Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Reparație morală pe jumătate


„Novembriștii“ vor primi drepturi ca ,,remarcații“

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 14.02.2008
• Guvernul a adoptat ieri ordonanța de urgență care completează Legea 341/2007 a recunoștinței, astfel încît să fie incluși în lege și participanții la Revolta Anticomunistă din 15 Noiembrie 1987, nu însă și foștii deținuți politici

Guvernul a adoptat în ședința sa de ieri o ordonanță de urgență care modifică Legea nr. 341/ 2004, a recunoștinței față de eroii martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției Române din Decembrie 1989. Ordonanța de urgență extinde categoriile de beneficiari ale Legii recunoștinței, incluzîndu-i și pe participanții la Revolta Anticomunistă din 15 Noiembrie 1987. Dac㠄novembriștii“ au fost incluși în categoria celor care vor beneficia de aceleași facilități la revoluționarii din 1989, membrii Asociației Foștilor Deținuți Politici rămîn în continuare în afara prevederilor acestei legi.

A aprobat, după ce a respins o inițiativă similară

Ordonanța a venit la nici o săptămînă după ce tot Guvernul a respins propunerea legislativă intitulat㠄Lege pentru recunoștința față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la căderea regimului comunist“, inițiată de deputatul PD-L Ioan Dumitru Puchianu și fostul senator, actual europarlamentar PD-L Nicolae Vlad Popa. Inițiativa celor doi parlamentari brașoveni a fost depusă la Senat în cursul lunii noiembrie 2007, după o amplă campanie în care Monitorul Expres a arătat modul diferit și nedrept în care sînt tratați, din punctul de vedere al recompenselor materiale, foștii deținuți politici, membrii Asociației 15 Noiembrie 1987 și veteranii de război în raport cu „remarcații revoluției“. Prin această inițiativă legislativă, parlametarii brașoveni au propus extinderea tuturor drepturilor prevăzute de Legea nr 341/2004 privind recunoștința față de eroii martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției Române din 1989 și asupra persoanelor care au participat la revolta populară de la Brașov din 15 Noiembrie 1987, dar și asupra foștilor deținuți politici sau persoanelor persecutate politic de dictatura comunistă instaurată în 6 martie 1945. Guvernul a respins proiectul pe motiv că nu sînt bani la buget

Se extinde lista beneficiarilor

Guvernul a adoptat ieri ordonanța de urgență care completează Legea 341/ 2007 a recunoștinței față de eroii martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției Române din 1989. În lista beneficiarilor aceste legi sînt incluși, prin noua ordonanță, și participanții la revolta anticomunistă din 15 noiembrie 1987. Ordonanța de urgență aprobată ieri este o inițiativă a consilierului primului-ministru, Stejărel Olaru și odată cu intrarea ei în vigoare, membrii Asociației „15 Noiembrie 1987“ vor beneficia de aceleași drepturi ca și eroii martiri și luptătorii din decembrie 1989. „Este un proiect pe care consilierul premierului ni l-a propus încă din luna mai a anului trecut. Am tot așteptat, gîndindu-ne că o asemenea lege ar putea veni numai bine la aniversarea a 20 de ani de la revolta muncitorească din 1987“, a declarat președintele Asociației 15 Noiembrie, Florin Postolachi (foto). El spune că inițial, propunerea legislativă viza o lege nouă care să ofere participanților la revolta muncitorească și posibilitatea de a ieși la pensie cu cinci ani mai devreme decît termenul normal.

Drepturi pentru 150 de persoane

Ordonanța votată ieri prevede ca participanții la revolta din 15 noiembrie să aibă prioritate în asigurarea unei locuințe din fondul social, să beneficieze de un loc de veci gratuit, în proprietate, de proteze, orteze și scaune cu rotile gratuite, acolo unde este cazul, și de transport urban gratuit plus încă zece călătorii dus-întors gratuite pe calea ferată, la clasa I, în fiecare an. Membrii Asociației „15 Noiembrie 1987“ vor fi scutiți și de plata taxelor și impozitelor pentru o locuință din proprietate și terenul aferent acesteia.
Participanții la revolta muncitorească din 1987 care vor să beneficieze de prevederile ordonanței de urgență adoptate ieri trebuie să prezinte înscrisuri oficiale care să dovedească participarea lor la lupta anticomunistă din noiembrie, stabilirea domiciliului obligatoriu, strămutarea domiciliului obligatoriu, strămutarea într-o altă localitate sau deportarea. Ordonanța de ieri prevede, de asemenea, că de aceleași drepturi beneficiază și urmașii celor decedați, respectiv soțul supraviețuitor, copiii și părinții celui decedat. În total, în urma acestei ordonanțe vor avea de cîștigat 150 de persoane. „Noi avem 120 de membri. Dar sînt unii participanți care nu sînt și membri ai noști, care nu vor să facă parte din asociație. Sau care au fost la noi, dar au renunțat din diferite motive. Oricum, indiferent că sînt sau nu membri ai Asociației, ei își vor primi drepturile“, a precizat președintele Florin Postolachi.

