Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Zizin, o stațiune îngropată în ruine


Bunica SPA-ului brașovean e dată uitării

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Andrei Paul, 08.08.2008
• Zizinul era declarat, în 4 martie 1927, „Instituție mică balneo-mineral㔠și ajunsese una dintre cele mai căutate stațiuni din perioada interbelică
• Acum, la nici un secol, în fosta stațiune doar poveștile bătrînilor și tir-urile cu apă minerală mai amintesc de forfota de odinioară a micii așezări cu mare căutare

Crema societății bucureștene și brașovene venea la Zizin, în perioada interbelică, pentru a-și îngriji sănătatea. Hotelul Concordia, din care a rămas astăzi doar un teren viran lîngă școala ungurească, forfotea de lume, cu cazinoul și sala unde se dădeau baluri de binefacere. În fiecare zi, cursa regulată de autobuz București - Zizin aducea turiștii direct din capitală, pentru băi în apă minerală sau pentru aerul „puternic ozonat“ din pădurile Zizinului. „Stațiunea era recunoscută în Transilvania pe locul patru după Vîlcele, Borsec și Tușnad. Aici găseai totul pentru o vacanță. Băi reci de la izvoare, care izvorau cu bule din pămînt, de unde și numele de «hideg lobogo», sau Lobogo, cum a rămas denumirea unuia dintre izvoare, dar și «băi cu valuri», băi calde și dușuri, locuri pentru promenadă acoperite, un restaurant mare, comode, case de închiriat pe gustul fiecăruia, într-un cuvînt tot confortul care se poate cumpăra cu bani“, istorisește Orbán Balázs în „Descrierea pămînturilor secuiești”. Sezonul ținea de la 1 mai și pînă în septembrie.

,,Acum nu mai vine nimeni...“

Oameni care să-și amintească despre stațiune cu greu mai poți găsi în Zizin. Șimon Ianoș și soția lui, Ana, „născută Vaida“, cum ține ea să se știe, sînt dintre acești puțini. Amîndoi sînt aproape de 80 de ani. „Să fi avut vreo șase-șapte ani pe-atunci“, spune bătrînul Ianoș, aducîndu-și aminte cum veneau boierii și dormeau pe la oamenii din sat. „Așa se făceau banii pe vremea aia“, îl completează bătrînica Ana, care și-a lăsat treburile gospodăriei pentru a completa și ea povestirea. „Veneau grămadă, de la București, Brașov, Constanța și din alte părți. Gazdele dormeau în poduri sau prin șuri, pe fîn, și dădeau camerele bune la turiști, pe bani. Bunica nu mai dădea unt și lapte de capră la copii, ci la turiști, și așa și-a construit casa aia mare de lîngă școală“, spune bătrîna. „Acum nu mai vine nimeni...“, adaugă ea. Potrivit lui Hankó Vilmos („Descrierea băilor și apelor din Ardeal”, carte publicată la 1891), „la hotel o cameră costa un forint pe zi sau un forint și 50 crăițari, iar în vile un apartament (o cameră+bucătărie) pentru un sezon costa între 60-100 forinți“. În sat stăteau la dispoziția oaspeților 100 de case primitoare care costau pentru un sezon 30-60 forinți.

,,Era stațiune, ce mai!“

„Erau cabinete pentru băi în apă minerală, cu pompe și motor, mai era și baia rece (ștrandul, cum se numea în vremea aceea - n.r.), și baia caldă. Era și un restaurant mare, acolo, la Borku, cu hotelul și cazinoul. Era stațiune, ce mai!“, își aduce aminte nenea Ianoș. Baia caldă costa 30 de creițari, iar baia rece costa 10 creițari. Zizinul era luminat cu lămpi de benzină, iar în parc, „unde-i Borvizul - pentru că așa îi spune și acum bătrînul Ianoș fabricii de apă minerală - erau bănci, și era muzică și dans, cu fanfară sau orchestră, în fiecare zi, de la ora 3 după-masă pînă noaptea“. Nenea Ianoș spune că pe locul unde acum este fabrica de apă minerală era și atunci o făbricuță, care se putea vedea de pe locul de promenadă și care aparținea celebrei firme Borviz. „Îmbutelia apă la sticle de un kil, de sticlă, pe care le transportau învelite în paie, cu căruțele, pînă la Budila, la gară. Da’ pe vremea aia nu mai punea acid, luau apa cu acidul care era în ea, și o îmbuteliau“, povestește bătrînul.

