31.4 C
Braşov
Acasă Blog

Nicolae Stoica, cel mai nou consilier local USR-PLUS în Brașov

0

Nicolae Stoica a fost validat în ultima ședința de plen a Consiliului Local Brașov. El este astfel cel mai nou consilier USR-PLUS, în locul lui Victor Ilie, care a fost ales parlamentar la alegerile din 2020.
În Consiliul Local, Victor Ilie era membru al Comisiilor de specialitate nr. 2 și 5 ale Consiliului Local al Municipiului Braşov, iar aceste locuri au devenit vacante, o dată cu plecarea sa. Consilierul Nicolae Stoica, acum din partea Alianței USR-PLUS, dar care a candidat pe listele PLUS, are 62 de ani, este inginer proiectant și antreprenor.

Brașov: Agenția Fiscală de pe Strada Lungă se închide până pe 31 august

0

În perioada iulie-august, Agentia Fiscala de pe str. Lunga nr. 14, se va închide pentru o perioadă de 60 de zile, până la data de 31.08.2022, pentru lucrări de renovare, Astfel, în aceastpă perioada, S.C. TETKRON S.R.L., va executa reparații curente la acest imobil: montat lambriu, termoizolație cu vată minerală, montat tavan casetat, vopsit uși lemn, vopsit țevi cupru, reparații pereți (antimucegai) si tencuit, reparații pereți exteriori, Zugravit cu vopsea lavabilă alba, Înlocuire lămpi led, Uși vizitare, Montare grille ventilație, montat mocheta, tubulatură ventilație, montat ventilatoare baie, injecții infiltrații, Mmontat uși PVC, paravan PVC, radiator, rodificat instalație termică, Refacere terasament și strat asfalt, pardoseala gresie exterior.
Valoarea lucrărilor este de 85.087,54 lei, la care se adaugă TVA. Până la sfârșitul lunii august, cetățenii care vor sa se adreseze direct la ghișeele serviciilor Direcției Fiscale au la dispozitie casieriile de la sediul Direcției Fiscale, str. Dorobanților nr. 4, și casieria de la Primaria Brasov, b-dul Eroilor nr. 8.

Egiptul închide plajele de la Marea Roșie, după ce o turistă a fost ucisă de un rechin

0

Guvernoratul egiptean al Mării Roșii a emis vineri un ordin de închidere a mai multor plaje de la Marea Roșie, după ce o austriacă a fost ucisă în urma unui atac al unui rechin în aceeași zi, în largul coastei Sahl Hasheesh, potrivit a două surse de securitate citate de Reuters. Victima a fost transferată la un spital privat local imediat după atac, a declarat pentru Reuters o sursă de la Direcția pentru Afaceri Sanitare din Marea Roșie. Acesta a adăugat că s-a încercat resuscitarea ei, dar a murit din cauza insuficienței circulatorii, care reprezintă o scădere bruscă a tensiunii arteriale ca urmare a rănilor și a pierderii de sânge.
Renumită inclusiv pentru corali, stațiunea este frecventată de mulți români. Acum, toți sunt consternați.
Atacul rechinului a avut loc în stațiunea Sahl Hasheesh din Egipt, pe plaja hotelului Tropitel, chiar în zona pontonului, unde turiștii fac scufundări la mică adâncime, numite snorkelling. Femeia de aproape 30 de ani, din Austria, a intrat în apă. Talal Haj, medic rezident în România, ne povestește că a încercat să o ajute. Tânărul și iubita lui, medic și ea, abia ieșiseră din apă în aceeași zonă când au auzit țipele femeii.
În încercarea de a o ajuta, cei de pe margine i-au aruncat femeii o frânghie de care să se agațe pentru a o trage din apă. Însă ea nu a mai avut forță. Când a fost adusă la mal, fără un braț și un picior, nu mai avea puls

Brașov:Accident mortal în zona Stupini

0

Un șofer și-a pierdut viața într-un accident rutier produs azi-noapte, la ieșire din municipiul Brașov spre Feldioara, zona Stupini.El conducea un autoturism și a intrat într-un TIR, care era parcat
„La data de 03 iulie 2022, în jurul orei 03.10, pe raza municipiului Brașov a avut loc un accident rutier în următoarele circumstanțe:
Un bărbat, în vârstă de 35 ani din județul Galați, care conducea un autoturism pe strada Calea Feldioarei din municipiul Brașov a intrat în impact cu un ansamblu de vehicule, format din cap tractor și semiremorca, ce se afla parcat.
În urma impactului a rezultat o victimă, conducătorul auto în vârstă de 35 ani, cadrele medicale sosite la fața locului declarând decesul acestuia. În cauză a fost întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări pentru a stabili cauzele si împrejurările în care a avut loc accidentul rutier”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, comisar Alina-Maria Ivan.

