Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Averi de averi


Topul celor mai bogați brașoveni

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Cojocariu, 14.10.2008
• Ion Țiriac, Ioan Neculaie și familia Zinger sînt cei mai bogați brașoveni din țară
• Țiriac și Patriciu sînt singurii români care apar în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume
• În topul celor 500 de miliardari din țară s-au clasat 18 brașoveni

Ion Țiriac, Ioan Neculaie și familia Zinger sînt cei mai bogați brașoveni din țară, potrivit topului „500 Miliardari“ lansat de cotidianul „Adevărul“. În topul celor mai bogați 500 de români se află și 18 brașoveni, majoritatea fiind investitori în domeniile construcțiilor și imobiliarelor.

Cel mai bogat brașovean

Ion Țiriac, în vîrstă de 69 de ani, apare și în topul Forbes al celor mai bogați oameni din Europa Centrală și de Est, pe locul 14, alături de alt român, Dinu Patriciu (locul 10). Cu o avere estimată la 950 milioane - un miliard de euro, fostul tenisman, care s-a născut pe 9 mai 1939, în Brașov și a copilărit în Schei, controlează mai multe companii din sectorul bancar, al asigurărilor, de leasing și retail. Și-a vîndut o parte din afaceri investitorilor din Vest și a investit în piața imobiliară. Proiectele sale actuale includ construirea unor complexe rezidențiale în Brașov, București, Sibiu și Timișoara și patru complexe de birouri în capitală. Sportiv de calibru, Țiriac a concurat la Jocurile Olimpice din 1960, ca jucător de hockey. A trecut ulterior la tenis și a antrenat vedete ale tenisului mondial precum Boris Becker, Steffi Graf și Goran Ivanisevic și este patronul Turneului de la Madrid. Țiriac, cîștigător împreună cu Ilie Năstase (locul 440 în Topul 500 Miliardari) al Turneului Roland Garros 1970, este probabil cel mai împlinit sportiv din punct de vedere financiar.

Neculaie și Olaru, în topul celor mai bogați brașoveni

Ioan Neculaie ocupă locul doi în topul celor mai bogați brașoveni și locul 25 în Top 500 Miliardari, cu o avere estimată la 300 milioane euro. Realizatorii topului spun că Neculaie este mai cunoscut ca patron al uzinei Roman și al echipei de fotbal FC Brașov. „Roman are istoria lui, este o fabrică de 87 de ani. Eu sînt cunoscut prin ce-am început, prin Prescon SA“, ține să precizeze Neculaie.
O parte din averea lui, și anume uzina Roman, este contestată de un alt om de afaceri din Topul celor mai bogați români, Ioan Olaru, care ocupă locul 108 în acest top și locul 5 în topul brașovenilor, cu o avere de 80 milioane euro. Războiul dintre cei doi se dă pe acțiunile Roman. Uzina Roman a fost privatizată în 2003 ca parc industrial și donată asociației Pro Brașov, asociație care a înființat societatea Pro Roman pentru administrarea uzinei. Membrii asociației trebuiau să depună capitalul social pentru Pro Roman, dar, pentru că nu au avut banii, s-au împrumutat de la Neculaie cu 1,6 miliarde de lei vechi, garantînd cu acțiunile. Asociația spune că a înapoiat banii la timp, însă Neculaie a susținut că banii nu au ajuns la timp și și-a atribuit acțiunile, devenind astfel proprietarul uzinei. Asociația Pro Brașov, prin președintele ei, Ioan Olaru, l-a dat în judecată pe omul de afaceri, însă procesul încă nu s-a terminat. Războiul pentru Roman nu are legătură cu afacerile lui Ioan Olaru, care a făcut avere din imobiliare, operare de gaze, construcții, industrie și turism.

Familia Zinger, pe locul trei

Familia Zinger din Brașov face afaceri din imobiliare, construcții, producție și turism, iar cu o avere estimată între 250 și 270 milioane de euro s-a clasat pe locul 35 în Topul 500 Miliardari și pe locul 3 în cel al brașovenilor. Israelianul de cetățenie română, Maor Zinger, este un cunoscut om de afaceri în Brașov, mai ales în domeniul imobiliar și are multe planuri de dezvoltare, toate în Brașov. Acestea includ complexe comerciale, cartiere rezidențiale, hoteluri, pensiuni și parcuri de distracții. Marile profituri îi vin însă din tranzacții cu terenuri, fiind cunoscut pentru cumpărarea fabricilor cu imobiliare bune. Numai de la Lubrifin și Romradiatoare a obținut aproape 80 de hectare, iar de la Colorom Codlea a mai adăugat 44 de hectare.

