Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Averi de averi


Topul celor mai bogați brașoveni

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Cojocariu, 14.10.2008
• Ion Țiriac, Ioan Neculaie și familia Zinger sînt cei mai bogați brașoveni din țară
• Țiriac și Patriciu sînt singurii români care apar în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume
• În topul celor 500 de miliardari din țară s-au clasat 18 brașoveni

Ion Țiriac, Ioan Neculaie și familia Zinger sînt cei mai bogați brașoveni din țară, potrivit topului „500 Miliardari“ lansat de cotidianul „Adevărul“. În topul celor mai bogați 500 de români se află și 18 brașoveni, majoritatea fiind investitori în domeniile construcțiilor și imobiliarelor.

Cel mai bogat brașovean

Ion Țiriac, în vîrstă de 69 de ani, apare și în topul Forbes al celor mai bogați oameni din Europa Centrală și de Est, pe locul 14, alături de alt român, Dinu Patriciu (locul 10). Cu o avere estimată la 950 milioane - un miliard de euro, fostul tenisman, care s-a născut pe 9 mai 1939, în Brașov și a copilărit în Schei, controlează mai multe companii din sectorul bancar, al asigurărilor, de leasing și retail. Și-a vîndut o parte din afaceri investitorilor din Vest și a investit în piața imobiliară. Proiectele sale actuale includ construirea unor complexe rezidențiale în Brașov, București, Sibiu și Timișoara și patru complexe de birouri în capitală. Sportiv de calibru, Țiriac a concurat la Jocurile Olimpice din 1960, ca jucător de hockey. A trecut ulterior la tenis și a antrenat vedete ale tenisului mondial precum Boris Becker, Steffi Graf și Goran Ivanisevic și este patronul Turneului de la Madrid. Țiriac, cîștigător împreună cu Ilie Năstase (locul 440 în Topul 500 Miliardari) al Turneului Roland Garros 1970, este probabil cel mai împlinit sportiv din punct de vedere financiar.

Neculaie și Olaru, în topul celor mai bogați brașoveni

Ioan Neculaie ocupă locul doi în topul celor mai bogați brașoveni și locul 25 în Top 500 Miliardari, cu o avere estimată la 300 milioane euro. Realizatorii topului spun că Neculaie este mai cunoscut ca patron al uzinei Roman și al echipei de fotbal FC Brașov. „Roman are istoria lui, este o fabrică de 87 de ani. Eu sînt cunoscut prin ce-am început, prin Prescon SA“, ține să precizeze Neculaie.
O parte din averea lui, și anume uzina Roman, este contestată de un alt om de afaceri din Topul celor mai bogați români, Ioan Olaru, care ocupă locul 108 în acest top și locul 5 în topul brașovenilor, cu o avere de 80 milioane euro. Războiul dintre cei doi se dă pe acțiunile Roman. Uzina Roman a fost privatizată în 2003 ca parc industrial și donată asociației Pro Brașov, asociație care a înființat societatea Pro Roman pentru administrarea uzinei. Membrii asociației trebuiau să depună capitalul social pentru Pro Roman, dar, pentru că nu au avut banii, s-au împrumutat de la Neculaie cu 1,6 miliarde de lei vechi, garantînd cu acțiunile. Asociația spune că a înapoiat banii la timp, însă Neculaie a susținut că banii nu au ajuns la timp și și-a atribuit acțiunile, devenind astfel proprietarul uzinei. Asociația Pro Brașov, prin președintele ei, Ioan Olaru, l-a dat în judecată pe omul de afaceri, însă procesul încă nu s-a terminat. Războiul pentru Roman nu are legătură cu afacerile lui Ioan Olaru, care a făcut avere din imobiliare, operare de gaze, construcții, industrie și turism.

Familia Zinger, pe locul trei

Familia Zinger din Brașov face afaceri din imobiliare, construcții, producție și turism, iar cu o avere estimată între 250 și 270 milioane de euro s-a clasat pe locul 35 în Topul 500 Miliardari și pe locul 3 în cel al brașovenilor. Israelianul de cetățenie română, Maor Zinger, este un cunoscut om de afaceri în Brașov, mai ales în domeniul imobiliar și are multe planuri de dezvoltare, toate în Brașov. Acestea includ complexe comerciale, cartiere rezidențiale, hoteluri, pensiuni și parcuri de distracții. Marile profituri îi vin însă din tranzacții cu terenuri, fiind cunoscut pentru cumpărarea fabricilor cu imobiliare bune. Numai de la Lubrifin și Romradiatoare a obținut aproape 80 de hectare, iar de la Colorom Codlea a mai adăugat 44 de hectare.

