Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Viață de roman


Hans Bergel, condeiul care a învins comunismul

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 25.09.2009
• Scriitorul brașovean Hans Bergel, întemnițat în 18 pușcării comuniste, a primit în sfîrșit recunoașterea meritată din partea statului român

Pe 15 septembrie, Ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, i-a înmînat scriitorului german de origine română Hans Bergel Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de ofițer, categoria A - „Literatură“. Distincția a fost acordată de către Președintele României, Traian Băsescu, pentru „contribuția personală la îmbogățirea patrimoniului cultural românesc și universal“. Meritele acestui mare scriitor sînt mai puțin cunoscute în România, poate și pentru că Bergel e stabilit de 40 de ani în Germania. E timpul pentru o recunoaștere a acestui mare intelectual, mai cu seamă că s-a născut în Brașov, este cetățean de onoare al orașului nostru, iar viața și cariera lui se împletesc într-o poveste de viață cutremurătoare.

Un an, s-a ascuns în munți

Este aproape necunoscut în orașul în care s-a născut, dar în literatura universală numele lui Hans Bergel este sinonim cu cel al intelectualului de marcă, al literaturii de înaltă ținută din ultima jumătate de veac. Mari posturi de televiziune vor să facă documentare despre viața lui, însă acasă, abia dacă e pomenit într-o știre de coloană. Bergel s-a născut pe 26 iulie 1925, într-o familie de învățători sași din Rîșnov. În 1939, s-a mutat cu familia la Brașov, unde a urmat liceul Honterus. Între 1941 și 1944 a urmat seminarul pedagogic din Sibiu, dar întoarcerea armelor împotriva Germaniei l-a obligat să-și întrerupă studiile. În ianuarie 1945, a fost arestat la Sibiu și era cît pe ce să fie deportat în Uniunea Sovietică. Dar, înainte ca trenul să plece, a reușit să fugă în ultimul moment din lagărul de deportare. Pînă în octombrie 1945 a stat ascuns la un cioban român din Munții Cibinului. Bergel a intrat în contact cu Rezistența Anticomunistă. Vreme de doi ani, a fost curier între oamenii de încredere și grupurile de partizani din munți. Părinții lui au fost arestați. S-a întors la Sibiu, și-a terminat studiile, după care s-a angajat ca profesor. Pentru prima oară a fost arestat în 1947. Acest sas educat nu era pe placul bolșevicilor.

A evadat din pușcărie

Pe cînd avea 22 de ani, a încercat să fugă din România, nu pentru o viață mai bună, ci fiindcă era deja urmărit pentru activitatea în mișcarea de rezistență. Fusese trădat de un prieten. La Budapesta, a fost prins într-o ambuscadă a poliției maghiare și predat grănicerilor români de la Curtici. Tribunalul militar din Timișoara l-a condamnat ca fugar, judecătorii nu aflaseră că era căutat de Securitate. „Această condamnare a avut urmări negative pentru întreaga mea viață în dictatura comunistă, ea era ștampila care mi-a fost pusă de la început, era «înfierarea» care m-a făcut recognoscibil pentru totdeauna“, mărturisea el într-un interviu. A fost condamnat la 14 luni de închisoare, dar, după 10 luni, a evadat. După mai multe peripeții, a ajuns acasă unde îl aștepta ordinul de recrutare. Fiind sportiv de performanță, a ajuns la București, la Clubul Central al Armatei. Doi ani a fost campion la atletism, continuînd să se antreze la Brașov, pînă în 1956.

