Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Glasul roților de tren particular

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 16.05.2006
* Pe ruta Brașov-Zărnești circulă primul tren privat din România

După 1989, românii s-au făcut proprietari. De buticuri, service-uri, pensiuni. Nimănui nu i-a trecut prin cap că ar putea cumpăra trenuri sau cale ferată. Un brașovean a avut ideea de a lua în custodie un traseu feroviar. Pe care circulă trenuri proprietate particulară. Este singurul român patron de trenuri de călători. Iar rutele Brașov-Zărnești și Brașov-Întorsura Buzăului, singurele trasee feroviare private din România. Pentru brașovenii care vor să afle cum e să te plimbi cu trenul privat, Monitorul Expres a făcut o călătorie pînă la Zărnești. Și retur.

Pe unde nu trece trenul

Ideea, la început nebunească, de a cumpăra niște trenuri, i-a venit lui Costel Comana acum doi ani. Are 44 de ani și s-a născut în comuna Izvorul din județul Argeș, „o localitate prin care nu trece trenul“. Pe la 8-9 ani a văzut prima oară un tren, în gară la Costești, și a făcut ochii mari de mirare în fața mastodontului de oțel. Locomotiva mergea pe aburi, iar scaunele erau de lemn. Mai tîrziu, a făcut facultate și, la 24 de ani, a ajuns șef de gară. Mai întîi la Bixadul Oltului, apoi la Gara Triaj, cea mai mare din Brașov, și a doua după București, cu cel mai intens trafic.

Cel mai longeviv șef de gară

După Triaj, a ajuns șef de gară la Brașov. „De obicei, un șef de gară mare rezistă 2-4 ani. E stres mult, probleme sînt cu carul. Se pare că am fost cel mai longeviv șef de gară din Brașov. Am fost în funcție 6 ani“, mărturisește el. A lucrat la CFR pînă în 2003, cînd i-a venit o idee. „Am observat că situația transportului de călători din România era din ce în ce mai proastă. Nu mai era Ceaușescu să țină în picioare transportul feroviar. Așa că m-am interesat care e legislația și mi-am zis să mă fac operator privat“, povestește ceferistul. Primii care au încercat să profite de Legea 189/1999 au fost operatorii de trafic de marfă. Dar, curînd, s-au lăsat. Afacerea nu mergea. În prezent, mai există doar un singur patron de tren mărfar, pe ruta Costești-Roșiori.

Trenuri second-hand

„Transportul de călători e păgubos. Nici asociatul meu, Iorgu Ganea, nu credea că vom reuși. Era riscant, pentru că nu exista precedent, n-aveai cu cine să te compari. Eu am văzut în această afacere o cazie de a cîștiga încet, dar sigur“, spune patronul. Zis și făcut. S-a dus în Franța. Auzise că la Paris se scot din circulație niște automotoare. I-au plăcut și a cerut 20 de bucăți, cu un credit la bancă. Dar contractul s-a derulat anevoios, fiindc㠄nu există țară mai comunistă ca Franța“. I-au venit 6 autotrenuri, în septembrie 2003. 4 circulă și azi pe linia Brașov-Zărnești, și 2 pe ruta Sfîntu Gheorghe-Brețcu. La 1 iunie vor mai sosi 5 care vor circula la Blaj și Praid. Societății Keolis a început să-i meargă bine.

O săptămînă de probă

În aprilie 2004, spre Zărnești pleca primul tren privat din România. Dar numai trenul era al lui Costel, calea ferată este proprietatea statului. Și așa va rămîne. Dar Costel speră că va reuși să concesioneze cîteva linii. La început, plătea statului 2,6 euro la fiecare kilometru parcurs de tren. Keolis pierdea cîte 150-200 de milioane de lei pe lună. Așa că, după o săptămînă de probă, Costel a oprit trenurile. Pînă la 1 septembrie. „Am așteptat să se scoată la vînzare calea ferată. Între timp, am vopsit și aranjat trenurile, le-am pus instalații românești, că cele franțuzești cică nu erau bune. Eram 8 societăți, pe rînd, toate s-au lăsat. Am mai rămas doar eu cu material rulant propriu. Am fost obligat să preiau toate cursele pe acea rută“, explică el.

