Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Reparație morală pe jumătate


„Novembriștii“ vor primi drepturi ca ,,remarcații“

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 14.02.2008
• Guvernul a adoptat ieri ordonanța de urgență care completează Legea 341/2007 a recunoștinței, astfel încît să fie incluși în lege și participanții la Revolta Anticomunistă din 15 Noiembrie 1987, nu însă și foștii deținuți politici

Guvernul a adoptat în ședința sa de ieri o ordonanță de urgență care modifică Legea nr. 341/ 2004, a recunoștinței față de eroii martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției Române din Decembrie 1989. Ordonanța de urgență extinde categoriile de beneficiari ale Legii recunoștinței, incluzîndu-i și pe participanții la Revolta Anticomunistă din 15 Noiembrie 1987. Dac㠄novembriștii“ au fost incluși în categoria celor care vor beneficia de aceleași facilități la revoluționarii din 1989, membrii Asociației Foștilor Deținuți Politici rămîn în continuare în afara prevederilor acestei legi.

A aprobat, după ce a respins o inițiativă similară

Ordonanța a venit la nici o săptămînă după ce tot Guvernul a respins propunerea legislativă intitulat㠄Lege pentru recunoștința față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la căderea regimului comunist“, inițiată de deputatul PD-L Ioan Dumitru Puchianu și fostul senator, actual europarlamentar PD-L Nicolae Vlad Popa. Inițiativa celor doi parlamentari brașoveni a fost depusă la Senat în cursul lunii noiembrie 2007, după o amplă campanie în care Monitorul Expres a arătat modul diferit și nedrept în care sînt tratați, din punctul de vedere al recompenselor materiale, foștii deținuți politici, membrii Asociației 15 Noiembrie 1987 și veteranii de război în raport cu „remarcații revoluției“. Prin această inițiativă legislativă, parlametarii brașoveni au propus extinderea tuturor drepturilor prevăzute de Legea nr 341/2004 privind recunoștința față de eroii martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției Române din 1989 și asupra persoanelor care au participat la revolta populară de la Brașov din 15 Noiembrie 1987, dar și asupra foștilor deținuți politici sau persoanelor persecutate politic de dictatura comunistă instaurată în 6 martie 1945. Guvernul a respins proiectul pe motiv că nu sînt bani la buget

Se extinde lista beneficiarilor

Guvernul a adoptat ieri ordonanța de urgență care completează Legea 341/ 2007 a recunoștinței față de eroii martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției Române din 1989. În lista beneficiarilor aceste legi sînt incluși, prin noua ordonanță, și participanții la revolta anticomunistă din 15 noiembrie 1987. Ordonanța de urgență aprobată ieri este o inițiativă a consilierului primului-ministru, Stejărel Olaru și odată cu intrarea ei în vigoare, membrii Asociației „15 Noiembrie 1987“ vor beneficia de aceleași drepturi ca și eroii martiri și luptătorii din decembrie 1989. „Este un proiect pe care consilierul premierului ni l-a propus încă din luna mai a anului trecut. Am tot așteptat, gîndindu-ne că o asemenea lege ar putea veni numai bine la aniversarea a 20 de ani de la revolta muncitorească din 1987“, a declarat președintele Asociației 15 Noiembrie, Florin Postolachi (foto). El spune că inițial, propunerea legislativă viza o lege nouă care să ofere participanților la revolta muncitorească și posibilitatea de a ieși la pensie cu cinci ani mai devreme decît termenul normal.

Drepturi pentru 150 de persoane

Ordonanța votată ieri prevede ca participanții la revolta din 15 noiembrie să aibă prioritate în asigurarea unei locuințe din fondul social, să beneficieze de un loc de veci gratuit, în proprietate, de proteze, orteze și scaune cu rotile gratuite, acolo unde este cazul, și de transport urban gratuit plus încă zece călătorii dus-întors gratuite pe calea ferată, la clasa I, în fiecare an. Membrii Asociației „15 Noiembrie 1987“ vor fi scutiți și de plata taxelor și impozitelor pentru o locuință din proprietate și terenul aferent acesteia.
Participanții la revolta muncitorească din 1987 care vor să beneficieze de prevederile ordonanței de urgență adoptate ieri trebuie să prezinte înscrisuri oficiale care să dovedească participarea lor la lupta anticomunistă din noiembrie, stabilirea domiciliului obligatoriu, strămutarea domiciliului obligatoriu, strămutarea într-o altă localitate sau deportarea. Ordonanța de ieri prevede, de asemenea, că de aceleași drepturi beneficiază și urmașii celor decedați, respectiv soțul supraviețuitor, copiii și părinții celui decedat. În total, în urma acestei ordonanțe vor avea de cîștigat 150 de persoane. „Noi avem 120 de membri. Dar sînt unii participanți care nu sînt și membri ai noști, care nu vor să facă parte din asociație. Sau care au fost la noi, dar au renunțat din diferite motive. Oricum, indiferent că sînt sau nu membri ai Asociației, ei își vor primi drepturile“, a precizat președintele Florin Postolachi.

