Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Zizin, o stațiune îngropată în ruine


Bunica SPA-ului brașovean e dată uitării

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Andrei Paul, 08.08.2008
• Zizinul era declarat, în 4 martie 1927, „Instituție mică balneo-mineral㔠și ajunsese una dintre cele mai căutate stațiuni din perioada interbelică
• Acum, la nici un secol, în fosta stațiune doar poveștile bătrînilor și tir-urile cu apă minerală mai amintesc de forfota de odinioară a micii așezări cu mare căutare

Crema societății bucureștene și brașovene venea la Zizin, în perioada interbelică, pentru a-și îngriji sănătatea. Hotelul Concordia, din care a rămas astăzi doar un teren viran lîngă școala ungurească, forfotea de lume, cu cazinoul și sala unde se dădeau baluri de binefacere. În fiecare zi, cursa regulată de autobuz București - Zizin aducea turiștii direct din capitală, pentru băi în apă minerală sau pentru aerul „puternic ozonat“ din pădurile Zizinului. „Stațiunea era recunoscută în Transilvania pe locul patru după Vîlcele, Borsec și Tușnad. Aici găseai totul pentru o vacanță. Băi reci de la izvoare, care izvorau cu bule din pămînt, de unde și numele de «hideg lobogo», sau Lobogo, cum a rămas denumirea unuia dintre izvoare, dar și «băi cu valuri», băi calde și dușuri, locuri pentru promenadă acoperite, un restaurant mare, comode, case de închiriat pe gustul fiecăruia, într-un cuvînt tot confortul care se poate cumpăra cu bani“, istorisește Orbán Balázs în „Descrierea pămînturilor secuiești”. Sezonul ținea de la 1 mai și pînă în septembrie.

,,Acum nu mai vine nimeni...“

Oameni care să-și amintească despre stațiune cu greu mai poți găsi în Zizin. Șimon Ianoș și soția lui, Ana, „născută Vaida“, cum ține ea să se știe, sînt dintre acești puțini. Amîndoi sînt aproape de 80 de ani. „Să fi avut vreo șase-șapte ani pe-atunci“, spune bătrînul Ianoș, aducîndu-și aminte cum veneau boierii și dormeau pe la oamenii din sat. „Așa se făceau banii pe vremea aia“, îl completează bătrînica Ana, care și-a lăsat treburile gospodăriei pentru a completa și ea povestirea. „Veneau grămadă, de la București, Brașov, Constanța și din alte părți. Gazdele dormeau în poduri sau prin șuri, pe fîn, și dădeau camerele bune la turiști, pe bani. Bunica nu mai dădea unt și lapte de capră la copii, ci la turiști, și așa și-a construit casa aia mare de lîngă școală“, spune bătrîna. „Acum nu mai vine nimeni...“, adaugă ea. Potrivit lui Hankó Vilmos („Descrierea băilor și apelor din Ardeal”, carte publicată la 1891), „la hotel o cameră costa un forint pe zi sau un forint și 50 crăițari, iar în vile un apartament (o cameră+bucătărie) pentru un sezon costa între 60-100 forinți“. În sat stăteau la dispoziția oaspeților 100 de case primitoare care costau pentru un sezon 30-60 forinți.

,,Era stațiune, ce mai!“

„Erau cabinete pentru băi în apă minerală, cu pompe și motor, mai era și baia rece (ștrandul, cum se numea în vremea aceea - n.r.), și baia caldă. Era și un restaurant mare, acolo, la Borku, cu hotelul și cazinoul. Era stațiune, ce mai!“, își aduce aminte nenea Ianoș. Baia caldă costa 30 de creițari, iar baia rece costa 10 creițari. Zizinul era luminat cu lămpi de benzină, iar în parc, „unde-i Borvizul - pentru că așa îi spune și acum bătrînul Ianoș fabricii de apă minerală - erau bănci, și era muzică și dans, cu fanfară sau orchestră, în fiecare zi, de la ora 3 după-masă pînă noaptea“. Nenea Ianoș spune că pe locul unde acum este fabrica de apă minerală era și atunci o făbricuță, care se putea vedea de pe locul de promenadă și care aparținea celebrei firme Borviz. „Îmbutelia apă la sticle de un kil, de sticlă, pe care le transportau învelite în paie, cu căruțele, pînă la Budila, la gară. Da’ pe vremea aia nu mai punea acid, luau apa cu acidul care era în ea, și o îmbuteliau“, povestește bătrînul.

