Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Castelul Bran s-a întors la principi

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 27.05.2006
* Urmașul principesei Ileana și ministrul culturii și cultelor au semnat acordul de retrocedare a Castelului Bran

După aproape șase luni de negocieri și patru ani de la revendicare, Castelul Bran a revenit proprietarilor de dinainte de 1948, urmașii principesei Ileana. Au semnat acordul privind administrarea clădirii istorice Dominic Habsburg-Lothringen și ministrul culturii și cultelor, Adrian Iorgulescu. A fost o ceremonie încărcată de emoții, din partea moștenitorilor, și de o oarecare tristețe din partea celorlalți.

Unde-i lege nu-i tocmeală

La începutul acestui an, urmașii principesei Ileana voiau să cadă la înțelegere cu statul român pentru suma de cel puțin 25 milioane de dolari, contravaloarea castelului de la Bran. Dar legea despăgubirii pentru domeniile Casei Regale a fost declarată neconstituțională. Între timp, avocații Altețelor lor au descoperit că pot cere retrocedarea în natură. Legea 10/ 2001 modificată privind regimul juridic al imobilelor preluate abuziv de către comuniști a fost aplicată și, astfel, Castelul Bran a ajuns în posesia noului stăpîn, Dominic Habsburg-Lothringen. Cu condiția ca acesta să păstreze vreme de trei ani regimul de muzeu. După 2009, nu se știe ce va mai fi. Deocamdată, mulți români au răsuflat ușurați că s-a făcut dreptate.

Mai vedem noi peste trei ani

Directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion, a semnat dispoziția de restituire a castelului. Iar ministrul Iorgulescu și Dominic Habsburg, acordul privind administrarea acestuia. În trei exemplare. Cele șapte puncte ale documentului stipulează că în Consiliul de Administrație al Muzeului Bran proprietarul are dreptul de a avea un reprezentant, dar fără putere de decizie. Vreme de trei ani, destinația turistică a castelului rămîne neschimbată. „Problemele de conservare și restaurare se vor rezolva de comun acord. După trei ani, vom face un proces de predare-primire și rămîne de văzut care va fi soarta acestui extrem de important monument istoric al României“, a spus secretarul de stat Ștefan Nițulescu.

Statul Român, chiriaș

Întreținerea muzeului pe următorii trei ani revine Statului Român „proprietarii neavînd nicio obligație în acest sens“. MCC a alocat deja 17 milioane de lei pentru lucrări de restaurare. Proprietarii și reprezentanții săi pot vizita trimestrial castelul pentru a verifica modul în care este administrat domeniul. Dacă stăpînii vor să asigure construcțiile, sînt liberi să o facă, iar MCC se obligă să le pună la dispoziție documentele necesare. Între proprietar și Muzeul Bran se va semna, în cel mult o lună, un contract de închiriere. Cuantumul chiriei va fi stabilit în conformitate cu prevederile legale. Castelul va fi predat cu adevărat noului proprietar abia după ce se scurg cei trei ani.

Treaba viitorului ministru

Ministrul Iorgulescu consideră retrocedarea Castelului Bran un act de dreptate, de justiție, dar și de cultură. „Sper din tot sufletul că și după cei trei ani castelul va rămîne la dispoziția publicului iubitor de cultură și artă. Le dăm înapoi un castel la fel de frumos ca cel confiscat. Altețele lor sper să se gîndească la semnificația gestului pe care-l fac astăzi românii“, a încheiat Iorgulescu, scăpînd de întrebări cu o glumă: „Dacă va fi muzeu sau nu peste trei ani este o întrebare pentru viitorul ministru al culturii“. Apoi, a redevenit serios: „O să discutăm posibilitatea răscumpărării de către Statul Român, dacă vor vrea și proprietarii“.