Consiliul Local a oferit deja o parte din facilități

Potrivit hotărîrii Consiliului Local din decembrie 2007, începînd din acest an, membrii asociației 15 Noiembrie sînt deja scutiți de plata impozitului local pe clădire și pe teren la adresa de domiciliu, precum și de plata impozitului auto, pentru autovehiculele înmatriculate pe numele membrului asociației sau al soțului/soției acestuia și sînt scutiți de la plata tuturor taxelor speciale, aprobate de către Consiliul Local al Municipiului Brașov și vor putea obține gratuit autorizația de persoană fizică autorizată. Totodată, novembriștii pot circula gratuit pe mijloacele RAT. Copii novembriștilor au acces gratuit la creșe și grădinițe și pot beneficia de burse școlare, iar membrii asociației vor avea acces gratuit la toate spectacolele instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Local Brașov, precum și la Grădina Zoologică Brașov. Consiliul Local le garantează membrilor asociației gratuitate în parcările rezidențiale, la adresa de domiciliu, precum și parcare gratuită în parcările amenajate din municipiu pentru autovehiculele personale. O ultimă facilitate vizează scutirea de la plata chiriei pentru sediul Asociației.

Iar au fost uitați foștii deținuți politici

Ordonanța de ieri a Guvernului a făcut reparație morală doar pe jumătate. Pentru că nu pomenește nimic clar despre foștii deținuți politici. Cu toate astea, liderul Asociației „15 Noiembrie“, Florin Postolachi, este încrezător că o prevedere care să facă referire și la aceștia nu se va lăsa mult așteptată. „Normal ar fi ca Legea 341 să fie extinsă și mai mult, pînă la foștii deținuți politic. Noi vom susține această idee pentru că trebuie să beneficieze de drepturile prevăzute de lege, toți acei față de care statul român are o datorie morală“, crede Florin Postolachi.
Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, Octav Bjoza, este mulțumit că, măcar cei din Asociația „15 Noiembrie 1987“ vor primi drepturi egale cu ,,remarcații“ din 1989. „Novembriștii le merită cu prisosință. Aș vrea totuși să nu se bage în oala cu tărîțe a celor cu certificat de revoluționar de la 1989, că ar întina tot efortul pe care l-au depus acum 20 de ani“, spune Octav Bjoza (foto). Deși Guvernul a dat această ordonanță de urgență, liderul foștilor deținuți politici nu se arată însă prea încrezător în șansele pe care foștii deținuți politici le-ar avea să obțină aceleași drepturi. „Nu mă aștept la un rezultat prea curînd, pentru că noi deranjăm cel mai mult dintre toți. Acum mai bine de 50 de ani noi nu am luptat pentru recompense, noi ne-am dus să salvăm ceva și la acel moment am salvat măcar onoarea. Atunci am demonstrat că nu toți sîntem niște ticăloși, niște lași, niște securiști. Acum, nu că nu ne-ar fi buni și nouă acei bani, însă nu îi vom cerși. Ar fi o nerușinare să lăsăm Guvernul să ne umilească în halul ăsta“, a declarat ieri Octav Bjoza, după aflarea prevederilor ordonanței votate de executiv, ca reparație la nedreapta lege a recunoștinței.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  Alertă de vreme severă de la ANM! Ploi abundente, vijelii și căderi de grindină


  Azi 10:52
 • ➤ Știri Brasov


  Brașov. Primul autobuz electric circulă de azi pe linia 36. Troleibuzele noi au intrat în circulație pe linia 2


  Azi 10:43
 • ➤ Comunicate


  Anunț de presă


  Finalizarea proiectului „DEZVOLTAREA SOCIETATII PRIN ACHIZITIA DE NOI ECHIPAMENTE”


  Azi 09:56
 • ➤ Prima pagină


  Brașovul a închis azi centrele de carantină


  Azi 09:08
 • ➤ Eveniment


  Cifrele pandemiei


  COVID 19 a mai ucis trei brașoveni


  Azi 09:04
 • ➤ Eveniment


  A fost bătută în cuie lista investițiilor în managementul deșeurilor care vor fi finanțate cu fonduri de la UE


