Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres
Publicitate

Cum oblojim scrînteala de oase?

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 09.01.2007
* Medicina naturistă tratează cu rezultate bune și fără medicamente entorsele și contuziile

Au venit zăpada și frigul, ghețușurile sînt la tot pasul, nimeni nu scapă fără măcar o căzătură pe iarnă. O drumeție pe potecile de munte, dar și o plimbare pe sub streașina casei se poate lăsa cu alunecări și lovituri cu urmări dintre cele mai neplăcute. Dar și mergînd pînă la chioșc, putem cădea pe gheață. Ca să nu mai vorbim de o repriză de săniuș sau schi. Medicina tradițională are leacuri eficiente pentru scrînteli de oase și vînătăi. De aceea, în casele de la țară, gospodinele pun de cu vară la uscat flori de arnică, frunze de brusture, coada-calului, usturoi și alte plante, numai pentru iarnă, anotimpul entorselor, luxațiilor, fracturilor, degerăturilor, contuziilor, hematoamelor. Aceleași plante le găsim astăzi în farmaciile și magazinele naturiste. Nu trebuie decît să știm cum se folosesc. Iată tot ce ar trebui să știți despre deplasarea oaselor și ligamentelor și cum poate fi tratată suferința fără medicamente.

Sezonul oaselor frînte

Nu e de joacă cu căzăturile pe gheață. De la o simplă lovitură, se poate ajunge la luxații sau fracturi, unele atît de complicate încît se vindecă abia în primăvară. Ca să nu mai vorbim de durere! Și de statul în casă, cu piciorul bandajat, fără să poți face mare lucru. Cel mai bine ar fi să evităm pe cît posibil traumatismele de acest gen, mergînd prudent, cu încălțăminte antiderapantă. Dacă totuși accidentul s-a produs, trebuie să știm cum procedăm pînă ajungem la spital. Pe lîngă tratamentul prescris de medici, e bine să aflăm și ce foloseau în vechime strămoșii noștri, pe la sate. Experiența lor, probată cu succes de mii de ani, e preluată azi de fitoterapie, știința care tămăduiește cu ajutorul proprietăților curative ale plantelor. Iată cîteva sfaturi naturiste în caz de luxații, fracturi, dureri de oase, vînătăi, degerături și alte suferințe ale sezonului rece.

Foi de varză, leacul perfect

Trebuie să știți că, indiferent de afecțiune, există cîteva leacuri universale care s-au dovedit de-a lungul timpului extrem de eficace. Cele mai bune sînt frunzele proaspete de varză albă, spălate și strivite pe o suprafață plană cu o sticlă, pentru ruperea nervurilor. Se încălzesc ușor, apoi se așază în 2-3 straturi pe locul dureros, fixîndu-se cu un bandaj. Operația se repetă de 2 ori pe zi. Similar, se pot folosi frunze strivite de pătrunjel și țelină (amestecate cu untdelemn și puțină sare), patlagină, podbal, turiță mare, ceapă zdrobită cu sare și rachiu, rădăcini de gulie, cartofi rași, partea inferioară a unei coji de banană și pastă din făină de in amestecată cu apă și aplicată direct pe zona dureroasă. Pentru calmarea durerilor se aplică comprese cu apă rece, oțet și sare, oțet aromat cu petale de trandafir, tinctură de iod și apă de plumb (cu acetat și oxid de plumb).

Vînătăile trec cu cartofi cruzi

Contuziile, adică leziunile țesuturilor cauzate de căzături, se manifestă prin umflături, dureri acute și învinețirea pielii (echimoze). Cel mai eficient tratament naturist este tinctura din flori de arnică (20 g flori macerate timp de 10 zile în 100 ml alcool concentrat), sub formă de comprese reci, ținute pe contuziile fără plagă timp de 15-20 minute. Se mai pot pune comprese reci cu flori de coada-șoricelului. Cataplasmele și băile locale cu flori de soc (infuzie din 40 g la 1 litru apă clocotită) au efecte antiinflamatoare și calmează durerile. Pentru vînătăi, e bun decoctul de rădăcini de tătăneasă (4-5 linguri la 250 ml apă, fierte 15-20 minute). Zonele respective se ung cu alifie de cătină, gălbenele și rădăcină rasă de untul-pămîntului. Un procedeu rapid constă în așezarea pe contuzie a unui obiect metalic rece. Pe zona strivită se mai pot pune comprese cu infuzie din flori de gălbenele (2 linguri la 250 ml apă clocotită) sau cu decoct din frunze de iederă (2 linguri în 250 ml apă rece). Mai sînt indicate comprese cu macerat din castane sălbatice, decojite și măcinate. Din bătrîni se știe că vînătăile trec cu împachetări cu cartofi rași, amestecați cu puțin lapte sau cu brînză de vaci.

