Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Averi de averi


Topul celor mai bogați brașoveni

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Cojocariu, 14.10.2008
• Ion Țiriac, Ioan Neculaie și familia Zinger sînt cei mai bogați brașoveni din țară
• Țiriac și Patriciu sînt singurii români care apar în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume
• În topul celor 500 de miliardari din țară s-au clasat 18 brașoveni

Ion Țiriac, Ioan Neculaie și familia Zinger sînt cei mai bogați brașoveni din țară, potrivit topului „500 Miliardari“ lansat de cotidianul „Adevărul“. În topul celor mai bogați 500 de români se află și 18 brașoveni, majoritatea fiind investitori în domeniile construcțiilor și imobiliarelor.

Cel mai bogat brașovean

Ion Țiriac, în vîrstă de 69 de ani, apare și în topul Forbes al celor mai bogați oameni din Europa Centrală și de Est, pe locul 14, alături de alt român, Dinu Patriciu (locul 10). Cu o avere estimată la 950 milioane - un miliard de euro, fostul tenisman, care s-a născut pe 9 mai 1939, în Brașov și a copilărit în Schei, controlează mai multe companii din sectorul bancar, al asigurărilor, de leasing și retail. Și-a vîndut o parte din afaceri investitorilor din Vest și a investit în piața imobiliară. Proiectele sale actuale includ construirea unor complexe rezidențiale în Brașov, București, Sibiu și Timișoara și patru complexe de birouri în capitală. Sportiv de calibru, Țiriac a concurat la Jocurile Olimpice din 1960, ca jucător de hockey. A trecut ulterior la tenis și a antrenat vedete ale tenisului mondial precum Boris Becker, Steffi Graf și Goran Ivanisevic și este patronul Turneului de la Madrid. Țiriac, cîștigător împreună cu Ilie Năstase (locul 440 în Topul 500 Miliardari) al Turneului Roland Garros 1970, este probabil cel mai împlinit sportiv din punct de vedere financiar.

Neculaie și Olaru, în topul celor mai bogați brașoveni

Ioan Neculaie ocupă locul doi în topul celor mai bogați brașoveni și locul 25 în Top 500 Miliardari, cu o avere estimată la 300 milioane euro. Realizatorii topului spun că Neculaie este mai cunoscut ca patron al uzinei Roman și al echipei de fotbal FC Brașov. „Roman are istoria lui, este o fabrică de 87 de ani. Eu sînt cunoscut prin ce-am început, prin Prescon SA“, ține să precizeze Neculaie.
O parte din averea lui, și anume uzina Roman, este contestată de un alt om de afaceri din Topul celor mai bogați români, Ioan Olaru, care ocupă locul 108 în acest top și locul 5 în topul brașovenilor, cu o avere de 80 milioane euro. Războiul dintre cei doi se dă pe acțiunile Roman. Uzina Roman a fost privatizată în 2003 ca parc industrial și donată asociației Pro Brașov, asociație care a înființat societatea Pro Roman pentru administrarea uzinei. Membrii asociației trebuiau să depună capitalul social pentru Pro Roman, dar, pentru că nu au avut banii, s-au împrumutat de la Neculaie cu 1,6 miliarde de lei vechi, garantînd cu acțiunile. Asociația spune că a înapoiat banii la timp, însă Neculaie a susținut că banii nu au ajuns la timp și și-a atribuit acțiunile, devenind astfel proprietarul uzinei. Asociația Pro Brașov, prin președintele ei, Ioan Olaru, l-a dat în judecată pe omul de afaceri, însă procesul încă nu s-a terminat. Războiul pentru Roman nu are legătură cu afacerile lui Ioan Olaru, care a făcut avere din imobiliare, operare de gaze, construcții, industrie și turism.

