Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Castelul Bran s-a întors la principi

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 27.05.2006
* Urmașul principesei Ileana și ministrul culturii și cultelor au semnat acordul de retrocedare a Castelului Bran

După aproape șase luni de negocieri și patru ani de la revendicare, Castelul Bran a revenit proprietarilor de dinainte de 1948, urmașii principesei Ileana. Au semnat acordul privind administrarea clădirii istorice Dominic Habsburg-Lothringen și ministrul culturii și cultelor, Adrian Iorgulescu. A fost o ceremonie încărcată de emoții, din partea moștenitorilor, și de o oarecare tristețe din partea celorlalți.

Unde-i lege nu-i tocmeală

La începutul acestui an, urmașii principesei Ileana voiau să cadă la înțelegere cu statul român pentru suma de cel puțin 25 milioane de dolari, contravaloarea castelului de la Bran. Dar legea despăgubirii pentru domeniile Casei Regale a fost declarată neconstituțională. Între timp, avocații Altețelor lor au descoperit că pot cere retrocedarea în natură. Legea 10/ 2001 modificată privind regimul juridic al imobilelor preluate abuziv de către comuniști a fost aplicată și, astfel, Castelul Bran a ajuns în posesia noului stăpîn, Dominic Habsburg-Lothringen. Cu condiția ca acesta să păstreze vreme de trei ani regimul de muzeu. După 2009, nu se știe ce va mai fi. Deocamdată, mulți români au răsuflat ușurați că s-a făcut dreptate.

Mai vedem noi peste trei ani

Directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion, a semnat dispoziția de restituire a castelului. Iar ministrul Iorgulescu și Dominic Habsburg, acordul privind administrarea acestuia. În trei exemplare. Cele șapte puncte ale documentului stipulează că în Consiliul de Administrație al Muzeului Bran proprietarul are dreptul de a avea un reprezentant, dar fără putere de decizie. Vreme de trei ani, destinația turistică a castelului rămîne neschimbată. „Problemele de conservare și restaurare se vor rezolva de comun acord. După trei ani, vom face un proces de predare-primire și rămîne de văzut care va fi soarta acestui extrem de important monument istoric al României“, a spus secretarul de stat Ștefan Nițulescu.

Statul Român, chiriaș

Întreținerea muzeului pe următorii trei ani revine Statului Român „proprietarii neavînd nicio obligație în acest sens“. MCC a alocat deja 17 milioane de lei pentru lucrări de restaurare. Proprietarii și reprezentanții săi pot vizita trimestrial castelul pentru a verifica modul în care este administrat domeniul. Dacă stăpînii vor să asigure construcțiile, sînt liberi să o facă, iar MCC se obligă să le pună la dispoziție documentele necesare. Între proprietar și Muzeul Bran se va semna, în cel mult o lună, un contract de închiriere. Cuantumul chiriei va fi stabilit în conformitate cu prevederile legale. Castelul va fi predat cu adevărat noului proprietar abia după ce se scurg cei trei ani.

Treaba viitorului ministru

Ministrul Iorgulescu consideră retrocedarea Castelului Bran un act de dreptate, de justiție, dar și de cultură. „Sper din tot sufletul că și după cei trei ani castelul va rămîne la dispoziția publicului iubitor de cultură și artă. Le dăm înapoi un castel la fel de frumos ca cel confiscat. Altețele lor sper să se gîndească la semnificația gestului pe care-l fac astăzi românii“, a încheiat Iorgulescu, scăpînd de întrebări cu o glumă: „Dacă va fi muzeu sau nu peste trei ani este o întrebare pentru viitorul ministru al culturii“. Apoi, a redevenit serios: „O să discutăm posibilitatea răscumpărării de către Statul Român, dacă vor vrea și proprietarii“.

