Dan Loghin are numai 32 de ani dar este cunoscut la Hollywood ca actor dar, mai ales, ca editor de film, realizator de efecte vizuale și machiaje speciale. Filmele la care a lucrat sînt din seria „Antichrist“, realizat anul trecut, dar și „Black Man“ și „Behavior“ din 2008.
- Un alt editor de imagine căutat la Hollywood este Giuseppe Canamela, născut în 8 mai 1967, la Făgăraș. El a făcut efectele sonore speciale la producții ca „The Little Vampire“ (2000), „Do Not Disturb“, „Tarzan and the Lost City“ (1998).
- Brașoveanca Cristina-Ioana Tănase este producătorul seriei animate de televiziune „Wow Wow Wubbzy“ (2006), care a avut un succes imens în rîndul copiilor americani.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Airbus ar putea renunța la construcția fabricii din Brașov! "Nu am avut cu cine să negociem!"


  Azi 11:05
 • ➤ Cititori


  Trei pensule de machiaj pentru un Smokey Eyes impecabil


  Azi 10:57
 • ➤ Prima pagina


  Scripcaru chiar s-a suit pe acoperiș!


  Azi 09:31
 • ➤ Eveniment


  Conferința Great People Inside - „Visionary HR”, 09-10 Octombrie 2019


  Azi 09:24
 • ➤ Eveniment


  Discuții despre rute aeriene


  Lufthansa, interesată de aeroportul de la Brașov


  Azi 09:19
 • ➤ Eveniment


  Festivalul de Sport Montan, cu 9 probe de munte la Săcele


  Azi 09:17
 • ➤ Eveniment


  Liderii comunității maghiare vor o instituție de cultură în limba maternă la Brașov


  Azi 09:16
 • ➤ Actualitate


  Eveniment


  La Brașov a început ediția a VII-a Dracula Film Festival


  Azi 09:08
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Festivalul de Teatru Maghiar, la a treia ediție la Brașov


  Azi 08:57
 • ➤ National


  Nimic sigur


  Schița guvernului cu care Ludovic Orban intră în negocierile cu partidele


  Azi 08:51
 • ➤ National


  Ce cântă Cuc: „Avem autostrăzi construite, șantierele duduie“


  Azi 08:44
 • ➤ National


  Parlamentul European a confirmat-o oficial pe Laura-Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european


  Azi 08:40
 • ➤ National


  Cioloș explică de ce e nevoie de anticipate


  Azi 08:38
 • ➤ Life


  «Mi-au scos bikinii în photoshop»


  Andreea Banică, rușinată de pozele din Playboy


  Azi 08:29
 • ➤ Life


  Răzvan Fodor a părăsit ProTV pentru rivali


  Azi 08:27
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Averea Tamarei Buciuceanu-Botez îi rămâne lui Ionică din “Liceenii”


  Azi 08:23
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Trucuri practice


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  Brașovenii Marius Constantin și Aby Popa, amical cu echipa lui Ronaldo!


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Andrei Gligor, peste 19 ore de efort continuu pe Transfăgărășan


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Reacții după meciul cu U Cluj


  Ion Crăciun, mesaj către jucătoarele Coronei


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  „Cine suntem noi?“/ „România, România, România!“


  Cum au trăit copiii Brașovului meciul cu Norvegia


  Azi 08:03
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 12-a


  Liga 2. Rapid a câștigat derbiul cu Petrolul / U Cluj a pierdut cu Farul! / Remiză între UTA și Turris


  16.10.2019
 • ➤ Local


  Cu Scripcaru pe acoperis: de la gafă, la reclamă pentru teatru


  16.10.2019
 • ➤ Local


  La Brașov a început ediția a VII-a Dracula Film Festival


  16.10.2019
 • ➤ Local


  Reprezentanții Lufthansa, discuții despre rute aeriene de la Brașov spre HUB-uri din întreaga lume


  16.10.2019
 • ➤ Local


  ,,Stelele-n cer", ultimul concert din acest an din Biserica Neagră


  16.10.2019
 • ➤ Prima pagina


  Ludovic Orban este primul brașovean desemnat prim-ministru


  16.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Investiție


  Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și-a cumpărat aparat de radiologie digital


  16.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Cabinetul de boli infecțioase HIV nu se desființează


  16.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Percheziții la Garda Forestieră


  16.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Mesaje nedorite, dar utile


  Brașovenii reclamă că primesc prea multe avertizări Ro-Alert cu urșii


  16.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Sentință definitivă: accesul în Grădinița nr. 13 nu mai poate fi oprit


  16.10.2019
 • ➤ Economic


  Municipiul Brașov, din nou cu zero lei la rectificarea bugetară


  16.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Colegiul „Honterus“ vrea clase de mate-info de anul viitor


  16.10.2019
 • ➤ Actualitate


  Bunul Dumnezeu să o odihnească!


  Actrița Tamara Buciuceanu Botez a părăsit scena vieții


  16.10.2019
 • ➤ Life


  Investește în imagine


  Antonia e dependentă de branduri scumpe


  16.10.2019
 • ➤ Life


  Alexia Eram și-a făcut debutul în muzică


  16.10.2019
 • ➤ Life


  Cea mai tânără femeie care a vizitat toate statele lumii


  16.10.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Câteva sfaturi de aur de viață


  16.10.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  16.10.2019
 • ➤ Sport


  Scandal imens în Bulgaria, după scandările rasiste de la meciul cu Anglia


  16.10.2019
 • ➤ Sport


  Pițurcă s-a gândit să plece de la Craiova


  16.10.2019
 • ➤ Sport


  „Construim o generație“


  Mirel Rădoi, un selecționer mulțumit


  16.10.2019
 • ➤ Sport


  Minifotbal. Campionatul Instituțiilor Militare Brașov. IPA 1 Dream Team Brașov, scorul etapei a 4-a


  16.10.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov, victorie cu emoții cu Universitatea Cluj


  16.10.2019
 • ➤ Sport


  Reacție de căpitan


  Horia Popa vorbește deschis despre problemele de la ACS SR Brașov


  16.10.2019
 • ➤ Sport


  Americanul Mitriță nu a fost de ajuns să batem Norvegia / 30.000 de copii au susținut România pe Arena Națională


  15.10.2019
 • ➤ Sport


  LNHF. Corona Brașov a câștigat meciul cu U Cluj și se menține pe locul doi


  15.10.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Actrița Tamara Buciuceanu Botez a murit


  15.10.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Explorator pe Google Earth


  Construcții misterioase descoperite de un brașovean

  Articolul următor

  Mai bune decît cele din Austria


  Supervăcuțele de la Stupini

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 20.907 milisecunde, încărcat în milisecunde