28 de zimbri trăiesc în sălbăticie în Munţii Făgăraş, după 200 de ani de când au dispărut din zonă

0

Orogramul de reintroducere a zimbrilor în Munţii Făgăraş, implementat de Fundaţia Conservation Carpathia, s-a dovedit un succes, la aproape trei ani de la debut.În această zonă trăiesc, în prezent, în sălbăticie, aproximativ 30 de zimbri, inclusiv viţei, după 200 de ani de când au dispărut de aici, anunţă reprezentanţii organizaţiei non-guvernamentale.

Conform unui comunicat remis, sâmbătă, de Fundaţia Conservation Carpathia, programul, demarat în 2019, a înregistrat rezultatele aşteptate, un număr de 28 de exemplare aflate în libertate fiind perfect adaptate la condiţiile de mediu din Munţii Făgăraş, o dovadă în acest sens fiind cei trei viţei sănătoşi, care însoţesc turmele.

„Misiunea de a reface de la zero populaţia de zimbri în zona Munţilor Făgăraş a început cu eliberarea unui număr de 8 exemplare aduse din Germania şi Polonia. Ulterior, am adus din Suedia, Marea Britanie şi din rezervaţiile Vama Buzăului şi Vânatori Neamţ. Iniţial, animalele au fost găzduite în ţarcurile de carantină şi de aclimatizare, iar din primăvara anului 2020, se bucură de habitatul natural propice din Munţii Făgăraş. Un criteriu important în selecţia exemplarelor îl reprezintă analiza pedigree-ului, pentru a evita apariţia fenomenului de consangvinizare”, a declarat, în comunicatul citat, biologul Adrian Aldea, manager faună în cadrul Fundaţiei Conservation Carpathia.

Repopularea Munţilor Făgăraş cu zimbri se realizează în cadrul proiectului „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munţilor Carpaţi, România” implementat de Conservation Carpathia, cu sprijin financiar din partea Fundaţiei Arcadia prin Endangered Landscapes Programme şi din partea Comisiei Europene prin programul LIFE.

Principalul scop al proiectului este reconstrucţia habitatelor degradate şi aplicarea unor măsuri de conservare, care să permită refacerea proceselor naturale şi crearea de beneficii comunităţilor locale din zona Munţilor Făgăraş.

Ţinta finală a proiectului este eliberarea în natură, în Munţii Făgăraş, a 75 de exemplare de zimbri, până la jumătatea anului 2024.

Considerat de experţi cel mai mare mamifer de uscat din Europa, zimbrul este o specie-cheie pentru menţinerea zonelor cu natură sălbatică şi a peisajului mozaicat, a precizat sursa citată.

„Pentru fiecare zonă de reintroducere avem câte o echipă de rangeri angajaţi din comunităţile locale, care monitorizează evoluţia grupurilor. Observaţiile sunt cu frecvenţă zilnică, fie în mod direct, prin deplasări în teren, fie prin analiza informaţiilor furnizate de colarele GPS şi de camerele de monitorizare cu senzor de mişcare. Monitorizăm şi pentru a ne asigura că grupurile de zimbri nu vor avea tendinţa să se apropie de comunităţi. Ne-am bucurat sa constatăm că în fiecare an au apărut viţei, semn că specia se adaptează la noile condiţii de viaţă. Acum sunt trei pui. Au fost 5”, a declarat Calin Şerban, specialist proiect reintroducere zimbri Fundaţia Conservation Carpathia.

În semn de mândrie locală pentru reintroducerea speciei, autorităţile din comuna Lereşti, aflată la poalele Făgăraşilor, au decis ca echipa locală de fotbal să poarte zimbrul pe echipamentul de competiţie, menţionează reprezentanţii Conservation Carpathia.

