Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres
Publicitate

Vacanța de sănătate


Salinoterapia

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 16.06.2009
• Aerosolii de salină reprezintă o veche metodă de prevenire și ameliorare a afecțiunilor respiratorii l Săptămîna trecută s-a deschis prima grotă salină din Brașov

Sarea din subterane face bine sănătății. O știau anticii, o știu și medicii contemporani. Astăzi, intrăm prin saline mai mult în vizită, dar sînt și persoane care primesc recomandare medicală pentru tratamentul cu aerosoli salini. România e binecuvîntată cu mai multe saline, cunoscute de sute și chiar mii de ani pentru proprietățile lor vindecătoare. Puteți merge în vacanță la una dintre aceste saline, să vă tratați afecțiunile respiratorii și să vedeți minunățiile palatelor de sare din adîncurile pămîntului. Iar dacă nu puteți călători, aveți la îndemînă grota cu sare din Brașov, o minisalină de suprafață, din care veți ieși încîntați, relaxați și cu o respirație mai ușoară.

Aerul de salină, respirație ușoară

Avem în România aproape 20 de saline, foste mine din care s-a extras sarea. Zăcămîntul de sare continuă să ne fie de folos și după ce minerii au plecat. Galeriile subterane au fost transformate în adevărate complexuri balneoclimaterice. Bolnavii suferind de afecțiuni respiratorii își găsesc ameliorarea în microclimatul de salină, cu efecte terapeutice uimitoare. De ce e bun aerul de salină? Nu e poluat, nu irită mucoasele, fiindcă este total lipsit de alergeni. Temperatura este constantă, 15-16 grade C, umiditatea e ridicată, 59-60%. Concentrația crescută de dioxid de carbon stimulează respirația, iar procentul scăzut de ozon scade spasmul muscular bronșic. pH-ul scăzut al aerului are efect bacteriostatic. Dar cel mai important efect pe care-l are clorura de sodiu din aer este acela de descongestionare și dezinfectare a mucoasei căilor respiratorii.

Plimbare în subteran

Multe sînt bolile care își găsesc alinare în saline, dar acest gen de terapie este recomandată mai ales celor cu astm bronșic. Există și o serie de contraindicații, de aceea, pentru a urma tratamentul cu aerosoli salini este nevoie de o recomandare din partea medicului specialist, care va stabili numărul de ședințe și durata fiecăreia. Dar, în general, tratamentul este benefic, indiferent de vîrsta pacientului. Nu trebuie să faceți nimic altceva decît să inhalați aerul prețios, bogat în clorură de sodiu. În acest timp, vă puteți plimba prin sălile salinei, din care unele sînt decorate cu sculpturi în sare, altele sînt transformate în bisericuțe subterane, iar altele sînt amenjate cu mese de ping-pong sau pentru alte activități recreative. Stațiunile oferă și alte procedee terapeutice: băile generale cu sare (pentru o mai bună irigare a pielii) și frecțiile cu sare.

Cea mai mare salină din România

Salina de la Slănic-Prahova a fost deschisă în 1685, iar astăzi este cea mai cunoscută și cea mai mare din România. Cavitățile gigantice sînt situate la 200 m adîncime. Aceste palate de sare au fost amenajate corespunzător, atît pentru agrement, cît și pentru tratament. Sportivi de performanță fac antrenamente aici, în subteran, și tot aici se desfășoară concursuri naționale și internaționale de aeromodelism. Aerosolii tratează diverse afecțiuni: surmenaj, astenii, insomnii, astm bronșic, hipertiroidism. Terapia e supravegheată de către medici specialiști. Zăcămîntul de sare de la salina Ocna-Dej a fost cunoscut încă de pe timpul romanilor. În mină se lucrează încă, dar poate fi vizitată și de către turiști. Se intră în salină cu microbuzul, trecînd printr-un sistem de ecluze care previn infiltrarea aerului cald și umed de afară. În subteran, la o adîncime de circa 80 m, există o biserică și e amenajat un spațiu de agrement.

