Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Reparație morală pe jumătate


„Novembriștii“ vor primi drepturi ca ,,remarcații“

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 14.02.2008
• Guvernul a adoptat ieri ordonanța de urgență care completează Legea 341/2007 a recunoștinței, astfel încît să fie incluși în lege și participanții la Revolta Anticomunistă din 15 Noiembrie 1987, nu însă și foștii deținuți politici

Guvernul a adoptat în ședința sa de ieri o ordonanță de urgență care modifică Legea nr. 341/ 2004, a recunoștinței față de eroii martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției Române din Decembrie 1989. Ordonanța de urgență extinde categoriile de beneficiari ale Legii recunoștinței, incluzîndu-i și pe participanții la Revolta Anticomunistă din 15 Noiembrie 1987. Dac㠄novembriștii“ au fost incluși în categoria celor care vor beneficia de aceleași facilități la revoluționarii din 1989, membrii Asociației Foștilor Deținuți Politici rămîn în continuare în afara prevederilor acestei legi.

A aprobat, după ce a respins o inițiativă similară

Ordonanța a venit la nici o săptămînă după ce tot Guvernul a respins propunerea legislativă intitulat㠄Lege pentru recunoștința față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la căderea regimului comunist“, inițiată de deputatul PD-L Ioan Dumitru Puchianu și fostul senator, actual europarlamentar PD-L Nicolae Vlad Popa. Inițiativa celor doi parlamentari brașoveni a fost depusă la Senat în cursul lunii noiembrie 2007, după o amplă campanie în care Monitorul Expres a arătat modul diferit și nedrept în care sînt tratați, din punctul de vedere al recompenselor materiale, foștii deținuți politici, membrii Asociației 15 Noiembrie 1987 și veteranii de război în raport cu „remarcații revoluției“. Prin această inițiativă legislativă, parlametarii brașoveni au propus extinderea tuturor drepturilor prevăzute de Legea nr 341/2004 privind recunoștința față de eroii martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției Române din 1989 și asupra persoanelor care au participat la revolta populară de la Brașov din 15 Noiembrie 1987, dar și asupra foștilor deținuți politici sau persoanelor persecutate politic de dictatura comunistă instaurată în 6 martie 1945. Guvernul a respins proiectul pe motiv că nu sînt bani la buget

Se extinde lista beneficiarilor

Guvernul a adoptat ieri ordonanța de urgență care completează Legea 341/ 2007 a recunoștinței față de eroii martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției Române din 1989. În lista beneficiarilor aceste legi sînt incluși, prin noua ordonanță, și participanții la revolta anticomunistă din 15 noiembrie 1987. Ordonanța de urgență aprobată ieri este o inițiativă a consilierului primului-ministru, Stejărel Olaru și odată cu intrarea ei în vigoare, membrii Asociației „15 Noiembrie 1987“ vor beneficia de aceleași drepturi ca și eroii martiri și luptătorii din decembrie 1989. „Este un proiect pe care consilierul premierului ni l-a propus încă din luna mai a anului trecut. Am tot așteptat, gîndindu-ne că o asemenea lege ar putea veni numai bine la aniversarea a 20 de ani de la revolta muncitorească din 1987“, a declarat președintele Asociației 15 Noiembrie, Florin Postolachi (foto). El spune că inițial, propunerea legislativă viza o lege nouă care să ofere participanților la revolta muncitorească și posibilitatea de a ieși la pensie cu cinci ani mai devreme decît termenul normal.

Drepturi pentru 150 de persoane

Ordonanța votată ieri prevede ca participanții la revolta din 15 noiembrie să aibă prioritate în asigurarea unei locuințe din fondul social, să beneficieze de un loc de veci gratuit, în proprietate, de proteze, orteze și scaune cu rotile gratuite, acolo unde este cazul, și de transport urban gratuit plus încă zece călătorii dus-întors gratuite pe calea ferată, la clasa I, în fiecare an. Membrii Asociației „15 Noiembrie 1987“ vor fi scutiți și de plata taxelor și impozitelor pentru o locuință din proprietate și terenul aferent acesteia.
Participanții la revolta muncitorească din 1987 care vor să beneficieze de prevederile ordonanței de urgență adoptate ieri trebuie să prezinte înscrisuri oficiale care să dovedească participarea lor la lupta anticomunistă din noiembrie, stabilirea domiciliului obligatoriu, strămutarea domiciliului obligatoriu, strămutarea într-o altă localitate sau deportarea. Ordonanța de ieri prevede, de asemenea, că de aceleași drepturi beneficiază și urmașii celor decedați, respectiv soțul supraviețuitor, copiii și părinții celui decedat. În total, în urma acestei ordonanțe vor avea de cîștigat 150 de persoane. „Noi avem 120 de membri. Dar sînt unii participanți care nu sînt și membri ai noști, care nu vor să facă parte din asociație. Sau care au fost la noi, dar au renunțat din diferite motive. Oricum, indiferent că sînt sau nu membri ai Asociației, ei își vor primi drepturile“, a precizat președintele Florin Postolachi.