Arnica, inamicul entorsei

Ceva mai grave, dar și mai dureroase, sînt entorsele. Acestea sînt întinderi sau rupturi ale ligamentelor la nivelul încheieturilor de la glezne, genunchi, mîini și umăr. Articulațiile se umflă rapid, produc dureri puternice, iar după 2-3 zile apar vînătăi. La entorsele simple, se fac frecții ușoare, cu apă rece și sărată, apă cu oțet sau spirt. Dacă entorsa e mai gravă, se imobilizează articulațiile cu atele. Piciorul trebuie să stea ridicat pe o pernă. Pentru masajul entorselor, se folosesc de 2-3 ori pe zi tincturi din flori de arnică, flori de gălbenele, rădăcini de tătăneasă, rădăcini de rodul-pămîntului, ardei iute, semințe de muștar și bitter suedez. Sînt bune și cataplasmele din frunze de podbal, rădăcini și frunze de brusture, turiță mare, muguri de plop negru și conifere, arnică cu lapte macerate timp de 7 zile în tinctură de lavandă (100 g flori în 100 ml alcool), terci din rădăcini proaspete de tătăneasă, terci din cartofi rași, foi de varză, frunze de mentă și argilă. Alte remedii: uleiuri din flori de sunătoare, cimbrișor și bulbi zdrobiți de usturoi, unguente de gălbenele, arnică și tătăneasă, pulbere din frunze uscate și mărunțite de urzică. O altă rețetă se prepară dintr-o lingură cu miere de albine, o lingură de sare și un albuș de ou, care se bat bine și se aplică pe entorsă, după care se bandajează.

Macerate pentru luxații

În cazul luxațiilor, suprafețele articulare de la nivelul capetelor osoase pierd contactul între ele; apare o dislocare pentru care medicul ortoped trebuie să intervină în vederea restabilirii unei bune îmbinări între oase la nivelul articulației. Apar și vînătăi, iar durerile sînt foarte mari. Se recomandă repaus și comprese reci cu terci de rădăcini de brusture, decoct de podbal (50-100 g frunze sau rădăcini/l) și salvie (100 g/l de vin). Se unge zona cu ulei de cimbru, ulei de sunătoare, preparat din 0,5 kg plantă macerată timp de 4 zile la un litru ulei de floarea-soarelui și 1/2 1 vin alb. Amestecul se fierbe 4 ore la baie de apă, pînă se evaporă vinul. Se strecoară și se păstrează în sticluțe colorate, la întuneric. Pe vînătăi, se aplică niște cataplasme cu frunze și flori de arnică strivite sau flori zdrobite de bănuți, lavandă. Pentru întinderile de ligament se prepară macerat de untul-pămîntului în gaz. Planta se curăță de coajă, se dă pe răzătoarea mică, se pune în sticlă cu gură largă și se toarnă gaz (3/4). Se lasă la macerat 8 zile, apoi se ung părțile dureroase, zilnic. Se stropește pîine neagră cu bitter suedez, se pune într-un săculeț de tifon și se leagă pe locul dureros.

Terci de tătăneasă pentru fracturi

Fracturile sînt cele mai grave traumatisme ale oaselor. Acestea se rup sau se fisurează, locul se tumefiază și e foarte dureros. Ce facem în caz de fracturi? În primul rînd se va imobiliza osul prin bandajare, eventual o atelă care să țină imobil membrul lezat. Medicul îl va pune în ghips. Tratamentele fitoterapeutice sînt predominant externe. Astfel, compresele pot fi cu decoct de tătăneasă (2 lingurițe rădăcină mărunțită la 1 litru apă, se fierbe 20-30 minute, se strecoară și se aplică în zona fracturată), infuzie din rizomi de pir (1 lingură la 200 ml apă clocotită), decoct din coji de nucă (40 g la 1 litru apă, se fierbe 20 minute și se strecoară). Pentru cataplasme se recomandă terciul de tătăneasă și fructe de castan sălbatic. Zona se masează cu macerat din rădăcini de tătăneasă (20 g în 100 ml alcool 700), folosit după 14 zile) și unguente de tătăneasă, rășină și vinariță, cu efecte antiinflamatoare. Se pudrează cu pulbere de rădăcini uscate și măcinate de coada-calului. În uz intern, este indicat un consum ridicat de ceapă, cu rol în creșterea masei osoase și întărirea oaselor.