Ștrand cu valuri

Orbán Balázs istorisește că un poduleț îngust peste apă despărțea satul în două. Pe dreapta era teritoriul unde locuiau maghiarii, iar pe partea stîngă era dintr-o dată Germania, unde toate inscripțiile erau în limba germană și asta pentru că majoritatea vizitatorilor erau germani. Partea stîngă era și zona „de elit㓠a stațiunii, chiar dacă unele clădiri se aflau pe malul drept, așa cum era cazul restaurantului și hotelului Concordia care dispuneau de saloane și de camere. Acesta a fost construit de către patronul întregii stațiuni - orașul Brașov -, iar lîngă acesta se afla Primăria Zizinului, construită în 1863: o clădire din piatră cu un etaj. Mai jos era casa frumoasă a doctorului Beldi – o casă cu înșiruire de stîlpi, apoi casa lui Gingold Karoly și în sfîrșit casa mare a marelui agricultor Dudas Marton – singura casă de unde comuna obținea ceva venituri. Tot pe partea dreapta se afla o „specialitate“ a stațiunii și anume ștrandul cu valuri, alimentat cu apa cristalină a pîrîului Zizin care era înconjurat de 30 de cabine. Valurile din bazin erau provocate de apa care intra cu o forță mare și puneau în mișcare o roata mare din lemn. Aceste valuri se resimțeau și pe partea cealaltă a bazinului de înot, iar altă mașinărie conducea apa la tot felul de dușuri. Pe partea stîngă era izvorul „hideg lobogo“ unde apa izvora din pămînt cu bule, sașii numindu-l Ferencz - Francisc, izvorul Lajos-Ludovic, cu acoperișul sau estetic, și după acesta urma casa senatorului Langer, casa oratorului Greissing, casa lui Waldbaum și farmacia – case mari care serveau la cazarea turiștilor. Mai jos de acestea era centrul stațiunii cu izvorul Ferdinand. Deasupra izvorului, pe stîlpii de susținere, se odihnea o cupolă, iar înăuntrul ei era scris : „Norocos de-a lungul secolelor curge Sf. Born și dă sănătate omenirii.”

Ape pentru vindecare

Apa izorului Ferdinand era recomandată la vremea bunicilor pentru tratarea bolilor respiratorii, iar cea a izvorului Lajos pentru tratarea bolilor de stomac și intestine, în nefrite, a lipsei de fier din sînge precum și pentru bolile ginecologice și afecțiunile sistemului nervos. Izvorul Ferdinand era înconjurat de un parc frumos întreținut, cu alei care urcau spre vîrful dealului acoperit cu brazi. Cărările aveau pe margine amenajate locuri de popas (bănci) de unde se putea admira Țara Bîrsei, Valea Zizinului și stîncile masivului Ciucaș. În acest parc, unde era locul de plimbare cu băncuțe, a curs înainte rîul Zizin. In 1840 a fost reorientat, iar locul a fost acoperit și împădurit. Lîngă parc se afla clădirea băii cu căzi unde oapeții puteau să facă baie în apa minerală încălzită a izvorului Ferdinand sau cu apa izvorului Lajos (Ludovic). Lîngă acesta era o promenadă acoperită, unde în timp de ploaie, turiștii puteau continua cura lor de apă minerală, vizavi era terasa pentru muzicanți, iar mai jos de aceasta urma un frumos loc pentru plimbare, bine întreținut și utilat cu băncuțe. Sub coroanele dese ale pomilor era așezată clădirea cochetă a băilor calde: 11 camere cu căzi și dușuri și în spatele acestora se gasea Masa Muscalului, dealul căruia i-a rămas așa numele din Primul Război Mondial, pentru că acolo fusese locul unde stăteau soldații ruși. Acest deal era împădurit cu brad și se găseau aici poteci comode, dotate cu băncuțe și poteci care duceau la vîrful dealului, de unde se deschidea panorama spre Țara Bărsei, în partea din spate se vedea Valea Sasului; deasupra se zărea înălțîndu-se masivul Ciucaș, iar mai jos se putea observa Valea Sacadatului „Aussicht”. „Aussicht“ în limba germană însemnînd panoramă.

