Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Anonimi la ei acasă


Brașoveni la Hollywood

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 20.03.2010
• Printre celebritățile de la Hollywood, există și cîțiva brașoveni actori, scenariști, cascadori și editori de film

Succesul industriei cinematografice de la Hollywood s-a clădit și pe munca unor români, mulți dintre ei brașoveni. Unii au jucat în filme, alții au regizat sau au editat pelicule de mare succes. Numele lor sînt cunoscute printre specialiști, la noi, însă, au rămas anonimi, cu toate că în fiecare zi putem să-i vedem în seriale și filme difuzate la televizor. Monitorul Expres vi-i prezintă pe cîțiva dintre acești brașoveni care, deși nu au cîte o stea pe Walk of Fame, și-au scris numele alături de cele mai mari vedete ale lumii.

Un clasic al filmelor americane

Hans Joby s-a născut în Brașov, pe 3 august 1884 și este cel mai vechi actor brașovean la Hollywood, cariera lui de 24 de ani însumînd nu mai puțin de 63 de roluri în tot atîtea filme. Era cunoscut drept Căpitanul John Peters, nume cu care apărea în listele de distribuție. A apărut și în filmul mut „Double Whoopee“, alături de Stan Laurel și Oliver Hardy (Stan și Bran), în rolul prințului european care se caza la hotelul unde lucrau cei doi comici. Brașoveanul a murit pe 30 aprilie 1943, la Los Angeles, California. Printre cele mai importante filme clasice în care a avut un rol, se numără: „The Seventh Cross“ (1944), „Once Upon a Honeymoon“ (1942), „Hitler - Beast of Berlin“ (1939), „Ninotchka“ (1939), „White Zombie“ (1932), unde a jucat alături de alt român, celebrul Dracula Bella Logoși.

Scenarist ucis la Buchenwald

Ernst Spitz a fost jurnalist și scenarist la Hollywood. S-a născut în 27 iunie 1902, la Brașov, și a murit pe 22 iunie 1940, în lagărul de concentrare Buchenwald, din Germania de Est. El a scris scenariul filmului „World and the Flesh“ (1932) (play), regizat de John Cromwell și produs de Paramount Pictures. Filmul tratează povestea unui grup de aristocrați ruși care încearcă să scape de bolșevici, refugiindu-se într-un sat francez. Eroina principală se sacrifică pentru prietenii ei, ajungînd în fața plutonului de execuție. Aceeași soartă va avea și el. Brașoveanul Spitz a fost un jurnalist și activist politic cunoscut în Viena interbelică. A scris schițe pentru cabarete și reviste. Reportajele lui au descoperit abuzurile din sistemul judiciar austriac. Cunoștea realitatea din temnițe după ce a fost închis vreme de două luni pentru că împiedicase autoritățile să aresteze un manifestant din Piața Parlamentului. Tatăl lui fusese un director de bancă evreu, dar încă din tinerețe, Spitz a intrat în Liga Tineretului Comunist. A studiat dreptul la Universitatea din Viena apoi, în 1924, a devenit reporter la „Steagul Roșu“, organ al Partidului Comunist din Austria. După moartea lui Lenin, a fost exclus din partid. În vara anului 1938, a fost arestat de Gestapo. A fost trimis la Dachau, apoi la Buchenwald. În 1940, a fost executat prin împușcare. Andrew Hutter, istoric și scriitor austriac, a redat biografia brașoveanului într-o carte apărută în 2005. Românii nu i-au dedicat nici măcar un articol de ziar.

Un nou James Bond

Jacques Săndulescu a fost boxer profesionist în SUA, proprietarul unui bar de jazz din New York și actor în reclame și filme ca „Lege și ordine“, „Sărutul vampirului“ (alături de Nicholas Cage), „Fotoliu pentru doi“ (cu Eddie Murphy). Acum are 81 de ani și trăiește în America. Cel supranumit „Big Jacques“ a făcut vîlvă acum cîțiva ani cu o carte autobiografică. „Donbas“ descrie anii cumpliți petrecuți în lagărul sovietic din care adolescentul de atunci a reuțit să evadeze. Romanul i-a uluit pe americani care, citindu-i aventura, speră ca întreaga poveste să fie ecranizată, peripețiile lui fiind comparate cu cele ale lui Jack Ryan, Indiana Jones sau James Bond. „Un Papillon român“, cum îl numește sociologul Sorin Adam Matei, brașoveanul a jucat în aproape 20 de filme roluri mici și mari, majoritatea de personaj care vorbește rusește. A fost Boris, Rapzinsky, Gorki, Nanoosh, Skolnick, chiar Jacques Săndulescu. Pe scenă a purtat și numele Vania, același cu care l-au botezat rușii pe cînd muncea în lagăr.