Ștrand cu valuri

Orbán Balázs istorisește că un poduleț îngust peste apă despărțea satul în două. Pe dreapta era teritoriul unde locuiau maghiarii, iar pe partea stîngă era dintr-o dată Germania, unde toate inscripțiile erau în limba germană și asta pentru că majoritatea vizitatorilor erau germani. Partea stîngă era și zona „de elit㓠a stațiunii, chiar dacă unele clădiri se aflau pe malul drept, așa cum era cazul restaurantului și hotelului Concordia care dispuneau de saloane și de camere. Acesta a fost construit de către patronul întregii stațiuni - orașul Brașov -, iar lîngă acesta se afla Primăria Zizinului, construită în 1863: o clădire din piatră cu un etaj. Mai jos era casa frumoasă a doctorului Beldi – o casă cu înșiruire de stîlpi, apoi casa lui Gingold Karoly și în sfîrșit casa mare a marelui agricultor Dudas Marton – singura casă de unde comuna obținea ceva venituri. Tot pe partea dreapta se afla o „specialitate“ a stațiunii și anume ștrandul cu valuri, alimentat cu apa cristalină a pîrîului Zizin care era înconjurat de 30 de cabine. Valurile din bazin erau provocate de apa care intra cu o forță mare și puneau în mișcare o roata mare din lemn. Aceste valuri se resimțeau și pe partea cealaltă a bazinului de înot, iar altă mașinărie conducea apa la tot felul de dușuri. Pe partea stîngă era izvorul „hideg lobogo“ unde apa izvora din pămînt cu bule, sașii numindu-l Ferencz - Francisc, izvorul Lajos-Ludovic, cu acoperișul sau estetic, și după acesta urma casa senatorului Langer, casa oratorului Greissing, casa lui Waldbaum și farmacia – case mari care serveau la cazarea turiștilor. Mai jos de acestea era centrul stațiunii cu izvorul Ferdinand. Deasupra izvorului, pe stîlpii de susținere, se odihnea o cupolă, iar înăuntrul ei era scris : „Norocos de-a lungul secolelor curge Sf. Born și dă sănătate omenirii.”

Ape pentru vindecare

Apa izorului Ferdinand era recomandată la vremea bunicilor pentru tratarea bolilor respiratorii, iar cea a izvorului Lajos pentru tratarea bolilor de stomac și intestine, în nefrite, a lipsei de fier din sînge precum și pentru bolile ginecologice și afecțiunile sistemului nervos. Izvorul Ferdinand era înconjurat de un parc frumos întreținut, cu alei care urcau spre vîrful dealului acoperit cu brazi. Cărările aveau pe margine amenajate locuri de popas (bănci) de unde se putea admira Țara Bîrsei, Valea Zizinului și stîncile masivului Ciucaș. În acest parc, unde era locul de plimbare cu băncuțe, a curs înainte rîul Zizin. In 1840 a fost reorientat, iar locul a fost acoperit și împădurit. Lîngă parc se afla clădirea băii cu căzi unde oapeții puteau să facă baie în apa minerală încălzită a izvorului Ferdinand sau cu apa izvorului Lajos (Ludovic). Lîngă acesta era o promenadă acoperită, unde în timp de ploaie, turiștii puteau continua cura lor de apă minerală, vizavi era terasa pentru muzicanți, iar mai jos de aceasta urma un frumos loc pentru plimbare, bine întreținut și utilat cu băncuțe. Sub coroanele dese ale pomilor era așezată clădirea cochetă a băilor calde: 11 camere cu căzi și dușuri și în spatele acestora se gasea Masa Muscalului, dealul căruia i-a rămas așa numele din Primul Război Mondial, pentru că acolo fusese locul unde stăteau soldații ruși. Acest deal era împădurit cu brad și se găseau aici poteci comode, dotate cu băncuțe și poteci care duceau la vîrful dealului, de unde se deschidea panorama spre Țara Bărsei, în partea din spate se vedea Valea Sasului; deasupra se zărea înălțîndu-se masivul Ciucaș, iar mai jos se putea observa Valea Sacadatului „Aussicht”. „Aussicht“ în limba germană însemnînd panoramă.

