Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Adevărul ,,remarcaților“


Greva foamei pentru bani

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Andrei Paul, Alex Raicu, 15.01.2008
• Revoluționarii rămași încă fără certificatul de „remarcat“ - aducător de beneficii financiare - se tem că vor rămîne numai cu „bună ziua și o diplomă de-aia“, pentru că termenul de preschimbare a certificatelor expiră în 31 martie.

Asociația Luptătorilor, Răniților și Urmașii Eroilor (ALRUE) „Brașov - Decembrie 1989“ a anunțat ieri că se alătură grevei foamei începută de Blocul Național al Revoluționarilor 1989 din România, în 18 decembrie 2007, la Palatul Copiilor din Capitală, trimițînd ieri la București 48 de greviști ai foamei, din rîndul „luptătorilor remarcați“ în Revoluție. De astăzi, alți 70 de „luptători-remarcați“ vor intra în greva foamei și la Brașov, la sediul ALRUE. „Punctul principal pentru greva foamei este aflarea adevărului despre Revoluția din Decembrie ’89, și al doilea, ca acele certificate depuse în 2004 să aflăm adevărul despre ele. Dacă s-au verificat sau nu. Noi nu vrem neapărat să treacă, dar vrem să fie verificate. Și mai avem o doleanță către domnul secretar de stat al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor, Puiu Fesan, care spune că sînt multe nereguli la unele dosare la nivel de țară și Brașov: am dori ca și cele 1.260 de dosare trecute în sistem de urgență, în 2004, de gruparea Cuteanu - Iliescu să fie și alea verificate, cum sînt verificate ale noastre“, a declarat președintele executiv al ALRUE Brașov, Vasile Mardare, care susține în continuare, contrazicînd datele oficiale, c㠄la nivel de Brașov sînt cam 98 de revoluționari, dintre care numai vreo 30-40 primesc acea indemnizație reparatorie“.

Teama de a rămîne fără beneficii

Președintele executiv al ALRUE, ajuns, de fapt, la adevăratul motiv al nemulțumirii revoluționarilor „remarcați cu merite deosebite“, și anume acela c㠄în 31 martie se termină legea, nu s-a prelungit termenul, cum a promis domnul secretar de stat, și, din 1.215 membri din Brașov, inclusiv răniți și urmași, nu sîntem promovați decît 7-8%. Tot ni se scot ochii că sînt promovați în jur de 300, dar vrem să vă informăm că restul, peste 200, sînt urmași și răniți“. Lupta de azi a ,,remarcaților“ în Revoluție se dă pentru a prinde „legea recunoștinței“, nr. 341/2004, care în baza certificatului „preschimbat“ de revoluționar, acordă revoluționarilor drepturi pentru care, numai la Brașov, s-au acordat spre finalul anului trecut peste 35 miliarde lei vechi. „Toți cei care și-au primit drepturile au făcut-o începînd cu 2004 și pînă acum. Luptătorii din Revoluție, dacă demonstrează că au un venit lunar mai mic decît salariul mediu brut pe economie, primesc indemnizații reparatorii de 110% din valoarea salariului mediu brut pe economie, care este de aproximativ 12,75 milioane lei vechi“, a explicat în luna noiembrie Ioan Pamparău, directorul Casei de Pensii Brașov. La un calcul simplu, indemnizația depășește 14 milioane lei. „Dacă se pensionează pentru limită de vîrstă, la aceasta se adaugă, pe lîngă pensia de drept, și o sumă de 60% din același salariu mediu pe economie“. Veniturile lunare ale unei persoane cu certificat reconfirmat de ,,remarcat“ în Revoluție pot ajunge astfel la peste 20 de milioane de lei vechi. Cu plata retroactivă din 2004, an în care a fost promulgată legea, pînă la zi.