Avere din afaceri cu medicamente și transporturi

Brașoveanul Mihai Miron, ocupantul locului 4 în topul brașovenilor și locul 86 în cel al românilor miliardari, a demonstrat că și afacerile din farmaceutică, zootehnie și industria alimentară te pot plasa în rîndul celor mai bogați oameni. Cu o avere de 110 milioane euro, după ce a pus bazele companiei Europharm, doctorul în farmaceutică are un nou brand pe care vrea să-l „crească“, Ropharma.

Primii zece în Brașov

Marcel Butuza, acționarul majoritar al grupului Vectra, care se ocupă cu afacerile în construcții, transporturi, logistică și imobiliare, s-a clasat pe locul șase în topul brașovenilor și pe locul 142 în cel al românilor, cu o avere de 60-65 milioane euro. Și Butuza are planuri mari pentru Brașov. El a pregătit o schimbare radicală pentru divizia de transporturi, Vectra Logistics. „Am făcut o firmă nouă, Vectra Logistics, pentru că vrem să facem la Ghimbav, la 5 km de Brașov, cel mai mare centru logistic din inima României“, spune omul de afaceri, care este și un nume cunoscut în lumea sportului fiind vicecampion național la motocros înainte de ’90, iar apoi a deținut titlul de campion național la categoriile supermoto și enduro.
Gabriel Stan, pe locul 7 în Brașov și pe 167 în topul național, are o avere de 50 milioane euro. Fără a renunța la afacerea sa de distribuție Gabi’s & Pappa Reale, el s-a lansat în construcții cu ambițiosul ansamblu rezidențial de lux Bellevue Residence de pe drumul Poienii. Următorul în top, pe locul 8, este Călin Costan (locul 186 în Top 500 Miliardari) cu 45-50 milioane de euro, președinte al Grupului ICCO. Costan construiește un parc industrial în apropiere de viitorul aeroport de la Ghimbav, care se întinde pe o suprafață de 29 ha și care va fi finalizat în 2010. El pregătește și o investiție specială, o clinică privată de cardiologie intervențională și ortopedie, Clinicco. Președintele Camerei de Comerț și Industrie Brașov, Nicolae Țucunel, ocupă locul 9 în topul brașovenilor (locul 258 în topul miliardarilor români) cu o avere de 30-32 milioane euro de pe urma afacerilor sale din prelucrarea lemnului, precum și din sport, fiind acționarul majoritar al FC Forex Brașov. Țucunel este urmat de prima și singura femeie din Brașov ajunsă în topul celor mai bogați români, Antonia Ceposu (locul 309 în topul 500), și locul 10 în Brașov, cu o avere de 21-23 milioane euro din comerț, construcții și producție de materiale din oțel pentru construcții.

„Am la bani acuma, nene, de nu știu ce să fac cu ei. Doream să pun 100 milioane de dolari la o fundație, dar nu mi-a permis legea de doi ani să fac fundația. Am vorbit și cu președintele Băsescu și cu premierul Tăriceanu. Acum am la bani să mă duc la vînătoare 200 de ani de acum înainte“
Ion Țiriac

Topul celor mai bogați 10 români

1. Dinu Patriciu - 2 miliarde euro
2. Ion Țiriac - 950 milioane - 1 miliard euro
3. Zoltan Teszari - 900 milioane euro
4. Marius și Emil Cristescu - 850 milioane euro
5. Sorin Ovidiu Vîntu - 800-850 milioane euro
6. Veronica Drăgan - 800 milioane euro
7. George Becali - 700-750 milioane euro
8. Bobby și Răzvan Păunescu - 700 milioane euro
9. Ovidiu Tender - 650-700 milioane euro
10. Familia Voiculescu - 650 milioane euro