Ca în Europa occidentală a începutului de secol trecut

„În 1912 - doamna Sipos Janosne, născută Bereczki Anna - celebra femeie ceangău - a cumpărat stațiunea de la orașul Brașov. A urmat o renovare generală a stațiunii. Atunci s-a deschis și izvorul «Bela», denumire ce i-a dat-o Bereczki Anna, după numele fiului ei, mort la 20 de ani. Zizinul avea trei izvoare tămăduitoare cărora dr. Greissing și dr. Schnell le-au făcut analize determinînd compoziția chimică a fiecăruia. Izvoarele după compoziția lor puteau concura cu puținele izvoare tămăduitoare din Europa: izvorul Ferdinand se asemăna cu apele de la Luhacovice, St. Nectaire (Dolmey), Vals, Vic-sur-Cère, Selters, Ems, Gleichenberg și Niederselters, iar cea a izvorului Mihai, datorită cantității de fier ce conține este identică cu unele izvoare ca Pyrmont, Franzensbad, Marienbad, Rochits etc.“, scrie Hankó Vilmos, în „Descrierea băilor și apelor din Ardeal”. După moartea lui Bereczki Anna, stațiunea a devenit proprietatea familiei Tompa.

Naționalizarea a distrus totul

O perioadă după război, locurile odinioară atît de îndrăgite de turiști au mai existat ca loc de întîlnire pentru săteni, care organizau maialuri mai ales pe promenada de lîngă izvorul Ferdinand. Războiul, apoi comunismul și naționalizarea au distrus însă stațiunea, lăsînd-o în paragină și uitare. Astăzi, izvoarele cu apă minerală sînt fie închise, fie captate de fabrică, fie poluate de dejecțiile pe care locuitorii care nu au fose septice - și sînt destui - le varsă direct în Zizin. Doar trei izvoare mai sînt la îndemîna oamenilor, care cară apă în toate localitățile din jur, cu zecile de peturi. Amenajările din jurul acestora au fost distruse, iar mocirla din jurul izvoarelor e plină de urme de copite, semn că și animalele din sat își potolesc setea tot de acolo. Hotelul Concordia este acum un fel de parcare improvizată. Pe locul celebrei „băi reci“ cu valuri, este o grădină pe care doi bătrîni încearcă să o întrețină. Sub ea, se mai păstrează încă bazinul de beton. Casa a fost cumpărată, fiind apoi retrocedată, iar terenul, deși aparține încă Primăriei, a fost concesionat pentru proprietari. „Cînd am venit eu, ștrandul deja nu mai era. Casa a cumpărat-o soțul, înainte de a ne căsători, cred că prin ’37. Nu mai era nimic în curte, doar niște scînduri. Parcul mai era, și era tare frumos...“, își amintește cu nostalgie Maria Jica, o doamnă de 87 de ani, soția proprietarului.

Proiect nebăgat în seamă în vremea noastră

Singurii care au încercat să se mai preocupe de curățarea izvoarelor și parțiala lor amenajare au fost membrii asociației de voluntari „Ambasadorii Zizinului“, responsabili și de amenajarea micului „muzeu privat“ al Zizinului, deschis doar duminica, și de atragerea titlului de „Sat european“, pentru anul 2007, acordat Zizinului. Un nou proiect, realizat de președintele „Ambasadorilor“, Andra Dumitrescu (foto medalion), împreună cu un grup de inițiativă, a fost declarat eligibil într-un concurs organizat anul trecut de reprezentanța Comisiei Europene în România. Proiectul a fost clasat pe locul doi, dar nimeni n-a mai luat legătura cu inițiatorii, pentru a-și respecta angajamentul asumat în urma concursului. „Proiectul este împărțit în patru capitole: economic, ecologic, social și cultural, fiind propuse mai multe investiții pentru punerea în valoare a stațiunii și revigorarea Zizinului, pentru a reveni la faima de odinioară. Proiectul a fost depus în august 2007, în octombrie s-au dat cîștigătorii. De atunci nu s-a întîmplat nimic. Nici popularizare, nici experți, nici încercări de atragere a investitorilor, așa cum se obligau cei de la reprezentanța Comisiei Europene. Nici măcar nu am fost anunțați că sîntem printre cîștigători“, a declarat Andra Dumitrescu.