Familia Zinger, pe locul trei

Familia Zinger din Brașov face afaceri din imobiliare, construcții, producție și turism, iar cu o avere estimată între 250 și 270 milioane de euro s-a clasat pe locul 35 în Topul 500 Miliardari și pe locul 3 în cel al brașovenilor. Israelianul de cetățenie română, Maor Zinger, este un cunoscut om de afaceri în Brașov, mai ales în domeniul imobiliar și are multe planuri de dezvoltare, toate în Brașov. Acestea includ complexe comerciale, cartiere rezidențiale, hoteluri, pensiuni și parcuri de distracții. Marile profituri îi vin însă din tranzacții cu terenuri, fiind cunoscut pentru cumpărarea fabricilor cu imobiliare bune. Numai de la Lubrifin și Romradiatoare a obținut aproape 80 de hectare, iar de la Colorom Codlea a mai adăugat 44 de hectare.

Avere din afaceri cu medicamente și transporturi

Brașoveanul Mihai Miron, ocupantul locului 4 în topul brașovenilor și locul 86 în cel al românilor miliardari, a demonstrat că și afacerile din farmaceutică, zootehnie și industria alimentară te pot plasa în rîndul celor mai bogați oameni. Cu o avere de 110 milioane euro, după ce a pus bazele companiei Europharm, doctorul în farmaceutică are un nou brand pe care vrea să-l „crească“, Ropharma.

Primii zece în Brașov

Marcel Butuza, acționarul majoritar al grupului Vectra, care se ocupă cu afacerile în construcții, transporturi, logistică și imobiliare, s-a clasat pe locul șase în topul brașovenilor și pe locul 142 în cel al românilor, cu o avere de 60-65 milioane euro. Și Butuza are planuri mari pentru Brașov. El a pregătit o schimbare radicală pentru divizia de transporturi, Vectra Logistics. „Am făcut o firmă nouă, Vectra Logistics, pentru că vrem să facem la Ghimbav, la 5 km de Brașov, cel mai mare centru logistic din inima României“, spune omul de afaceri, care este și un nume cunoscut în lumea sportului fiind vicecampion național la motocros înainte de ’90, iar apoi a deținut titlul de campion național la categoriile supermoto și enduro.
Gabriel Stan, pe locul 7 în Brașov și pe 167 în topul național, are o avere de 50 milioane euro. Fără a renunța la afacerea sa de distribuție Gabi’s & Pappa Reale, el s-a lansat în construcții cu ambițiosul ansamblu rezidențial de lux Bellevue Residence de pe drumul Poienii. Următorul în top, pe locul 8, este Călin Costan (locul 186 în Top 500 Miliardari) cu 45-50 milioane de euro, președinte al Grupului ICCO. Costan construiește un parc industrial în apropiere de viitorul aeroport de la Ghimbav, care se întinde pe o suprafață de 29 ha și care va fi finalizat în 2010. El pregătește și o investiție specială, o clinică privată de cardiologie intervențională și ortopedie, Clinicco. Președintele Camerei de Comerț și Industrie Brașov, Nicolae Țucunel, ocupă locul 9 în topul brașovenilor (locul 258 în topul miliardarilor români) cu o avere de 30-32 milioane euro de pe urma afacerilor sale din prelucrarea lemnului, precum și din sport, fiind acționarul majoritar al FC Forex Brașov. Țucunel este urmat de prima și singura femeie din Brașov ajunsă în topul celor mai bogați români, Antonia Ceposu (locul 309 în topul 500), și locul 10 în Brașov, cu o avere de 21-23 milioane euro din comerț, construcții și producție de materiale din oțel pentru construcții.

„Am la bani acuma, nene, de nu știu ce să fac cu ei. Doream să pun 100 milioane de dolari la o fundație, dar nu mi-a permis legea de doi ani să fac fundația. Am vorbit și cu președintele Băsescu și cu premierul Tăriceanu. Acum am la bani să mă duc la vînătoare 200 de ani de acum înainte“
Ion Țiriac

Topul celor mai bogați 10 români

1. Dinu Patriciu - 2 miliarde euro
2. Ion Țiriac - 950 milioane - 1 miliard euro
3. Zoltan Teszari - 900 milioane euro
4. Marius și Emil Cristescu - 850 milioane euro
5. Sorin Ovidiu Vîntu - 800-850 milioane euro
6. Veronica Drăgan - 800 milioane euro
7. George Becali - 700-750 milioane euro
8. Bobby și Răzvan Păunescu - 700 milioane euro
9. Ovidiu Tender - 650-700 milioane euro
10. Familia Voiculescu - 650 milioane euro