A înjurat estetica marxistă

„După ce am terminat cu armata, colonelul Corneliu Mănescu, ministrul de externe de mai tîrziu, mi-a spus că sînt căutat de Securitate și că ar fi bine să mă înrolez din nou în armată, cît mai pot da performanțe sportive“, povestește scriitorul. În paralel, în 1952, s-a înscris la Facultatea de Filosofie și Istoria Artelor în București. La Cluj, a fost din nou arestat, în 1954, pentru „incitare la rebeliune“. De fapt, „n-am fost de acord cu transformarea facultății într-un fel de institut de estetică marxistă și mi-am exprimat nemulțumirea printr-o înjurătură“. A primit un an de închisoare. Deși a fost eliberat mai devreme, nu i s-a permis să-și reia studiile. S-a întors la familia din Brașov. Între timp, Bergel se căsătorise cu Susanne Schunn și avea o fetiță și doi băieți. Își cîștiga existența din activități literare și publicistice, „mereu însă cu această povară că făcusem pușcărie“. Între 1957 și 1958 a lucrat ca redactor cultural la publicația de limbă german㠄Volkszeitung“, din Brașov. De aici a fost concediat fără preaviz, din motive politice. O vreme a fost angajat ca violoncelist la Teatrul Muzical din Brașov.

„Sînt liber, chiar dacă mă pui în lanțuri“

În aprilie 1959, a fost arestat pentru a treia oară. Manuscrisele confiscate s-au pierdut. Tribunalul militar l-a condamnat la 15 ani de muncă silnică și la 5 ani de pierdere a drepturilor cetățenești. E vorba de celebrul proces al „grupului de scriitori germani“, încheiat la 15 septembrie 1959. A fost condamnat pentru nuvela istoric㠄Prințul și bardul“, scrisă cu 12 ani în urmă. Poate că nimeni n-ar fi remarcat o scriere veche, dacă n-ar fi fost a doua oară trădat de un prieten. Acesta a arătat Securității că nuvela are un dublu sens, din care unul ostil comunismului. „Era un text pe care îl scrisesem în urma primului șoc pe care îl trăisem față de lumea comunistă de după război, cînd aveam 20 de ani. El reprezintă revolta unui tînăr care, mai mult intuitiv, a prevăzut ce vremuri se apropie. Bardul în spune prințului: «Sînt liber, chiar dacă mă pui în lanțuri». Deși era vorba de secolul XVII, în spatele figurilor istorice se ascundea situația de atunci din România.“

Din lagărele terorii, la Filarmonica din Brașov

Istoricul literar Dr. Motzan a numit nuvela care l-a băgat pe Bergel în pușcărie „singurul document de rezistență al literaturii germane din România comunistă“. „Trădătorul, care a vîndut Securității un șir întreg de persoane, trăiește azi în România și este cetățean de vază. El a fost martorul principal al acuzării“, precizează Bergel, fără însă a spune numele trădătorului. În cei cinci ani de detenție, a trecut prin 18 temnițe: minele de plumb de la Baia Sprie, fortul Făgăraș, închisoarea de tranzit Codlea, „malmezonul“ din București, închisoarea militară din Timișoara, închisorile Securității de la Arad, Curtici și Brașov, lagărele de muncă forțată Răchitoasa și de pe insula dunăreană Strâmba, fortul subteran nr.13 Jilava. Și încă multe altele. Pînă în 1964, a avut domiciliu forțat în Bărăgan, unde l-a cunoscut și pe Corneliu Coposu. A fost eliberat în același an, în contextul amnistiei generale a deținuților politici, și s-a angajat ca muzician la orchestra din Brașov. A depus cerere de emigrare în Republica Federală Germania, soția și copiii primiseră deja pașapoartele. Lui, însă, i s-a interzis să părăsească România.