Greu de reînviat

Actualul viceprimar al Tărlungeniului, Ligia Șoană, fost consilier local, recunoaște că pînă acum Primăria nu s-a ocupat de reabilitarea stațiunii. „Majoritatea terenului este revendicat sau retrocedat, și aici sînt probleme cu investițiile publice. Iar actualii proprietari, mai ales urmașii familiei Tompa, care dețin suprafețe importante de teren, nu sînt interesați de investiții, ci de vînzarea terenurilor. Și cum să faci ștrand, cînd nu ai canalizare? Fostul pîrîu care pe vremuri făcea drenajul apelor uzate spre valea Purcăreni, este înfundat. Nu există un proiect expres pentru stațiunea Zizin, cu excepția celui al doamnei Andra. Singurul proiect de anvergură, care se află în faza ridicărilor topo și obținerii autorizațiilor și avizelor, este cu o firmă americană, și vizează crearea unei stațiuni montane de schi la Zizin“, a declarat viceprimarul.
Despre stațiunea montană, viceprimarul ne-a dezvăluit doar că se numește Carpatia, Primăria Zizin a pus la dispoziție un teren de 1.600 hectare, iar Primăria Brașov este și ea parte din proiect. După finalizarea investiției, Zizinul ar trebui să se transforme într-o stațiune de schi, cu pîrtii, hoteluri, cazinouri și toate celelalte, însă fără nicio legătură cu principala resursă a localității, apa minerală.

Personalitățile Zizinului

• Printre personalitățile Zizinului se numără Anna Bereczki Șipoș (1850-1926) (foto), supranumit㠄marea doamnă a ceangăilor“ în urma numeroaselor acțiuni caritabile pe care le-a făcut în cele trei sate în care a trăit, respectiv Baciu (Săcele) Cernatu, Zizin. Ea a cumpărat stațiunea de la orașul Brașov în 1922 și tot ea a transformat țesutul, îndeletnicire a ceangăilor, într-o adevărată industrie artizanală. Ajutorul acordat de ea elevilor saraci din Șapte Sate a ajuns la un număr record de 108 copii.
Zoyzono Rab Istvan (1832 - 1862) a fost unicul poet al ceangăilor și este și el unul dintre fii Zizinului. Bogdan Gherman (1808 - 1883) a fost învățător, cantor și începînd cu 1845 a fost numit la biserica din Zizin sub numele de Gheorghe Bogdan al II-lea. În 1859, mitropolitul Andrei Șaguna îl aduce la Sibiu la Seminarul Teologic Andrian, devenind „spiritul” seminarului și duhovnicul mitropolitului. La ceremonia de înmormîntare a mitropolitului Andrei Șaguna, conform dorinței acestuia, a fost singurul preot care a însoțit cortegiul funerar și a efectuat slujba de înmormîntare.

Prințesa misterioasă Hala

• În vremea de glorie a stațiunii Zizin, familia Tompa, cea care a moștenit proprietățile cumpărate de Anna Bereczki Șipoș, avea o „tabără“, la capătul parcului Zizin, unde se afla și o casă de odihnă a familiei, și unde se aduna lumea bună a Bucureștiului. Se spune că în tabără, într-una dintre căsuțe, era casa de odihnă a prințesei Hala, despre care bătrînii satului spun că era de os domnesc, poate chiar din familia Știrbey. „Atestările documentare sînt foarte vagi. Cert este că «prințesei» îi plăcea foarte mult să picteze, și pe toată perioada sezonului venea la Zizin, unde organiza adevărate tabere de pictură împreună cu alte doamne din lumea bună. Se spune că a murit de tînără, iar sicriul ei a fost sigilat în tablă de plumb. Apoi, se pare că mormîntul, cu tot cu cavou, a fost mutat din cimitirul de la Zizin, însă nu se cunoaște locul în care a fost dus“, spune Andra Dumitrescu, care a reușit să descopere cîteva mărturii despre misterioasa prințesă Hala.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Muzicieni brașoveni, în epicentrul epidemiei din China


  22.01.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, amical cu nouă goluri la Vulcan


  22.01.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov a luat un jucător de la Sepsi OSK 2 l Marin Barbu: „Nu e rău copilul“


  22.01.2020
 • ➤ Local


  CCR: Teodor Meleșcanu nu a fost ales legal președintele Senatului


  22.01.2020
 • ➤ Local


  A fost inaugurată Unitatea Medicală Mobilă aSpitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov


  22.01.2020
 • ➤ Local


  Nominalizări pentru „Premiile Anului în Cultur㔠la Brașov


  22.01.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Respectă și vei fi respectat!