Consiliul Local a oferit deja o parte din facilități

Potrivit hotărîrii Consiliului Local din decembrie 2007, începînd din acest an, membrii asociației 15 Noiembrie sînt deja scutiți de plata impozitului local pe clădire și pe teren la adresa de domiciliu, precum și de plata impozitului auto, pentru autovehiculele înmatriculate pe numele membrului asociației sau al soțului/soției acestuia și sînt scutiți de la plata tuturor taxelor speciale, aprobate de către Consiliul Local al Municipiului Brașov și vor putea obține gratuit autorizația de persoană fizică autorizată. Totodată, novembriștii pot circula gratuit pe mijloacele RAT. Copii novembriștilor au acces gratuit la creșe și grădinițe și pot beneficia de burse școlare, iar membrii asociației vor avea acces gratuit la toate spectacolele instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Local Brașov, precum și la Grădina Zoologică Brașov. Consiliul Local le garantează membrilor asociației gratuitate în parcările rezidențiale, la adresa de domiciliu, precum și parcare gratuită în parcările amenajate din municipiu pentru autovehiculele personale. O ultimă facilitate vizează scutirea de la plata chiriei pentru sediul Asociației.

Iar au fost uitați foștii deținuți politici

Ordonanța de ieri a Guvernului a făcut reparație morală doar pe jumătate. Pentru că nu pomenește nimic clar despre foștii deținuți politici. Cu toate astea, liderul Asociației „15 Noiembrie“, Florin Postolachi, este încrezător că o prevedere care să facă referire și la aceștia nu se va lăsa mult așteptată. „Normal ar fi ca Legea 341 să fie extinsă și mai mult, pînă la foștii deținuți politic. Noi vom susține această idee pentru că trebuie să beneficieze de drepturile prevăzute de lege, toți acei față de care statul român are o datorie morală“, crede Florin Postolachi.
Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, Octav Bjoza, este mulțumit că, măcar cei din Asociația „15 Noiembrie 1987“ vor primi drepturi egale cu ,,remarcații“ din 1989. „Novembriștii le merită cu prisosință. Aș vrea totuși să nu se bage în oala cu tărîțe a celor cu certificat de revoluționar de la 1989, că ar întina tot efortul pe care l-au depus acum 20 de ani“, spune Octav Bjoza (foto). Deși Guvernul a dat această ordonanță de urgență, liderul foștilor deținuți politici nu se arată însă prea încrezător în șansele pe care foștii deținuți politici le-ar avea să obțină aceleași drepturi. „Nu mă aștept la un rezultat prea curînd, pentru că noi deranjăm cel mai mult dintre toți. Acum mai bine de 50 de ani noi nu am luptat pentru recompense, noi ne-am dus să salvăm ceva și la acel moment am salvat măcar onoarea. Atunci am demonstrat că nu toți sîntem niște ticăloși, niște lași, niște securiști. Acum, nu că nu ne-ar fi buni și nouă acei bani, însă nu îi vom cerși. Ar fi o nerușinare să lăsăm Guvernul să ne umilească în halul ăsta“, a declarat ieri Octav Bjoza, după aflarea prevederilor ordonanței votate de executiv, ca reparație la nedreapta lege a recunoștinței.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

1,5 milioane de lei pentru realizarea pistelor


Traseele de downhill din Postăvarul, încurcate în hârtii
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Din nou stop pentru autostrada Comarnic-Brașov


  Azi 17:20
 • ➤ National


  Firea o atacă pe Dăncilă: „Nu este bună strategia PSD să aibă un candidat mămăică la prezidențiale”


  Azi 12:13
 • ➤ National


  Alianța USR-PLUS intră în campanie cu tandemul Barna, președinte - Cioloș, premier


