Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Astă seară, de la ora 21.00, la Sala Sporturilor


Diva Descultă cîntă pentru prima dată la Brașov

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Mihaela GRĂDINARU, 15.10.2010
• „Mi s-a deschis o ușă la Brașov pe care sper să o redeschid mereu“, a declarat ieri Cesaria Evora
• Artista revine în lumina scenei după ce, în urmă cu puține luni, a fost operată pe cord deschis
• Regina muzicii morna sau „Diva Desculț㓠spune că se simte, la cei 69 de ani ai săi, „nou-nouț㓠și este pregătită să cînte oricît

„În cîntecele mele morna, vorbesc despre realitățile vieții, despre pămîntul natal, despre dragoste, despre fericirea care vine din lucrurile simple și despre zîmbetele ce apar ca din senin în priviri. Da, morna este sentimentul despărțirii, al nostalgiei, al tristeții. Pe scenă îmi place să fac ceea ce simt și să transmit publicului libertate și relaxare. De aceea cînt desculță“, a spus ieri, la Brașov, Cesaria Evora, artista care a debutat în muzică la vîrsta de 47 de ani și de atunci a reușit să încînte generație după generație cu timbrul ei grav și cald deopotrivă. Așa cum spune și ea, nu e nevoie să înțelegi versurile pentru a înțelege povestea. E suficient să asculți muzica venită din îndepărtatele Insule ale Capului Verde. În seara aceasta, Cesaria Evora ne invită să pornim alături de ea într-o călătorie „cu picioarele desculțe“ spre tărîmul nostalgic al muzicii morna. Ne va încînta, ne va întrista și ne va face să simțim că muzica înseamnă viață.

„Mă simt nou-nouță și, dacă ar fi după mine, aș ține concerte șase luni non-stop“

Cesaria Evora revine în luminile scenei după ce, în urmă cu doar cîteva luni, a fost operată pe cord deschis, iar în 2008 a suferit un atac cerebral. Acum însă se simte „nou-nouț㓠și spune că ar fi în stare să concerteze șase luni non-stop, dacă managerii ei i-ar permite acest lucru. Artista originară din Insulele Capului Verde a venit la Brașov însoțită de nepotul său, Sabino Frederico Tereze Gregoriio Da Luz Tavares, cel care se ocupă de altfel și de securitatea vedetei. Nepotul Cesariei este antrenor de karate, și îi pregătește pe oamenii care se află în garda divei. Cîntăreața ar fi trebuit să concerteze în 15 mai la București, dar, cu numai două zile înainte de spectacol, a suferit un atac de cord care a impus o operație pe cord deschis. Artista s-a recuperat, iar anul acesta are programate cinci concerte, România fiind singura țară din Europa unde va cînta. „Mă simt nou-nouță și, dacă ar fi după mine, aș ține concerte șase luni non-stop. Am fost la un control în Franța și totul este foarte bine, de asta am ales să am programate cinci concerte pînă la finalul anului. Lumea mă întreabă des de ce am revenit așa de repede. Și întreb: «De ce mă întrebați asta, nu par sănătoasă?»“, a spus Evora, ieri, într-o conferință de presă organizată la hotelul unde a fost cazată, în centrul vechi al orașului.

„Voi cînta desculță, ca de fiecare dată“

Cesaria Evora va cînta desculță, așa cum face la fiecare concert, indiferent de vremea de afară. Așa a cîntat toată viața ei. Acolo, în Insulele Capului Verde alături de femeile și copiii săraci pe care îi alina cu vocea sa. Așa a cîntat și mai tîrziu, pe cele mai mari scene ale lumii, după ce a fost descoperită de francezul Jose Da Silva, care avea să-i devină ulterior mentor și producător oficial, și convinsă să își părăsească satul natal pentru a deveni un star. Chiar dacă vine „din țările calde“ se declară rezistentă la frig. „Uneori îmi este frig, dar sînt atît de obișnuită cu frigul, încît atunci cînd am mîinile și picioarele reci, ca de mort, mă simt cel mai bine. Nu port mănuși și nici șaluri, iar în picioare, în șlapi mă simt cel mai bine. Am fost în Siberia, Rusia, în țări în care este mult mai frig, deci nu mă voi plînge de frigul din România. Voi cînta desculță, ca de fiecare dată“, a mai spus artista zîmbind.

