Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Astă seară, de la ora 21.00, la Sala Sporturilor


Diva Descultă cîntă pentru prima dată la Brașov

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Mihaela GRĂDINARU, 15.10.2010
• „Mi s-a deschis o ușă la Brașov pe care sper să o redeschid mereu“, a declarat ieri Cesaria Evora
• Artista revine în lumina scenei după ce, în urmă cu puține luni, a fost operată pe cord deschis
• Regina muzicii morna sau „Diva Desculț㓠spune că se simte, la cei 69 de ani ai săi, „nou-nouț㓠și este pregătită să cînte oricît

„În cîntecele mele morna, vorbesc despre realitățile vieții, despre pămîntul natal, despre dragoste, despre fericirea care vine din lucrurile simple și despre zîmbetele ce apar ca din senin în priviri. Da, morna este sentimentul despărțirii, al nostalgiei, al tristeții. Pe scenă îmi place să fac ceea ce simt și să transmit publicului libertate și relaxare. De aceea cînt desculță“, a spus ieri, la Brașov, Cesaria Evora, artista care a debutat în muzică la vîrsta de 47 de ani și de atunci a reușit să încînte generație după generație cu timbrul ei grav și cald deopotrivă. Așa cum spune și ea, nu e nevoie să înțelegi versurile pentru a înțelege povestea. E suficient să asculți muzica venită din îndepărtatele Insule ale Capului Verde. În seara aceasta, Cesaria Evora ne invită să pornim alături de ea într-o călătorie „cu picioarele desculțe“ spre tărîmul nostalgic al muzicii morna. Ne va încînta, ne va întrista și ne va face să simțim că muzica înseamnă viață.

„Mă simt nou-nouță și, dacă ar fi după mine, aș ține concerte șase luni non-stop“

Cesaria Evora revine în luminile scenei după ce, în urmă cu doar cîteva luni, a fost operată pe cord deschis, iar în 2008 a suferit un atac cerebral. Acum însă se simte „nou-nouț㓠și spune că ar fi în stare să concerteze șase luni non-stop, dacă managerii ei i-ar permite acest lucru. Artista originară din Insulele Capului Verde a venit la Brașov însoțită de nepotul său, Sabino Frederico Tereze Gregoriio Da Luz Tavares, cel care se ocupă de altfel și de securitatea vedetei. Nepotul Cesariei este antrenor de karate, și îi pregătește pe oamenii care se află în garda divei. Cîntăreața ar fi trebuit să concerteze în 15 mai la București, dar, cu numai două zile înainte de spectacol, a suferit un atac de cord care a impus o operație pe cord deschis. Artista s-a recuperat, iar anul acesta are programate cinci concerte, România fiind singura țară din Europa unde va cînta. „Mă simt nou-nouță și, dacă ar fi după mine, aș ține concerte șase luni non-stop. Am fost la un control în Franța și totul este foarte bine, de asta am ales să am programate cinci concerte pînă la finalul anului. Lumea mă întreabă des de ce am revenit așa de repede. Și întreb: «De ce mă întrebați asta, nu par sănătoasă?»“, a spus Evora, ieri, într-o conferință de presă organizată la hotelul unde a fost cazată, în centrul vechi al orașului.

„Voi cînta desculță, ca de fiecare dată“

Cesaria Evora va cînta desculță, așa cum face la fiecare concert, indiferent de vremea de afară. Așa a cîntat toată viața ei. Acolo, în Insulele Capului Verde alături de femeile și copiii săraci pe care îi alina cu vocea sa. Așa a cîntat și mai tîrziu, pe cele mai mari scene ale lumii, după ce a fost descoperită de francezul Jose Da Silva, care avea să-i devină ulterior mentor și producător oficial, și convinsă să își părăsească satul natal pentru a deveni un star. Chiar dacă vine „din țările calde“ se declară rezistentă la frig. „Uneori îmi este frig, dar sînt atît de obișnuită cu frigul, încît atunci cînd am mîinile și picioarele reci, ca de mort, mă simt cel mai bine. Nu port mănuși și nici șaluri, iar în picioare, în șlapi mă simt cel mai bine. Am fost în Siberia, Rusia, în țări în care este mult mai frig, deci nu mă voi plînge de frigul din România. Voi cînta desculță, ca de fiecare dată“, a mai spus artista zîmbind.

