Update:,,Guvernul va retrage de pe ordinea de zi a ședinței punctul legat de memorandumul privind încredințarea Cetățuii Brașov unuia dintre ministere și va exista o consultare atât cu Primăria Brașov cât și cu Consilul Județean pe acest subiect,, afirmația aparține președintelui Consiliului Județean Brașov Adrian Veștea și a fost făcută într-o conferință de presă
Primăria Brașov consideră că plasarea pe ordinea de zi a ședinței Guvernului a unui punct pentru a încredința cetatea către Ministerul de Interne sau Educației este absurdă și chiar ticăloasă. Ei susțin că Cetatea Brașovului aparține orașului Brașov și că este absurd ca Ministerul de Interne să aibă de-a face cu Cetatea Brașovului. Viceprimarul Brașovului, Flavia Boghiu, îi îndeamnă pe brașoveni să semneze petiția inițiată de primarul Allen Coliban pentru protejarea Cetății bit.ly/cetateabrasovului.
Nu doar Ministerul Afacerilor Interne dorește să obțină Cetatea Brașovului și să o transforme într-un centru de pregătire. Există și alți doritori pentru monumentul din vârful dealului Blumăna, printre care și Universitatea Transilvania, prin vocea rectorului Abrudan, care dorește să folosească Cetatea pentru a amenaja spații didactice de care Universitatea are nevoie.
I-am reaminti domnului rector ușurința cu care a cedat spațiul fostei Facultați de Mecanică din vecinătatea Teatrului Dramatic, nu cu foarte mulți ani în urmă, din interese doar de domnia sa știute, deși probabil putea negocia o chirie rezonabilă cu foștii proprietari. Facultatea a fost silită să-și mute tot calabalâcul pe Colină, înghesuindu-se în condiții total improprii. Atunci lipsa spațiilor nu a contat.
Solicitarea Universității către Guvern este extrem de argumentată. Sunt invocate centrele culturale pe care le are Universitatea, disponibilitățile bănești ale instituției, ba chiar și modul în care și-a renovat clădirile de patrimoniu. Culmea este că în nota de fundamentare înaintată Ministerului Educației, aprobată de consiliul de administrație al Universității, se susține faptul că în acest mod ,,Universitatea poate reda orașului și turiștilor care îl vizitează un spațiu modern de dialog și inovare culturală, un spațiu prin care să se promoveze valorile locale și naționale, un spațiu pentru tineri și animat de creativitatea lor.”
Cum vor putea beneficia turiștii de acele spații, didactice domnul rector nu spune. Probabil participând la cursuri sau seminarii sau privind prin geamuri în timp ce se vor plimba prin curte când locația este deschisă.
Senatorul USR Irineu Darău a replicat dur că Bode nu poate fi lăsat să ia Cetatea și să o transforme într-un centru de pregătire pentru polițiști și că nu astfel se gestionează un monument istoric, iar rectorului Abrudan i-a transmis că ,,ar face bine să se ocupe de performanțele propriei Universități și să contribuie la ridicarea Brașovului la rangul de adevărat centru universitar, să nu mai facă scut în CNR pentru tot felul de interese nelegitime, să nu mai favorizeze plagiatele și plagiatorii, să nu mai susțină distrugerea CNATDCU sau mandatele nelimitate la rectori. Cetățuia nu are rolul de a „permite rezolvarea unor probleme stringente legate de spațiile Universității Transilvania.”
,,Cetatea Brașovului ar trebui să fie administrată de municipalitate, adică de comunitatea locală. Cetățuia este a brașovenilor. Un asemenea simbol local trebuie pus în valoare pentru a deveni mândria Brașovului: un obiectiv central pentru toți brașovenii și pentru toți oaspeții – atât turistic, cât și istoric și cultural. Orice altă destinație și orice altă utilizare a ei ar fi o nedreptate și o rușine. Nu ne putem permite un astfel de destin nedemn pentru un asemenea monument istoric”, a adăugat senatorul citat.
După Ministerul Afacerilor Interne, Universitatea Transilvania dorește să obțină Cetatea: Cetatea brașovenilor trebuie redată brașovenilor
Nicolae Stoica, cel mai nou consilier local USR-PLUS în Brașov
Nicolae Stoica a fost validat în ultima ședința de plen a Consiliului Local Brașov. El este astfel cel mai nou consilier USR-PLUS, în locul lui Victor Ilie, care a fost ales parlamentar la alegerile din 2020.