Alteța sa se mai gîndește

Dominic Habsburg-Lothringen s-a adresat mulțimii precizînd c㠄am emoționi“ din cauză c㠄revin în casa noastră altfel decît ca turist“. „Mulțumesc tuturor românilor care au avut curaj să îndrepte o nedreptate“, a spus el vădit afectat, amintindu-i și pe avocații care au luptat din greu pentru castel. Cît despre viitorul castelului, acesta „depinde de foarte multe lucruri“. Și-a pus în gînd să se implice în funcționarea și promovarea imaginii acestuia. În încheiere, Dominic Habsburg a mulțumit și în numele mamei lui: „Mamamia ar fi fost fericită să fie aici“. După ce s-a fotografiat alături de surorile sale, Maria-Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer, au semnat în cartea de onoare a muzeului.

Note nobile

Dominic Habsburg a plecat din România la vîrsta de zece ani. Întors la Bran după 58 de ani, a fost primit cu flori de brăneni și de primarul Gheorghe Hermeneanu. „Sufletul nostru este același. Branul este temelia vieții mele“, a spus Alteța sa. Pentru el, castelul înseamnă acasă și e nemulțumit de asocierea acestuia cu mitul lui Dracula. S-a emoționat cînd doi învățători de la școala din Bran au adus catalogul din clasa a treia. Notele Alteței sale erau numai de 9 și 10.

O soție de rang inferior

Dar cine sînt castelanii? Dominic Habsburg-Lothringen este de profesie arhitect și locuiește în New York. S-a născut la 4 iulie 1937, în Castelul Sonnberg din Austria. În acte, se numește Dominic Habsburg, dar a fost botezat Dominic von Habsburg-Lothringen, Lothringen fiind linia paternă. Titlul său nobiliar este de arhiduce de Habsburg. Tatăl său a fost Anton Erzherzog al Austriei (1901-1987), iar mama sa, Ileana von Hohenzollern-Sigmaringen, prințesă a României (1909-1991). S-a născut cu un indice de consangvinitate de 1,7%, foarte mic față de înaintașii săi. S-a căsătorit de două ori. Prima oară în 11 iunie 1960, cu Engel von Voss (n. 31.03.1937), în Houston. A fost o căsătorie în care soția sa, fiind de rang social inferior, n-a beneficiat de drepturile nobiliare ale soțului.

Emmanuela din Israel

Cu Engel a avut doi copii: conții Șandor von Habsburg-Lothringen (n. 1965) și Gregor von Habsburg-Lothringen (n. 1968). Șandor e căsătorit cu Priska Vilcsek (n. 1959) și are un fiu, contele Constantin von Habsburg-Lothringen, născut în 2000. Dominic Habsburg a divorțat în 1999, după 39 de ani de căsnicie. După cîteva luni, s-a recăsătorit, la vîrsta de 61 de ani, cu Nella (Emmanuela) Mlynarski, în New York. Actuala soție s-a născut la 14 ianuarie 1948 în Afula, Israel, ca fiică a lui Yadidia Mlynarski și Raissa Mossieva Fogel. La 1 ianuarie 1961, Dominic Habsburg era al 47-lea succesor la tronul Marii Britanii, în 2001 era pe locul 118. Membrii acestei familii poartă titlurile de arhiduce și arhiducesă de Austria, prinț și prințesă de Ungaria și Alteță Regală și Imperială.

Inventarul moșiei

• Acordul conține și lista proprietăților de la Bran care au intrat ieri în posesia lui Dominic Habsburg: castelul, Casa de ceai Regina Maria, Casa Principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima Reginei Maria și un teren aferent acestuia de peste 7.500 mp, parcul castelului de 28.000 mp, cele două lacuri din parcul castelului cu o suprafață totală de 1.400 mp și drumul de acces de 1.650 mp.

Un castel de 600 de ani

• În 1920, Consiliul Orășenesc Brașov a donat Castelul Bran reginei Maria a României, în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Regina l-a amenajat și l-a lăsat moștenire fiicei ei, principesa Ileana. După ce familia regală a fost silită să ia calea exilului, castelul a intrat în proprietatea statului. În 1956, a fost transformat în muzeu. Castelul a fost ridicat în secolul XIV, prima atestare documentară fiind din 1337. Este faimos pentru legenda care presupune că aici a locuit contele Dracula.

