18 C
Braşov
Acasă Blog

Nicolae Stoica, cel mai nou consilier local USR-PLUS în Brașov

0

Nicolae Stoica a fost validat în ultima ședința de plen a Consiliului Local Brașov. El este astfel cel mai nou consilier USR-PLUS, în locul lui Victor Ilie, care a fost ales parlamentar la alegerile din 2020.
În Consiliul Local, Victor Ilie era membru al Comisiilor de specialitate nr. 2 și 5 ale Consiliului Local al Municipiului Braşov, iar aceste locuri au devenit vacante, o dată cu plecarea sa. Consilierul Nicolae Stoica, acum din partea Alianței USR-PLUS, dar care a candidat pe listele PLUS, are 62 de ani, este inginer proiectant și antreprenor.

Olimpic Zărneşti, eșec drastic în amicalul cu CS Dinamo

0

Olimpic Zărnești a pierdut la scor meciul amical disputat astăzi, pe teren propriu, cu CS Dinamo (L3), echipă antrenată de Daniel Iftodi, scor 1-6!
Golul de onoare al echipei antrenate de Mihai Stere a fost marcat de Ioan Șerban. „Am avut mulți jucători absenți, din diferite motive, pentru acest meci. Am întâlnit o echipă solidă care a schimbat masiv lotul în această vară”, a spus Mihai Stere.
Olimpic Zărneşti: Olaru – Necula, Șerban, Căldărea, Portic – Lazăr, Nicodim, Micliș, Botea – Hodorog, Mariean. Au mai jucat:Baceanu, Marcu, Dobre și Năstase.
În această vară, Olimpic Zărnești a jucat sase meciuri de pregătire: 1-2 cu FC Brașov, 3-0 cu Sepsi OSK U19, 1-0 cu Viitorul Ianca 1-5 cu CS Blejoi, 2-3 cu ACS Kids Tâmpa Brașov si 1-6 cu CS Dinamo. Joi, Olimpic Zărnești va juca un nou meci de pregătire, pe teren propriu, cu Victoria Bascov (L4).

Case inundate la Rotbav și Homorod ! Cod portocaliu de ploi până la ora 00.00

0

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a intervenit în ultimele 2 ore la următoarele situații :

– Subsol inundat in sat.Rotbav, com. Feldioara. S-a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și motopompe.
– 2 case și 2 subsoluri inundate in com. Homorod. S-a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și motopompe.

I.S.U Brașov a trimis mesaj prin sistemul Ro-Alert cod portocaliu avertizare hidrlogică, valabila pana la ora 00:00, pentru localitatile (UAT) Măieruș, Feldioara, Ormeniș, Apața, Racoș, Hoghiz, Comăna, Ungra, Homorod, Șercaia, Ticuș, Mândra.

❗ Recomandăm populației din zonele vizate de inundații să evite deplasările și să ia măsurile de autoprotecție în perioada de valabilitate a avertizărilor hidrometeorologice.
❗Pentru evitarea situațiilor în care viața poate fi pusă în pericol, cetățenii trebuie să respecte următoarele recomandări:
• Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul.
• Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată.
• În cazul în care sunteți surprinși de viitură, urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare.
• Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi!

Având în vedere avertizările hidrometeorologice în vigoare, în continuare, echipajele de pompieri sunt pregătite de intervenție în caz de necesitate.

Allen Coliban vrea un director interimar la CSM Corona Brașov, care însă a intrat în concediu!

0

CSM Corona Braşov a rămas fără conducător, după ce Radu Miclăuş a demisionat luna trecută. Cum activitatea clubului era blocată, pentru că nu are cine să semneze actele pentru salariile sportivilor, antrenorilor și angajațiilor, soluția găsită de primarul Allen Coliban este una internă
Astfel, Liviu Puiu, cel care ocupă și funcția de Sef Serviciu Patinoar Olimpic, ar urma să fie director interimar până la organizarea unui concurs pentru postul de director general. Problema este că Liviu Puiu nu agreează propunerea, iar începând de luni a întrat in concediu legal de odihnă! „Sunt în concediu până la finalul lunii, am câteva probleme de rezolvat”, a spus Puiu, care a mai ocupat acest post de conducere la Corona Brașov și după demisia lui Liviu Dragomir după scandalul de dopaj de la echipa de handbal.