În Consiliul Local, Victor Ilie era membru al Comisiilor de specialitate nr. 2 și 5 ale Consiliului Local al Municipiului Braşov, iar aceste locuri au devenit vacante, o dată cu plecarea sa. Consilierul Nicolae Stoica, acum din partea Alianței USR-PLUS, dar care a candidat pe listele PLUS, are 62 de ani, este inginer proiectant și antreprenor.
Olimpia CSU Brașov – Rapid București, în sferturile de finală a Campionatului Național de Baschet Feminin
Olimpia CSU Brașov va juca în prima rundă a play-off-ului Ligii Naționale de Baschet Feminin împotriva Rapid București. Prima partidă din seria celor mai bune trei meciuri va avea loc astăzi la Sala Sporturilor D. Colibași, începând cu ora 17.00.
Brașovencele au reușit să se claseze pe locul patru în sezonul regulat, chiar înaintea echipei din București, ceea ce le oferă avantajul terenului propriu în această fază a competiției.
Prestația jucătoarelor de la Olimpia a mulțumit antrenorul Dan Calancea, în ciuda problemelor pe care le-au întâmpinat pe parcursul sezonului.
„A fost un sezon extrem de dificil, plin de probleme. Trei jucătoare și-au părăsit echipa noastră, așa că apreciez cu atât mai mult efortul și angajamentul acestor minunate jucătoare”, a declarat Dan Calancea.
În celelalte meciuri din sferturile de finală ale campionatului se vor întâlni CSU Constanța împotriva KSE Tg. Secuiesc, Sepsi SIC Sf. Gheorghe împotriva Universității Cluj-Napoca, respectiv FCC Baschet Arad.
Adrian Veștea nu a confirmat oficial zborurile Dan Air
O surpriză a fost cauzată administrației județene de către o compania Dan Air care a anunțat deja că va opera curse de pe Aeroportul Internațional Brașov către mai multe destinații europene, inclusiv Bruxelles, Barcelona și Londra amănunte . Cu toate acestea, într-un interviu acordat ieri Pulsul Zilei cu Florin Pop, la Radio România Brașov FM, președintele CJ Brașov, aici.. „Intenția lor m-a luat prin surprindere, fără a avea o discuție și fără a face o conferință de presă împreună cu directorul Regiei Aeroportul Brașov, deoarece toate aceste lucruri trebuie prezentate în comun”, a declarat el. Veștea a mai spus că destinațiile cu plecare de pe Aeroportul Brașov vor fi stabilite în funcție de cereri și bilete vândute, astfel încât companiile aeriene să poată face profit. Până în prezent, singurele destinații confirmate sunt cele către Turcia și Grecia.
Un săcelean beat și-a lovit calul cu toporul. Acum este cercetat de Poliția Animalelor
Un bărbat din municipiul Săcele, Brașov, a fost implicat într-un incident violent în urma căruia un cal a fost grav rănit. Potrivit informațiilor, în timp ce era băut, individul s-a certat cu membrii familiei sale și a recurs la violență împotriva animalului nevinovat, lovit cu toporul în gât. Poliția a fost alertată în legătură cu această situație și a trimis o echipă de cercetare la locul indicat. Proprietarul calului, în vârstă de 29 de ani, a fost găsit în stare de ebrietate și a fost identificat ca fiind agresorul.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Județene Brașov, subcomisarul Florentina Manolache, calul prezenta o plagă profundă la nivelul gâtului, confirmată de examinarea clinică efectuată de un medic veterinar. În urma investigațiilor, polițiștii au stabilit că agresiunea asupra animalului a fost cauzată de neînțelegerile pe care bărbatul le-a avut cu familia, sub influența consumului de alcool.
În prezent, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor continuă cercetările în acest caz, urmând ca procurorul de pe lângă Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov să coordoneze soluția legală la finalizarea acestora.
Mai multe burse în străinătate pentru masterat, doctorat, postdoctorale și de cercetare. Concurs pentru studenții români
Studenții români pot obține burse în străinătate pentru studii universitare de masterat, doctorat, postdoctorale și de cercetare printr-un concurs organizat de Ministerul Educației.
Ministerul Educaţiei, prin Agenţia de Credite şi Burse de Studii, organizează concurs în vederea acordării burselor în străinătate pentru studii universitare de masterat, de doctorat, dar şi pentru stagii postdoctorale şi de cercetare.