Topul celor mai bogați brașoveni

1. Ion Țiriac - 950 milioane-1 miliard euro; locul 2 în Top 500 Miliardari; asigurări, imobiliare, sport, auto, bancar
2. Ioan Neculaie - 300 milioane euro; locul 25; construcții, producție, turism, sport, agricultură, zootehnie
3. Familia Zinger - 250-270 milioane euro; locul 35; imobiliare, construcții, producție, turism
4. Mihai Miron - 100-110 milioane euro; locul 86; farmaceutică, zootehnie, industrie alimentară
5. Ioan Olaru - 80 milioane euro; locul 108; imobiliare, operare de gaze, construcții, industrie, turism
6. Marcel Butuza - 60-65 milioane euro; locul 142; construcții, transporturi, logistică, imobiliare
7. Gabriel Stan - 50 milioane euro; locul 167; imobiliare, comerț, servicii
8. Călin Costan - 45-50 milioane euro; locul 186; construcții, servicii pentru industria electronică, imobiliare
9. Nicolae Țucunel - 30-32 milioane euro; locul 258; prelucrarea lemnului, sport
10. Antonia Ceposu - 21-23 milioane euro; locul 309; comerț, construcții, producție de materiale din oțel pentru construcții
11. Tudor Neculoiu - 20-22 milioane euro; locul 316; industria alimentară, zootehnie, servicii, comerț
12. Ilie și Dan Luca - 14-15 milioane euro; locul 391; industria cărnii, zootehnie, comerț
13. Familia Butum - 13-14 milioane euro; locul 403; import, distribuție de legume și fructe, comerț
14. Paul Gonțea și familia - 11-12 milioane euro; locul 424; distribuție presă, construcții, turism
15. Tudor Comăniciu - 11 milioane euro; locul 429; distribuție lactate, import
16. Familia Șoneriu - 10-11 milioane euro; locul 440; industrie alimentară, comerț, zootehnie, agricultură
17. Costel Comană - 9-10 milioane euro; locul 461; transporturi feroviare
18. Iorgu Ganea - 9-10 milioane euro; locul 461; transporturi feroviare.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Cea mai veche unitate medicală din oraș


Spitalul Militar „Regina Maria“ împlinește un secol

142 de ani de independență


9 Mai, o triplă sărbătoare
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov. Vești bune pentru Aby Popa


  Azi 08:06
 • ➤ Local


  Viorica Dăncilă vine mâine în ,,vizită de lucru,, la Brașov


  19.05.2019
 • ➤ National


  Un nou abuz al PSD. Poliția Română, transformată în garda personală a lui Liviu Dragnea


  19.05.2019
 • ➤ Life


  Libertatea, o iluzie. Ce este fericirea? - "Burning" (VIDEO)


  19.05.2019
 • ➤ Local


  Accident cu o victimă pe Centura Brașovului


  19.05.2019
 • ➤ Sport


  Dinu Vamă a plecat de la Dunărea Călărași


  19.05.2019
 • ➤ Sport


  AFC Hărman a câștigat derbiul cu Cetate Râșnov


  18.05.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov, victorie cu Zalăul pentru Europa


  18.05.2019
 • ➤ Local


  Zeci de grupuri și organizații civice solicită demisia ministrului Carmen Dan după reținerea de către jandarmi a tuturor protestatarilor anti-Dragnea de la Topoloveni


  18.05.2019
 • ➤ Local


  Un polițist brașovean a lovit doi angajați RATBV-video


  18.05.2019
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 23-a


  Liga 4 Brașov. Precizia Săcele a câștigat derbiul etapei cu Ciucaș Tărlungeni / Victorii la scor pentru Olimpic Zărnești și ACS Steagu Roșu


  18.05.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov. Stegarii învinși de Iliescu la Moreni / Aby Popa a ajuns la spital!


  17.05.2019
 • ➤ Local


  Restricții de circulație pentru Maratonul Internațional Brașov


  17.05.2019
 • ➤ National


  Dragoș Tudorache: Nu puteți băga în dubă toată țara!