Avere din afaceri cu medicamente și transporturi

Brașoveanul Mihai Miron, ocupantul locului 4 în topul brașovenilor și locul 86 în cel al românilor miliardari, a demonstrat că și afacerile din farmaceutică, zootehnie și industria alimentară te pot plasa în rîndul celor mai bogați oameni. Cu o avere de 110 milioane euro, după ce a pus bazele companiei Europharm, doctorul în farmaceutică are un nou brand pe care vrea să-l „crească“, Ropharma.

Primii zece în Brașov

Marcel Butuza, acționarul majoritar al grupului Vectra, care se ocupă cu afacerile în construcții, transporturi, logistică și imobiliare, s-a clasat pe locul șase în topul brașovenilor și pe locul 142 în cel al românilor, cu o avere de 60-65 milioane euro. Și Butuza are planuri mari pentru Brașov. El a pregătit o schimbare radicală pentru divizia de transporturi, Vectra Logistics. „Am făcut o firmă nouă, Vectra Logistics, pentru că vrem să facem la Ghimbav, la 5 km de Brașov, cel mai mare centru logistic din inima României“, spune omul de afaceri, care este și un nume cunoscut în lumea sportului fiind vicecampion național la motocros înainte de ’90, iar apoi a deținut titlul de campion național la categoriile supermoto și enduro.
Gabriel Stan, pe locul 7 în Brașov și pe 167 în topul național, are o avere de 50 milioane euro. Fără a renunța la afacerea sa de distribuție Gabi’s & Pappa Reale, el s-a lansat în construcții cu ambițiosul ansamblu rezidențial de lux Bellevue Residence de pe drumul Poienii. Următorul în top, pe locul 8, este Călin Costan (locul 186 în Top 500 Miliardari) cu 45-50 milioane de euro, președinte al Grupului ICCO. Costan construiește un parc industrial în apropiere de viitorul aeroport de la Ghimbav, care se întinde pe o suprafață de 29 ha și care va fi finalizat în 2010. El pregătește și o investiție specială, o clinică privată de cardiologie intervențională și ortopedie, Clinicco. Președintele Camerei de Comerț și Industrie Brașov, Nicolae Țucunel, ocupă locul 9 în topul brașovenilor (locul 258 în topul miliardarilor români) cu o avere de 30-32 milioane euro de pe urma afacerilor sale din prelucrarea lemnului, precum și din sport, fiind acționarul majoritar al FC Forex Brașov. Țucunel este urmat de prima și singura femeie din Brașov ajunsă în topul celor mai bogați români, Antonia Ceposu (locul 309 în topul 500), și locul 10 în Brașov, cu o avere de 21-23 milioane euro din comerț, construcții și producție de materiale din oțel pentru construcții.

„Am la bani acuma, nene, de nu știu ce să fac cu ei. Doream să pun 100 milioane de dolari la o fundație, dar nu mi-a permis legea de doi ani să fac fundația. Am vorbit și cu președintele Băsescu și cu premierul Tăriceanu. Acum am la bani să mă duc la vînătoare 200 de ani de acum înainte“
Ion Țiriac

Topul celor mai bogați 10 români

1. Dinu Patriciu - 2 miliarde euro
2. Ion Țiriac - 950 milioane - 1 miliard euro
3. Zoltan Teszari - 900 milioane euro
4. Marius și Emil Cristescu - 850 milioane euro
5. Sorin Ovidiu Vîntu - 800-850 milioane euro
6. Veronica Drăgan - 800 milioane euro
7. George Becali - 700-750 milioane euro
8. Bobby și Răzvan Păunescu - 700 milioane euro
9. Ovidiu Tender - 650-700 milioane euro
10. Familia Voiculescu - 650 milioane euro