Consoarte fără sînge albastru

• Maria Magdalena (Magi) de Habsburg s-a născut la 2 octombrie 1939, la Sonnberg. S-a căsătorit cu baronul Hans Ulrich von Holzhausen, în 1959, și are trei copii, doi baroni și o baroneasă: Johannes Friedrich Anton von Holzhausen (n. 1960), baron Georg Ferdinand von Holzhausen (n. 1962), Alexandra Maria von Holzhausen (n. 1963). Elisabeth de Habsburg (Herzi) s-a născut la 15 ianuarie 1942, în Sonnberg, Austria. S-a căsătorit cu dr. Friederich Josef Sandhofer, preluînd numele soțului. Are 4 copii: Anton Dominic (n. 1966), Margareta Elisabeth (n. 1968), Andrea Alexandra (n. 1969) și Elisabeth Victoria Magdalena (n. 1971), fără titluri nobiliare. Arhiducele Ștefan Habsburg (n. 1932), s-a căsătorit cu Mary Jerrine Soper, în 1954, soția avînd un rang social inferior. În prezent, este cetățean american. Are 5 copii: Christopher (n. 1957), Ileana (n. 1958), Peter (n. 1959), Constantza (1960) și Anton (1964).

Căsătorie anulată

• Alexandra de Habsburg (Sandi) (n. 1935), s-a căsătorit de două ori. Întîi cu Eugen Eberhard Herzog von Württemberg, fiul prințesei Nadejda Klementine Maria Pia Majella a Bulgariei, în 1962. Au divorțat în 1972. Peste un an s-a recăsătorit, cu baronul Victor Franz Clemens Raoul Emil Wilhelm von Baillou. Căsătoria a fost anulată în 1973, la Roma. Prințesa a născut în 1976 un copil, care nu a supraviețuit. Maria Ileana de Habsburg (Minola) (n. 1933), s-a căsătorit cu Jaroslav Franz Josef Ignaz Maria Graf Kottulinsky. Au murit pe 11 ianuarie 1959, în Rio de Janeiro, într-un accident aviatic. Fiica lor se numește Maria Ileana Gräfin Kottulinsky (n. 1958).
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Între îngrijorare și pericol


Demisia lui Victor Negrescu provoacă stupoare
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  O cisternă a rămas suspendată pe marginea șoselei pe DN 13


  14.11.2018
 • ➤ Sport


  Corona Brașov. Analiza lui Ion Crăciun / Nu am avut nici măcar o dată întreg lotul valid


  14.11.2018
 • ➤ National


  Făgărășeanca Adriana Șandru cere Consiliului Superior eliberarea sa din funcție


  14.11.2018
 • ➤ National


  PSD a pierdut trei parlamentari, aliații din Ilfov ai Gabrielei Firea


  14.11.2018
 • ➤ Economic


  Deputatul PSD Florin Iordache, gesturi obscene în Parlament FOTO


  14.11.2018
 • ➤ National


  Iordache spune că PSD-ALDE ar putea ataca raportul MCV la CJUE. Tăriceanu contrazice ideea PSD: Nu e act juridic, deci nu poate fi contestat


  14.11.2018
 • ➤ Economic


  Creștere surprinzătoare a PIB în trimestrul 3, mult peste estimările pieței și ale BNR


  14.11.2018
 • ➤ Life


  5 sfaturi in machiaj pe care orice fata ar trebui sa le cunoasca


  14.11.2018
 • ➤ Prima pagina


  Raport devastator pentru România


  14.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Se reabilitează rețelele de termoficare


  Strada 13 Decembrie, în lucrări pînă la sfîrșitul anului


  14.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Șase obiective importante ale Brașovului, puse în lumină


  14.11.2018
 • ➤ Eveniment


  O lucrare de șase luni, gata în șase săptămîni


  Voluntarii au dat o față nouă Secției de Urologie a Spitalului Tractorul


  14.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Un pădurar din Cața a vîndut lemnele de foc ale oamenilor din patru comune