Praid, castelul de sare al Balcanilor

Salina Praid din județul Harghita, are o istorie care datează din vremea romanilor. În anii ’60, s-a amenajat aici o bază de tratament pentru bolnavii de astm bronșic, iar în 1980, s-a dezvoltat un complex modern de sănătate și recreere, care valorifică potențialul microclimatului specific la o adîncime de 120 m. Salina de la Praid, una dintre cele mai mari din estul Europei, este și un important obiectiv turistic, fiind vizitată zilnic de peste o mie de persoane. Sălile din subteran sînt dotate cu sistem de iluminat, terenuri de joacă pentru copii, mese de biliard, miniterenuri de jocuri sportive, o bibliotecă, bănci pentru odihnă, un bufet și chiar o capelă. Durata tratamentului este de 18 zile. Pe timpul petrecut în subteran se recomandă și gimnastica sub supraveghere medicală. Conform statisticilor, după 3-4 cure, pacienții au crize astmatice mai puține și de mai mică intensitate, iar organismul e mai rezistent la boli. Saline mai sînt și la Cacica (Suceava), Cojocna (Cluj), Coștiui (Maramureș), Ocna Sibiului, Ocna-Șugatag (Maramureș), Ocnele Mari (Bacău), Rona de Sus (Maramureș), Ocna-Mureș, Turda, Slănic-Moldova, Tîrgu-Ocna.

Grota salină din Brașov

De cîțiva ani încoace, au apărut și în România salinele de suprafață, amenajate de întreprinzători chiar în inima orașelor, pentru cei care nu au timp să se deplaseze pînă la ocnele naturale. Avem și în Brașov o astfel de salină, deschisă acum o săptămînă. Eduard Imbre (foto), inițiatorul afacerii cu sare, spune c㠄grota salină este un mediu creat pentru destinderea clienților. Cantitatea mare de sare și particularitățile acesteia creează un mediu ultraseptic, eficient în prevenirea și tratarea unor afecțiuni“. Grota este o încăpere tapetată cu bulgări de sare, iluminată subtil pentru o atmosferă relaxantă. Pe jos, cristalele de sare dau impresia că ești la plajă și mergi prin nisip. Pentru igienă și protejarea încălțămintei, clienții primesc papuci de nylon de unică folosință. Ca totul să fie odihnitor și plăcut, cît timp pacienții stau întinși în șezlonguri, se aud sunete ale naturii, ciripit de păsări și susurul apelor. Copiii au și ei colțul lor de joacă în care, sub supraveghere, se pot juca cu lopățica și găletușa în sarea ca nisipul.

Șapte tone de sare

La amenajarea grotei s-au folosit șapte tone de sare, sub formă de cristale sau bolovani îmbinați cu o tehnologie modernă, de către o firmă specializată din Polonia. Sarea care îmbracă pereții provine din munții Himalaya, din mina din Wieliczka Polonia, cea mai mare mină a Europei, și din Marea Moartă. De ce tocmai sare din aceste zone? Pentru că prezintă proprietăți terapeutice deosebite și, în plus, poate fi modelată și decupată în așa fel încît să creeze designul propice destinderii. Astfel, sarea de la Marea Moart㠄este una din cele mai sănătoase de pe planetă, mulți considerînd că are efecte miraculoase“, după cum spune Eduard. Este bogată în minerale și microelemente, ajutînd la tratarea a numeroase boli dermatologice, dar și cu influențe benefice asupra sistemului nervos. Sare de la Marea Moartă a fost folosită la îmbinarea pereților, dar și pe podea (o tonă și jumătate). Cea de pe jos trebuie schimbată la o lună și jumătate, pentru că, fiind răscolită, își pierde din proprietăți.