Topul celor mai bogați brașoveni

1. Ion Țiriac - 950 milioane-1 miliard euro; locul 2 în Top 500 Miliardari; asigurări, imobiliare, sport, auto, bancar
2. Ioan Neculaie - 300 milioane euro; locul 25; construcții, producție, turism, sport, agricultură, zootehnie
3. Familia Zinger - 250-270 milioane euro; locul 35; imobiliare, construcții, producție, turism
4. Mihai Miron - 100-110 milioane euro; locul 86; farmaceutică, zootehnie, industrie alimentară
5. Ioan Olaru - 80 milioane euro; locul 108; imobiliare, operare de gaze, construcții, industrie, turism
6. Marcel Butuza - 60-65 milioane euro; locul 142; construcții, transporturi, logistică, imobiliare
7. Gabriel Stan - 50 milioane euro; locul 167; imobiliare, comerț, servicii
8. Călin Costan - 45-50 milioane euro; locul 186; construcții, servicii pentru industria electronică, imobiliare
9. Nicolae Țucunel - 30-32 milioane euro; locul 258; prelucrarea lemnului, sport
10. Antonia Ceposu - 21-23 milioane euro; locul 309; comerț, construcții, producție de materiale din oțel pentru construcții
11. Tudor Neculoiu - 20-22 milioane euro; locul 316; industria alimentară, zootehnie, servicii, comerț
12. Ilie și Dan Luca - 14-15 milioane euro; locul 391; industria cărnii, zootehnie, comerț
13. Familia Butum - 13-14 milioane euro; locul 403; import, distribuție de legume și fructe, comerț
14. Paul Gonțea și familia - 11-12 milioane euro; locul 424; distribuție presă, construcții, turism
15. Tudor Comăniciu - 11 milioane euro; locul 429; distribuție lactate, import
16. Familia Șoneriu - 10-11 milioane euro; locul 440; industrie alimentară, comerț, zootehnie, agricultură
17. Costel Comană - 9-10 milioane euro; locul 461; transporturi feroviare
18. Iorgu Ganea - 9-10 milioane euro; locul 461; transporturi feroviare.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Sentință în premieră pentru Tribunalul pentru Minori și Familie


Închisoare pe viață pentru Florin Buliga, bărbatul care și-a ucis soția și cei doi copii

MDRAP a lansat procedura de achiziție


12 autobuze electrice pentru Brașov
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  AFC Hărman, victorie la Tg. Secuiesc / Olimpic Zărnești, eșec usturător cu Știința Miroslava


  17.02.2019
 • ➤ Local


  DNA Brașov prezintă costurile supravegherii în dosarul retrocedărilor: 2,57 lei minutul de interceptare


  17.02.2019
 • ➤ Local


  Salvamontiștii din Poiana Brașov au salvat trei tineri


  17.02.2019
 • ➤ National


  Ecaterina Andronescu vrea să-i izoleze pe copiii cu probleme speciale


  17.02.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov a fost eliminată din Cupa României de CSM București


  16.02.2019
 • ➤ Sport


  Simona Halep a pierdut finala de la Doha cu Elise Mertens


  16.02.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov. Înfrângere cu Știința Miroslava


  16.02.2019
 • ➤ Local


  Accident cu doi răniți la ieșirea din Brașov


  16.02.2019
 • ➤ National


  Mircea Drăghici își retrage candidatura la funcția de ministru al Transporturilor


  16.02.2019
 • ➤ National


  Cererea lui Kovesi de recuzare a procurorului Adina Florea a fost respinsă


  15.02.2019
 • ➤ National


  OMV Petrom donează 10 milioane de euro pentru construcția primului spital de oncologie pediatrică din România.


  15.02.2019
 • ➤ Local


  Sute de brașoveni scandează:„Codruța, nu uita, Brașovu-i de partea ta!” și „Anticipate, nu se mai poate!”


  15.02.2019
 • ➤ Sport


  Fabulos! Simona Halep o învinge pe Elina Svitolina și va juca finala la Doha!