Topul celor mai bogați brașoveni

1. Ion Țiriac - 950 milioane-1 miliard euro; locul 2 în Top 500 Miliardari; asigurări, imobiliare, sport, auto, bancar
2. Ioan Neculaie - 300 milioane euro; locul 25; construcții, producție, turism, sport, agricultură, zootehnie
3. Familia Zinger - 250-270 milioane euro; locul 35; imobiliare, construcții, producție, turism
4. Mihai Miron - 100-110 milioane euro; locul 86; farmaceutică, zootehnie, industrie alimentară
5. Ioan Olaru - 80 milioane euro; locul 108; imobiliare, operare de gaze, construcții, industrie, turism
6. Marcel Butuza - 60-65 milioane euro; locul 142; construcții, transporturi, logistică, imobiliare
7. Gabriel Stan - 50 milioane euro; locul 167; imobiliare, comerț, servicii
8. Călin Costan - 45-50 milioane euro; locul 186; construcții, servicii pentru industria electronică, imobiliare
9. Nicolae Țucunel - 30-32 milioane euro; locul 258; prelucrarea lemnului, sport
10. Antonia Ceposu - 21-23 milioane euro; locul 309; comerț, construcții, producție de materiale din oțel pentru construcții
11. Tudor Neculoiu - 20-22 milioane euro; locul 316; industria alimentară, zootehnie, servicii, comerț
12. Ilie și Dan Luca - 14-15 milioane euro; locul 391; industria cărnii, zootehnie, comerț
13. Familia Butum - 13-14 milioane euro; locul 403; import, distribuție de legume și fructe, comerț
14. Paul Gonțea și familia - 11-12 milioane euro; locul 424; distribuție presă, construcții, turism
15. Tudor Comăniciu - 11 milioane euro; locul 429; distribuție lactate, import
16. Familia Șoneriu - 10-11 milioane euro; locul 440; industrie alimentară, comerț, zootehnie, agricultură
17. Costel Comană - 9-10 milioane euro; locul 461; transporturi feroviare
18. Iorgu Ganea - 9-10 milioane euro; locul 461; transporturi feroviare.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

08:56

Doar legea lui Dragnea contează


Guvernul vrea să dea o ordonanță ilegală

În parcuri, în Centrul Civic și în Centrul Vechi


Brașovul va avea internet de mare viteză în spațiile publice

Sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale


69% dintre români vor schimbarea Guvernului Dăncilă

Sport de masă cu elevii din clasele primare


Corona își duce antrenorii în școli
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Judecătorul Lia Savonea este noul președinte al CSM


  Azi 13:29
 • ➤ International


  Bilațul atacului armat de la Strasbourg: trei morți și 13 răniți


  Azi 13:16
 • ➤ National


  Rămas fără majoritate, Dragnea a ajuns la mîna UDMR și amînă Legea pensiilor


  Azi 12:33
 • ➤ Prima pagina


  Surpriză neplăcută în prag de sărbători


  Nu sînt bani pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap


  Azi 09:48
 • ➤ Eveniment


  Dotări necesare


  11 ambulanțe noi pentru Brașov


  Azi 09:41
 • ➤ Eveniment


  Alimente tot mai scumpe


  Azi 09:39
 • ➤ Eveniment


  Șantiere „uitate“ pentru două săli de sport din Codlea


  Azi 09:38
 • ➤ Eveniment


  Primăria Brașov își cumpără autospeciale de stingere a incendiilor


  Azi 09:37
 • ➤ Eveniment


  Primarul critică Ministerul Finanțelor


  Statul ia cu japca economiile făcute de Brașov din fonduri elvețiene


  Azi 09:28
 • ➤ Eveniment


  Concert cu Bere Gratis și Lora, organizat de comercianții din Piața Sfatului din Brașov


  Azi 09:26
 • ➤ Eveniment


  Doar trei din 10 companii acordă prime de Crăciun în bani


  Azi 09:25
 • ➤ Eveniment


  Magia Crăciunului la Operă


  Azi 09:20
 • ➤ Religie


  Spiridon, singurul Sfînt călător, ajută bolnavii


  Azi 09:09
 • ➤ Actualitate


  Colinde românești cu Anatoly, la Centrul Cultural Reduta


  Azi 09:06
 • ➤ Actualitate


  Doar legea lui Dragnea contează


  Guvernul vrea să dea o ordonanță ilegală


  Azi 08:56
 • ➤ Actualitate


  Parlamentul European a votat acceptarea, fără întîrziere, a României și Bulgariei în Shengen


  Azi 08:54
 • ➤ Life


  Și-a înnebunit fanii


  O asistentă TV s-a afișat goală în așternuturi


  Azi 08:51
 • ➤ Life


  Smiley și Gina Pistol și-au oficializat relația?