Cîteva zile prin Brașov

Evora spune că se simte fericită cînd revine în România și că se va întoarce ori de cîte ori va fi chemată. A ales Brașovul pentru primul ei concert în România din acest an, pentru că orașul se află în centrul țării. Va sta la Brașov pînă duminică și speră ca pînă atunci să viziteze cît mai multe locuri din oraș și din împrejurimi. „Voi reveni ori de cîte ori voi fi chemată. Mi s-a deschis o ușă pe care sper să o redeschid mereu“, a mărturisit Cesaria Evora. Artista a fost cazată într-un hotel de trei stele, foarte cochet, din cartierul Schei. Deși prin contract ar fi trebuit să fie cazată la un hotel de cinci stele, artista a spus că nu este un om pretențios și că poate sta oriunde, dacă este un loc decent. „Nu sînt deloc un om pretențios, ba dimpotrivă. Chiar dacă, conform contractului, ar trebui ca peste tot pe unde merg să fiu cazată la un hotel de cinci stele, s-a întîmplat să stau și la două stele și să mă simt foarte bine. Așadar, și la Brașov am ales o locație de trei stele, dar în care mă simt foarte bine“, a mai spus Diva Desculță. Ea a mărturisit că este o mare admiratoare a lui Edith Piaf, Charles Aznavour și Frank Sinatra, ale căror albume le ascultă de fiecare dată cu plăcere și emoție.

Nu are emoții în fața publicului ei

Evora a spus că nu are emoții înainte să urce pe scenă, pentru că, după cele cîteva sute de concerte pe care le-a susținut, a ajuns să se concentreze doar la ceea ce are de făcut pentru a nu-și dezamăgi publicul. „E drept că melodiile mele sînt într-o limbă pe care nu o înțeleg foarte mulți, dar am încercat de fiecare dată să fac în așa fel încît oamenii care mă ascultă să simtă foarte bine ceea ce eu exprim. Și cred că reușesc asta, atîta timp cît lumea vine la concertele mele și mă aplaudă. Nu mai țin de ani buni socoteală cîte concerte am, dar cu siguranță sînt sute...“, a adăugat cîntăreața. Biletele pentru spectacolul de la Brașov sînt aproape epuizate, iar cele pentru concertul din București, de pe 18 octombrie, au fost deja vîndute.

„România este țara în care mă întorc de fiecare dată cu mare plăcere. Am decis ca anul acesta să petrec mai multe zile în țara voastră pentru a vizita locurile și pentru a înțelege mai bine poporul român. Am foarte mulți prieteni români, dar mai am și un nepot în România pe care îl îndrăgesc și doresc să îl revăd“
Cesaria Evora

„Nha Sentimento“

• Spectacolele din octombrie fac parte din turneul de promovare a celui mai recent album al artistei, „Nha Sentimento“. Lansat în 2009, discul „Nha Sentimento“ cuprinde 14 piese emoționante, cu teme profunde, în care bucuria de a trăi învinge tristețea și regretul. Evora este cea mai cunoscută cîntăreață de „morna“, o combinație de fado portughez și blues. Cesaria Evora și-a început cariera în Mindelo, în insula Sao Vicente, în urmă cu mai mult de 45 de ani. Abia la 47 de ani, însă, cunoaște cu adevărat succesul, datorită albumului „La Diva Aux Pieds Nuds“. Au urmat apoi „Mar Azul“ (1991) și „Miss Perfumado“ (1992), discul care, la 51 de ani, i-a adus primul hit - „Sodade“ - și statutul de star internațional.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

16:36

O variantă ce a eșuat de trei ori în ultimii 15 ani e reînviată


Guvernul renunță la acordul cu Banca Mondială pentru autostrada Comarnic-Brașov

Proiect în premieră pentru România


Asistent social pe mobil pentru vîrstnicii singuri

Ultimul examen pentru mulți dintre absolvenți


90 de absenți la proba de Matematică a Evaluării
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Droguri de mare risc confiscate la Brașov


  Azi 17:02
 • ➤ Prima pagina


  Cei mai buni elevi brașoveni, sărbătoriți la Aula Universității


  1903 de premianți la Brașov


  Azi 16:47
 • ➤ Eveniment


  Violență la spital


  Asistentă de la UPU Brașov, bătută de un pacient beat


  Azi 16:45
 • ➤ Eveniment


  Autobuzul turistic RAT circulă între orele 09.00 și 18.00


  Azi 16:43
 • ➤ Eveniment


  Mîine se afișează rezultatele la Evaluarea Națională


  Azi 16:41
 • ➤ Eveniment


  Senatorul Daniel Zamfir părăsește oficial PNL


  Azi 16:40
 • ➤ Eveniment


  Micii producători de energie verde, aproape de a fi furnizori pe piață


  Azi 16:38
 • ➤ Actualitate


  O variantă ce a eșuat de trei ori în ultimii 15 ani e reînviată


  Guvernul renunță la acordul cu Banca Mondială pentru autostrada Comarnic-Brașov


  Azi 16:36
 • ➤ Actualitate


  Deputatul Benga cere PSD să-și asume public deciziile


  Azi 16:09
 • ➤ Actualitate


  G4Media.ro lansează o ipoteză bombă


  Gruparea Vlase din PSD pregătește debarcarea lui Dragnea din Camera Deputaților


  Azi 16:07
 • ➤ Actualitate


  Kelemen Hunor: În acest moment nu văd motive de suspendare a președintelui


  Azi 16:04
 • ➤ Life


  Performanță


  O româncă a cîștigat cel mai tare concurs de fitness din lume


  Azi 16:02
 • ➤ Life


  Bianca Drăgușanu și Victor Slav s-au despărțit


  Azi 16:01
 • ➤ Life


  Kim Kardashian West nu exclude o posibilă candidatură la președinție


  Azi 16:00
 • ➤ Life


  Gemenii care au cheltuit 20.000 de dolari pentru a arăta ca Brad Pitt


  Azi 15:58
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum să faci să fii econom


  Azi 15:56
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 15:54
 • ➤ Sport


  Ăsta este fotbalul!