Printre primii cascadori români

Viorel Ivanică (17 iunie 1949-9 ianuarie 2009) este brașoveanul care, vreme de 40 de ani, a făcut cascadorie, printre cele mai importante filme în care a dublat mari actori, fiind și „Blood Rayne“ (2005), „Gunpowder, Treason & Plot“ (2004) și „Cold Mountain“ (2003). A făcut cascade în mai toate peliculele românești: „Balanța“, „Mircea“, „Martori dispăruți“, „François Villon“, „Căutătorii de aur“, „Colierul de turcoaze“, „Masca de argint “, „Noi, cei din linia întîi“, „Ziua Z“, „Rămășagul“, „Iancu Jianu, haiducul“, „Capcana mercenarilor“, „Iancu Jianu, zapciul“, „Ecaterina Teodoroiu“, „Acțiunea Autobuzul „Profetul, aurul și ardelenii“, „Revanșa“, „Columna“ și multe altele. Viorel Ivănică a fost unul dintre primii cascadori ai României.

Wonder Woman s-a născut în Brașov

S-a născut pe 25 martie 1978 în Brașov, are 1,73 m, corp atletic și toate atuurile unei supereroine. De altfel, este supranumită Wonder Woman. Cariera Alinei Andrei înseamnă roluri de actor, dar și de cascador, ea dublînd vedetele feminine de la Hollywood, printre care și pe neînfricata Tia Carrere. Poate aborda cele mai periculoase scene fiindcă e licențiată în arte marțiale. După ce a emigrat în SUA în 1983, a urmat cursurile de la Kettering University Michigan și este specialist în Business Management și Marketing. Dar n-o întrece nimeni la lupte cu sabia, spada, pumnalul, paloșul, katana și alte arme tăioase. În ultimii șase ani, s-a instruit în toate artele marțiale, europene și asiatice. De aceea, nu există film istoric sau thriller fără ca regizorii să nu aibă nevoie de ea ca instructor, coregraf sau cascador. În plus, brașoveanca a produs și propriul ei film de scurt metraj, intitulat „La Fleur De La Bataille“. Cascadele ei au apărut în zeci de filme și seriale, printre care: „Minți criminale“, „CSI Miami“, „Numbers“, „Prison Break“, „24“, „Eleventh Hour“, „Dr. House“, „The Shield“, „Neveste disperate“, „Lost“, „NCIS“, „Transformers“, „Farmece“, „CSI New York“, „The Crusader“. Iar ca actriță, a jucat pînă și în Star Trek Enterprise, unde întruchipa o entitate sferică materializată la bordul navei.

Brașoveni care produc imagini și sunete

- Dana Ileana Darie s-a născut în Bran, pe 15 aprilie 1972. A lucrat în Brașov, la o televiziune și se pricepe cel mai bine la modelarea expresiilor fețelor umane. După ce a emigrat în Montreal, și-a continuat cariera la casa de producție Galafilm & Lone Monkey Company Inc., apoi la Meteor Studios unde numele ei este trecut în lista celor ce au contribuit la realizarea unor filme ca „Exorcistul: Începutul“ (2004) și Alien Planet (2005). În mai 2008, Școala de Cinematografie Mel Hoppenheim i-a acordat Premiul Fuji pentru filmul ei de scurt metraj „Spherationships“. Cea mai mare realizare a ei este filmul „The Cage That Is My Beauty (2009), în care este actriță, producător, scenarist și editor.
- Dan Loghin are numai 32 de ani dar este cunoscut la Hollywood ca actor dar, mai ales, ca editor de film, realizator de efecte vizuale și machiaje speciale. Filmele la care a lucrat sînt din seria „Antichrist“, realizat anul trecut, dar și „Black Man“ și „Behavior“ din 2008.
- Un alt editor de imagine căutat la Hollywood este Giuseppe Canamela, născut în 8 mai 1967, la Făgăraș. El a făcut efectele sonore speciale la producții ca „The Little Vampire“ (2000), „Do Not Disturb“, „Tarzan and the Lost City“ (1998).
- Brașoveanca Cristina-Ioana Tănase este producătorul seriei animate de televiziune „Wow Wow Wubbzy“ (2006), care a avut un succes imens în rîndul copiilor americani.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  Încă un deces COVID 19 la Brașov urcă bilanțul negru la 51 de morți


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  AJF Brașov. Consultări cu cluburile de Liga 4. Ce scenarii au propus reprezentanții echipelor pentru reluarea campionatului


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK a făcut al treilea test pentru coronavirus


  29.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  13 noi cazuri de COVID 19, la Brașov


  29.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Facilități fiscale de pandemie la Brașov: Reducere cu 50% a impozitului pe clădri și a taxei pentru terase


  29.05.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Minivacanță de 1 iunie în siguranță!


  29.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Transport gratuit pentru elevi


  29.05.2020
 • ➤ International


  A murit cel mai bătrân om din lume!