Ciolacu: Nu putem aloca 3% din PIB speculei din energie. Trebuie să găsim soluții predictibile cel puțin până în 2025

0

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat marți că în perioada următoare în coaliție vor fi discutate „două, trei variante” privind prețurile din energie, urmând ca până la 1 septembrie să fie gata actele normative. Ciolacu a criticat liberalizarea și a precizat că cel puțin pentru consumatorul casnic trebuie să se vină cu o reglementare a prețului. „Nu putem aloca 3% din PIB speculei din energie”, a spus liderul PSD, referitor la compensarea prețurilor în baza ordonanței de urgență adoptată în acest an, valabilă până în luna aprilie a anului viitor.
„Guvernatorul BNR a spus un lucru corect, cea mai mare parte a inflației a venit din prețul care a explodat la energie. Decizia cea mai corectă, făcută atunci pe colțul mesei, pentru că se pierduse timpul și nu s-au luat decizii când trebuia, și atunci am venit cu acea compensare și a diminuat și inflația. Acea liberalizare a prețurilor în energie a fost o tâmpenie. Trebuia să gândești un astfel de fenomen”, a declarat acesta.
„Noi am mai făcut o mare tâmpenie. S-a vândut energia pe anul acesta. Nu mi-aș dori să ajungem la un conflict în coaliție, dar trebuie o reglementare pe zona casnică unde putem acoperi din producția proprie. Vom vedea. Am vândut energia cu 3-400 de lei și acum se vinde cu 2-3.000 de lei. Pe producători i-am supraimpozitat iar cei care vând pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare de energie electrică) nu există nicio reglementare. În această zonă trebuie intervenit. În acest moment trebuie venit cu o soluție foarte rapidă până se face rectificarea. Și avem 3 soluții, vrem să le detaliem în ședința de coaliție. Credem că va fi una și săptămâna asta. Trebuie să găsim soluții predictibile pe o perioadă mai lungă de timp, cel puțin până în 2025. Pe zona casnică este exclus să nu se vină cu o reglementare. Noi acum avem un preț suportabil”, a declarat președintele PSD.
Ciolacu s-a arătat nemulțumit de ministrul Energiei despre care a spus că trebuia să vină cu soluții. „Politica energiei, într-o țară, o face ministrul Energiei”.
„Nu se mai poate continua pe o perioadă lungă pe această ordonanță. Există 2-3 variante pe care le vom discuta. Nu putem aloca 3% din PIB speculei din energie, cât e bugetul educației. Momentan avem compensare. S-a acționat la timpul potrivit. În acest moment, această compensare trebuia să fie pe o perioadă limită și ministerul Energiei să vină cu anumite soluții”, a spus liderul PSD.
„Vom veni cu abordări punctuale pe fiecare domeniu: casnic, imm-uri, zona alimentară. Nu am spus că nu vreau supraimpozitare. Poate găsim o soluție mai simplă de abordat. În acest moment, avem 0,68, 0,8, nu sunt probleme. Suportă încă bugetul de stat. Eu zic că până în 1 septembrie trebuie luată această decizie. Se întrevăd trei acte normative și cu reglementarea și tot ce înseamnă ANRE. La PSD ieri am avut întâlnire 3 ore și la coaliție voi merge cu variante. Dar, categoric, politica o face ministerul Energiei”, a declarat acesta.
Marcel Ciolacu mai spune că România este acoperită în ceea ce privește consumul de gaze, însă „la energie electrică suntem descoperiți cu aproape 15%”. Acesta a mai spus că nu avem cele mai mari prețuri din UE și a dat asigurări că „nu se pune problema că România rămâne fără energie”.

Ce au căutat agenții FBI în seiful lui Donald Trump din Mar-a-Lago ? Reședința fostului președinte, controlată de agenți !