Fără întîrzieri

„Mi-am zis că trenurile mele trebuie să aibă căldură iarna. Automotoarele au sobe cu petrol care suflă aer cald, ca o aerotermă. După 7-8 minute poți sta lejer îmbrăcat“, spune patronul. Condițiile de călătorie nu seamănă cu cele din trenurile groazei. E mai curat, mobilierul nu e încă vandalizat. Costel a angajat pe mai toate posturile oameni tineri, proaspăt absolvenți. Numai mecanicii de locomotivă au experiență. La un anume număr de kilometri, automotoarele merg la revizie, la Depoul Brașov. Așa încît, trenurile zbîrnîie pe șine fără probleme. „Nu avem întîrzieri din cauza noastră. Nici anulări. Garnitura e de cîte două autotrenuri. Dacă se defectează unul, merge celălalt. Apar totuși întîrzieri din cauza infrastructurii“, mărturisește brașoveanul. Acum, că a închiriat pe 5 ani calea ferată, s-a apucat și de modernizări. Speră că, după încă cinci ani, va reuși să o concesioneze.

Modernizări în gări

„S-au furat șuruburile, lipsesc traverse. Trenurile erau nevoite să circule cu 20 km/oră. Acum, introducem traverse noi. Am făcut același lucru și pe Brașov-Zărnești. În șase luni, am mărit viteza de la 50 la 70 km/ oră“. Și gările s-au modernizat. În vara asta, Costel vrea să introducă în toate stațiile CFR centrale termice. Aparatura de urmărire a traficului e și ea destul de veche, vrea s-o înlocuiască. Acum s-a mai ajuns cu banii, Ministerul Transporturilor oferă o subvenție substanțială. În loc de 2,6 euro, pe magistrala 200, între Brașov-Bartolomeu, Costel plătește doar 60 de cenți.

Cușete pentru litoral

„Nu te poți juca cu siguranța circulației. Am reparat ce era de reparat, iar personalul e format din profesioniști“, se laudă patronul, referindu-se la cei 180 de angajați: impiegați, revizori de ace, paznici de barieră, mecanici de locomotivă, șefi de tren, conductori, casieri. Fiica lui de 14 ani a fost săptămîna trecută cu trenul la Întorsura Buzăului și și-a cumpărat bilet. „Nu știu de ce, așa a vrut ea“. Comana mai are niște vagoane de dormit și cușete care așteaptă autorizația, garate în Zărnești. Peste o lună vor pleca spre litoral. Afacerea merge ca pe roate. „Dacă nu credeți, mergeți pînă la Zărnești să vă convingeți“, îi invită fostul șef de gară pe brașoveni.

Lume puhoi

„Trenul cursă de persoane 14.727, în direcția Rîșnov-6 Martie-Zărnești va pleca din stație de la linia 6“, spune vocea nazală a crainicei. Mai respiră, se mai poticnește. E semn că vocea nu e înregistrată pe computer, ca la celelalte trenuri. Călătorii urcă în trenul roșu fără cai. Chiar și mecanicul de locomotivă. Intră în cabină prin vagon, ca la tramvai. Tot felul de oameni: muncitori, liceeni, gospodine, funcționari, turiști. Cu papornițe, serviete, rucsaci. Dar locul pentru bagaje rămîne gol, fiecare-și ține avutul pe genunchi. Se aglomerează, se stă și în picioare. Pentru patron e bine, pentru călători mai puțin.

În tren, trei ore pe zi

Banchetele sînt ocupate de tineri gălăgioși. În picioare stau cei mai în vîrstă. „Lasă, să stea jos tineretul, că e obosit“, spune ironic Nechita Petcu, om la 65 de ani, „cu naveta în sînge“. În fiecare dimineață se trezește la 4 dimineața în Zărnești și ajunge la muncă la 7,30, în Sinaia. Dublul navetist face asta de 3 ani, dar nu se mai plînge de oboseală. Fumătorii ies la țigară. Dau scrumul pe jos, scrumierele au dispărut de mult. Petcu face socoteala că lucrează 10-12 ore pe zi. Trei le petrece în tren. Vreo 25 de ani a făcut naveta de la Zărnești la Rîșnov. E veteran, i se pare ceva obișnuit. „Dragoste cu forța“, intră în vorbă Liviu, asudînd din greu. Fumătorii rîd. Apare nașu’. „Să trăiți!“, spun bărbații. „Să trăiți bine!“, răspunde controlorul, țăcănind vreo 2-3 bilete. Mai toți au abonament.