Consiliul Local a oferit deja o parte din facilități

Potrivit hotărîrii Consiliului Local din decembrie 2007, începînd din acest an, membrii asociației 15 Noiembrie sînt deja scutiți de plata impozitului local pe clădire și pe teren la adresa de domiciliu, precum și de plata impozitului auto, pentru autovehiculele înmatriculate pe numele membrului asociației sau al soțului/soției acestuia și sînt scutiți de la plata tuturor taxelor speciale, aprobate de către Consiliul Local al Municipiului Brașov și vor putea obține gratuit autorizația de persoană fizică autorizată. Totodată, novembriștii pot circula gratuit pe mijloacele RAT. Copii novembriștilor au acces gratuit la creșe și grădinițe și pot beneficia de burse școlare, iar membrii asociației vor avea acces gratuit la toate spectacolele instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Local Brașov, precum și la Grădina Zoologică Brașov. Consiliul Local le garantează membrilor asociației gratuitate în parcările rezidențiale, la adresa de domiciliu, precum și parcare gratuită în parcările amenajate din municipiu pentru autovehiculele personale. O ultimă facilitate vizează scutirea de la plata chiriei pentru sediul Asociației.

Iar au fost uitați foștii deținuți politici

Ordonanța de ieri a Guvernului a făcut reparație morală doar pe jumătate. Pentru că nu pomenește nimic clar despre foștii deținuți politici. Cu toate astea, liderul Asociației „15 Noiembrie“, Florin Postolachi, este încrezător că o prevedere care să facă referire și la aceștia nu se va lăsa mult așteptată. „Normal ar fi ca Legea 341 să fie extinsă și mai mult, pînă la foștii deținuți politic. Noi vom susține această idee pentru că trebuie să beneficieze de drepturile prevăzute de lege, toți acei față de care statul român are o datorie morală“, crede Florin Postolachi.
Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, Octav Bjoza, este mulțumit că, măcar cei din Asociația „15 Noiembrie 1987“ vor primi drepturi egale cu ,,remarcații“ din 1989. „Novembriștii le merită cu prisosință. Aș vrea totuși să nu se bage în oala cu tărîțe a celor cu certificat de revoluționar de la 1989, că ar întina tot efortul pe care l-au depus acum 20 de ani“, spune Octav Bjoza (foto). Deși Guvernul a dat această ordonanță de urgență, liderul foștilor deținuți politici nu se arată însă prea încrezător în șansele pe care foștii deținuți politici le-ar avea să obțină aceleași drepturi. „Nu mă aștept la un rezultat prea curînd, pentru că noi deranjăm cel mai mult dintre toți. Acum mai bine de 50 de ani noi nu am luptat pentru recompense, noi ne-am dus să salvăm ceva și la acel moment am salvat măcar onoarea. Atunci am demonstrat că nu toți sîntem niște ticăloși, niște lași, niște securiști. Acum, nu că nu ne-ar fi buni și nouă acei bani, însă nu îi vom cerși. Ar fi o nerușinare să lăsăm Guvernul să ne umilească în halul ăsta“, a declarat ieri Octav Bjoza, după aflarea prevederilor ordonanței votate de executiv, ca reparație la nedreapta lege a recunoștinței.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Împreună, proprietari și autoritatea locală


Prima casă cu fațada reabilitată în parteneriat
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Senatorul USR Allen Coliban solicită Primăriei Brașov să refacă studiul de fezabilitate pentru pasajul hobanat spre Tractorul, fără a pleca de la „o soluție presetată“


  21.09.2019
 • ➤ Local


  Pasageră accidentată, după ce taxiul a intrat într-un stâlp, în Brașov


  21.09.2019
 • ➤ Local


  O mașină a luat foc lângă Brașov, pe DN73


  21.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. CSM Corona Brașov a câștigat clar derbiul cu Precizia Săcele și e noul lider