Lămpi din sare de Himalaya

Se spune că sarea din Himalaya ar avea o vechime de 250 milioane de ani, păstrînd astfel componența mărilor preistorice. Cristalul cuprinde 84 de minerale, care se regăsesc în aceeași proporție și în sîngele uman, în lacrimă, în lichidul amniotic. Efectul curativ al acestor cristale de sare a fost descoperit de către medicii antici din Asia, fiind recunoscut și de medicina de astăzi. Tot sarea de Himalaya stă și la baza confecționării lămpilor care încălzesc și iluminează discret grota. „Acestea sînt, poate, cele mai naturale și mai sănătoase surse artificiale de lumină. Substanțele speciale emanate sînt recomandate pentru tratarea unor afecțiuni alergice și astmatice. Cristalele emit în mod continuu ioni negativi, care apără sistemul imunitar de ioni pozitivi degajați, de exemplu, de aparatura electrocasnică“, explică Eduard. Pe lîngă sarea binefăcătoare, climatul terapeutic e întregit de culorile calde (galben, portocaliu, roșu, roz), cu efect de stimulare și energizare, și culorile reci (albastru, violet, verde), cu efect calmant, diminuînd stresul.

Leacul sărat al plămînilor

Grota salină din Brașov este recomandată în primul rînd persoanelor stresate. Dar ajută și la prevenirea și terapia unor afecțiuni care se ameliorează în general, în orice salină: astm bronșic, infecții respiratorii (angine, faringite, traheo-bronșite, pneumonii, rinoadenoidite), bronșită, traheobronșită cronică, rinită, sinuzită, amigdalită cronică, insuficiență respiratorie restrictivă, emfizem pulmonar, alergii epidermice (la praf), nevroze, oboseală, surmenaj. Salinoterapia reprezintă, pe de o parte, inhalarea pe căile respiratorii a aerosolilor salini, iar pe de altă parte, absorbția acestora prin intermediul pielii. Aerosolii sînt microparticule solide, lichide sau gazoase, aflate în suspensie în atmosferă. În funcție de umiditate, presiune și curenții de aer, aerosolii rămîn în atmosferă de la cîteva ore, la cîțiva ani. Că sarea este prezentă în aer este un lucru cert. După cîteva minute petrecute în grotă, veți simți un gust sărat pe buze.

Prețuri bune

Prin inhalare, aerosolii salini se depun pe căile respiratorii superioare, dezinfectînd, fluidizînd mucoasele, eliminînd toxinele, refăcînd elasticitatea membranelor, reducînd pH-ul zonelor respective. Astfel căile sînt curățate de infecții, focarele acestora fiind responsabile de declanșarea și întreținerea a numeroase boli recidivante, transformîndu-le în forme cronice. Datorită acestor maladii, imunitatea organismului scade. Sarea, prin natura sa este o substanță bactericidă, comportîndu-se ca un dezinfectant. „Inspirarea de aerosoli salini este mai mult decît necesară, determinînd ușurarea progresivă și de lungă durată a respirației, expectorarea pe cale naturală“, explică Eduard. În cazul absorbției prin piele, ionii salini ajung în sistemul limfatic și la nivelul celulelor. Dacă v-ați convins că merită încercată terapia în Brașov, aflați și că prețurile nu sînt mari: 13 lei ședința de 45 de minute, prima avînd reducere 50%. Avantajos este abonamentul lunar, de 150 de lei. Copiii pînă în 8 ani, trebuie să fie însoțiți și beneficiază de gratuitate. Se oferă reduceri pentru copii, studenți și pensionari.

Starea sănătății

• Studiile efectuate de cercetători americani au demonstrat că mineralele găsite în Marea Moartă ajută la stabilirea echilibrului și menținerea nivelului apei și al hidratării, vindecarea țesuturilor pielii, prevenirea și vindecarea alergiilor, protejarea împotriva factorilor de poluare, relaxare și calmare. Componentele principale ale sărurilor din Marea Moartă sînt magneziul, potasiul, clorura de calciu și bromura. Magneziul este important pentru combaterea stresului și retenția de fluide, încetinirea îmbătrînirii și calmarea sistemului nervos. Calciul este eficient pentru prevenirea retenției apei, îmbunătățirea circulației și întărirea oaselor și a unghiilor. Potasiul energizează organismul, ajută la echilibrarea hidratării pielii și este un mineral crucial pentru revenirea în urma exercițiiilor fizice intense. Bromura acționează pentru a detensiona mușchii. Sodiul este important pentru echilibrul fluidelor limfatice și implicit pentru sistemul imunitar.