Salvat de un laureat al Premiului Nobel

„Am mai stat în țară pînă în 1968. Au fost patru ani negri, soția și copiii au dus-o foarte greu în Germania. Atunci m-am adresat printr-o scrisoare plină de disperare lui Günter Grass, pe care i-am transmis-o clandestin, și cu ajutorul lui am reușit să ies din România“, își amintește brașoveanul. Norocul lui a venit de la acest mare scriitor german, laureatul de mai tîrziu al Premiului Nobel, care a intervenit pe lîngă Willy Brandt, ministrul german de externe de atunci. După ce a emigrat, n-au mai ținut legătura. În Germania, și-a regăsit familia stabilită la Gröbenzell, lîngă München. Dar a găsit și multă dezamăgire. Chiar cînd a ajuns în München, în martie 1968, studenții de la Universitate erau în stradă făcînd propagandă comunistă, pledînd pentru stilul socialist de viață. „Să văd că tineri de 20 de ani vorbesc de comunism într-un stat ca Germania Federală de atunci, în primul rînd bogat, în al doilea rînd democratic, pentru mine a fost un șoc“, spune Bergel.

În RFG, a găsit tot socialism

A fost atît de dezamăgit de moda socialistă din rîndurile tineretului german, încît a vrut să se întoarcă în România. „Atunci, am început să țin conferințe la Universitate, în timp ce profesorii nu mai aveau curajul să intre în sălile de curs. Le-am spus direct studenților că habar nu au ce fac și insistam asupra faptului că vorbesc despre realitatea pe care o cunoșteam în profunzime. Dar, din păcate, ei nu erau dispuși să fie informați mai bine. De aceea, după o vreme, am renunțat și nu am mai întreprins nimic“, își amintește el. Și-a reluat activitatea de scriitor. „Mi-a fost greu la început. Am făcut fel de fel de munci pînă am reușit să scot prima carte în 1970: un roman pentru tineret care a avut mare succes, înregistrînd peste zece ediții. După aceea, am preluat redacția ziarului Siebenburgische Zeitung (Ziarul Transilvănean) de la München. Timp de 20 de ani. În paralel, aproape în fiecare an, am publicat cîte o carte“, povestește scriitorul. A colaborat și la Radiodifuziunea din Bavaria (Bayerischer Rundfunk). Din 1991, este coeditor al publicației Südostdeutsche Vierteljahresblätter.

Cu gîndul tot la România

Azi, sasul Hans Bergel vorbește o română impecabilă și este atașat în continuare de Brașov. De altfel, tot ceea ce a scris, adică 30 de cărți, de la nuvele, schițe, eseuri și romane, la versuri și articole politice, toate fac referință la locurile natale, la universul spiritual și imaginar al românilor și al sașilor de la noi. „Românitatea, așa cum s-a conturat și s-a cristalizat de-a lungul vremii, de la arta populară pînă la cea modernă, de la muzica cultă și pînă la literatură și filosofie, pentru mine reprezintă una din formele europene de afirmare, de care duce lipsă structural conceptul cultural european. Păstrați această bogăție! Într-o lume isterizată și superficializată de posibilitățile tehnice, pericolul pierderii acestei comori culturale de neînlocuit este foarte mare. Întreaga mea viață voi purta în mine cîntecele și dansurile, graiurile, lacrimile și rîsul, istoria și chipurile poporului român, chiar dacă nu mai trăiesc în mijlocul lui“, mărturisește Bergel, scriitorul din Germania al românilor de pretutindeni.

Intelectual de vază în Germania

• Scrierile anticomuniste ale lui Hans Bergel au avut o mare audiență în rîndurile comercianților, medicilor sau a persoanelor cu alte meserii. „Am primit sute și mii de scrisori, pe care le păstrez și astăzi, pe marginea articolelor mele despre realitățile comuniste. Însă a convinge un literat care era branșat la o ideologie de stînga a fost imposibil“, mărturisește sasul. A contribuit la popularizarea literaturii române în Germania, scriind eseuri despre Cioran, Blaga, Radu Gyr. În 1977, l-a cunoscut personal pe Cioran. Cîteva dintre romanele lui Bergel au fost traduse și la noi, cel mai cunoscut rămînînd „Dans în lanțuri“, o autobiografie din anii de temniță. Multe dintre scrierile sale au fost traduse în engleză, franceză, maghiară, română și ebraică. Pentru activitatea sa literară, publicistică și culturală, a fost distins cu Crucea de Merit a Germaniei, Premiul Gryphius, Premiul Dehio, Premiul Mass-Mediilor din Bavaria.