Un naș pirotehnist

O femeie încearcă să convingă niște tineri să închidă fereastra. Băieții se fac că n-aud. Nașu’ observă și tună cu voce puternică: „Nepoțel! Închide geamul, că mi se umflă măseaua!“. Liceenii se conformează imediat, îi știu de frică. „De mine ascultă, că le cunosc părinții, tot navetiști și ei, și îi ameninț că le zic. Îi șantajez, ce să fac? Dar nu i-am pîrît niciodată“, mărturisește controlorul. A fost pirotehnist la 6 Martie Zărnești. „Adică făceam rachete și scriam pe ele IRA. Ultima literă o schimbam. Ori K, ori N“, spune el, cu chef de glumă. Gheorghe Boboc s-a hotărît în 1991 să renunțe la meserie și, pe 1 mai, s-a angajat la CFR. Apoi a trecut la patron. „E mult mai multă liniște, nu umblu brambura prin toată țara și lucrez cu oameni pe care-i știu de-o viață. Rar să văd o față necunoscută pe ruta asta.“

Și ceferiștii iau bilet

În tren e altfel decît în autobuz. Oamenii se cunosc între ei, se văd în fiecare zi. Își dau binețe, discută de una alta. Politică, fotbal, disponibilizări, aviara, care acum a ajuns și „la țînțari, acolo, la Codlea“. Puțin le pasă de H5N1. Mai importante sînt lefurile. Sau jocul de cărți. „Se joacă numai 66. Nu coboară din tren pînă nu termină partida“, spune nașu’, deloc pasionat de jocurile de cărți. Liviu e navetist din 1978. Și-a făcut abonament. 650.000 de lei Brașov-Rîșnov. „Nu e scump, dar nici ieftin. Cu microbuzul e mai ieftin, dar eu merg cu trenul din spirit de colegialitate, că sînt ceferist“, spune bărbatul. Lucrează la CFR, la concurență, așa că pe trenul lui Comana nu e scutit de plată.

Eternele coji de semințe

Unii urcă, alții coboară. Tot aglomerat. Prin ușa glisantă de sticlă se văd călătorii. Ana citește. La picioarele ei, coji de semințe. „Nu e nicio schimbare. La fel era și pe vremea lui Ceaușescu“, oftează ea, încercînd să se scuze pentru mizeria de sub canapele. Majoritatea navetiștilor pleacă din Zărnești spre Brașov. Ea face cursa invers. De 16 ani. S-a mutat în Brașov, dar a rămas la serviciul vechi, n-a găsit nimic mai aproape de casă. Ar merge cu autobuzul, dar are rău de mașină. „Frumoase au fost trenurile astea acum 2 ani, cînd s-au dat în folosință. Elevii le-au stricat. Dar nici nu e coș de gunoi“, spune ea. Are dreptate. În tot trenul niciun loc să arunci deșeurile. Poate la WC. Miroase la fel de înțepător, dar e mai curat ca-n trenurile obișnuite. Două femei scot roșiile și brînza și înfulecă. Una apucă biletul între degetul mic și inelar, să nu-l păteze, și-l întinde conductorului. Toată lumea e în regulă. Niciun blatist. Parcă n-ar fi trenul de Zărnești, patria blatului feroviar de odinioară.