  Azi 09:02
 • ➤ Eveniment


  Școlile de șoferi s-ar putea scumpi


  Azi 09:00
 • ➤ Eveniment


  Prima semnătură pentru Autostrada Brașov – Bacău


  Azi 08:58
 • ➤ Eveniment


  Pandemia încurcă investițiile


  Opt saloane modernizate la Spitalul de Boli Infecțioase


  Azi 08:54
 • ➤ Eveniment


  Oficial: Elevii vor purta mască la examene și cursuri


  Azi 08:48
 • ➤ Eveniment


  Dispensere cu dezinfectant în autobuzele RATBV


  Azi 08:45
 • ➤ Actualitate


  Cărțile de la Biblioteca Județean㠄George Barițiu” intră în carantină


  Azi 08:41
 • ➤ National


  Piața gazelor naturale se liberalizează


  Până la 1 iulie trebuie să ne alegem furnizorul de gaz metan


  Azi 08:36
 • ➤ National


  Orban: Pensiile vor crește, dar cu atât cât ne va permite economia


  Azi 08:30
 • ➤ National


  Programul de relansare economică va fi prezentat pe 1 iunie


  Azi 08:25
 • ➤ Life


  Pandemia anulează show-ul


  Gina Pistol rămâne fără Asia Express?


  Azi 08:22
 • ➤ Life


  Randi nu și-a găsit încă marea dragoste


  Azi 08:20
 • ➤ Life


  Oana Cuzino o dă în judecată pe Firea


  Azi 08:17
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Sfaturi de igienă


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Comemorare


  Nicolae Pescaru, în 5 amintiri memorabile!


  Azi 08:08
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Ce-ar fi?


  Azi 07:59
 • ➤ Știri Brasov


  Încă un deces COVID 19 la Brașov, iar bilanțul morților urcă la 47


  24.05.2020
 • ➤ Sport


  Nuno Viveiros, amintiri din perioada FC Brașov. „ Șumudică era nebun. Un personaj”


  24.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Opt cazuri noi de Coronavirus la Brașov și numărul pacienților internați ajunge la 685. La nivel național, numărul cazurilor a trecut de 18.000


  24.05.2020
 • ➤ National


  Încă un cadru medical a murit din cauza coronavirusului. Moartea asistentei învăluită în mister


  24.05.2020
 • ➤ Sport


  Veste bună pentru Simona Halep. Roland Garros 2020 se poate disputa cu spectatori!


  24.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașov: COVID 19 a omorât un pacient care nu avea alte afecțiuni


  23.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Probele orale au dispărut oficial din calendarul pentru BAC 2020


  23.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Din iulie, poți merge în vacanță în Spania


  23.05.2020
 • ➤ National


  S-au vindecat 11.187 de români, din cei 17.857 confirmați cu COVID 19


  23.05.2020
 • ➤ National


  CNAIR a redeschis circulația pe Transalpina. Ce trebuie să știți


  23.05.2020
 • ➤ National


  Lingurița de unică folosință a fost eliminată din regulile de la biserică. Dar, poți face nuntă cu 16 invitați


  23.05.2020
 • ➤ National


  Schimbare: elevii trebuie să poarte mască la școală și examene


  23.05.2020
 • ➤ Economic


  Programul de relansare economică va fi prezentat public la 1 iunie


  22.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Ultimele persoane aflate în carantină părăsesc centrele din Brașov în 25 mai


  22.05.2020
 • ➤ Sport


  Când se reia Liga I. Anunțul președintelui FRF, Răzvan Burleanu


  22.05.2020
 • ➤ Cititori


  Cum să-ți renovezi sufrageria cu mai puțini bani?


  22.05.2020
 • ➤ Cititori


  4 sfaturi pentru a avea o viață financiară fericită, chiar dacă ești la pensie


  22.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  COVID 19:127 de cazuri noi, în țară, din care 8 la Brașov


  22.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Colegiul „Andrei Șaguna”, singurul liceu din Brașov în top 10 pe țară


  22.05.2020
 • ➤ Sport


  FRF a stabilit un nou termen pentru depunerea dosarului de certificare la Liga 3. 5 iunie, ultima zi de predare a dosarului


  22.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Mai multe saloane de la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov au fost modernizate


  22.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  O bandă care dădea lovituri noaptea a fost prinsă la Brașov


  22.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Cutremur la 62 kilometri est de Brașov


  22.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Diana Croitoru, directoarea economică de la spitalul din Brașov, a fost arestată pentru 30 de zile


  22.05.2020
 • ➤ Prima pagină


  Reținută pentru 24 de ore


  Directoarea financiară de la Neuro a furat materiale sanitare din spital


  22.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Și salvatorii ies la pensie


  Surpriză pentru medicul Nicolae Olteanu


  22.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Verde pentru lucrările de eficientizare energetică a Maternității


  22.05.2020
 • ➤ Eveniment


  PSD cere ca terasele din centrul Brașovului să fie scutite de taxe în sezonul de vară


  22.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Sindicatul Filarmonicii Brașov acuză conducerea instituției de lipsă de respect față de angajați


  22.05.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Cuptorul care gătește singur

  Articolul următor


  Căsătoriți de Sfîntul Valentin

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21 milisecunde, încărcat în milisecunde