0

Fostul președinte american Donald Trump a spus luni seara ( marți dimineța ora României) că ofițerii FBI i-au percheziționat vila din Palm Beach și i-au spart seiful în căutarea de documente clasificate. Potrivit mai multor surse oficiale, căutările FBI se concentrează asupra unor materiale pe care Trump le-a luat cu el de la Casa Albă, înainte ca Joe Biden să îi ia locul, și pe care le-a adus la Mar-a-Lago, vila de reședință și clubul său privat din Florida.Printre materialele verificate ar fi și documente secrete, potrivit unei surse citate de The New York Times. Trump a amânat cât de mult a putut predarea celor 15 cutii de materiale cerute de Arhivele Naționale de mai multe luni de zile, permițând autorităților să le confiște doar atunci când pericolul luării unei măsuri în instanță a devenit real. În cele 15 cutii predate de Trump se găseau documente, suveniruri, cadouri și scrisori. În mâinile oricărui alt președinte, documentele sustrase de Trump de la Casa Albă ar fi putut face parte din materialele utilizate în scrierea unei cărții de memorii, scrie The Guardian, dar acest lucru este puțin probabil în cazul lui Trump.
Perchezițiile au venit într-o perioadă în care Departamentul de Justiție al SUA a accelerat procesul de anchetare a încercărilor lui Trump de a-și păstra poziția de președinte al țării după ce a pierdut alegerile din 2020 și în timp ce acesta se confruntă cu mai multe anchete și procese în statele Georgia și New York.
Pentru a convinge un judecător să le ofere un mandat de percheziție, agenții FBI au trebuit să-i demonstreze că există suspiciuni serioase că s-a comis o infracțiune și că la Mar-a-Lago s-ar putea găsi dovezi incriminatorii.
Înainte de a putea intra în reședința lui Donald Trump, operațiunea cel mai probabil a fost aprobată de oficiali de top ai agenției federale și ai Departamentului de Justiție.
Eric Trump, unul dintre fiii săi, a spus pentru Fox News că el este cel care l-a informat pe tatăl său despre percheziția agenților FBI care avea loc la Mar-a-Lago și că mandatul avea legătură cu documente prezidențiale.

Trump rupea în bucăți documente oficiale și secrete pe vremea când era președinte

Trump, care a criticat-o pe Hillary Clinton, contracandidata din partea democraților de la alegerile prezidențiale din 2016, pentru obiceiul ei de a folosi un server privat de e-mailuri pentru a trimite mesaje oficiale pe vremea când era Secretar de Stat, era cunoscut pentru faptul că îi plăcea să distrugă documente oficiale care ar fi trebuit să ajungă în arhivele prezidențiale.
O sursă apropiată de Trump a spus că documentele distruse au inclus și materiale secrete pe care fostul președinte le-a făcut bucățele în dormitorul său și în alte locații.
Percheziția a fost motivată în parte de dorința agenților FBI de a găsi orice astfel de documente care au mai rămas în posesia lui Trump de pe vremea când era președinte. Căutările au început luni dimineața, Trump precizând însă că agenții erau încă în casa sa multe ore mai târziu.
Donald Trump a criticat perchezițiile efectuate de FBI, pe care le-a comparat cu scandalul Watergate din 1972 care a dus la demisia președintelui republican Richard Nixon.
„După ce am lucrat și cooperat cu agențiile guvernamentale relevante, acest raid neanunțat asupra casei mele nu a fost nici necesar, nici cuvenit”, a spus Trump, care a susținut că este o acțiune prin care se încearcă boicotarea candidaturii sale la alegerile prezidențiale din 2024. „Un astfel de asalt putea să se mai întâmple doar în țările din lumea a treia”.
Lara Trump, nora fostului președinte, a spus că Donald nu aducea în vila sa de la Mar-a-Lago decât documente pentru care avea autorizație să le ia. „Socrului meu, știe toată lumea care a fost cu el mult timp, îi place să păstreze lucruri precum bucăți de ziar, de reviste, fotografii, documente pentru care el avea toată autoritatea să le ia de la Casa Albă”, a spus Lara T. pentru Fox News. Câteva zeci de suporteri ai lui Trump s-au adunat în fața proprietății sale din Florida, la câțiva pași de ocean, acolo unde mai multe persoane stăteau de gardă lângă o mașină utilitară neagră de tip sport.
Mașinile poliției erau parcate pe stradă cu girofarul aprins în timp ce ofițerii direcționau traficul și îi țineau pe curioși departe de porțile vilei lui Trump.

Trump a încercat să scape de unele documente pe care le-a aruncat în toaleta de la Casa Albă

Au apărut noi dovezi conform cărora Donald Trump, pe vremea când era încă președinte, ar fi încercat să scape de anumite documente aruncându-le în vasul de toaletă de la Casa Albă și descoperite mai târziu de muncitorii care veneau să desfunde instalația, informează CNN. În această primăvară, un grup mic de agenți federali au vizitat vila Mar-a-Lago în căutare de documente, iar cel puțin unul dintre ei era un agent de contraspionaj, potrivit The New York Times.
Suspiciunea că ar fi folosit documente și alte materiale confidențiale l-a urmărit pe Trump pe toată durata președinției sale și după ce a părăsit Casa Albă.

Cod portocaliu de ploi torenţiale și vijelii. Cât scad temperaturile

0

Meteorologii anunţă ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi pe alocuri grindină, până miercuri dimineaţă, la munte, în Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei, pentru aceste zone fiind emis Cod galben.