Cerșetorii nu cerșesc

Urcă doi polițiști, plutonieri adjutanți amîndoi. Fac naveta de 15 ani de la Rîșnov la Brașov. Cam 15 minute de mers zilnic. Suficient cît să vadă de toate: elevi cu sticla de alcool în brațe, jargoane, gălăgie, „de ne e rușine nouă“, cum spune plt. adj. Constantin Diaconu. Cică n-au văzut niciodată furturi de portofele sau alte incidente. „Cînd e cazul intervenim, dar azi oamenii nu mai au respect pentru haina poliției“, se plînge colegul lui, Alin Blăgoiu. Nașu’ a terminat repede de controlat. Stă și el la o țigară. „Așa e. Sînt obraznici ăștia tineri. Ciupesc canapelele, la perdele văd că încă nu s-au dat“, se miră el. Cu țiganii n-are de furcă. „Dacă țip la unul îngheață toți. Nu-s agresivi, plătesc bilet. Au bani din cerșit. Sînt d-ăia cu «Dă nene și mie o mie, dă, nene un euro!». Fac cîte 800.000 de lei pe zi. Dar în tren nu cerșesc. Sînt copii, tații au plecat în Polonia și Italia, la cerșit internațional. La cursa de 6 sînt mai mulți, cînd se întorc de la muncă“.

Fetele de la barieră

„Tocmai am trecut pe lîngă «Sindicatul 7 plus 1»“, zice nașu’, uitîndu-se pe geam gînditor. Ceilalți rîd, știu ei despre ce e vorba. „Așa le zic eu la fetele ăstea, săracele, care-și fac veacul la barieră. Erau 7, dar a mai venit una mică din Sibiu. A fost și maică-sa cu ea, dar a prins-o bărbatu-su, a bătut-o și-a luat-o acasă. Fata era și ea vînătă la ochi, dar tot nu se lasă“, dă el din cap, îngrijorat de soarta traseistelor. Mecanicul de locomotivă trage semnalul în dreptul trecerii la nivel peste calea ferată fără barieră. „Mai sînt d-ăștia care se bagă ca berbecii, nu se asigură, au mașini tari. N-au prea fost accidente pe ruta asta. Doar cînd era Avicola aici. A intrat trenul într-o remorcă, numai găini erau împrăștiate pe drum“, își amintește controlorul.

Ca sardelele

La sfîrșit de săptămînă e mai aglomerat. Vineri se întorc elevii și studenții acasă, salariații, plus excursioniștii care merg spre Plaiul Foii. „Mergem cam cu 105-110% capacitate de călători. N-am văzut vreo personalitate în trenul ăsta. Baștanii merg cu mașina. Dar pe vremea lui Împușcatu’ erau cîte 12 vagoane etajate. O mie de oameni, ca sardelele. Era și industrie pe atunci: Celuloza, 6 Martie, UIL, FSR, Chimica. Acuma un sfert din oamenii ăia dacă mai lucrează“, explică nașu’ legătura dintre evoluția traficului de călători și cea a forței de muncă din uzine. Trenul oprește. Capăt de linie, Zărnești. Încep să urce deja primii pasageri. Mulți tineri cu rucsaci în spate.

Idilă pe șine

Mecanicul coboară să alimenteze. Pînă face plinul, nașul mai schimbă o vorbă cu șeful de gară, mai face comisioane la cîte-un cunoscut. Mecanicul a schimbat cabina. Urcă niște tineri. Nu par să fie exponenții vandalilor de care se plînge toată lumea. Se așază la clasa I, pentru c㠄aicea nu mai contează clasele“. Florin Rășină are 20 de ani și pînă mai ieri a fost elev. „Nu știu de ce liceenii sînt așa, noi nu stricam“, spune el, dar știe că minte. Acum e ajutor de ospătar la ARO Palace și vede altfel lucrurile. Cît a făcut naveta, s-a îndrăgostit. Patru ani s-a uitat după o blondă care mergea cu el, zi de zi, în același tren. Dar n-a avut niciodată curajul să intre în vorbă cu ea. Anii au trecut și de idila lui s-a ales praful. Acum n-o mai vede în tren. „Poate și-a luat mașină“.