  Azi 08:49
 • ➤ Life


  Andy Garcia va juca rolul lui Constantin Brîncuși în filmul „The Sculptor“


  Azi 08:40
 • ➤ Life


  James Bond suferă de alcoolism sever


  Azi 08:39
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Preparate tradiționale din carne de porc


  Azi 08:35
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:33
 • ➤ Sport


  George Copos, alături de Rapid


  Azi 08:29
 • ➤ Sport


  Penedo și Cooper au plecat de la Dinamo!


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  EURO 2021


  Noroc pentru selecționata U21 a României!


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  Yuri Petrov a debutat la Corona Brașov


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Promo Rally încheie anul la Hărman


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Mateo, 29!


  Alex Mateiu joacă tare și pentru 2019


  Azi 08:08
 • ➤ International


  Atac cu un mort și 6 răniți la Strasbourg


  11.12.2018
 • ➤ Sport


  România , victorie chinuită cu Spania/ Urmează bătălia cu Ungaria


  11.12.2018
 • ➤ National


  Parlamentul European a votat o rezoluție pentru acceptarea, fără întîrziere, a României și Bulgariei în Shengen


  11.12.2018
 • ➤ National


  CCR a dat în 2010 o decizie care interzice Guvernului să modifice o lege aflată în dezbatere în Parlament. Acum Guvernul vrea o ordonanță care încalcă decizia CCR


  11.12.2018
 • ➤ National


  Legea pensiilor. Opoziția forțează creșterea pensiilor cu 70% de la 1 ianuarie 2019


  11.12.2018
 • ➤ Prima pagina


  Un copil de 10 ani a încercat să se spînzure ca să nu meargă la școală


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Urs ucis de mașină pe DN11, între Brașov și Prejmer


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Program modificat la Serviciul de Permise Auto


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Doi recidiviști din Brașov au dat spargeri în lanț


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Oferte


  Patru firme vor să proiecteze viitoarea sală polivalentă din Bartolomeu


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  DNA l-a trimis în judecată pe Dan Tartagă


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  „Nunta de Aur“ la Aro Palace


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Rețeliștii, așteptați să își ia singuri cablurile de pe fațade din Centrul Vechi


  11.12.2018
 • ➤ Actualitate


  În parcuri, în Centrul Civic și în Centrul Vechi


  Brașovul va avea internet de mare viteză în spațiile publice


  11.12.2018
 • ➤ Actualitate


  Șantier prelungit la Colegiul de Informatică


  11.12.2018
 • ➤ Economic


  Mai mare cu peste 15% în primele zece luni


  Deficitul comercial a ajuns la 12 mld. euro


  11.12.2018
 • ➤ Economic


  Iarna demografică: sporul natural al populației a fost negativ și în octombrie 2018


  11.12.2018
 • ➤ Economic


  Fiscul promite bonificații pentru cei care achită pînă la 15 decembrie obligațiile fiscale


  11.12.2018
 • ➤ Economic


  Aproape jumătate dintre români plănuiesc să contracteze un credit în următoarele șase luni


  11.12.2018
 • ➤ Actualitate


  Sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale


  69% dintre români vor schimbarea Guvernului Dăncilă


  11.12.2018
 • ➤ Actualitate


  Dăncilă: Guvernul va adopta Codurile Penale prin Ordonanță de Urgență


  11.12.2018
 • ➤ Doctor


  Pe nedrept criticați


  E bine să mîncăm cartofi


  11.12.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Dumnezeu o veghează


  Donație de 5.000 de euro pentru Anda

  Articolul următor

  Muzică bună la Brașov


  Incepe „Korona Folk Festival“

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 14.886 milisecunde, încărcat în milisecunde