Alteța sa se mai gîndește

Dominic Habsburg-Lothringen s-a adresat mulțimii precizînd c㠄am emoționi“ din cauză c㠄revin în casa noastră altfel decît ca turist“. „Mulțumesc tuturor românilor care au avut curaj să îndrepte o nedreptate“, a spus el vădit afectat, amintindu-i și pe avocații care au luptat din greu pentru castel. Cît despre viitorul castelului, acesta „depinde de foarte multe lucruri“. Și-a pus în gînd să se implice în funcționarea și promovarea imaginii acestuia. În încheiere, Dominic Habsburg a mulțumit și în numele mamei lui: „Mamamia ar fi fost fericită să fie aici“. După ce s-a fotografiat alături de surorile sale, Maria-Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer, au semnat în cartea de onoare a muzeului.

Note nobile

Dominic Habsburg a plecat din România la vîrsta de zece ani. Întors la Bran după 58 de ani, a fost primit cu flori de brăneni și de primarul Gheorghe Hermeneanu. „Sufletul nostru este același. Branul este temelia vieții mele“, a spus Alteța sa. Pentru el, castelul înseamnă acasă și e nemulțumit de asocierea acestuia cu mitul lui Dracula. S-a emoționat cînd doi învățători de la școala din Bran au adus catalogul din clasa a treia. Notele Alteței sale erau numai de 9 și 10.

O soție de rang inferior

Dar cine sînt castelanii? Dominic Habsburg-Lothringen este de profesie arhitect și locuiește în New York. S-a născut la 4 iulie 1937, în Castelul Sonnberg din Austria. În acte, se numește Dominic Habsburg, dar a fost botezat Dominic von Habsburg-Lothringen, Lothringen fiind linia paternă. Titlul său nobiliar este de arhiduce de Habsburg. Tatăl său a fost Anton Erzherzog al Austriei (1901-1987), iar mama sa, Ileana von Hohenzollern-Sigmaringen, prințesă a României (1909-1991). S-a născut cu un indice de consangvinitate de 1,7%, foarte mic față de înaintașii săi. S-a căsătorit de două ori. Prima oară în 11 iunie 1960, cu Engel von Voss (n. 31.03.1937), în Houston. A fost o căsătorie în care soția sa, fiind de rang social inferior, n-a beneficiat de drepturile nobiliare ale soțului.

Emmanuela din Israel

Cu Engel a avut doi copii: conții Șandor von Habsburg-Lothringen (n. 1965) și Gregor von Habsburg-Lothringen (n. 1968). Șandor e căsătorit cu Priska Vilcsek (n. 1959) și are un fiu, contele Constantin von Habsburg-Lothringen, născut în 2000. Dominic Habsburg a divorțat în 1999, după 39 de ani de căsnicie. După cîteva luni, s-a recăsătorit, la vîrsta de 61 de ani, cu Nella (Emmanuela) Mlynarski, în New York. Actuala soție s-a născut la 14 ianuarie 1948 în Afula, Israel, ca fiică a lui Yadidia Mlynarski și Raissa Mossieva Fogel. La 1 ianuarie 1961, Dominic Habsburg era al 47-lea succesor la tronul Marii Britanii, în 2001 era pe locul 118. Membrii acestei familii poartă titlurile de arhiduce și arhiducesă de Austria, prinț și prințesă de Ungaria și Alteță Regală și Imperială.

Inventarul moșiei

• Acordul conține și lista proprietăților de la Bran care au intrat ieri în posesia lui Dominic Habsburg: castelul, Casa de ceai Regina Maria, Casa Principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima Reginei Maria și un teren aferent acestuia de peste 7.500 mp, parcul castelului de 28.000 mp, cele două lacuri din parcul castelului cu o suprafață totală de 1.400 mp și drumul de acces de 1.650 mp.