Detectivul de șmecheri

Ce-și uită brașovenii în tren? Mănuși, fulare, căciuli, telefoane mobile, umbrele. Nașu’ le știe pe toate. Mare cunoscător de psihologie umană, Boboc îi simte pe blatiști. „Sînt mai speriați și stau cu ochii după mine“. Recunoaște de la o poștă un bilet „aranjat“, adică udat și netezit cu fierul de călcat, ca să nu se mai cunoască data ștampilei. „E mai subțire, mai lucios. Ăștia micii plasează carnetul de elev pe la spatele meu, de la unul la altul. Nu le merge cu mine. La unul i-am tăiat bilet în tren, dar n-avea destui bani și am pus de la mine 11.500 de lei. Cum să-l dau jos? Vezi că-i copil, e noapte, nu poți să fii rău. Dar a doua zi urmăresc dacă aduce datoria. O aduce, că altfel îi bat obrazul: «Rușinică!»“.

Salut voios de naș!

Nașu zice că 90% dintre călători sînt „curați“. S-a dus vremea blatului pe trenul de Zărnești. Sînt cîte 2 controlori și un șef de tren. Plus supracontrolul. Timpul trece repede. Mai o țigară, mai o glumă, mai o melodie cu munțomanii care-i cînt㠄de la moșii noștri noi am învățat, cînd mergem cu trenul, să mergem pe blat“. „Uiți că-ți zdrăngăne roțile în cap toată ziua“. 24 de ore lucrează, 48 e liber. Pescuiește și în timpul liber, dar nu blatiști, ci pești pe bălțile de la Făgăraș. În 45 de minute, trenul ajunge înapoi în Zărnești. Puțini coboară, mulți urcă. Brașovenii s-au obișnuit și cu trenul particular. Bun sau rău, pe ruta asta, altele nu mai circulă. Oare lucrătorii la căile ferate au un salut al lor? „Drumuri bune, se zice“, spune nașu’, salutînd cu mîna la chipiu. „Drumuri bune!“

Bilete și abonamente

• Automotoarele Keolis au fost fabricate în anii ’70. Consumă de trei ori mai puțin decît locomotivele Diesel românești, cel mult 25 de litri la un drum spre Zărnești. Un automotor are doar 66 de tone cu tot cu călători. Poate atinge 120 km/oră. Sînt două feluri de automotoare. Unul cu 131 de locuri la clasa a II-a și 12 la I-a, și unul cu 125 și 24. Pe ruta Brașov-Zărnești circulă 12 trenuri în 24 de ore. 6 dus, 6 întors. Prețul unui bilet e 23.000 de lei, iar cel cumpărat de la controlor 40.000 de lei. Un abonament pe aceeași rută este 800.000 de lei, lunar. Elevii și studenții au reducere 50%. Un bilet cu microbuzul este 25.000 de lei, dar cursa durează mai mult, din cauza barierelor.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ International


  Pană uriașă de curent: Argentina și Uruguay au rămas fără lumină. Probleme și în Brazilia și Paraguay


  16.06.2019
 • ➤ Local


  Brașov: Mai multe persoane cazate la un hotel din Moieciu s-au ales cu toxiinfecție alimentară


  16.06.2019
 • ➤ National


  Nouă urși au fost văzuți în mai multe orașe din județul Prahova


  16.06.2019
 • ➤ National


  Viorica Dăncilă o invită pe Maia Sandu la București: E esențial să mențineți angajamentul european


  16.06.2019
 • ➤ National


  Cod galben de averse torențiale, vijelii și grindină în 32 de județe. Caniculă și disconfort termic în regiunile vestice și sudice


  16.06.2019
 • ➤ Sport


  Baraj Liga a 3-a. Olimpic Zărnești a pierdut primul meci cu Zagonul! Promovarea se joacă la Zărnești


  15.06.2019
 • ➤ International


  Curtea Constituțională din Republica Moldova a anulat hotărârile din perioada 7-9 iunie


  15.06.2019
 • ➤ Local


  Răzvan Cuc, pe șantierul viitoarei autostrăzi Comarnic-Brașov: Se va lucra și noaptea


  15.06.2019
 • ➤ National


  Cod galben de furtuni în aproape toată țara. Meteorologii au emis și o informare de caniculă


  15.06.2019
 • ➤ Local


  Trei persoane au fost rănite, în urma unui accident rutier în Perșani


  15.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Site-ul Curții Constituționale a fost atacat de hackeri


  14.06.2019
 • ➤ Local


  Un planor a aterizat forțat într-un lan de porumb din județul Brașov


  14.06.2019
 • ➤ International


  Partidul Democrat din Republica Moldova, condus de Vladimir Plahotniuc, se retrage de la guvernare