926 de dosare, plus alți 400 de doritori

În aceste condiții, avînd în vedere că se apropie termenul de 31 martie, prevăzut de lege pentru ca dosarele revoluționarilor să ajungă de la SSPR la comisia parlamentară care are ultimul cuvînt, teama revoluționarilor rămași încă fără certificat s-a accentuat. Numărul dosarelor depuse personal de Vasile Mardare la SSPR este de 926, la care, spune el, se adaugă încă vreo 400 depuse de solicitanți (oricum, peste numărul de membri ai ALRUE). „Pentru că nu s-au eliberat dovezi de la unitățile militare pentru preluarea de arme, de exemplu, oamenii au depus ce-au crezut de cuviință la dosarul de revoluționar. Era foarte simplu, după mintea mea, un aviz din partea asociației, semnat de președinte, o declarație de trei martori, și era de ajuns să fie promovat, pentru că legea spune preschimbare, nu verificare, după 18 ani. În ’92 a fost cu trei martori, în ’96 cu trei martori, și vin după 2004 fiecare secretar de stat, cerînd alte acte“, crede Mardare.
În acest moment, potrivit președintelui executiv al ALRUE, din cei 1.215 membri brașoveni ai asociației, „doar“, 94 sînt luptători cu certificate preschimbate, restul de 120 fiind urmași și răniți. „Din 31 martie, tot ce s-a preschimbat pînă atunci e luptător, tot ce nu s-a preschimbat devine participant la Revoluție. Iar participantul nu mai primește absolut nimic, decît bună ziua și o diplomă de-aia care să o arate la nepoți că a fost și el cîndva la Revoluție“, a mai declarat, cu indignare, Mardare.


Un atac nesimțit la adresa veteranilor și a foștilor deținuți politici

Pe lîngă greva foamei, membrii ALRUE au luat decizia de a informa și Instituția Prefectului, Primăria și Consiliul Județean că doresc să-și obțină drepturile conferite de lege. „Veteranii de război se plîng, dar nimeni nu s-a atins de ei, și nici acolo nu sînt chiar toți veterani de război, la 60-65 de ani. La deținuții politici la fel. Dar noi, totdeauna, nu ne-am legat nici de ei, nici de cei de la «15 Noiembrie», dar ei, influențați și manipulați, ne-au făcut varză, în ultima vreme, pe unde au putut. Unii au luat și apartamente, și pensii, și televizoare color dup㠒90, și asta datorită nouă. Dacă noi nu eram să facem Revoluția, nimeni nu lua niciun drept, și noi nu ne-am bătut cu cărămida în piept“, mai declară Mardare, uitînd total de respectul cuvenit veteranilor de război și supraviețuitorilor lagărelor și pușcăriilor comuniste. Reamintim că un veteran de război primește prin lege, comparativ cu un ,,remarcat în Revoluție“, cam 3,5 milioane lei vechi, o văduvă de veteran, cam 600 - 700.000 lei vechi, iar un deținut politic, la fel ca și membrii Asociației „15 Noiembrie 1987“, o indemnizație de un milion de lei vechi petru fiecare an de închisoare politică.

Legea recunoștinței trebuie să fie dreaptă

• Amintim că ziarul nostru susține promovarea în Parlament a unui amendament la ,,Legea recunoștinței“ care să anuleze inechitatea măsurilor cu care sînt tratați veteranii de război și foștii deținuți politici în comparație cu ,,remarcații“ în Revoluție“. De asemenea, precizăm că ziarul nostru nu contestă sub nicio formă drepturile legale care li se cuvin prin această lege răniților și familiilor urmașilor celor uciși în Revoluție.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină

Cu mască și distanțare


De la 1 iunie începe marea relaxare
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  S-a anulat Festivalul Internațional Cerbul de Aur 2020 de la Brașov


  Azi 17:25
 • ➤ Știri Brasov


  Calendarul sesiunilor speciale pentru examenele naționale


  Azi 16:01
 • ➤ Știri Brasov


  A murit un polițist de la Secția 5 din Brașov


  Azi 14:42
 • ➤ Știri Brasov


  Un nou cutremur lângă Brașov


  Azi 14:29
 • ➤ Știri Brasov


  4 noi cazuri COVID 19 la Brașov


  Azi 13:25
 • ➤ National


  Oficial. Festivalurile Untold, Neversea și Electric Castle au fost anulate!


  Azi 13:24
 • ➤ Doctor


  Interviu cu Dr. Luminița Cîmpeanu, Director medical Spitalul REGINA MARIA Brașov


  Îngrijirea pacienților in spitale în perioada pandemiei cu coronavirus


  Azi 10:47
 • ➤ Prima pagină


  Azi se redeschid școlile


  Azi 09:20
 • ➤ Eveniment


  Aprobate de CL


  Facilități fiscale de pandemie la Brașov


  Azi 09:17
 • ➤ Eveniment


  Încă o expertiză tehnică pentru podul vechi de la Dârste


  Azi 09:12
 • ➤ Eveniment


  Unul dintre principalii poluatori din Brașov dispare


  Azi 09:09
 • ➤ Eveniment


  Proiectul minicomplexului sportiv de la Tractorul a fost suspendat


  Azi 09:06
 • ➤ Eveniment


  Unu din cinci dispensere puse în autobuzele RATBV a fost furat sau vandalizat


  Azi 09:01
 • ➤ Eveniment


  Relaxare cu registru


  Ce date vor fi colectate de la clienții teraselor?