Ca în Europa occidentală a începutului de secol trecut

„În 1912 - doamna Sipos Janosne, născută Bereczki Anna - celebra femeie ceangău - a cumpărat stațiunea de la orașul Brașov. A urmat o renovare generală a stațiunii. Atunci s-a deschis și izvorul «Bela», denumire ce i-a dat-o Bereczki Anna, după numele fiului ei, mort la 20 de ani. Zizinul avea trei izvoare tămăduitoare cărora dr. Greissing și dr. Schnell le-au făcut analize determinînd compoziția chimică a fiecăruia. Izvoarele după compoziția lor puteau concura cu puținele izvoare tămăduitoare din Europa: izvorul Ferdinand se asemăna cu apele de la Luhacovice, St. Nectaire (Dolmey), Vals, Vic-sur-Cère, Selters, Ems, Gleichenberg și Niederselters, iar cea a izvorului Mihai, datorită cantității de fier ce conține este identică cu unele izvoare ca Pyrmont, Franzensbad, Marienbad, Rochits etc.“, scrie Hankó Vilmos, în „Descrierea băilor și apelor din Ardeal”. După moartea lui Bereczki Anna, stațiunea a devenit proprietatea familiei Tompa.

Naționalizarea a distrus totul

O perioadă după război, locurile odinioară atît de îndrăgite de turiști au mai existat ca loc de întîlnire pentru săteni, care organizau maialuri mai ales pe promenada de lîngă izvorul Ferdinand. Războiul, apoi comunismul și naționalizarea au distrus însă stațiunea, lăsînd-o în paragină și uitare. Astăzi, izvoarele cu apă minerală sînt fie închise, fie captate de fabrică, fie poluate de dejecțiile pe care locuitorii care nu au fose septice - și sînt destui - le varsă direct în Zizin. Doar trei izvoare mai sînt la îndemîna oamenilor, care cară apă în toate localitățile din jur, cu zecile de peturi. Amenajările din jurul acestora au fost distruse, iar mocirla din jurul izvoarelor e plină de urme de copite, semn că și animalele din sat își potolesc setea tot de acolo. Hotelul Concordia este acum un fel de parcare improvizată. Pe locul celebrei „băi reci“ cu valuri, este o grădină pe care doi bătrîni încearcă să o întrețină. Sub ea, se mai păstrează încă bazinul de beton. Casa a fost cumpărată, fiind apoi retrocedată, iar terenul, deși aparține încă Primăriei, a fost concesionat pentru proprietari. „Cînd am venit eu, ștrandul deja nu mai era. Casa a cumpărat-o soțul, înainte de a ne căsători, cred că prin ’37. Nu mai era nimic în curte, doar niște scînduri. Parcul mai era, și era tare frumos...“, își amintește cu nostalgie Maria Jica, o doamnă de 87 de ani, soția proprietarului.

Proiect nebăgat în seamă în vremea noastră

Singurii care au încercat să se mai preocupe de curățarea izvoarelor și parțiala lor amenajare au fost membrii asociației de voluntari „Ambasadorii Zizinului“, responsabili și de amenajarea micului „muzeu privat“ al Zizinului, deschis doar duminica, și de atragerea titlului de „Sat european“, pentru anul 2007, acordat Zizinului. Un nou proiect, realizat de președintele „Ambasadorilor“, Andra Dumitrescu (foto medalion), împreună cu un grup de inițiativă, a fost declarat eligibil într-un concurs organizat anul trecut de reprezentanța Comisiei Europene în România. Proiectul a fost clasat pe locul doi, dar nimeni n-a mai luat legătura cu inițiatorii, pentru a-și respecta angajamentul asumat în urma concursului. „Proiectul este împărțit în patru capitole: economic, ecologic, social și cultural, fiind propuse mai multe investiții pentru punerea în valoare a stațiunii și revigorarea Zizinului, pentru a reveni la faima de odinioară. Proiectul a fost depus în august 2007, în octombrie s-au dat cîștigătorii. De atunci nu s-a întîmplat nimic. Nici popularizare, nici experți, nici încercări de atragere a investitorilor, așa cum se obligau cei de la reprezentanța Comisiei Europene. Nici măcar nu am fost anunțați că sîntem printre cîștigători“, a declarat Andra Dumitrescu.

Greu de reînviat

Actualul viceprimar al Tărlungeniului, Ligia Șoană, fost consilier local, recunoaște că pînă acum Primăria nu s-a ocupat de reabilitarea stațiunii. „Majoritatea terenului este revendicat sau retrocedat, și aici sînt probleme cu investițiile publice. Iar actualii proprietari, mai ales urmașii familiei Tompa, care dețin suprafețe importante de teren, nu sînt interesați de investiții, ci de vînzarea terenurilor. Și cum să faci ștrand, cînd nu ai canalizare? Fostul pîrîu care pe vremuri făcea drenajul apelor uzate spre valea Purcăreni, este înfundat. Nu există un proiect expres pentru stațiunea Zizin, cu excepția celui al doamnei Andra. Singurul proiect de anvergură, care se află în faza ridicărilor topo și obținerii autorizațiilor și avizelor, este cu o firmă americană, și vizează crearea unei stațiuni montane de schi la Zizin“, a declarat viceprimarul.
Despre stațiunea montană, viceprimarul ne-a dezvăluit doar că se numește Carpatia, Primăria Zizin a pus la dispoziție un teren de 1.600 hectare, iar Primăria Brașov este și ea parte din proiect. După finalizarea investiției, Zizinul ar trebui să se transforme într-o stațiune de schi, cu pîrtii, hoteluri, cazinouri și toate celelalte, însă fără nicio legătură cu principala resursă a localității, apa minerală.

