Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Adevărul ,,remarcaților“


Greva foamei pentru bani

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Andrei Paul, Alex Raicu, 15.01.2008
• Revoluționarii rămași încă fără certificatul de „remarcat“ - aducător de beneficii financiare - se tem că vor rămîne numai cu „bună ziua și o diplomă de-aia“, pentru că termenul de preschimbare a certificatelor expiră în 31 martie.

Asociația Luptătorilor, Răniților și Urmașii Eroilor (ALRUE) „Brașov - Decembrie 1989“ a anunțat ieri că se alătură grevei foamei începută de Blocul Național al Revoluționarilor 1989 din România, în 18 decembrie 2007, la Palatul Copiilor din Capitală, trimițînd ieri la București 48 de greviști ai foamei, din rîndul „luptătorilor remarcați“ în Revoluție. De astăzi, alți 70 de „luptători-remarcați“ vor intra în greva foamei și la Brașov, la sediul ALRUE. „Punctul principal pentru greva foamei este aflarea adevărului despre Revoluția din Decembrie ’89, și al doilea, ca acele certificate depuse în 2004 să aflăm adevărul despre ele. Dacă s-au verificat sau nu. Noi nu vrem neapărat să treacă, dar vrem să fie verificate. Și mai avem o doleanță către domnul secretar de stat al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor, Puiu Fesan, care spune că sînt multe nereguli la unele dosare la nivel de țară și Brașov: am dori ca și cele 1.260 de dosare trecute în sistem de urgență, în 2004, de gruparea Cuteanu - Iliescu să fie și alea verificate, cum sînt verificate ale noastre“, a declarat președintele executiv al ALRUE Brașov, Vasile Mardare, care susține în continuare, contrazicînd datele oficiale, c㠄la nivel de Brașov sînt cam 98 de revoluționari, dintre care numai vreo 30-40 primesc acea indemnizație reparatorie“.

Teama de a rămîne fără beneficii

Președintele executiv al ALRUE, ajuns, de fapt, la adevăratul motiv al nemulțumirii revoluționarilor „remarcați cu merite deosebite“, și anume acela c㠄în 31 martie se termină legea, nu s-a prelungit termenul, cum a promis domnul secretar de stat, și, din 1.215 membri din Brașov, inclusiv răniți și urmași, nu sîntem promovați decît 7-8%. Tot ni se scot ochii că sînt promovați în jur de 300, dar vrem să vă informăm că restul, peste 200, sînt urmași și răniți“. Lupta de azi a ,,remarcaților“ în Revoluție se dă pentru a prinde „legea recunoștinței“, nr. 341/2004, care în baza certificatului „preschimbat“ de revoluționar, acordă revoluționarilor drepturi pentru care, numai la Brașov, s-au acordat spre finalul anului trecut peste 35 miliarde lei vechi. „Toți cei care și-au primit drepturile au făcut-o începînd cu 2004 și pînă acum. Luptătorii din Revoluție, dacă demonstrează că au un venit lunar mai mic decît salariul mediu brut pe economie, primesc indemnizații reparatorii de 110% din valoarea salariului mediu brut pe economie, care este de aproximativ 12,75 milioane lei vechi“, a explicat în luna noiembrie Ioan Pamparău, directorul Casei de Pensii Brașov. La un calcul simplu, indemnizația depășește 14 milioane lei. „Dacă se pensionează pentru limită de vîrstă, la aceasta se adaugă, pe lîngă pensia de drept, și o sumă de 60% din același salariu mediu pe economie“. Veniturile lunare ale unei persoane cu certificat reconfirmat de ,,remarcat“ în Revoluție pot ajunge astfel la peste 20 de milioane de lei vechi. Cu plata retroactivă din 2004, an în care a fost promulgată legea, pînă la zi.