Cîteva zile prin Brașov

Evora spune că se simte fericită cînd revine în România și că se va întoarce ori de cîte ori va fi chemată. A ales Brașovul pentru primul ei concert în România din acest an, pentru că orașul se află în centrul țării. Va sta la Brașov pînă duminică și speră ca pînă atunci să viziteze cît mai multe locuri din oraș și din împrejurimi. „Voi reveni ori de cîte ori voi fi chemată. Mi s-a deschis o ușă pe care sper să o redeschid mereu“, a mărturisit Cesaria Evora. Artista a fost cazată într-un hotel de trei stele, foarte cochet, din cartierul Schei. Deși prin contract ar fi trebuit să fie cazată la un hotel de cinci stele, artista a spus că nu este un om pretențios și că poate sta oriunde, dacă este un loc decent. „Nu sînt deloc un om pretențios, ba dimpotrivă. Chiar dacă, conform contractului, ar trebui ca peste tot pe unde merg să fiu cazată la un hotel de cinci stele, s-a întîmplat să stau și la două stele și să mă simt foarte bine. Așadar, și la Brașov am ales o locație de trei stele, dar în care mă simt foarte bine“, a mai spus Diva Desculță. Ea a mărturisit că este o mare admiratoare a lui Edith Piaf, Charles Aznavour și Frank Sinatra, ale căror albume le ascultă de fiecare dată cu plăcere și emoție.

Nu are emoții în fața publicului ei

Evora a spus că nu are emoții înainte să urce pe scenă, pentru că, după cele cîteva sute de concerte pe care le-a susținut, a ajuns să se concentreze doar la ceea ce are de făcut pentru a nu-și dezamăgi publicul. „E drept că melodiile mele sînt într-o limbă pe care nu o înțeleg foarte mulți, dar am încercat de fiecare dată să fac în așa fel încît oamenii care mă ascultă să simtă foarte bine ceea ce eu exprim. Și cred că reușesc asta, atîta timp cît lumea vine la concertele mele și mă aplaudă. Nu mai țin de ani buni socoteală cîte concerte am, dar cu siguranță sînt sute...“, a adăugat cîntăreața. Biletele pentru spectacolul de la Brașov sînt aproape epuizate, iar cele pentru concertul din București, de pe 18 octombrie, au fost deja vîndute.

„România este țara în care mă întorc de fiecare dată cu mare plăcere. Am decis ca anul acesta să petrec mai multe zile în țara voastră pentru a vizita locurile și pentru a înțelege mai bine poporul român. Am foarte mulți prieteni români, dar mai am și un nepot în România pe care îl îndrăgesc și doresc să îl revăd“
Cesaria Evora

„Nha Sentimento“

• Spectacolele din octombrie fac parte din turneul de promovare a celui mai recent album al artistei, „Nha Sentimento“. Lansat în 2009, discul „Nha Sentimento“ cuprinde 14 piese emoționante, cu teme profunde, în care bucuria de a trăi învinge tristețea și regretul. Evora este cea mai cunoscută cîntăreață de „morna“, o combinație de fado portughez și blues. Cesaria Evora și-a început cariera în Mindelo, în insula Sao Vicente, în urmă cu mai mult de 45 de ani. Abia la 47 de ani, însă, cunoaște cu adevărat succesul, datorită albumului „La Diva Aux Pieds Nuds“. Au urmat apoi „Mar Azul“ (1991) și „Miss Perfumado“ (1992), discul care, la 51 de ani, i-a adus primul hit - „Sodade“ - și statutul de star internațional.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Sport de masă cu elevii din clasele primare


Corona își duce antrenorii în școli
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Prima pagina


  Pîrtiile sînt oficial deschise


  Liber la schiat în Poiana Brașov


  Azi 09:33
 • ➤ Eveniment


  Un nou statut


  Vama Buzăului a devenit stațiune turistică


  Azi 09:25
 • ➤ Eveniment


  Fonduri europene pentru dotarea a trei spitale din județul Brașov


  Azi 09:23
 • ➤ Eveniment


  Un brașovean beat gonea cu mașina rămasă fără o anvelopă


  Azi 09:21
 • ➤ Eveniment


  A căzut de la etajul 3


  Azi 09:20
 • ➤ Eveniment


  Un brașovean a șantajat o minoră în scopuri sexuale


  Azi 09:15
 • ➤ Eveniment


  Se circulă din nou pe linia 60, pentru Poiana Brașov


  Azi 09:14
 • ➤ Actualitate


  Pe final de an


  Ce a pregătit Guvernul pentru angajați, pensionari și veteranii de război


  Azi 09:04
 • ➤ Actualitate


  Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru Brașov la „BBB minus“, cu perspectivă stabilă


  Azi 09:03
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Închisoare pentru un bărbat care se dădea avocat


  Azi 08:53
 • ➤ National


  Estimare greșită


  Guvernul a luat 10 milioane de euro din Fondul de rezervă ca să plătească pensiile