Cine i-a trădat pe sașii de la Brașov?

• Procesul scriitorilor germani învinuiți de naționalism (Andreas Birkner, Wolf von Aichelburg, Georg Scherg, Hans Bergel, Harald Siegmund) a avut loc în orașul Stalin (Brașov). Martorul acuzării a fost Eginald Schlattner, un alt scriitor sas brașovean. Iată două fragmente din declarațiile lui Bergel și Schlattner, cu privire la nuvela lui Bergel „Bardul și Prințul“, din 15 septembrie 1959.

„Întrebare: Despre ce este vorba în Fürst und Lautenschläger?

Hans Bergel: Eroul principal este un bard care se alătură poporului și propagă în sînul populației Brașovului ideile revoltei. În nuvelă este vorba despre revolta tuturor straturilor sociale, dar mai ales a săracilor brașoveni contra lui Báthory.“

„Întrebare: Ce poți spune în legătură cu activitatea lui Bergel?

Eginald Schlattner: Mi-a adus la cunoștință că a scris o carte care poate fi interpretată din punct de vedere politic în mai multe sensuri. E vorba de Fürst und Lautenschläger. Totodată mi-a explicat și codul necesar pentru interpretarea corectă a cărții, adică faptul că tiranul din povestire simbolizează regimul actual, oprimant al libertății de gîndire a scriitorului. Cu ajutorul acestui cod ideea nuvelei poate fi interpretată ca o critică adusă regimului actual.“
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

O nouă modificare în Legea Educației


Ecaterina Andronescu vrea să reintroducă examenul de treaptă
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Reținut, după ce a furat un telefon mobil în stație


  16.01.2019
 • ➤ Local


  Telegondola și telecabinele din Poiana Brașov, oprite din cauza vîntului


  16.01.2019
 • ➤ National


  Curtea Constituțională i-a dat dreptate lui Liviu Dragnea pe tema protocoalelor SRI-Justiție . Sentințele definitive nu se schimbă


  16.01.2019
 • ➤ National


  Legea recursului compensatoriu: În varianta inițială ar fi ieșit din închisori 1.700 de deținuți, în varianta PSD-ALDE sînt eliberați peste 14.000


  16.01.2019
 • ➤ National


  Iohannis: Solicit Guvernului să vină urgent cu soluții privind recursul compensatoriu. Siguranța cetățeanului nu este negociabilă


  16.01.2019
 • ➤ Prima pagina


  Spitalul de Copii are nevoie de 12 milioane de lei


  16.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Îngrijorător


  Peste 400 de cazuri de gripă confirmate la Spitalul de Copii


  16.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Șofer rupt de beat, urmărit de polițiști prin comuna Vulcan


  16.01.2019
 • ➤ Eveniment


  O gravidă a născut acasă, asistată prin telefon de ISU


  16.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Imobil nou, cu șase etaje și 75 de apartamente, pe strada Cuza Vodă


  16.01.2019
 • ➤ Eveniment


  O jumătate de secol de la înființarea Batalionului 206 Artilerie de la Ghimbav


  16.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Ultimul weekend pentru bradul de Crăciun din Piața Sfatului


  16.01.2019
 • ➤ Actualitate


  Încă o amînare


  CATTIA nu va fi gata nici la sfîrșitul lui februarie


  16.01.2019
 • ➤ Actualitate


  Muzeul Iluziilor revine la Brașov


  16.01.2019
 • ➤ Religie


  Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor


  16.01.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Atentat la libertatea presei


  CNA a sancționat Realitatea TV cu suspendare


  16.01.2019
 • ➤ National


  Dăncilă răspunde cu minciuni criticilor eurodeputaților


  16.01.2019
 • ➤ National


  Procurorii care s-au ocupat de dosarul violențelor din 10 august, cercetați disciplinar