  17.05.2019
 • ➤ Sport


  O investiție de 400.000 de euro în Bazinul Olimpic din Brașov / "Echipament de ultimă generație“


  17.05.2019
 • ➤ Economic


  BNR a majorat prognoza de inflație pentru acest an de la 3% la 4,2%


  17.05.2019
 • ➤ Local


  Cămârzan, fostul milionar care și-a ucis bunica, va fi internat la psihiatrie


  17.05.2019
 • ➤ Sport


  Juniorii 3 de la ACS Transilvania Brașov luptă pentru medalii


  17.05.2019
 • ➤ National


  Protestatarii din Topoloveni care îl așteptau pe Dragnea, luați cu duba și duși la Poliție (video)


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Deja celebre


  Cele mai ciudate orașe din lume


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Un aer ușor retro


  Sandalele cu vârf pătrat, în vogă în această vară


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Elegante și gustoase


  Trei deserturi de vară cu iaurt


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Un aligator uriaș se plimba pe străzile din Houston


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Intervenție chirurgicală de pionierat


  Un papagal dintr-o specie rară a fost operat pe creier


  17.05.2019
 • ➤ Life


  A murit Doris Day, o legendă a Hollywood-ului


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Celebri în Marea Britanie


  Ed Sheeran o devansează pe Adele în topul celor mai bogați muzicieni


  17.05.2019
 • ➤ Life


  George Clooney a refuzat să fie nașul bebelușului Archie


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Înainte de sfârșit


  Sansa din „Game of Thrones” spune că fanii vor suferi mult când vor vedea ultimul episod


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Jocul astrelor și al minții


  Cum scăpăm de defectele zodiei


  17.05.2019
 • ➤ Prima pagina


  Reciclare ,,smart“


  Saci de gunoi cu cod de bare


  17.05.2019
 • ➤ Eveniment


  Tăriceanu a învățat de la Dragnea


  Morți pe lista de susținători ALDE, la Predeal


  17.05.2019
 • ➤ Local


  Dezbatere despre calitatea aerului în Brașov


  17.05.2019
 • ➤ Local


  RAT Brașov. Autobuzele de pe linia 22 își modifică traseul


  17.05.2019
 • ➤ Eveniment


  PNL solicită din nou prefectului să facă demersurile pentru alegeri parțiale în localitățile fără primar


  17.05.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  O seară în care putem admira și învăța


  Noaptea Muzeelor, la Casa Sfatului


  17.05.2019
 • ➤ National


  Justiția, cenzurată fără perdea


  Secția Specială retrage apelul în dosarul judecătorului Damian Dolache, prins băut la volan


  17.05.2019
 • ➤ National


  Ministrul Transporturilor spune că Ordonanța 21 nu interzice UBER


  17.05.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Anul cel mai frumos din viața ei


  Roxana Ionescu se laudă cu inelul de logodnă


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Adelina și-a ales rochia de mireasă


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Andreea Bălan și soțul ei au făcut un pact


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Lavinia i-a născut lui Bănică un fiu


  17.05.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Brașoveni în lupta națională


  Gheorghe Tulbure - „ostaș“ al condeiului mobilizat „la frontiera limbii noastre“ II


  17.05.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  17.05.2019
 • ➤ Sport


  Coșmarul Vondrousova pentru Halep


  17.05.2019
 • ➤ Sport


  Biletul pentru Europa


  Corona Brașov - HC Zalău, un meci cât un sezon


  17.05.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov joacă la Moreni


  17.05.2019
 • ➤ Sport


  Edi Iordănescu, mesaj pe Facebook


  17.05.2019
 • ➤ Sport


  Meci cu miză pentru gazde


  AFC Hărman - Cetate Râșnov, derbiul orgoliilor


  17.05.2019
 • ➤ Sport


  La baraj! Daniel Isăilă, meci nebun în ultima etapă din Arabia Saudită / Penalty ratat în minutul 90+9!


  17.05.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Dumnezeu o veghează


  Donație de 5.000 de euro pentru Anda

  Articolul următor

  Muzică bună la Brașov


  Incepe „Korona Folk Festival“

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 19.961 milisecunde, încărcat în milisecunde