  Azi 08:49
 • ➤ National


  Patru primari au lansat Alianța Vestului


  Azi 08:47
 • ➤ National


  Dăncilă cere CNAIR să facă 100 de kilometri de autostradă în 20 de zile


  Azi 08:46
 • ➤ Life


  Cea mai frumoasă femeie din lume


  A fost aleasă cîștigătoarea Miss World 2018


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Scena nașterii Domnului din Piața Sf. Petru din Vatican, creată din 720 de tone de nisip


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  DJ Rynno a luat-o de la zero în Suedia


  Azi 08:35
 • ➤ Life


  Mick Jagger (75), părăsit de iubita de 23 de ani


  Azi 08:33
 • ➤ Cititori


  Sfat Expres


  Ce trebuie să punem în farfurie la micul dejun


  Azi 08:26
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  Programul Cupei României la hochei pe gheață


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Olimpia CSU Brașov, învinsă de FCC ICIM Arad


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Selecționerul U21, la Brașov


  Mirel Rădoi, prezent la „Cupa Corona - 100 România“ la fotbal!


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Țucudean e ok


  Azi 08:08
 • ➤ Sport


  Au trecut 10 ani de la moartea lui Ibrahim Dossey!


  Azi 08:06
 • ➤ Sport


  Liga 3


  Al 11-lea jucător plecat de la ACS SR Brașov în această iarnă!


  Azi 08:03
 • ➤ Sport


  Prima înfrîngere la Campionatul European


  România a pierdut clar cu Olanda / Reacția Cristinei Neagu


  09.12.2018
 • ➤ Local


  Un brașovean a căzut de la etajul 3


  09.12.2018
 • ➤ National


  Bărbat mort în Bucegi după ce a fost surprins de o avalanșă


  09.12.2018
 • ➤ National


  Dăncilă vrea să termine 100 de kilometri de autostradă în 20 de zile


  09.12.2018
 • ➤ Life


  “Widows” – Viața ca un jaf reușit: intri, iei banii și ieși. Și să nu ai încredere în oricine (VIDEO)


  09.12.2018
 • ➤ Local


  Un brașovean beat gonea cu mașina rămasă fără o anvelopă


  09.12.2018
 • ➤ Sport


  10 ani fără Ibrahim Dossey


  09.12.2018
 • ➤ Local


  Accident mortal între Cristian și Brașov


  08.12.2018
 • ➤ National


  Patru primari din România au lansat Alianța Vestului


  08.12.2018
 • ➤ Sport


  Selecționerul Mirel Rădoi a fost prezent la „Cupa Corona - 100 România” la fotbal!


  08.12.2018
 • ➤ Local


  Vama Buzăului a devenit stațiune turistică de interes local


  08.12.2018
 • ➤ Local


  Un brașovean a șantajat o minoră în scopuri sexuale


  08.12.2018
 • ➤ National


  Guvernul a luat 10 milioane de euro din Fondul de rezervă ca să plătească pensiile


  08.12.2018
 • ➤ Sport


  „Cupa Corona - 100 România” la fotbal - o competiție doar pentru bucuria copiilor


  07.12.2018
 • ➤ National


  De mîine reintră în circulație linia 60, în Poiana Brașov


  07.12.2018
 • ➤ National


  Dăruiți viață pentru Vlăduț, un băiețel de 6 ani care se luptă cu o boală cumplită


  07.12.2018
 • ➤ Sport


  Mititelu a transferat golgheterii Brașovului! După Avram, și Boția a semnat cu FCU Craiova


  07.12.2018
 • ➤ Economic


  Salariul minim crește de la 1 ianuarie între 9 și 23%, în funcție de studii


  07.12.2018
 • ➤ Life


  Un adolescent a murit după ce a adormit cu căștile, de la telefonul conectat la priză, în urechi


  07.12.2018
 • ➤ National


  Premierul Dăncilă l-a reclamat pe președintele Iohannis la Curtea Constituțională din cauza refuzului acceptării remanierii Guvernului


  07.12.2018
 • ➤ Local


  De mîine se deschid oficial pîrtiile în Poiana Brașov


  07.12.2018
 • ➤ Life


  Festivități în ultima lună din an


  Turism în alte țări care își sărbătoresc ziua națională în decembrie


  07.12.2018
 • ➤ Life


  Trenduri


  Buddha Bowl, mîncarea la modă


  07.12.2018
 • ➤ Life


  Pregătiri


  Opt sfaturi pentru aranjarea mesei de Crăciun


  07.12.2018
 • ➤ Life


  Secretul vulturului din Anzi


  07.12.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Dublă lansare de carte de poezie

  Articolul următor

  Vizită la Brașov


  30 de ambasadori străini au bătut la porțile Cetății

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 14.073 milisecunde, încărcat în milisecunde