Personalitățile Zizinului

• Printre personalitățile Zizinului se numără Anna Bereczki Șipoș (1850-1926) (foto), supranumit㠄marea doamnă a ceangăilor“ în urma numeroaselor acțiuni caritabile pe care le-a făcut în cele trei sate în care a trăit, respectiv Baciu (Săcele) Cernatu, Zizin. Ea a cumpărat stațiunea de la orașul Brașov în 1922 și tot ea a transformat țesutul, îndeletnicire a ceangăilor, într-o adevărată industrie artizanală. Ajutorul acordat de ea elevilor saraci din Șapte Sate a ajuns la un număr record de 108 copii.
Zoyzono Rab Istvan (1832 - 1862) a fost unicul poet al ceangăilor și este și el unul dintre fii Zizinului. Bogdan Gherman (1808 - 1883) a fost învățător, cantor și începînd cu 1845 a fost numit la biserica din Zizin sub numele de Gheorghe Bogdan al II-lea. În 1859, mitropolitul Andrei Șaguna îl aduce la Sibiu la Seminarul Teologic Andrian, devenind „spiritul” seminarului și duhovnicul mitropolitului. La ceremonia de înmormîntare a mitropolitului Andrei Șaguna, conform dorinței acestuia, a fost singurul preot care a însoțit cortegiul funerar și a efectuat slujba de înmormîntare.

Prințesa misterioasă Hala

• În vremea de glorie a stațiunii Zizin, familia Tompa, cea care a moștenit proprietățile cumpărate de Anna Bereczki Șipoș, avea o „tabără“, la capătul parcului Zizin, unde se afla și o casă de odihnă a familiei, și unde se aduna lumea bună a Bucureștiului. Se spune că în tabără, într-una dintre căsuțe, era casa de odihnă a prințesei Hala, despre care bătrînii satului spun că era de os domnesc, poate chiar din familia Știrbey. „Atestările documentare sînt foarte vagi. Cert este că «prințesei» îi plăcea foarte mult să picteze, și pe toată perioada sezonului venea la Zizin, unde organiza adevărate tabere de pictură împreună cu alte doamne din lumea bună. Se spune că a murit de tînără, iar sicriul ei a fost sigilat în tablă de plumb. Apoi, se pare că mormîntul, cu tot cu cavou, a fost mutat din cimitirul de la Zizin, însă nu se cunoaște locul în care a fost dus“, spune Andra Dumitrescu, care a reușit să descopere cîteva mărturii despre misterioasa prințesă Hala.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Mașină de Brașov, găurită de goanțe, abandonată pe un câmp din Germania


  16.11.2019
 • ➤ Sport


  Liga 3, etapa a 13-a


  ACS SR Brașov, trei puncte la Calafat cu Tractorul Cetate / Stîngă și Stoian, marcatori / Cetate Râșnov a răpus Blejoiul


  16.11.2019
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 16-a


  Precizia Săcele și Corona Brașov au marcat la foc automat / Colțea s-a împiedicat la Cristian!


  16.11.2019
 • ➤ Local


  Ludovic Orban promite bani de la bugetul de stat, pentru aeroport


  15.11.2019
 • ➤ Local


  Viitoarea Sală Polivalentă din Brașov va costa peste 50 de milioane de euro


  15.11.2019
 • ➤ Sport


  Valladolid - Gaz Metan Mediaș 1-0 l Brașoveanul Aby Popa a apărat pe final /„A fost experiență nemaipomenită“


  15.11.2019
 • ➤ Sport


  FRF, despre prezența tricolorilor la barajul pentru EURO 2020


  15.11.2019
 • ➤ Local


  Primarul George Scripcaru a cerut sprijinul Guvernului pentru noul monument al Asociației 15 Noiembrie