În zonele montane şi submontane, va fi Cod portocaliu de ploi abundente. Pentru Oltenia, nord-vestul Munteniei şi zona Carpaţilor Meridionali, a fost emis un Cod galben de instabilitate atmosferică valabil până joi.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat atenţionarea Cod galben privind val de căldură şi disconfort termic ridicat, pentru ziua de marţi.

„Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în sud-est şi local în sudul ţării. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade”, au arătat meteorologii.

Acest Cod galben este valabil în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Tulcea, Constanţa, în cea mai mare parte a judeţelor Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş şi în Bucureşti.

Totodată, de marţi, de la ora 10.00, până miercuri la aceeaşi oră este în vigoare o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Braşov, Sibiu, Alba şi parţial în Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova şi Dâmboviţa.

„La munte, în Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei, mai ales după-amiaza şi seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi pe alocuri vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25…35 l/mp şi izolat 40…60 l/mp”, a transmis ANM.

De marţi de la ora 12.00, până miercuri, la ora 10.00, va fi Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată şi ploi abundente, în judeţele Maramureş, Sălaj, Cluj, Hunedoara, Caraş-Severin, Covasna şi în unele zone ale judeţelor Bihor, Arad, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Braşov, Sibiu, Alba, Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Harghita.

Astfel, în zonele montane şi submontane vor fi perioade cu averse torenţiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 40…60 l/mp şi pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate şi cu descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat grindină.

Ori procurorii nu și-au făcut treaba, ori judecătorii sunt relaxați! Hoț prins de polițiști, eliberat de judecători !

0

foto: arhivă
Polițiștii din Făgăraș au descoperit că în perioada 29 – 30 iulie 2022, o persoană de sex masculin ar fi pătruns, fără drept, în interiorul unui imobil situat în municipiul Făgăraș, de unde a sustras peste 16.600 euro și 10.600 lei.
În urma activităților investigativ-operative desfășurate în cauză, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Făgăraș – Biroul de Investigații Criminale, cu sprijinul Serviciului de Investigații Criminale Brașov, au identificat persoana bănuită de săvârșirea faptei ca fiind un tânăr, în vârstă de 19 ani, din municipiul Săcele, județul Brașov.
La data de 04 august 2022, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Făgăraș, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Poliției Municipiului Săcele, Secției de Poliție Rurală Feldioara – Postul de Poliție Prejmer și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale Brașov, au efectuat 4 percheziții domiciliare pe raza municipiilor Brașov, Săcele și localității Prejmer, din județul Brașov.
În urma perchezițiilor au fost identificate și ridicate mai multe bunuri, respectiv sumele de 5.700 euro și 10.700 lei, precum și înscrisuri ce reprezentau dovada achiziționării unor diverse bunuri, în valoare de 15.200 lei. Totodată, au fost identificate și ridicate, în vederea confiscării 2 telefoane mobile și o pereche de cercei, bunuri asupra cărora există suspiciunea rezonabilă că ar fi fost achiziționate cu o parte din sumele de bani care ar fi fost sustrase. De asemenea, polițiștii au procedat la indisponibilizarea unui autovehicul, în vederea continuării cercetărilor.
În baza probatoriului administrat în cauză, tânărul, în vârstă de 19 ani, a fost reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.La data de 05 august 2022, instanța a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile față de acesta. Însă la data de 08 august 2022, în urma contestării deciziei instanței, instanța superioară a dispus schimbarea arestului preventiv în măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile față de tânăr.
În cauză, cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal constituit, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Făgăraș, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor.
Activitățile desfășurate în prezenta cauză au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Primăria Braşov a dat 1,4 milioane de lei pe zece tunuri de zăpadă artificială

0

Primăria Braşov a cumpărat zece tunuri care produc zăpadă artificială şi care vor fi disponibile din sezonul următor. Investiţia este de aproape 1,4 milioane de lei. Primăria Braşov anunţă că a finalizat procedura de achiziţie a zece tunuri care produc zăpadă artificială, pentru care municipalitatea a alocat aproape 1.400.000 de lei fără TVA. Firma care a câştigat licitaţia va trebui să livreze instalaţiile în termen de 30 de zile de la semnarea contractului, astfel încât acestea să fie funcţionale începând din sezonul următor.

În perioada următoare se va semna contractul pentru achiziţia celor zece tunuri, după care, conform caietului de sarcini, câştigătorul procedurii de achiziţie, Technoalpin Romania, are termen 30 de zile, după ordinul de începere a lucrărilor, pentru livrarea lor, informează, marţi după-amiază, Primăria Braşov.