Contraindicații

• Cu toate că sarea din grotă are multe efecte benefice, ea poate fi dăunătoare unor persoane care suferă de anumite boli. Eduard recomandă consultarea unui medic specialist înainte de începerea ședințelor, dacă suferiți de una dintre afecțiunile de mai jos: tuberculoză pulmonară, micoze pulmonare, cancer bronho-pulmonar, boli infecto-contagioase în timpul perioadei de contagiozitate și convalescență, boli cardiovasculare (HTA gradul III, cardiopatie cronică ischemică decompensată, infarct miocardic recent, angină pectorală cu crize frecvente, cord pulmonar cronic decompensat), hipertiroidism, boala Basedow, hipertensiune, sarcină avansată, epilepsie sau alte afecțiuni neurologice ce pot determina pierderea stării de conștiență.

Știați că?

• În medie, un corp uman de 75 kg conține 0,5 kg de NaCl, 0,28% din greutatea noastră fiind sare?
• În secolul IX, producția de sare ajunsese în posesia celor mai bogați oameni (regele, nobilimea, biserica) care instaurau monopoluri și dictau prețul la sare?
• Războiul de 100 ani dintre Anglia și Franța a fost finanțat din taxele impuse activităților comerciale cu sare?
• În Evul Mediu, distrugerea proprietăților prin presărarea de sare era o metodă de pedeapsă?
• Cuvîntul salariu a însemnat la origine o plată suplimentară dată soldaților romani sub formă de sare?
• Alchimiștii utilizau 28 de simboluri diferite pentru rocile de sare și cel puțin alte 29 pentru sarea preparată, fără să cunoască formula chimică a acesteia?.
• În Egiptul antic, în Grecia și în Imperiul Roman, sarea era adusă ofrandă zeilor?
• Iisus s-a adresat apostolilor folosind cuvintele: „Voi sînteți sarea pămîntului (Matei 5:13).
• În Etiopia, o monedă Maria Teresia avea valoarea de 30 de pietre de sare.
• În Malaezia, nativii nu au cunoscut valoarea banului, o zi de muncă valora 30 grame de sare.
• Beduinii în deșert folosesc sare pentru pecetluirea legămintelor.
• În China antică, cei mai mulți sinucigași apelau la sare, doza fatală fiind o jumătate de kilogram.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Ambasadorul UE Luminița Odobescu a votat pentru Kovesi, ignorând cererea lui Dăncilă


  Azi 14:33
 • ➤ National


  Laura Codruța Kovesi a fost votată procuror-șef european


  Azi 12:54
 • ➤ National


  Președintele Transelectrica a fost revocat, după ce s-a confirmat că diploma lui de inginer este falsă


  Azi 12:39
 • ➤ Local


  Agent al unei firme de securitate din Brașov lovește, scuipă și face gesturi obsene în trafic


  Azi 10:49
 • ➤ National


  Liberalii au decis să depună moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă pe 27 septembrie


  Azi 10:38
 • ➤ Prima pagina


  Prea piperat!


  Proiectul WC-ului de 1 milion de lei a fost retras


  Azi 09:25
 • ➤ National


  Dăncilă: România va vota împotriva Codruței Kovesi la Parchetul European


  Azi 09:22
 • ➤ Eveniment


  Drame pe șosea


  În ambulanța lovită pe DN13 era un copil operat pe inimă


  Azi 09:13
 • ➤ Local


  Cinci persoane reținute la Brașov în cazul hoților de seifuri


  Azi 09:08
 • ➤ Eveniment


  Reținut, după ce a sechestrat un bebeluș


  Azi 09:05
 • ➤ Eveniment


  Bursele pentru elevi vor fi majorate din cofinanțarea părinților la transportul în comun


  Azi 09:02
 • ➤ Eveniment


  Lucrări pe DN10


  Azi 08:58
 • ➤ Actualitate


  Altă socoteală


  De azi, părinții trebuie să plătească 15 lei din abonamentul elevilor


  Azi 08:54
 • ➤ Actualitate


  Președintele Transelectrica și-a falsificat CV-ul


  Azi 08:49
 • ➤ Actualitate


  „Cină pe întuneric“, pentru a încerca pe proprie piele cum trăiește o persoană fără vedere