La concursul naţional pot participa cetăţenii români, cu domiciliul stabil în România, din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat şi particular acreditate, din Academia Română şi din institutele de cercetare din subordinea sau din structura acestora, care se încadrează în una din următoarele categorii:
• studenţi în ultimul an la studii universitare de licenţă,
• studenţi la studii universitare de masterat,
• studenţi – doctoranzi,
• cadre didactice titulare din instituţiile de învăţământ superior de stat şi particular acreditate,
• cercetători.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației, vor fi acordate mai multe burse, durata cumulată fiind:
• 340 de luni pentru stagii de studii universitare de masterat şi de doctorat;
• 200 de luni pentru stagii postdoctorale şi de cercetare.
„Concursul naţional pentru acordarea acestor burse se desfăşoară conform Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursului naţional de acordare a burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat şi de doctorat, pentru stagii postdoctorale şi de cercetare, aprobat prin ordinul nr. 3.790/2023”, afirmă sursa citată.
Înscrierea la concursul naţional se face prin depunerea unui dosar de candidatură la Registratura Agenţiei de Credite şi Burse de Studii, prin transmiterea acestuia prin poştă, curier sau online, la adresa dosare.candidatura@roburse.ro, până la 2 mai 2023.
Brașov: Un pensionar din Noua și-a aruncat canapeaua pe geam
Un pensionar din cartierul Noua din Brașov și-a aruncat canapeaua pe geamul balconului de la etajul 2, informează newsbv.ro.
Locuitorii din zonă au sunat la poliție. Oamenii legii au trimis un echipaj de la Secția 4 și un echipaj de la Poliția Locală pentru restabilirea ordinii.
Marian Ivan, dezamăgit de faptul că FC Brașov joacă în play-out: „E mult prea puțin“. Fostul atacant vrea modelul Farul și la Brașov
Fostul mare atacant al Brașovului, Marian Ivan (53 de ani), este dezamăgit de parcursul lui FC Brașov din acest sezon al Ligii a 2-a, unul în care echipa lui Dan Alexa nu a reușit să prindă play-off-ul. „Eu sunt aproape de echipa mea de suflet, din păcate FC Brașov nu s-a calificat în play-off. Brașovul merită echipă în Liga 1, nu în play-out-ul Ligii a 2-a. E mult prea puțin“, a spus Marian Ivan la emisiunea „Stop Pe Piept”, realizată de jurnalistul Horațiu Ciornei.
Vrea modelul Farul și la Brașov
Marian Ivan vede ca o soluție la Brașov modelul Farul după fuziunea dintre Viitorul și Farul. „Brașovul trebuie să ajungă cât mai rapid în Liga 1, dar pentru asta trebuie să fim uniți. Avem FC Brașov în Liga 2, SR Brașov în Liga a 3-a. La Constanța s-au unit forțele și acesta este modelul de urmat și la Brașov și asta cât mai rapid. E momentul să ne dăm mâna și să susținem o echipă care să ajungă rapid în Liga 1. Asta îmi doresc eu“, a mai spus Marian Ivan, care de ani buni este observator LPF la meciurile din SuperLigă.
„Brașovul e ocolit de CNI“
Marin Ivan spune că la Brașov sunt mulți copii talentați, însă infrastructura sportivă este marea problemă a orașului. „La Brașov avem toate ingredientele pentru a face performanță. Avem copii foarte talentați, însă, din păcate, suferim crunt la infrastructură. Nu avem un stadion nou, nu avem baze de antrenament. Ionuț Pîrvu, fostul meu coleg de la FC Brașov, e antrenor la SR Brașov și se confruntă cu aceleași probleme pentru pregătirea echipei. Autoritățile locale sunt responsabile pentru insfrastructura sportivă a orașului. Eu, mereu, am tras un semnal de alarmă pe această temă. CNI construiește stadioane la Constanța, la Pitești… Văd că Brașovul e ocolit. Din nou. Stadionul Municipal a fost demolat, acolo se face o sală Polivalentă. Foarte bine, dar este loc și de un stadion modern de fotbal, dar și de o bază de antrenament. Eu vă garantez că Brașovul va scoate fotbaliști. Urmează un an electoral și poate, poate…“, a mai spus fostul internațional.
Prețurile RCA vor fi plafonate pentru șase luni
Prețurile maxime la RCA vor fi stabilite de fiecare asigurător la nivelul propriilor tarife de primă practicate la data de 1 martie 2022, iar în situația în care aceste tarife sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA vor aplica cel mai mic tarif de primă dintre cele două, se arată în proiectul de HG trimis la Guvern și obținut de HotNews.ro.