  22.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  O brașoveancă va fi procurorul general al României


  22.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Merge greu


  Lucrările la pasajul Fartec trebuie să fie gata în prima jumătate a anului


  22.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a decontat 3 milioane de lei pentru tratamente medicale în străinătate


  22.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Compania Apa înlocuiește țevile vechi de 40 de ani de pe b-dul Saturn


  22.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Explozie într-un bloc din Brașov


  22.01.2020
 • ➤ Eveniment


  60.000 de lei lunar, pentru stimulentele salariale în spitalele brașovene


  22.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Peste 200 de elevi în învățământul dual, la Săcele


  22.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Ervin Albu, candidatul PNL la Primăria Codlea


  22.01.2020
 • ➤ Actualitate


  Noi cazuri de gripă, confirmate în județul Brașov


  22.01.2020
 • ➤ National


  Întâi bani și pe urmă dreptate


  Blocaj în sălile de judecată


  22.01.2020
 • ➤ National


  Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului îl cercetează pe Meleșcanu


  22.01.2020
 • ➤ National


  Liviu Dragnea rămâne în închisoare și este obligat să plătească și cheltuieli de judecată


  22.01.2020
 • ➤ Life


  Ca o divă în Republica Dominicană


  Mădălina Ghenea a făcut furori la „Cana Dorada”


  22.01.2020
 • ➤ Life


  Românii au Talent, sezonul 10 la PRO TV


  22.01.2020
 • ➤ Life


  Laurette s-a combinat cu fostul soț al unei vedete?!


  22.01.2020
 • ➤ Life


  „Mama” lui Așchiuță a împlinit 78 de ani


  22.01.2020
 • ➤ Cititori


  E bine de știut


  Cum să ne ferim de indigestie


  22.01.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  22.01.2020
 • ➤ Sport


  Mirel Rădoi pune piciorul în prag la Națională


  22.01.2020
 • ➤ Sport


  Patinaj viteză


  Obiective mari pentru patinatorii Coronei Brașov


  22.01.2020
 • ➤ Sport


  Primul amical al iernii pentru ACS SR Brașov


  22.01.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep, în turul 2 la Australian Open 2020


  22.01.2020
 • ➤ Sport


  „Fierul se repară...“


  Fotbalistul Marian Constantinescu a trecut prin clipe de coșmar


  22.01.2020
 • ➤ Sport


  Timișoara va avea un nou stadion! Brașovul rămâne codaș la acest capitol


  21.01.2020
 • ➤ Local


  Brașovul a prezentat stadiul de implementare a Planului de Calitate a Aerului


  21.01.2020
 • ➤ Local


  Un procuror de la Parchetul Curții de Apel Brașov, propunerea pentru șefia Parchetului General


  21.01.2020
 • ➤ Sport


  Reacția Simonei Halep după victoria de la Australian Open: "Am fost mai puternică"


  21.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  Ce se întâmplă cu pensiile


  21.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Va fi a orașului


  Marca FC Brașov va fi înregistrată la OSIM, pentru Municipalitate


  21.01.2020
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Invitație pentru copii la Opera Brașov, la musical-ul „Frumoasa din Pădurea Adormită”


  21.01.2020
 • ➤ Eveniment


  PSD nu prea are candidat pentru Primăria Brașov


  21.01.2020
 • ➤ Eveniment


  De la cenușăreasă la vedetă


  Spitalul din Săcele are dotări unice în județul Brașov


  21.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Licitația pentru căminul Școlii Profesionale Kronstadt așteaptă ok-ul ANAP


  21.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Se caută soluții pentru descongestionarea traficului spre Sânpetru


  21.01.2020
 • ➤ Actualitate


  Ministrul Mediului cere Brașovului un raport privind starea de sănătate a populației


  21.01.2020
 • ➤ Actualitate


  Din toamnă, elevii au transportul gratuit


  21.01.2020
 • ➤ National


  Primul pas spre anticipate?


  Guvernul apasă butonul alegerii primarilor în două tururi


  21.01.2020
 • ➤ Economic


  Sondaj


  Schimbarea jobului în 2020, în topul priorităților pentru cei mai mulți români


  21.01.2020
 • ➤ Economic


  Șefa FMI: Economia globală riscă o reîntoarcere la Marea criză economică


  21.01.2020
 • ➤ Economic


  Pensia minimă, garantată de stat este 704 lei


  21.01.2020
 • ➤ Economic


  Programul Rabla pentru electrocasnice va continua în 2020


  21.01.2020
 • ➤ Doctor


  De ce să bem lapte de capră


  21.01.2020
 • ➤ Doctor


  Cea mai bună dietă în 2020: cum te ajută să slăbești


  21.01.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Doar cinci zile pînă la plecarea ajutoarelor


  Mîini întinse peste ape

  Articolul următor


  Capitală verde europeană, în 2010

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 25.959 milisecunde, încărcat în milisecunde