Un castel de 600 de ani

• În 1920, Consiliul Orășenesc Brașov a donat Castelul Bran reginei Maria a României, în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Regina l-a amenajat și l-a lăsat moștenire fiicei ei, principesa Ileana. După ce familia regală a fost silită să ia calea exilului, castelul a intrat în proprietatea statului. În 1956, a fost transformat în muzeu. Castelul a fost ridicat în secolul XIV, prima atestare documentară fiind din 1337. Este faimos pentru legenda care presupune că aici a locuit contele Dracula.

Consoarte fără sînge albastru

• Maria Magdalena (Magi) de Habsburg s-a născut la 2 octombrie 1939, la Sonnberg. S-a căsătorit cu baronul Hans Ulrich von Holzhausen, în 1959, și are trei copii, doi baroni și o baroneasă: Johannes Friedrich Anton von Holzhausen (n. 1960), baron Georg Ferdinand von Holzhausen (n. 1962), Alexandra Maria von Holzhausen (n. 1963). Elisabeth de Habsburg (Herzi) s-a născut la 15 ianuarie 1942, în Sonnberg, Austria. S-a căsătorit cu dr. Friederich Josef Sandhofer, preluînd numele soțului. Are 4 copii: Anton Dominic (n. 1966), Margareta Elisabeth (n. 1968), Andrea Alexandra (n. 1969) și Elisabeth Victoria Magdalena (n. 1971), fără titluri nobiliare. Arhiducele Ștefan Habsburg (n. 1932), s-a căsătorit cu Mary Jerrine Soper, în 1954, soția avînd un rang social inferior. În prezent, este cetățean american. Are 5 copii: Christopher (n. 1957), Ileana (n. 1958), Peter (n. 1959), Constantza (1960) și Anton (1964).

Căsătorie anulată

• Alexandra de Habsburg (Sandi) (n. 1935), s-a căsătorit de două ori. Întîi cu Eugen Eberhard Herzog von Württemberg, fiul prințesei Nadejda Klementine Maria Pia Majella a Bulgariei, în 1962. Au divorțat în 1972. Peste un an s-a recăsătorit, cu baronul Victor Franz Clemens Raoul Emil Wilhelm von Baillou. Căsătoria a fost anulată în 1973, la Roma. Prințesa a născut în 1976 un copil, care nu a supraviețuit. Maria Ileana de Habsburg (Minola) (n. 1933), s-a căsătorit cu Jaroslav Franz Josef Ignaz Maria Graf Kottulinsky. Au murit pe 11 ianuarie 1959, în Rio de Janeiro, într-un accident aviatic. Fiica lor se numește Maria Ileana Gräfin Kottulinsky (n. 1958).
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

08:38

Harta problemelor și a nevoilor în comunitate


13 cercetări pentru o viață mai bună în Brașov

Concurs la finalul Lunii Curățeniei


Cele mai frumoase grădini de cartier vor fi premiate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Prima pagina


  Suntem cu 50 de ani în urma UE


  Azi 08:59
 • ➤ National


  Primele alocații mărite vin în mai


  Azi 08:52
 • ➤ Eveniment


  După a doua licitație


  A fost găsit constructorul pentru reparațiile corpului nou al Maternității


  Azi 08:48
 • ➤ Eveniment


  Peste 1.300 de arbori vor fi plantați în oraș


  Azi 08:44
 • ➤ Actualitate


  Harta problemelor și a nevoilor în comunitate


  13 cercetări pentru o viață mai bună în Brașov


  Azi 08:38
 • ➤ Life


  După șase ani


  Andreea Liptak vorbește despre plecarea de la TV


  Azi 08:32
 • ➤ Life


  Catrinel Sandu se mărită cu iubitul american


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  Ce și-a făcut Diana Munteanu la față?