  14.11.2018
 • ➤ Eveniment


  S-a găsit sursa mirosurilor insuportabile din Brașov


  14.11.2018
 • ➤ Religie


  Ne pregătim de Sărbători


  Începe Postul Crăciunului


  14.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Invitații la spectacol, pentru abonamente RATBV


  14.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Ziua internațională a educației copiilor nevăzători


  14.11.2018
 • ➤ National


  România, criticată de europeni


  14.11.2018
 • ➤ National


  În ziua raportului MCV și a rezoluției pe statul de drept, PSD-ALDE-UDMR au votat ca infractorii să poată sta acasă


  14.11.2018
 • ➤ Life


  Amintiri, după 20 de ani


  Trecutul secret al Andreei Esca


  14.11.2018
 • ➤ Life


  Cosmina Păsărin preferă să fie singură


  14.11.2018
 • ➤ Life


  Gheorghe Gheorghiu s-a retras pe Muntele Athos!


  14.11.2018
 • ➤ Life


  Vești bune despre starea lui Busu


  14.11.2018
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum să ne protejăm mobila tapisată


  14.11.2018
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  14.11.2018
 • ➤ Sport


  Naționala s-a pregătit în efectiv complet


  14.11.2018
 • ➤ Sport


  Rally Casinos de Algarve, ediția 2018


  Brașoveanul Dan Gîrtofan luptă în finala European Rally Trophy


  14.11.2018
 • ➤ Sport


  ACS Transilvania Brașov U13, o victorie și o înfrîngere


  14.11.2018
 • ➤ Sport


  Tade a semnat cu Dinamo


  14.11.2018
 • ➤ Sport


  Fotbaliștii au revenit la antrenamente


  Schimbări majore în organigrama ACS SR Brașov


  14.11.2018
 • ➤ Local


  Accident pe DN1, pieton în comă


  13.11.2018
 • ➤ National


  Raport MCV dur pentru România


  13.11.2018
 • ➤ National


  Parlamentul European a adoptat rezoluția privind statul de drept în România: rechizitoriu în 13 puncte


  13.11.2018
 • ➤ National


  Ecaterina Andronescu, propunerea PSD pentru Ministerul Educației


  13.11.2018
 • ➤ Local


  Un făgărășean de 67 de ani, mort în accidentul dintre Codlea și Vlădeni


  13.11.2018
 • ➤ Prima pagina


  Luna scumpirilor


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Investiție de 340.000 de lei


  Amenajări în stil săsesc la Cimitirul Municipal


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Mai multe mașini de gunoi în Brașov


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Stație RAT suspendată, pe strada 13 Decembrie


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  A murit ursul Max, simbolul Sanctuarului de la Zărnești


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Guvernul modifică vîrsta de pensionare pentru femei


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Avarie la sistemul pentru eliberarea cazierului


  13.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Nu doar vandalizate


  Se fură coșurile de gunoi de pe drumurile naționale


  13.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Campania „Un milion pentru Unire“ a ajuns la Brașov


  13.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Benga: „Sistemul de vot într-un singur tur, un gard ridicat de monopoliștii politici“


  13.11.2018
 • ➤ National


  „Nu sîntem pregătiți pentru președinția UE“


  Iohannis cere schimbarea „Guvernului Dragnea-Dăncilă“: „Acest accident al democrației românești“


  13.11.2018
 • ➤ National


  FMI: Lupta anticorupție trebuie să continue


  13.11.2018
 • ➤ National


  George Ciamba, propunerea PSD pentru Ministerul Afacerilor Europene


  13.11.2018
 • ➤ National


  Legea de funcționare a Avocatului Poporului, reclamată la CCR


  13.11.2018
 • ➤ Economic


  În funcție de studii și vechime


  Salariu minim diferențiat, de la 1 decembrie


  13.11.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  „Un Mengele aviar“

  Articolul următor


  Mahindra nu mai vrea Tractorul

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 30.022 milisecunde, încărcat în milisecunde