  15.02.2019
 • ➤ Sport


  Chindia lui Viorel Moldovan a câștigat la scor amicalul cu AFC Hărman


  15.02.2019
 • ➤ National


  Kovesi: Am recuzat procurorul de caz și procurorul șef de secție


  15.02.2019
 • ➤ National


  Bugetul a trecut de votul final în Parlament


  15.02.2019
 • ➤ Sport


  Guvernul Ungariei investește și la Odorheiu Secuiesc


  Brașoveanul Sandu Andrași, antrenor principal la Vasas Femina Odorheiu Secuiesc


  15.02.2019
 • ➤ National


  Kovesi, audiată de secția de anchetare a magistraților / Ea a fost întâmpinată cu flori de susținători:„Codruța, nu uita, noi suntem de partea ta”


  15.02.2019
 • ➤ Sport


  Zărneștenii sunt mulțumiți/ Zagonul sau Păpăuți


  FRF a decis: Brașov - Covasna, la barajul de promovare în Liga a 3-a


  15.02.2019
 • ➤ Life


  Trei piese de mobilier care îți vor ,,complimenta’’ canapeaua extensibilă de 2 locuri


  15.02.2019
 • ➤ Life


  De văzut într-o viață


  Cele mai frumoase grădini botanice din Europa


  15.02.2019
 • ➤ Life


  Pentru piele, păr sau dinți


  Șapte beneficii ale bicarbonatului de sodiu


  15.02.2019
 • ➤ Life


  Mit sau realitate?


  Alcoolul ne face mai frumoși?


  15.02.2019
 • ➤ Life


  Descoperire


  Albinele pot realiza operații matematice


  15.02.2019
 • ➤ Life


  Rapperul Cadet a murit la doar 28 de ani


  15.02.2019
 • ➤ Life


  Rihanna e sexi când spală cu mopul


  15.02.2019
 • ➤ Life


  Cel mai bun album solo


  Cardi B, prima femeie din istorie care câștigă un premiu Grammy pentru rap


  15.02.2019
 • ➤ Life


  Anamaria Prodan are telefon de 10.000 de euro


  15.02.2019
 • ➤ Life


  Pe plaja fierbinte


  Anda Adam și-a etalat bustul în Mexic


  15.02.2019
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  Filme de dragoste inspirate din realitate


  15.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  „Suntem oficial în dictatură“


  Miting de susținere a Codruței Kovesi, la Brașov


  15.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Odată cu noile avize


  De luni, taxiul se scumpește la Brașov


  15.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Butoanele de panică, folosite pentru glume proaste


  15.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Creșă nouă în fosta școală de pe strada Aurel Vlaicu


  15.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Trecerea Cetățuii în proprietatea municipiului așteaptă HG


  15.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Ambasadorul Japoniei, în vizită la Brașov


  15.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Licitațiile importante pentru Brașov vor fi lansate înainte de aprobarea bugetului


  15.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Sentință în premieră pentru Tribunalul pentru Minori și Familie


  Închisoare pe viață pentru Florin Buliga, bărbatul care și-a ucis soția și cei doi copii


  15.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Anul școlar 2019-2020, mai lung


  15.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Amenajarea pârâului Bârsa, ignorată din nou de parlamentari


  15.02.2019
 • ➤ National


  Dictatura penalilor


  PSD a pornit un atac pervers la Kovesi


  15.02.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  15.02.2019
 • ➤ Life


  Să înțelegem mai bine lumea în care trăim


  Sanda Nicola, într-un nou proiect editorial la Europa FM


  15.02.2019
 • ➤ Life


  Mihail a dat lovitura în Italia


  15.02.2019
 • ➤ Life


  Dragoș Bucur revine la „Visuri la cheie“


  15.02.2019
 • ➤ Life


  Cât a dat Brigitte Sfăt pe operațiile estetice


  15.02.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Cărturari brașoveni în lupta națională


  Alexandru Ciurcu - de la „apostolatul gazetăresc“ la amărăciunea unui exil odios (II)


  15.02.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  15.02.2019
 • ➤ Sport


  Premier League se vede în România pentru încă trei ani!


  15.02.2019
 • ➤ Sport


  Ioan Mărginean a cedat nervos în direct la TV!


  15.02.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Dumnezeu o veghează


  Donație de 5.000 de euro pentru Anda

  Articolul următor

  Muzică bună la Brașov


  Incepe „Korona Folk Festival“

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 14.806 milisecunde, încărcat în milisecunde