  Azi 08:29
 • ➤ Life


  Care este cel mai scump oraș din lume


  Azi 08:25
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Soluții japoneze


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Gică Popescu dă noi asigurări


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Brașoveanul Andreas Chirițoiu (FCSB) și-a învins fosta echipă


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Al patrulea trofeu


  Cristina Neagu, motivată de „Balonul de aur“


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov. Probleme de lot pentru Stîngă


  Azi 08:06
 • ➤ Sport


  Vizită fulger


  Daniel Isăilă, minivacanță la Brașov


  Azi 08:03
 • ➤ Local


  Copiii sunt invitați la joacă, la Zoo, de Ziua Internațională a Pădurilor


  19.03.2019
 • ➤ Local


  Taxi, implicat într-un accident pe Saturn


  19.03.2019
 • ➤ Local


  Ordin de restricție pentru un soț violent


  19.03.2019
 • ➤ Local


  Curtea de Conturi a descoperit nereguli financiare de peste 19 milioane de lei, la primării, CJ și instituțiile de stat din județul Brașov


  19.03.2019
 • ➤ Local


  Doi jandarmi brașoveni, decorați pentru o misiune în Afganistan


  19.03.2019
 • ➤ National


  Dezinfectanți diluați au ajuns în peste 30 de spitale din toată țara


  19.03.2019
 • ➤ Local


  Un zărneștean și-a înjunghiat mama și soția și a dat foc la casă


  19.03.2019
 • ➤ Prima pagina


  Scăpat din iadul flăcărillor, condamnat de nepăsarea unor fucționari DGASPC Brașov


  Un copil mutilat cere ajutor


  19.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Încep lucrările de primăvară


  Șapte ani de impozit redus pentru izolarea termică a blocurilor


  19.03.2019
 • ➤ Local


  Regia „Kronstadt“ pregătește de plantare aproape 95.000 de puieți


  19.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Cum ar arăta votul electronic în România, în varianta propusă de USR


  19.03.2019
 • ➤ Actualitate


  Intervenții de primăvară


  Străzi în șantier pentru rețelele de apă și canalizare


  19.03.2019
 • ➤ National


  Dosarul nu s-a blocat într-o hernie de disc


  Dragnea a trimis scutire medicală la procesul de ieri


  19.03.2019
 • ➤ National


  Procurorul general Augustin Lazăr va candida pentru un nou mandat


  19.03.2019
 • ➤ National


  Fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani și opt luni de închisoare


  19.03.2019
 • ➤ Economic


  Cel puțin deocamdată


  Guvernul renunță la taxa auto


  19.03.2019
 • ➤ Economic


  Deficitul de cont curent a crescut de peste 16 ori, în ianuarie 2019 față de ianuarie 2018


  19.03.2019
 • ➤ Economic


  Când începe programul „Rabla 2019“


  19.03.2019
 • ➤ Economic


  Scumpiri record la alimente


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Nucile ne țin inima sănătoasă


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  De ce suferă tinerii din ce în ce mai mult de boli cardiace?


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Vechi remedii pentru dinți frumoși


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Măști naturale pentru un ten luminos


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Cum ne stimulăm metabolismul


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Terapii naturiste


  Vremea alergiilor de primăvară


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Valsul, terapia cardiacilor


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Dieta japoneză cu banane


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Uleiul de măsline te scapă de pietre la rinichi


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Somnul alungă senzația de foame


  19.03.2019
 • ➤ Life


  „Am avut un succes nebun împreună!”


  Claudia Pavel, despre relația cu Smiley


  19.03.2019
 • ➤ Life


  Viorica de la Clejani, de nerecunoscut după încă o intervenție estetică


  19.03.2019
 • ➤ Life


  Actorul Ovidiu Cuncea e diacon în biserici


  19.03.2019
 • ➤ Life


  O mare casă de modă retrage de la vânzare ținute inspirate de Michael Jackson


  19.03.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Nume mari ale Brașovului


  Dr. Arnold Huttmann, un spirit renascentist


  19.03.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  „Un Mengele aviar“

  Articolul următor


  Mahindra nu mai vrea Tractorul

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 10.165 milisecunde, încărcat în milisecunde