926 de dosare, plus alți 400 de doritori

În aceste condiții, avînd în vedere că se apropie termenul de 31 martie, prevăzut de lege pentru ca dosarele revoluționarilor să ajungă de la SSPR la comisia parlamentară care are ultimul cuvînt, teama revoluționarilor rămași încă fără certificat s-a accentuat. Numărul dosarelor depuse personal de Vasile Mardare la SSPR este de 926, la care, spune el, se adaugă încă vreo 400 depuse de solicitanți (oricum, peste numărul de membri ai ALRUE). „Pentru că nu s-au eliberat dovezi de la unitățile militare pentru preluarea de arme, de exemplu, oamenii au depus ce-au crezut de cuviință la dosarul de revoluționar. Era foarte simplu, după mintea mea, un aviz din partea asociației, semnat de președinte, o declarație de trei martori, și era de ajuns să fie promovat, pentru că legea spune preschimbare, nu verificare, după 18 ani. În ’92 a fost cu trei martori, în ’96 cu trei martori, și vin după 2004 fiecare secretar de stat, cerînd alte acte“, crede Mardare.
În acest moment, potrivit președintelui executiv al ALRUE, din cei 1.215 membri brașoveni ai asociației, „doar“, 94 sînt luptători cu certificate preschimbate, restul de 120 fiind urmași și răniți. „Din 31 martie, tot ce s-a preschimbat pînă atunci e luptător, tot ce nu s-a preschimbat devine participant la Revoluție. Iar participantul nu mai primește absolut nimic, decît bună ziua și o diplomă de-aia care să o arate la nepoți că a fost și el cîndva la Revoluție“, a mai declarat, cu indignare, Mardare.


Un atac nesimțit la adresa veteranilor și a foștilor deținuți politici

Pe lîngă greva foamei, membrii ALRUE au luat decizia de a informa și Instituția Prefectului, Primăria și Consiliul Județean că doresc să-și obțină drepturile conferite de lege. „Veteranii de război se plîng, dar nimeni nu s-a atins de ei, și nici acolo nu sînt chiar toți veterani de război, la 60-65 de ani. La deținuții politici la fel. Dar noi, totdeauna, nu ne-am legat nici de ei, nici de cei de la «15 Noiembrie», dar ei, influențați și manipulați, ne-au făcut varză, în ultima vreme, pe unde au putut. Unii au luat și apartamente, și pensii, și televizoare color dup㠒90, și asta datorită nouă. Dacă noi nu eram să facem Revoluția, nimeni nu lua niciun drept, și noi nu ne-am bătut cu cărămida în piept“, mai declară Mardare, uitînd total de respectul cuvenit veteranilor de război și supraviețuitorilor lagărelor și pușcăriilor comuniste. Reamintim că un veteran de război primește prin lege, comparativ cu un ,,remarcat în Revoluție“, cam 3,5 milioane lei vechi, o văduvă de veteran, cam 600 - 700.000 lei vechi, iar un deținut politic, la fel ca și membrii Asociației „15 Noiembrie 1987“, o indemnizație de un milion de lei vechi petru fiecare an de închisoare politică.

Legea recunoștinței trebuie să fie dreaptă

• Amintim că ziarul nostru susține promovarea în Parlament a unui amendament la ,,Legea recunoștinței“ care să anuleze inechitatea măsurilor cu care sînt tratați veteranii de război și foștii deținuți politici în comparație cu ,,remarcații“ în Revoluție“. De asemenea, precizăm că ziarul nostru nu contestă sub nicio formă drepturile legale care li se cuvin prin această lege răniților și familiilor urmașilor celor uciși în Revoluție.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Transfăgărășanul este cel mai celebru drum din România


„Drumul dintre nori“ a împlinit 45 de ani

Coplată: 15 lei de la părinți, 70 de lei de la buget


Elevii nu vor mai avea 100% gratuitate pe liniile RATBV
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Prima pagina


  Un articol din Monitorul Expres l-a făcut pe Avocatul Poporului să se sesizeze în cazul cabinetelor medicale școlare


  Azi 09:49
 • ➤ Eveniment


  Sub pumnul bărbaților


  Un brașovean și-a bătut copilul până l-a băgat în spital


  Azi 09:45
 • ➤ Eveniment


  „Drumul de sub munte“, primele lucrări de amploare după 20 de ani


  Azi 09:42
 • ➤ Eveniment


  Tâlhărit, după ce a fost ademenit cu o partidă de sex


  Azi 09:39
 • ➤ Eveniment


  Șoferul băut care a acidentat mortal o tânără a fost reținut


  Azi 09:36
 • ➤ Eveniment


  O minoră dispărută la București a fost găsită la Brașov


  Azi 09:35
 • ➤ Eveniment


  O nouă alertă pentru urși în Noua


  Azi 09:31
 • ➤ Eveniment


  Recitalul de la ora cinci, la „Casa Mureșenilor”


  Azi 09:30
 • ➤ Eveniment


  Autobuzele școlare vor acoperi traseele din principalele cartiere spre Centrul Istoric