  Azi 15:52
 • ➤ Sport


  „Mourinho“ Corâiu, succesorul lui Gabi Kajcsa la Olimpic Zărnești


  Azi 15:51
 • ➤ Sport


  Fostele glorii s-au întîlnit cu fanii


  Generația de Aur - Barca Legends 0-2


  Azi 15:47
 • ➤ Sport


  ACS Kids Tîmpa Brașov, vicecampioana Campionatului Național sub 11 ani


  Azi 15:43
 • ➤ Sport


  Baraj L3


  AS SR Brașov, obosită și fără orizont în meciul cu Nemere Ghelința


  Azi 15:40
 • ➤ Life


  “Deadpool 2”: Omul nu poate controla moartea, însă poate defini viitorul (VIDEO)


  17.06.2018
 • ➤ Local


  Senatorul Daniel Zamfir părăsește oficial PNL


  17.06.2018
 • ➤ National


  Premierul Dăncilă s-a făcut de rîs de două ori în fața omologului din Estonia


  17.06.2018
 • ➤ National


  Două cutremure în noapte


  17.06.2018
 • ➤ Local


  O asistentă de la Spitalul Județean Brașov a fost bătută de un pacient


  17.06.2018
 • ➤ National


  Kelemen Hunor: În acest moment nu văd motive de suspendare a președintelui și ar fi greșeala poate cea mai mare din punct de vedere politic


  16.06.2018
 • ➤ Local


  Guvernul a renunțat la acordul cu Banca Mondială pentru autostrada Comarnic-Brașov


  16.06.2018
 • ➤ Sport


  Baraj L3


  AS SR Brașov s-a chinuit cu Nemere Ghelința/ Joc modest al stegarilor


  16.06.2018
 • ➤ Sport


  CM2018. Franța s-a chinuit cu Australia!


  16.06.2018
 • ➤ National


  PSD a aflat:Dragnea va fi achitat în dosarul angajărilor fictive


  16.06.2018
 • ➤ National


  Băsescu se retrage, PMP alege alt șef


  16.06.2018
 • ➤ National


  Englezii susțin că românii le fură peștii din lacuri


  16.06.2018
 • ➤ Sport


  ACS Kids Tîmpa Brașov este vicecampioană națională la Juniori U11


  16.06.2018
 • ➤ Sport


  Baraj L3


  CCA a stabilit arbitrii meciului ACS “SR” Brașov - Nemere Ghelința


  16.06.2018
 • ➤ Sport


  CM2018. Portugalia - Spania 3-3! Hat-trick Ronaldo!


  15.06.2018
 • ➤ Economic


  FMI: România va avea cea mai mare inflație din UE și în următorii ani


  15.06.2018
 • ➤ Sport


  CM 2018. Egipt - Uruguay 0-1. Gimenez, golul victoriei în ultimul minut!


  15.06.2018
 • ➤ Local


  Autobuzul turistic al RATBV circulă de azi prin Brașov


  15.06.2018
 • ➤ Sport


  Liga I. Eugen Neagoe a dat startul pregătirilor la Sepsi OSK cu multe noutăți în lot


  15.06.2018
 • ➤ Sport


  Brașoveanul Ionel Ganea și-a găsit echipă!


  15.06.2018
 • ➤ National


  Sondaj IMAS: românii cred că factorul politic influențează justiția din ce în ce mai mult


  15.06.2018
 • ➤ Life


  De unde vin poveștile cu elfi și troli?


  Islanda, țara celor peste 10.000 de cascade


  15.06.2018
 • ➤ Life


  Ghid cu sfaturi și trucuri


  Cum îți alegi fondul de ten


  15.06.2018
 • ➤ Life


  De ajutor


  Patru alimente care te pot ajuta să te lași de țigări


  15.06.2018
 • ➤ Life


  Apel internațional pentru salvarea urșilor bruni din România


  15.06.2018
 • ➤ Life


  Apel la grațiere


  O vacă din Bulgaria, condamnată pentru că a trecut granița


  15.06.2018
 • ➤ Life


  Selena Gomez și Justin Bieber, clienții unui adolescent român cu vînzări de un milion de dolari


  15.06.2018
 • ➤ Life


  Iubire sau marketing


  Beyonce și Jay Z, fotografii intime din dormitorul conjugal


  15.06.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Dublă lansare de carte de poezie

  Articolul următor

  Vizită la Brașov


  30 de ambasadori străini au bătut la porțile Cetății

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 23.578 milisecunde, încărcat în milisecunde