România a redevenit, după 2012, una din cele nouă ţări europene în care zimbrii trăiesc în zone sălbatice. (Sursa: Agerpres)

Accident cu victime, pe bulevardul Griviței

0
foto:info trafic jud Brașov

Un accident rutier, în care au fost implicate 3 autoturisme, a avut loc astăzi, pe bulevardul Grivitei, în sensul giratoriu de la Dedeman. În urma coliziunii au rezultat 3 victime. Din fericite, oamenii sunt conștienți. La fața locului au ajuns de urgență o autospecială de descarcerare, un echipaj SMURD, o ambulanță SAJ și o autospeciala de stingere.

Atenționare de călătorie în Bulgaria: Au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum

0

În Bulgaria, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia autovehiculelor de transport marfă şi pasageri, informează Ministerul Afacerilor Externe, conform Agerpres.

Astfel, începând cu data de 1 iulie, drumurile naţionale de categoria a II-a vor fi incluse în sistemul de taxare tip TOLL pentru autovehiculele de marfă şi pasageri, iar cuantumul acestor taxe de drum pentru autostrăzi şi drumurile naţionale de categoria I va fi majorat în două etape. Majorarea cuantumului taxelor pentru mijloacele de transport marfă şi pasageri cu greutate mai mare 3,5 tone se va realiza începând cu data de 1 iulie 2022 şi, respectiv, data de 1 ianuarie 2023.

Taxele pentru vinietele electronice, pentru mijloacele de transport cu greutate de până la 3,5 tone, vor fi reduse cu 10% începând cu data de 1 ianuarie 2023; până la data de 31 decembrie 2022, cuantumul lor rămâne neschimbat.

* Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 şi 12 tone, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:
– între 6 şi 9 stotinci (100 stotinci = 1 leva) pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
– între 5 şi 8 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I;
– între 2 şi 3 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.

Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 şi 12 tone, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum, începând cu data de 1 ianuarie 2023:
– între 10 şi 13 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
– între 6 şi 9 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I;
– între 4 şi 7 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.

* Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:
– între 16 şi 20 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
– între 13 şi 17 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I;
– între 9 şi 11 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.

Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum, începând cu data de 1 ianuarie 2023:
– între 26 şi 30 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
– între 22 şi 25 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I;
– între 19 şi 23 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.

* Pentru autocarele cu greutate între 3,5 şi 12 tone, în funcţie de categoria şi clasa acestora, se vor achita următoarele taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022: între 1 şi 5 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 2 şi 8 stotinci.

* Pentru autocarele cu greutate de peste 12 tone, în funcţie de categoria şi clasa acestora, se vor achita drept taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022, între 2 şi 6 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 3 şi 9 stotinci.

„În acest context, este subliniată importanţa informării corecte a şoferilor români, a achiziţionării din timp a vinietelor electronice şi achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, transmite MAE.

România a reintrat în categoria țărilor cu venituri mari. Venitul Național Brut anual pe cap de locuitor mai mare de 13.205 dolari

0

România a reintrat în categoria țărilor cu venituri mari. Venitul Național Brut anual pe cap de locuitor mai mare de 13.205 dolari Clasamentul se raportează la anul 2021.
Banca Mondială realizează anual un clasament al țărilor în funcție de veniturile pe cap de locuitor (Venit Național Brut- VNB), nivelurile fiind venituri mici, venituri mijlocii inferioare, venituri mijlocii superioare și venituri mari.
Potrivit instituției, clasamentul se schimbă din două motive:

în fiecare țară, factori precum creșterea economică, inflația, ratele de schimb și creșterea populației influențează VNB pe cap de locuitor;
pentru a menține pragurile de clasificare a veniturilor în termeni reali, acestea sunt ajustate anual pentru inflație.
Anul acesta șase țări au fost plasate într-o categorie diferită față de anul trecut. Țările care au avansat la o categorie superioară sunt Belize, Panama și România. Totodată, statele care au retrogradat în clasamentul Băncii Mondiale sunt Liban, Palau și Zambia.

În cazul României, care intrase în grupul țărilor cu venituri mari pentru prima dată în 2019, dar a fost retrogradată în 2020 în contextul pandemiei de COVID-19, Banca Mondială precizează că venitul brut național pe cap de locuitor a ajuns anul trecut la 17.170 de dolari, în creștere față de 12.570 de dolari în 2020.

Țara noastră a trecut, astfel, din grupul țărilor cu venituri mijlocii superioare la cel al statelor cu venituri mari, pe fondul revenirii economice puternice din 2021.