Proiectul obținut de HotNews.ro arată că și comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima brută încasată pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
O altă prevedere vizează acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat.
Iată proiectul de HG privind prețurile maxime la RCA în următoarele 6 luni:
Art. 1.
(1) Prezenta hotărâre stabilește tarifele de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie, denumită în continuare asigurare RCA, ce urmează a fi aplicate de către societățile de asigurare care practică asigurarea RCA, denumite în continuare asigurători RCA, în condițiile art. 4 alin. (3) din Legea concurenței nr. 21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (1) se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 1 martie 2022 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2), în situația în care tarifele de primă practicate de către asigurătorii RCA la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă dintre cele două.
(4) Asigurătorii RCA aplică tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (2) sau (3) începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
(5) Tarifele de primă maxime se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
(6) Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima brută încasată pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
(7) Supravegherea practicării tarifelor de primă maxime de către asigurătorii RCA stabilite conform prevederilor prezentei hotărâri se exercită de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F.
Art. 2. – Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0; în funcție de istoricul de daună al asiguratului, asigurătorii RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.
Mai mult puteți citi pe HotNews.ro.
Decizie-șoc de la UEFA: Maghiarii pot folosi steagul Ungariei Mari la meciuri!
Federația Maghiară de Fotbal a anunțat, pe site-ul oficial că UEFA și FARE, gruparea împotriva discriminării în fotbalul european, îi permit utilizarea hărții Ungariei Mari la meciurile echipei naționale, însă numai pentru varianta simplificată, fără simboluri și inscripții.
„Acceptând argumentele Federației Maghiare, cele două organizații au concluzionat că doar culorile hărții istorice a Ungariei și ale drapelului arpadian nu constituie comportament rasist, dar asta nu se aplică și pentru simbolurile și inscripțiile suplimentare plasate pe drapel, cum nu se aplică nici pentru scandările fanilor”, se precizează în comunicatul Federației Maghiare de Fotbal.
Permis de conducere de la 17 ani, dar nu ai voie să conduci singur până la 18 ani. Noi reguli în UE
Permis de conducere obținut la 17 ani. Condițiile pentru a conduce pe șosele
Adina Vălean, comisarul european pentru Transport, a explicat într-un interviu pentru publicația bulgară 24Chasa noile reguli propuse de Comisia Europeană pentru obținerea permisului de conducere.
„Accidentele rutiere au loc mai des în rândul tinerilor participanţi la trafic, decât în rândul celor mai în vârstă. Deși ei reprezintă doar 8% din numărul total al șoferilor, în două din cinci coliziuni mortale este implicat un șofer sau un motociclist cu vârsta de sub 30 de ani. Acesta este un motiv real de îngrijorare. Acest tipar este influențat de factori comportamentali, dar și de lipsa lor de experiență. Prin urmare, am analizat diferite măsuri politice pentru a îmbunătăți gradul de conștientizare a riscurilor și pentru a reduce numărul de decese rutiere și răniri grave în rândul tinerilor. Noua directivă va introduce o perioadă de probă de cel puțin 2 ani de la luarea examenului și, în același timp, va fi o regulă pentru toleranță zero pentru şofat în stare de ebrietate”, a spus Vălean.
Carnetul de șofer poate fi obținut la 17 ani, prin susținerea examenului, conform propunerii. Apoi, până la majorat, tinerii vor putea conduce mașina, însă doar însoțiți de persoane cu experiență.
„Tinerii vor putea susține examenul pentru obţinerea permisului la vârsta de 17 ani, dar nu vor avea voie să conducă singuri până când vor împlini 18 ani. În acest fel, ei vor dobândi o experiență valoroasă de conducere sub supravegherea unui adult în primul lor an de şofat. De asemenea, vom adapta instruirea și examenele pentru a pregăti mai bine șoferii pentru numărul tot mai mare de utilizatori vulnerabili în trafic. Popularitatea tot mai mare a dispozitivelor de micro-mobilitate, cum ar fi scuterele electrice, a condus la apariţia unor noi categorii de utilizatori de trafic pe străzile noastre, iar acest lucru trebuie reflectat mai bine în formarea șoferilor – aceștia trebuie să înțeleagă cu cine împart traficul și ce presupune o partajare sigură. Formarea va fi, de asemenea, adaptată, astfel încât șoferii să învețe cum să-și reducă emisiile (emisii cu efect de seră, poluarea aerului și poluarea fonică), de exemplu prin schimbarea vitezei sau schimbarea