  29.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Oameni pentru oameni


  DS Smith Zărnești donează echipamente esențiale și susține lupta împotriva Covid-19


  29.05.2020
 • ➤ Economic


  Ministrul Economiei: Furnizorii de gaze fac o golănie cu ofertele trimise acum clienților, în condițiile în care prețul de achiziție al gazelor va fi mult mai mic după liberalizare


  29.05.2020
 • ➤ National


  Sondaj IMAS: PNL 32%, PSD 24,8%


  29.05.2020
 • ➤ Economic


  Bani de la stat pentru angajați și angajatori, de la 1 iunie


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  Răzvan Burleanu, despre încălcarea protocolului medical: ”Nu poate fi sancționat din punct de vedere sportiv”


  29.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Depozitul Ecologic de Deșeuri Brașov devine centru de bune practici în depozitarea finală a deșeurilor municipale, la nivelul României și al Europei Centrale și de Sud-Est


  29.05.2020
 • ➤ Comunicate


  ANUNȚ DE PRESĂ


  FINALIZAREA PROIECTULUI „Extindere capacitate de fabricare la Stelco România SRL”


  29.05.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cu mască și distanțare


  De la 1 iunie începe marea relaxare


  29.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Curățenie


  Rable ridicate de pe străzile Brașovului


  29.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Reîncepe colectarea DEEE-urilor


  29.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Proceduri birocratice complicate pentru ,,închidere“a rampei de la Timiș-Triaj


  29.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Pentru servicii medicale mai bune


  Sistemul sanitar brașovean are nevoie urgentă de reformă


  29.05.2020
 • ➤ Eveniment


  CJ a aprobat desființarea Unității Medico-Sociale de Pneumoftiziologie de la Sânpetru


  29.05.2020
 • ➤ Actualitate


  Două specii exotice noi au ajuns în pepiniera Regiei Kronstadt


  29.05.2020
 • ➤ Actualitate


  Flori pentru eroi


  29.05.2020
 • ➤ Actualitate


  Evaluarea Națională va fi organizată în două sesiuni


  29.05.2020
 • ➤ National


  Socoteli de criză


  Cîțu: Pensiile ar putea crește cu doar 10% din septembrie


  29.05.2020
 • ➤ National


  Angajații cu copii lucrează cu greu de acasă


  29.05.2020
 • ➤ National


  Parlamentul European va adopta o rezoluție pentru muncitorii români sezonieri


  29.05.2020
 • ➤ Actualitate


  Legende care trebuie salvate


  Dumbrava cu narcise de la Vad, protejată doar pe hârtie


  29.05.2020
 • ➤ Life


  Nerăbdare


  Ramona Bădescu vrea să-și boteze fiul la Vatican


  29.05.2020
 • ➤ Life


  Tudor Chirilă împlinește 46 de ani


  29.05.2020
 • ➤ Life


  Marion Cotillard a „luat“ COVID 19


  29.05.2020
 • ➤ Cititori


  Mediile în care se răspândește COVID-19. Cât de periculoase sunt scăldatul și statul la plajă


  29.05.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Muzeul Național Peleș se va redeschide pentru vizitare în data de 2 iunie


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  Liber la competițiile sportive


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  „Iron“ Mike Tyson a revenit în ring


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  Se caută psihologi


  Fotbaliștii din Liga I nu mai suportă cantonamentul


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  UTA merge la TAS împotriva FRF


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  Anamaria Prodan, patron în Liga 1!


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, cu sau fără Florin Stîngă


  29.05.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Pe cont propriu


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  Reluarea Ligii 1, pusă în pericol. De ce se teme șeful FRF, Răzvan Burleanu


  28.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un nou deces la Brașov urcă bilanțul la 50 de morți


  28.05.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  1 iunie, Ziua Internațională a copiilor - Sfaturi pentru o copilărie în siguranță


  28.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  De la 1 iunie, marea relaxare: se redeschid terasele, avem liber la vacanțe și spectacole


  28.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Ziua eroilor, sărbătorită la Brașov în format de pandemie


  28.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  16 noi cazuri COVID 19 la Brașov, 197 de cazuri noi în țară


  28.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Poliția a pus mâna pe o bandă care opera furturi din locuințe și mașini


  28.05.2020
 • ➤ Comunicate


  ANUNȚ DE PRESĂ


  FINALIZAREA PROIECTULUI „Extindere capacitate de fabricare la Stelco România SRL”


  28.05.2020
 • ➤ Prima pagină


  Coronavirusul nu dă înapoi la Brașov


  28.05.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Explorator pe Google Earth


  Construcții misterioase descoperite de un brașovean

  Articolul următor

  Mai bune decît cele din Austria


  Supervăcuțele de la Stupini

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 78 milisecunde, încărcat în milisecunde