  14.06.2019
 • ➤ Local


  Fotografii aparținând unor instituții de stat din Rusia, în expoziție la Brașov


  14.06.2019
 • ➤ National


  Comisia Europeană avertizează: România a deviat de la ținta menținerii unui deficit de 3%


  14.06.2019
 • ➤ Sport


  Semifinalele și finalele Campionatului Național de Tenis U12, în weekend, la Baza Olimpia


  14.06.2019
 • ➤ Local


  Trafic restricționat, din nou, pe strada Aurel Vlaicu


  14.06.2019
 • ➤ Local


  Brașovul, gazda turneului final al Campionatului Național de handbal masculin, juniori 4


  14.06.2019
 • ➤ Local


  Brașov: Doi copii răniți, în urma unui accident pe strada Carpaților


  14.06.2019
 • ➤ Local


  17 producători de vinuri din Republica Moldova își prezintă vinurile în Piața Sfatului


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Mai mult decât filmul dezastrului


  Istoria neștiută a bărbatului îngropat pentru veșnicie sub reactorul 4 de la Cernobîl


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Fii cool!


  Greșeli de stil care te îmbătrânesc


  14.06.2019
 • ➤ Life


  O rețetă necontestată


  Cel mai sănătos mic dejun din lume


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Cimpanzeii au ajuns să trăiască în ghetouri forestiere


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Alte vremuri


  Un circ din Germania folosește holograme în locul animalelor


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Provocatoare


  Rihanna îți ia ochii


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Teorii


  De ce nu am întâlnit extratereștrii până acum?


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Cătălin Botezatu o critică pe Andreea Bălan: Mai are mult de lucrat


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Pregătiri de nuntă


  Adelina Pestrițu caută șase rochii


  14.06.2019
 • ➤ Prima pagina


  Planetariul de la Zoo se deschide azi


  14.06.2019
 • ➤ Eveniment


  De la 1 iulie, autobuze RATBV pe traseul Brașov-Ghimbav


  14.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Maternitatea Brașov va primi 9 mese speciale de nașteri


  14.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Recunoașterea eforturilor


  Ziua premianților


  14.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Eco-insula de colectare selectivă la Ghimbav a redus cu 60% cantitatea de deșeuri menajere colectată


  14.06.2019
 • ➤ Actualitate


  Degustări și gustări pe săturate


  Weekend cu roade moldovenești în Piața Sfatului


  14.06.2019
 • ➤ National


  Ceremonie la Cotroceni


  PACT semnat între patru lideri de partide


  14.06.2019
 • ➤ National


  PSD își alege președintele în 29 iunie. Șerban Nicolae vrea să candideze la prezidențiale


  14.06.2019
 • ➤ Religie


  Pogorârea Sfântului Duh


  Duminica Rusaliilor


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Timpul nu a fost corect


  Alina Pușcău a fost dorită în juriu la „Românii au talent”


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Un actor român va conduce masoneria lumii


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Andreea Esca și-a angajat fiica la revistă


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Radu, încă o dovadă de iubire pentru Adela


  14.06.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Brașoveni în lupta națională


  Gheorghe Baiulescu - întâiul primar și întâiul prefect român la Brașov (III)


  14.06.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  14.06.2019
 • ➤ Sport


  Șumudică a ales Turcia


  14.06.2019
 • ➤ Sport


  Ionuț Radu este numărul 1


  „Tricolorii“ mici și-au ales numerele pentru EURO 2019


  14.06.2019
 • ➤ Sport


  Haos la Petrolul!


  14.06.2019
 • ➤ Sport


  Vasile Miriuță a plecat de la FC Hermannstadt


  14.06.2019
 • ➤ Sport


  Baraj cu brașovenii de la Zagon


  Olimpic Zărnești începe bătălia pentru promovare


  14.06.2019
 • ➤ Local


  Un alt angajat RATBV a fost prins băut în timpul programului


  13.06.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Feriți-vă de aviară!

  Articolul următor


  Comerț cu aviara

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 30.907 milisecunde, încărcat în milisecunde