  21.09.2019
 • ➤ Local


  Accident grav cu o victimă, în Brașov


  21.09.2019
 • ➤ Sport


  Daniel Isăilă, succes uriaș în Arabia Saudită / Prima victorie a sezonului a venit cu Al -Nassr


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Un brașovean a fost găsit mort în toaleta de la Kaufland


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov a trecut și de hopul Zalău! Victorie mare pe terenul echipei lui Tadici


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 3, etapa 5


  ACS SR Brașov, eșec sever la Slatina / Cetate Râșnov, thriller cu Unirea Bascov


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Șaguniștii au adus medalie de bronz pentru România, de la Concursul tinerilor oameni de știință, din Belarus


  20.09.2019
 • ➤ National


  Curtea de Apel București: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Ovidiu Mezei și-a dat demisia de la conducerea Operei Brașov


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Conducerea Catena dă vina pe farmacistele de la Brașov că nu onorează rețetele compensate MAI


  20.09.2019
 • ➤ National


  Iohannis și-a depus candidatura pentru al doilea mandat: e nevoie de o muncă imensă pentru a repara tot ce a stricat PSD în trei ani


  20.09.2019
 • ➤ National


  Barna și-a depus candidatura pentru Cotroceni: Voi fi în turul al doilea


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Le vezi cu ochii tăi


  Locuri ciudate din România


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Trebuie atent îngrijite


  Mâinile spun cine ești


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Cremos și aromat


  Tortul Egiptean, cel mai bun tort din lume


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Doi rinoceri albi nordici, ultimii de pe planetă


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Cel mai nou petfluencer


  Cel mai fericit arici din lume are 1.5 milioane de urmăritori pe Instagram


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Timpul, un fel de partener


  6 cântărețe celebre care s-au schimbat mult


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Pot da dependență


  Cele mai bune seriale psihologice


  20.09.2019
 • ➤ Life


  "Băiatul de aur“ al Hollywood-ului


  Marele regret pe care îl are Brad Pitt


  20.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Laura Codruța Kovesi va fi procuror-șef european


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Abrambureli pentru anul viitor


  Liceele unde niciun elev n-a luat Bac-ul rămân fără clase de a IX-a


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Cabana Urlea a ars până la prag


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Brașovenii, invitați să curețe zona Warthe, sâmbătă, la „Let’s Do it, România“


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Din 2020


  Taxiurile din Brașov ar putea fi obligate să fie Euro 4


  20.09.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Capella Cracoviensis, în concert la Biserica Neagră


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Un parc nou cu loc de joacă în cartierul Triaj


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Brașovul a trimis peste 72.000 de semnături pentru Iohannis


  20.09.2019
 • ➤ Actualitate


  Un pic mai bine


  Pacienții secției de psihiatrie de la Vulcan au primit haine și încălțări noi


  20.09.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  20.09.2019
 • ➤ Life


  La Vocea României


  Karmen l-a cucerit pe Horia Brenciu


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Oamenii de știință vor lega Pământul de Lună cu un cablu


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Iuliana Luciu a câștigat procesul cu calomniatoarea ei


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Andreea Marin și-a dus iubitul la mânăstiri


  20.09.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Moduri în care poți folosi ulei de cocos


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov joacă în Valea Ursului


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Mihai Stere revine în antrenorat


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  „E nevoie de atenție“


  Corona va juca pe terenul lui Tadici


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Precizia Săcele - CSM Corona Brașov, derbiul turului


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  AJF Brașov. Curs pentru arbitri de fotbal


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 3


  ACS SR Brașov fără Surdu la Slatina


  20.09.2019
 • ➤ National


  Ambasadorul UE Luminița Odobescu a votat pentru Kovesi, ignorând cererea lui Dăncilă


  19.09.2019
 • ➤ National


  Laura Codruța Kovesi a fost votată procuror-șef european


  19.09.2019
 • ➤ National


  Președintele Transelectrica a fost revocat, după ce s-a confirmat că diploma lui de inginer este falsă


  19.09.2019
 • ➤ Local


  Agent al unei firme de securitate din Brașov lovește, scuipă și face gesturi obsene în trafic


  19.09.2019
 • ➤ National


  Liberalii au decis să depună moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă pe 27 septembrie


  19.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Cuptorul care gătește singur

  Articolul următor


  Căsătoriți de Sfîntul Valentin

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 16.371 milisecunde, încărcat în milisecunde