  Azi 08:47
 • ➤ Actualitate


  Donați o carte pentru copiii din Crizbav, în campania „Cărți pe biciclete“


  Azi 08:46
 • ➤ Life


  „O țară de demenți!“


  Anamaria Prodan a primit de la soț un Rolls-Royce de 310.000 de euro


  Azi 08:39
 • ➤ Life


  Ce nu poate să facă Esca


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Delia doar se pozează cu un bolid


  Azi 08:34
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Remedii băbești foarte eficiente


  Azi 08:29
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  Reacția lui Stanciu după egalul cu Inter Milano


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  Victor Pițurcă nu-l regretă pe Carlos Fortes


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  Participă la turneele de la Wuhan și Beijing


  Halep a plecat încrezătoare spre China


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Nepotul lui Luțu joacă la CSM Slatina


  Cătălin Grigore, meci special cu ACS SR Brașov


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Ultimul drum al lui Iuliu Ienei


  Azi 08:05
 • ➤ Local


  Donați o carte pentru copiii din Crizbav, în campania "Cărți pe biciclete"


  18.09.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Regizorul Ducu Darie, fiul regretatului Iurie Darie, a încetat din viață


  18.09.2019
 • ➤ National


  CCR: Iohannis, obligat să numească miniștrii interimari propuși de Dăncilă, iar Premierul trebuie să vină în Parlament


  18.09.2019
 • ➤ Local


  În ambulanța lovită ieri pe DN13, lângă Brașov, era un copil operat pe inimă


  18.09.2019
 • ➤ National


  Control al Protecției Consumatorilor, la farmacia Catena de pe str. Toamnei


  18.09.2019
 • ➤ National


  Președintele Transelectrica și-a falsificat CV-ul. El nu are diplomă de inginer


  18.09.2019
 • ➤ National


  Legea de impozitare a pensiilor speciale, adoptată de Senat


  18.09.2019
 • ➤ National


  Proiectul WC- ului de 1 milion de lei a fost retras de pe ordinea de zi a CL Brașov


  18.09.2019
 • ➤ National


  A fost găsit leacul care oprește răceala


  18.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Coplată: 15 lei de la părinți, 70 de lei de la buget


  Elevii nu vor mai avea 100% gratuitate pe liniile RATBV


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  De azi se pot depune dosarele pentru ajutoarele de încălzire


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  De la 1 octombrie se scumpește apa și canalizarea


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  În 27 octombrie trecem la ora de iarnă


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Luptător și la 81 de ani


  Octav Bjoza a fost reales președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Firmele care transportă angajații în jurul Brașovului nu se înghesuie să intre în legalitate


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Peste 3,5 milioane de lei de la buget pentru închiderea șantierului de la Colegiul de Informatică


  18.09.2019
 • ➤ Actualitate


  Pentru al doilea an


  CJ finanțează nerambursabil proiecte de asistență socială


  18.09.2019
 • ➤ National


  La Consiliul UE


  Candidatura lui Kovesi pentru Parchetul European va fi votată joi dimineață


  18.09.2019
 • ➤ National


  O nouă înfrângere: numirea Adinei Florea la Șefia Secției Speciale de anchetare a magistraților a fost amânată pentru a cincea oară


  18.09.2019
 • ➤ National


  Eugen Teodorovici a întors-o cu pușcăria


  18.09.2019
 • ➤ Life


  S-a dezlănțuit


  Dana Budeanu îi face marțafoi pe bărbații fără șosete


  18.09.2019
 • ➤ Life


  Un milionar român are cel mai tare Ferrari


  18.09.2019
 • ➤ Life


  Lidia Buble crede că nu mai are mult de trăit


  18.09.2019
 • ➤ Life


  Alexandra Stan a închis sezonul estival tot topless


  18.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 22.499 milisecunde, încărcat în milisecunde