  15.11.2019
 • ➤ Life


  Atracții turistice


  Cele mai spectaculoase poduri locuibile din lume


  15.11.2019
 • ➤ Life


  Un top de folos


  10 piese elegante în orice vremuri


  15.11.2019
 • ➤ Life


  Aperitive de post


  Rulouri cu guacamole


  15.11.2019
 • ➤ Life


  În trei culori


  Calico, pisica purtătoare de noroc


  15.11.2019
 • ➤ Life


  Alături de J Lo


  Shakira face show de ziua ei la Super Bowl 2020


  15.11.2019
 • ➤ Life


  O luptă


  Vica Blochina n-are iubit, dar spune că viața ei e frumoasă


  15.11.2019
 • ➤ Life


  Vagabondul milionar


  Charles Chaplin, o viață mai ceva ca-n filme


  15.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  32 de ani de la revolta anticomunistă a brașovenilor


  Primul protestatar de la 15 Noiembrie care a murit după ce a trecut prin beciurile Securității


  15.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Premierul Ludovic Orban vine la Brașov la ceremoniile dedicate Revoltei de la 15 Noiembrie ‘87


  15.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Duminică începe festivalul de Dramaturgie Contemporană


  15.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Pro România Brașov, o „stare de mulțumire-nemulțumire“


  15.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Podul de pe strada Timișu Sec, transferat de la CFR SA la municipiul Brașov


  15.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Restricții


  Autobuzele RATBV circulă pe trasee modificate în ziua Crosului „15 Noiembrie“


  15.11.2019
 • ➤ Actualitate


  Festivalul Etnovember


  Trei machete din viața Brașovului, expuse la Bastionul Țesătorilor


  15.11.2019
 • ➤ National


  Sunt întârzieri la calcularea pensiilor


  Ludovic Orban: Președintele Casei de Pensii a intrat în concediu medical. Iresponsabil!


  15.11.2019
 • ➤ National


  Economia României a fost condusă după două bugete, după modelul Al Capone


  15.11.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  15.11.2019
 • ➤ Life


  Fără operații estetice


  Este cea mai frumoasă femeie din România


  15.11.2019
 • ➤ Life


  Cum a scăpat Paula Chirilă de 15 kg


  15.11.2019
 • ➤ Life


  De ce nu are Fuego iubită


  15.11.2019
 • ➤ Life


  John Legend, cel mai sexy bărbat din 2019


  15.11.2019
 • ➤ Cititori


  Pentru iubitorii de animale de companie


  Doberman


  15.11.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Aloe vera are șase puteri


  15.11.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  15.11.2019
 • ➤ Sport


  România, meci decisiv cu Suedia


  15.11.2019
 • ➤ Sport


  CSȘ Dinamo Brașov, 40 de ani de existență!


  15.11.2019
 • ➤ Sport


  Manșa retur din turul trei de calificare


  Corona are meci decisiv pentru calificarea în grupele EHF


  15.11.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Derbiul etapei a 16-a se joacă la Cristian


  15.11.2019
 • ➤ Sport


  Hopul Blejoi pentru Cetate Râșnov


  15.11.2019
 • ➤ Sport


  Duel cu oltenii


  ACS SR Brașov, deplasare la Calafat pentru meciul cu Tractorul Cetate


  15.11.2019
 • ➤ Economic


  Dan Armeanu (ASF): Puterea de cumpărare a românilor a crescut, în ultimii trei ani, cu 25%


  14.11.2019
 • ➤ National


  Florian Stoica, solistul trupei Conexiuni, a murit


  14.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  CJ a semnat proiectul pentru balizajul aeroportului


  14.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Au trecut 32 de ani


  2000 de alergători vor lua startul la Crosul „15 Noiembrie ’87"


  14.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Guvernul verifică șantierul din curtea Spitalului Județean


  14.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Parcări de reședință, atribuite la prețul minim


  14.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Eveniment la Filarmonică


  Vioara lui Enescu, la Brașov


  14.11.2019
 • ➤ Actualitate


  Coșul minim de consum pentru un trai decent s-a scumpit


  14.11.2019
 • ➤ National


  Vorbește


  Klaus Iohannis anunță o dezbatere electorală fără Viorica Dăncilă


  14.11.2019
 • ➤ Life


  Prea sus


  Gina Pistol a făcut un atac de panică


  14.11.2019
 • ➤ Life


  Iulia Vântur: „Am trăit în 10 ani cât într-o viață”


  14.11.2019
 • ➤ Life


  Amalia Enache se luptă cu caloriile


  14.11.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Doar cinci zile pînă la plecarea ajutoarelor


  Mîini întinse peste ape

  Articolul următor


  Capitală verde europeană, în 2010

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 25.709 milisecunde, încărcat în milisecunde