  Azi 12:04
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov , victorie la scor în amicalul cu Precizia Săcele / Cetate Râșnov, eșec în meciul cu AFK Miercurea Ciuc


  20.07.2019
 • ➤ Sport


  Ionuț Negoiță îi dă gratis Dinamo lui Ion Țiriac! "Cu o minimă condiție"


  20.07.2019
 • ➤ Local


  Un brașovean a fost amendat cu 3.000 de lei pentru că a aruncat moloz pe ocolitoare


  19.07.2019
 • ➤ Local


  Un nou câștigător pentru construirea terminalului aeroportului de la Ghimbav


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  De ce refuză Simona Halep să meargă la emisiuni televizate în România


  19.07.2019
 • ➤ National


  Dan Barna a fost desemnat candidatul comun la prezidențiale al Alianței 2020 USR PLUS


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  Cupa României | FRF a stabilit meciurile din Faza I / Precizia Săcele, duel cu AFC Hărman


  19.07.2019
 • ➤ Local


  32 de copii implicați într-un accident lângă Brașov


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  JOGA BONITO la Corona Brașov!


  19.07.2019
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Atenție la noile înșelăciuni comise prin intermediul sistemelor informatice


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Top 10


  Cei mai înalți oameni din lume


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Sfaturi sănătoase


  Dieta împotriva ridurilor de pe frunte


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Victorii și în farfurie


  Marengo de pui, mâncarea lui Napoleon


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Mituri


  Animale care poartă noroc


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Cea mai scumpă epistolă


  Scrisoarea de dragoste pe care Tupac i-a trimis-o Madonnei


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  Străbunicul ceasului de perete


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Noul film cu James Bond o aduce pe Lashana Lynch în rolul agentului 007


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Imaginea de zece milioane de like-uri


  Kylie Jenner, poză nud pe Instagram


  19.07.2019
 • ➤ Prima pagina


  Andronescu vrea să schimbe iar Evaluarea și Bacul


  19.07.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  În Cetate


  58 de proiecții, dezbateri și ateliere, la festivalul de Film și Istorii de la Râșnov


  19.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Încă o accidentare, într-un autobuz RATBV


  19.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Dezastrul ecologic de pe râul Olt s-a extins și în județul Brașov


  19.07.2019
 • ➤ Eveniment


  La trântă să ne luăm sau la 112 să sunăm?


  Lupta cu urșii începe cu un inventar


  19.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Licitație de 74 de milioane de lei pentru balizajul aeroportului


  19.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Director nou la Muzeul de Etnografie Brașov


  19.07.2019
 • ➤ Eveniment


  77.999 lei la coș și 35.000 lei la bănci


  19.07.2019
 • ➤ Religie


  Sărbătoarea din miezul verii


  Sfântul Ilie, căruțașul Raiului


  19.07.2019
 • ➤ Actualitate


  Parlamentul European o susține pe Laura Codruța Kovesi la șefia Parchetului UE


  19.07.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Rețeta mamei


  Lora s-a lansat în afaceri cu o cremă de față


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Alexandru Andrieș iese la pensie


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Andreea Raicu vrea un copil


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Adela Popescu și Radu Vâlcan au plecat în Bali


  19.07.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Fotografii reușite de toamnă


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  Juventus a dat lovitura verii pe piața transferurilor


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  Simona Halep, primită ca un star rock în România


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  „Hai să vedem cine mă judecă!“


  Dan Petrescu a pus tunurile pe cei care îl critică


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  Papazoglou a ajuns la Voluntari


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  Gică Hagi, prima reacție după ce a aflat schimbarea adversarului din Europa League


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  Virgiliu Postolachi a semnat cu Lille


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  Lovitura verii


  Marian Cristescu, tot mai aproape de ACS SR Brașov


  19.07.2019
 • ➤ Local


  7 medici din Brașov, puși sub control judiciar pentru abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals


  18.07.2019
 • ➤ Sport


  Patriarhul Daniel i-a acordat Simonei Halep "Crucea Patriarhală"


  18.07.2019
 • ➤ IT, Stiinta si tehnica


  Bloggerul și vloggerul, cu bune și cu rele


  18.07.2019
 • ➤ Prima pagina


  Cum va arăta pasajul hobanat spre Tractorul


  18.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Scenarii de acțiune


  Lecție contra atentatelor în Piața Sfatului


  18.07.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Cuptorul care gătește singur

  Articolul următor


  Căsătoriți de Sfîntul Valentin

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 13.950 milisecunde, încărcat în milisecunde