Brașovul se află astăzi sub Cod portocaliu de ploi și vijelii

0

Meteorologii au emis sâmbătă un cod portocaliu de ploi şi vijelii, valabil de la ora 12.00 la ora 22.00, în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, un cod galben de caniculă este valabil în acest weekend pentru judeţele din est, sud şi parţial vestul ţării.

COD PORTOCALIU de furtună: în intervalul 2 iulie, ora 12:00 – 2 iulie, ora 22:00, în zonele de munte, în Maramureş, Transilvania, Oltenia, nord-vestul Munteniei şi local în Moldova, iar spre seară şi în Crişana vor fi vijelii puternice, cu rafale de peste 70…80 km/h, averse torenţiale, frecvente descărcări electrice şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi local 35…40 şi izolat 50…60 l/mp.

COD GALBEN de vijelii: în intervalul 2 iulie, ora 12:00 – 3 iulie, ora 06:00, în majoritatea regiunilor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 25…35 l/mp. Fenomene specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala şi în după-amiaza şi seara zilei de duminică (3 iulie).

COD GALBEN de caniculă: în zilele de sâmbătă şi duminică, valul de căldură se va menţine în zonele joase din vestul, sudul şi local în estul ţării, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade, iar cele minime între 17 şi 20 de grade.

Se modifică Bac-ul: Un singur examen la toate disciplinele

0

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat, recent, că susține introducerea unui examen de Bac unitar, bazat pe competențe de bază din toate disciplinele din trunchiul comun. Din 2027, examenul de Bacalaureat ar putea să verifice competențele de bază pentru toate disciplinele din trunchiul comun, spus ministrul Sorin Cîmpeanu într-o declarație TVR Info.
„Însă acest lucru se poate întampla doar după ce elevii care intră în clasa a IX-a iau la cunoștință acest lucru și au la dispoziție cei patru ani de liceu pentru a se pregati pentru un astfel de Bacalaureat”, a explicat ministrul Educației.
„Există posibilitatea ca într-o singură probă scrisă să verifici competențele de bază, nu avansate. Dacă vor fi licee cu 4 ore de matematică pe săptămână și licee cu o singură oră pe săptămână, aceste subiecte trebuie să fie accesibile pentru cei care au doar o oră pe săptămână.
Sigur, ele vor fi foarte simple pentru cei cu 4 ore pe săptămână. Tot în acest sistem de Bacalaureat poți avea o verificare a competențelor lingvistice sau digitale, de exemplu, care să fie credibile și recunoscute pe piața muncii și în universități.
Pentru a personaliza Bacalaureatul, să oferi posibilitatea elevilor, prin obligația școlilor de a organiza probe acolo unde elevii consideră că își pot încerca șansele pentru a-și demonstra competențele. Poate avem elevi care vor să își demonstreze competențele de programator. Organizezi proba (…) și acel certificat de calificare să fie luat în considerare pe piața muncii sau în universități”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Într-o altă declarație recentă, ministrul Educației a spus că noile planuri-cadru pentru liceu vor intra în vigoare în septembrie 2023 și vor fi însoțite și de o reformă a curriculumului la fiecare materie”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Marian Godină are o fetiță. „E așa de micuță că zici că-n mâinile tale e o shaorma”

0

Soția lui Marian Godină a născut, iar cunoscutul polițist a postat pe pagina sa de Facebook o imagine de la maternitate.
Marian Godină a publicat pe pagina sa de Facebook o imagine în care o ține în brațe pe fetița nou-născută, iar în dreptul pozei a scris: „Fetița noastră, Maria”. Fotografia a adunat peste 30.000 de aprecieri în nici o oră de când a fost postată. Mii se oameni s-au grăbit să îi felicite pe faimosul polițist și pe soția sa.
„Să crească mare, să fie sănătoasă, să vă aducă doar bucurii!”, a scris Traian Berbeceanu, nașul de cununie al celor doi.
„De acum intri in clubul tatilor de fete, Marian Godina!”, a ținut altcineva să puncteze.
„Sa fiți sănătoși și bucuroși cu toții, distracția abia acum incepe! Scumpă de ea, e așa de micuța că zici ca-n mâinile tale e o shaorma”, a comentat un alt fan al lui Godină.
Georgiana Godină are 30 de ani și este cu 7 ani mai tânără decât soțul ei. Cei doi s-au căsătorit în 2018, iar nași le-au fost Traian Berbeceanu, fost prefect al Capitalei și fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba-Iulia, și soția sa, Gabriela.