  Azi 08:54
 • ➤ Eveniment


  Fotografia care a afumat guvernul Orban


  Azi 08:48
 • ➤ Doctor


  Cardul de sănătate nu va fi utilizat până la 1 iulie


  Azi 08:41
 • ➤ Doctor


  Precauții


  Cel mai sănătos mod de a găti ciupercile


  Azi 08:39
 • ➤ Doctor


  Cum se prepar㠄apa japoneză”, băutura care topește grăsime


  Azi 08:37
 • ➤ Doctor


  Când trebuie să ne ferim de ceaiul de tei


  Azi 08:35
 • ➤ Doctor


  10 motive care fac din căpșuni un fruct minune


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Fierbinte ca vara


  Anna Lesko a făcut compot de cireșe


  Azi 08:27
 • ➤ Life


  Adelina Pestrițu și-a mai făcut un tatuaj


  Azi 08:24
 • ➤ Life


  Silvia Dumitrescu suferă de o boală rară


  Azi 08:22
 • ➤ Cititori


  Un mic dejun bogat în grăsimi contribuie la pierderea în greutate


  Azi 08:20
 • ➤ Cititori


  Arpagicul alungă ghinionul


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Dan Bona, urmașul dacilor liberi la Sarmizegetusa


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Restart


  Marian Ivan cere reînființarea FC Brașov


  Azi 08:08
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Mirajul terasei


  Azi 08:02
 • ➤ Sport


  Oficial. Edi Iordănescu s-a despărțit de Gaz Metan! "Niciodată nu voi accepta mediocritatea"


  01.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  2 cazuri noi de coronavirus la Brașov


  01.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Cetatea Feldioara, cea mai veche fortificație din județul Brașov, a fost redeschisă


  01.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  De ce sărbătorim Ziua Copilului pe 1 iunie


  01.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Intervenție în Piatra Craiului, pentru recuperarea unui turist accidentat


  01.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Mașină răsturnată pe DN11, între Brașov și Hărman


  31.05.2020
 • ➤ Life


  Ziua Internațională a Blondelor: până în 2202 nu vor mai rămâne blonde naturale pe Terra


  31.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  7 cazuri de coronavirus noi la Brașov, 124 de cazuri noi în țară


  31.05.2020
 • ➤ Sport


  Dumitru Dragomir, 74: "Explodează hormonii în fotbaliști!"


  31.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  ALERTĂ METEO ANM: Averse, descărcări electrice, grindină și vijelii, până miercuri!


  31.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Încă un deces COVID la Brașov urcă bilanțul la 53 de morți


  30.05.2020
 • ➤ National


  Ludovic Orban a scos din buzunar 3.000 de lei pentru fumat și nepurtarea măștii


  30.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  7 noi cazuri de COVID 19 la Brașov, 151 de noi pacienți confirmați în țară


  30.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Dacă tușești nu ai voie la terase, de la 1 iunie


  30.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Al 52-lea deces COVID 19, la Brașov


  30.05.2020
 • ➤ Sport


  Hochei. Lotul prinde contur la Corona Brașov / 14 jucători au semnat contractele / Negocieri cu antrenorul Dave MacQueen


  30.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Încă un deces COVID 19 la Brașov urcă bilanțul negru la 51 de morți


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  AJF Brașov. Consultări cu cluburile de Liga 4. Ce scenarii au propus reprezentanții echipelor pentru reluarea campionatului


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK a făcut al treilea test pentru coronavirus


  29.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  13 noi cazuri de COVID 19, la Brașov


  29.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Facilități fiscale de pandemie la Brașov: Reducere cu 50% a impozitului pe clădri și a taxei pentru terase


  29.05.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Minivacanță de 1 iunie în siguranță!


  29.05.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Misiunea imposibilă

  Articolul următor


  Forța comună

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 15 milisecunde, încărcat în milisecunde