  Azi 09:26
 • ➤ Actualitate


  Din acest an


  Master de medicină tradițională chineză, la Facultatea de Medicină din Brașov


  Azi 09:20
 • ➤ Actualitate


  Mai mulți turiști la Brașov, mai puține locuri de cazare


  Azi 09:17
 • ➤ National


  În cursa pentru Cotroceni


  Cei 10 care vor să fie președintele României


  Azi 09:12
 • ➤ National


  Ce șanse are moțiunea de cenzură


  Azi 09:08
 • ➤ Economic


  Analiză


  Economia românească atârnă de un fir de ață


  Azi 09:04
 • ➤ Economic


  Orele suplimentare ale angajaților pot duce la amendarea firmei


  Azi 09:01
 • ➤ Doctor


  6 plante care te ajută să-ți ții tensiunea sub control


  Azi 08:58
 • ➤ Doctor


  Scapă de tuse cu remedii naturiste


  Azi 08:51
 • ➤ Doctor


  Mirosurile care te ajută să te lași de țigări


  Azi 08:47
 • ➤ Doctor


  Un semnal de alarmă


  Ce poate ascunde amețeala


  Azi 08:45
 • ➤ Doctor


  Terapia cu gutui îți repară ficatul


  Azi 08:41
 • ➤ Doctor


  Leacuri din frunze de nuc


  Azi 08:40
 • ➤ Doctor


  Foile de varză te scapă de durerile în gât


  Azi 08:39
 • ➤ Doctor


  Începe campania de vaccinare antigripalã


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Micuța a crescut


  Nicole Cherry trăiește prima mare iubire


  Azi 08:32
 • ➤ Life


  Vlad Ivanov studiază mult strada


  Azi 08:27
 • ➤ Life


  „Game of Thrones“ a primit 12 trofee la gala Emmy 2019


  Azi 08:23
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum previi deteriorarea memoriei pe termen lung


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Brașovenii așteptați să susțină România la meciul cu Ucraina


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Fotbalul juvenil brașovean


  Colțea Brașov și ACS Kids Tâmpa Brașov nu emit pretenții în Liga Elitelor


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  Nicolae Brînzoi, omul care forțează limitele


  Jandarmul brașovean, speedy și la 52 de ani!


  Azi 08:02
 • ➤ Sport


  Best FIFA Football Awards. Messi i-a învins pe Virgil van Dijk și Cristiano Ronaldo


  23.09.2019
 • ➤ Local


  Un brașovean și-a bătut copilul până l-a băgat în spital


  23.09.2019
 • ➤ Actualitate


  Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul cabinetelor medicale școlare subfinanțate de Ministerul Sănătății


  23.09.2019
 • ➤ Local


  De luna viitoare, autobuzele școlare vor avea trasee din principalele cartiere ale Brașovului


  23.09.2019
 • ➤ Sport


  Sesiune de autografe și fotografii cu tricolorele, la Brașov


  23.09.2019
 • ➤ National


  Update: 10 candidați pentru Președinția României


  23.09.2019
 • ➤ Local


  Mașină lovită de tren, lângă Brașov


  23.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Transfăgărășanul este cel mai celebru drum din România


  „Drumul dintre nori“ a împlinit 45 de ani


  23.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Zona Bran și Țara Făgărașului pot accesa sume uriașe din fonduri europene


  23.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Multă birocrație


  Bariere în calea a 75 de milioane de euro pentru aeroportul Brașov


  23.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Senatorul Allen Coliban cere Primăriei altă soluție pentru pasajul spre Tractorul


  23.09.2019
 • ➤ Eveniment


  O nouă cursă pentru elevii de la Școala nr. 6 și „Honterus“ pleacă din Bartolomeu


  23.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Ovidiu Mezei și-a dat demisia de la conducerea Operei Brașov


  23.09.2019
 • ➤ Actualitate


  Premiere


  Colegiul Național „Andei Șaguna“ a inaugurat cel mai performant laborator de fizică din Brașov


  23.09.2019
 • ➤ Actualitate


  Primăria vrea bani europeni pentru cele 3 proiecte de dezvoltare a turismului în Poiana Brașov


  23.09.2019
 • ➤ National


  Măsuri de igienizare după ce pleacă PSD


  Oferta de guvernare a lui Dacian Cioloș


  23.09.2019
 • ➤ Life


  Dezvăluiri din intimitate


  Nu mă văd mireasă, spune Inna


  23.09.2019
 • ➤ Life


  Dana Nălbaru a înlocuit ciocolata dulce cu cea sărată


  23.09.2019
 • ➤ Life


  Andrei Ștefanescu și Antonia s-au căsătorit în secret la Sinaia


  23.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Misiunea imposibilă

  Articolul următor


  Forța comună

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 19.253 milisecunde, încărcat în milisecunde