Costul total al celor zece tunuri pentru zăpadă artificială este de 1.394.400 de lei, la care se adaugă TVA.

Tunurile vor funcţiona la o temperatură de cel mult -2,5 grade Celsius, trebuie să aibă staţii meteo individuale pentru măsurarea parametrilor ce determină calitatea zăpezii, sistem de iluminare în timpul funcţionării, lumină de avarie şi avertizare sonoră. Ele nu trebuie aibă data de producţie mai veche de 2021, conform specificaţiilor din cadrul procedurii de achiziţie.

„Vom utiliza aceste tunuri în principal pentru pârtiile Lupului inferior şi Drumul albastru. Deşi reprezintă alternative foarte bune pentru schiori, mai ales că dispun de transport pe cablu propriu (telescaunul Lupului), aceste pârtii sunt ultimele care se deschid, din cauza lipsei de zăpadă. Tocmai de aceea, achiziţia acestor tunuri a fost o prioritate pentru noi, astfel încât, din sezonul următor, deschiderea zonei inferioare a domeniului schiabil să includă şi cele două pârtii şi, implicit, să reducă şi timpul de aşteptare la transportul pe cablu. Urmează finalizarea procedurii pentru iluminatul pârtiilor Drumul Roşu şi Subteleferic, unde am încheiat analiza tehnică, licitaţia pentru iluminatul pârtiilor Lupului inferior şi Drumul Albastru, în 18 august, şi lansarea licitaţiei pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic pentru alte trei instalaţii de transport pe cablu şi noi legături între pârtii“, a declarat primarul Braşovului, Allen Coliban.

În sezonul trecut, sistemul de producere a zăpezii artificiale din masivul Postăvarul a fost compus din 120 de lăncii, 24 de tunuri mobile şi 12 tunuri fixe, sistemul producând în perioada dintre Crăciun 2021 şi Paşte 2022 aproape 400.000 de metri cubi de zăpadă artificială.

Programul de modernizare a domeniului schiabil din Poiana Braşov vizează, pe lângă extinderea sistemului de producere a zăpezii artificiale, şi achiziţii pentru echipamente de iluminat pârtii, noi linii de transport pe cablu şi extinderea reţelei şi asigurarea de noi surse de apă pentru alimentarea lacului din Poiana Ruia.

Accident cu 2 victime în Brașov, acum !

0

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a fost solicitat să intervină la un accident rutier produs în municipiul Brașov, str. Iuliu Maniu / str.Al I Cuza. Din primele informații, este vorba de 2 victime. La fața locului s-au deplasat o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru asigurarea măsurilor PSI, o descarcerare și o ambulanță SMURD C1.

Revenim cu detalii

Marcel Ciolacu amenință cu alegeri anticipate dacă nu ajunge prim-ministru în mai 2023!

0

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat marți, într-o conferință de presă la Parlament, că dacă nu se va face rotativa în ceea ce privește premierul, „nu e altă variantă decât alegeri anticipate”. Liderul PSD a spus că protocolul coaliției „e clar”.
„E o onoare să fii prim-ministru. Dacă colegii mei vor considera că eu trebuie să fiu, eu o să fiu. Categoric. Haideți să nu comentez cum se trezește unul într-o vancață pe plajă să spună. Protocolul e clar, dacă nu se va face această rotativă nu e altă variantă decât alegeri anticipate”, a declarat liderul PSD.
Deputatul de Iași, Alexandru Muraru, a declarat în weekend, pentru news.ro, că „a schimba un premier cu un an înainte de alegeri, în plin conflict la marginea granițelor României nu ar fi un semnal bun”.
„Şi Marcel Ciolacu a spus la un moment dat, înainte ca premierul Nicolae Ciucă să fie şi preşedinte PNL că dacă lucrurile merg bine în coaliţie şi la guvernare nu este sigur că va mai fi realizată rotativa”, a spus Muraru.
Potrivit lui Muraru, PSD ar putea să accepte ca funcţia de premier să fie în continuare deţinută de PNL, pentru a nu se declanşa o luptă de putere la vârful PSD.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a dat asigurări colegilor de la PSD că nu există nicio intenție a liberalilor de a nu se ține de cuvânt în privința cedării funcției de prim-ministru către Marcel Ciolacu, așa cum este prevăzut în protocolul Coaliției.
Președintele PSD ar trebui să preia șefia Guvernului anul viitor, la finalul lunii mai.