  16.01.2019
 • ➤ Life


  Poză incendiară pe Instagram


  Corina Caragea și-a răsfățat fanii


  16.01.2019
 • ➤ Life


  Cleopatra Stratan suferă din dragoste


  16.01.2019
 • ➤ Life


  Maluma a ajuns pe mîna medicilor


  16.01.2019
 • ➤ Life


  Decizia lui Tom Cruise


  16.01.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Sucuri pentru îmbunătățitrea funcțiilor creierului


  16.01.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  16.01.2019
 • ➤ Sport


  Cristina Neagu: „O să revin la același nivel“


  16.01.2019
 • ➤ Sport


  Australian Open


  Simona Halep a trecut cu emoții de Kaia Kanepi


  16.01.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov a transferat un pivot


  16.01.2019
 • ➤ Sport


  AFK Miercurea Ciuc a luat preparator fizic de la Brașov


  16.01.2019
 • ➤ Sport


  Sita cerne la trialul de selecție la ACS SR Brașov


  Dan Bona dă startul pregătirilor la AFC Hărman


  16.01.2019
 • ➤ International


  Londra respinge acordul pentru Brexit


  15.01.2019
 • ➤ National


  PLUS și-a ales candidații la europarlamentare. Cioloș deschide lista


  15.01.2019
 • ➤ National


  Procurorii care s-au ocupat de dosarul violențelor din 10 august, cercetați disciplinar


  15.01.2019
 • ➤ Local


  Șofer rupt de beat, urmărit de polițiști prin comuna Vulcan


  15.01.2019
 • ➤ Sport


  Australian Open. Simona Halep și-a învins coșmarul Kaia Kanepi


  15.01.2019
 • ➤ Sport


  Raluca Agrigoroaie a semnat cu Corona Brașov


  15.01.2019
 • ➤ Prima pagina


  Sub teroarea infractorilor


  „Umblă Moartea liberă pe străzi“


  15.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Acuzat de abuz în serviciu


  Căncescu, trimis iar în judecată de DNA


  15.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Accident cu două victime, pe trotuar, pe Carpaților


  15.01.2019
 • ➤ Eveniment


  50 de platforme noi de deșeuri, în Brașov


  15.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Termen pînă la 1 martie


  Programul de colectare selectivă va fi extins


  15.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Teleschiul Ruia, pus în funcțiune în weekend-urile aglomerate


  15.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Se caută firmă de întreținere pentru Cimitirul Șprenghi


  15.01.2019
 • ➤ Actualitate


  Intervenție dificilă


  Trei grupuri de turiști rătăciți în Munții Ciucaș


  15.01.2019
 • ➤ Actualitate


  2.759 de persoane și-au găsit un loc de muncă prin AJOFM Brașov


  15.01.2019
 • ➤ National


  Iohannis a anunțat că respinge din nou nominalizările de miniștri la Transporturi și Dezvoltare Regională


  15.01.2019
 • ➤ Economic


  Inflația a ajuns la 4.6%


  Scumpiri de aproape 40% la cartofi


  15.01.2019
 • ➤ Economic


  Bugetul va fi aprobat abia în februarie, pentru că atunci se încheie vacanța parlamentară


  15.01.2019
 • ➤ Economic


  Salariul mediu net a crescut la 2.792 de lei


  15.01.2019
 • ➤ Economic


  Deficitul de cont curent a crescut cu aproape 60%, în primele 11 luni din 2018


  15.01.2019
 • ➤ Doctor


  Avantaje și dezavantaje


  Ananasul influențează nivelul zahărului în sînge


  15.01.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Judecătorii brașoveni îl contrazic pe Nica

  Articolul următor


  S-a inaugurat „Olympian Logistics Park“, la Cristian

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 19.659 milisecunde, încărcat în milisecunde