Necazuri cu articulațiile

Dacă apar întinderi musculare și rupturi de mușchi, se pun comprese cu esență de gălbenele. Se fierbe apa și se adaugă o lingură de bicarbonat de sodiu. După ce apa se răcește puțin, se introduce în vas mîna suferindă. În caz de leziuni ale coloanei vertebrale, se unge zona cu alifie de drăgaică și se fac frecții cu esență de coada-șoricelului și rădăcini de tătăneasă. Se recomandă și băi de cimbru și coada-șoricelului. Dacă e afectată zona coccisului, se pune într-un săculeț de tifon pîine neagră stropită cu bitter suedez. Pielea se unge cu alifie de gălbenele. Umflăturile la genunchi trec cu alifie de gălbenele și comprese cu bitter suedez. Frunze de brînca-ursului se aplică pe locul bolnav și se leagă cu o pînză curată. Se bea ceai de coada-calului (3 căni/zi) și ceai de frunze de mesteacăn (1 cană/zi). După 3 zile, umflăturile dispar. Se aplică pe genunchiul bolnav comprese cu flori de mușețel calde, coada-calului. Dacă în articulație se acumulează lichid, se pun frunze de brusture și se leagă cu un fular cald. O rețetă foarte bună contra lichidului la genunchi și pentru întinderile de ligamente se prepară din 100 flori de păpădie peste care se toarnă o sticluță de apă de colonie. Se lasă timp de 7 zile la macerat. Se fac frecții și comprese. Este bine să se mănînce vișine cu lapte.

Leacuri băbești pentru oase frînte

* - Coada-calului consolidează oasele și vindecă rapid fracturile prin aportul mare de minerale conținut, în special siliciu, calciu și magneziu. Este bine să se ia 3-4 lingurițe de pulbere de plantă, cu 5-10 minute înainte de masă.
* - Pentru durerile acute din timpul nopții aplicați comprese din: 1 lingură de miere de albine, 2 linguri de rachiu, o lingură de apă distilată.
* - Gălbenelele se stropesc cu apă, apoi se storc la centrifugă. Se aplică sub formă de cataplasme pe locurile afectate.
* - Alifie din fructe de vîsc: 100 g fructe de vîsc strivite și 100 g untură încălzită se amestecă spumă.
* - Se spală frunze proaspete de brusture, se zdrobesc, se aplică sub formă de cataplasmă, de mai multe ori pe zi pînă dispare problema.
* - Pentru dureri de oase sînt recomandate cataplasmele cu argilă, clorură de magneziu (2 g) și ser fiziologic (2 ml), timp de 1-2 ore. Se bea zilnic o cană de infuzie de flori de ciuboțica-cucului, pînă cînd durerile dispar.
* - Pentru reducerea inflamației în primele ore de la producerea fracturii, se aplică miez de pîine îmbibat cu vin roșu, o ceapă strivită (nu tăiată, pentru că este nevoie de zeamă, ea fiind cea care acționează) peste care se pune sare grunjoasă.
* - Pe hematom se pune un pachet de mazăre congelată.
* - Arnica se aplică sub formă de comprese pe locul dureros, peste pielea unsă în prealabil cu ulei de măsline sau alifie de gălbenele. O luxație astfel tratată cedează în 2-3 zile, oricît ar fi de dureroasă și de inflamată. Administrată intern, cîte 3 picături în puțină apă, sau adăugată la băi de plante cu urzică, ferigă și flori de fîn, tinctura de arnică este utilă și la calmarea durerilor, febrei, inflamațiilor.
* - Se toacă foarte mărunt patru căței de usturoi și se amestecă cu 250 ml ulei de măsline. Se aplică masînd încet. Acest medicament, numit „muștarul diavolului“, era folosit altădată pentru calmarea durerilor musculare, a crampelor și a durerilor provocate de entorse.

Sfaturi contra degerăturilor

* - Îmbrăcați haine din fibră naturală (lînă, bumbac), feriți-vă să aveți picioare umede și reci.
* - Tratați-vă circulația periferică deficitară, dacă știți că suferiți de așa ceva.
* - Dacă degerătura s-a instalat, se pot face băi alternante calde-reci, în care se pune cimbru și se fac frecții cu alifie cu vîsc.
* - Băi, cataplasme cu infuzie preparată din 15-20 g de flori de gălbenele la 1 litru de apă.
* - Comprese cu 10 ml tinctură de galbenele la 100 ml apă fiartă și răcită.
* - Băi locale sau prișnițe cu infuzie din 20 g schinel la 1 litru de apă.
* - Băi locale cu decoct din 20-30 g coajă de stejar la 1 litru de apă .
* - Comprese locale de infuzie din următoarele plante: 10 g flori de mușețel, 20 g gălbenele, 20 g mentă, 25 g coajă de stejar, 25 g rădăcină de tătăneasă, se fierbe 10 minute, la foc domol, se prepară din 2 linguri de amestec de plante, la o cană de apă.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la

08:50

Terapii naturiste


Vremea alergiilor de primăvară
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Copiii sunt invitați la joacă, la Zoo, de Ziua Internațională a Pădurilor


  Azi 20:32
 • ➤ Local


  Taxi, implicat într-un accident pe Saturn


  Azi 19:19
 • ➤ Local


  Ordin de restricție pentru un soț violent


  Azi 19:03
 • ➤ Local


  Curtea de Conturi a descoperit nereguli financiare de peste 19 milioane de lei, la primării, CJ și instituțiile de stat din județul Brașov


  Azi 17:11
 • ➤ Local


  Doi jandarmi brașoveni, decorați pentru o misiune în Afganistan


  Azi 15:49
 • ➤ National


  Dezinfectanți diluați au ajuns în peste 30 de spitale din toată țara


  Azi 15:00
 • ➤ Local


  Un zărneștean și-a înjunghiat mama și soția și a dat foc la casă


  Azi 14:52
 • ➤ Prima pagina


  Scăpat din iadul flăcărillor, condamnat de nepăsarea unor fucționari DGASPC Brașov


  Un copil mutilat cere ajutor


  Azi 09:36
 • ➤ Eveniment


  Încep lucrările de primăvară


  Șapte ani de impozit redus pentru izolarea termică a blocurilor


  Azi 09:30
 • ➤ Local


  Regia „Kronstadt“ pregătește de plantare aproape 95.000 de puieți


  Azi 09:28
 • ➤ Eveniment


  Cum ar arăta votul electronic în România, în varianta propusă de USR


  Azi 09:26
 • ➤ Actualitate


  Intervenții de primăvară


  Străzi în șantier pentru rețelele de apă și canalizare


  Azi 09:23
 • ➤ National


  Dosarul nu s-a blocat într-o hernie de disc


  Dragnea a trimis scutire medicală la procesul de ieri


  Azi 09:18
 • ➤ National


  Procurorul general Augustin Lazăr va candida pentru un nou mandat


  Azi 09:14
 • ➤ National


  Fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani și opt luni de închisoare


  Azi 09:13
 • ➤ Economic


  Cel puțin deocamdată


  Guvernul renunță la taxa auto


  Azi 09:08
 • ➤ Economic


  Deficitul de cont curent a crescut de peste 16 ori, în ianuarie 2019 față de ianuarie 2018


  Azi 09:06
 • ➤ Economic


  Când începe programul „Rabla 2019“


  Azi 09:05
 • ➤ Economic


  Scumpiri record la alimente


  Azi 09:03
 • ➤ Doctor


  Nucile ne țin inima sănătoasă


  Azi 09:00
 • ➤ Doctor


  De ce suferă tinerii din ce în ce mai mult de boli cardiace?


  Azi 08:58
 • ➤ Doctor


  Vechi remedii pentru dinți frumoși


  Azi 08:57
 • ➤ Doctor


  Măști naturale pentru un ten luminos


  Azi 08:55
 • ➤ Doctor


  Cum ne stimulăm metabolismul


  Azi 08:53
 • ➤ Doctor


  Terapii naturiste


  Vremea alergiilor de primăvară


  Azi 08:50
 • ➤ Doctor


  Valsul, terapia cardiacilor


  Azi 08:47
 • ➤ Doctor


  Dieta japoneză cu banane


  Azi 08:45
 • ➤ Doctor


  Uleiul de măsline te scapă de pietre la rinichi


  Azi 08:44
 • ➤ Doctor


  Somnul alungă senzația de foame


  Azi 08:42
 • ➤ Life


  „Am avut un succes nebun împreună!”


  Claudia Pavel, despre relația cu Smiley


  Azi 08:39
 • ➤ Life


  Viorica de la Clejani, de nerecunoscut după încă o intervenție estetică


  Azi 08:35
 • ➤ Life


  Actorul Ovidiu Cuncea e diacon în biserici


  Azi 08:32
 • ➤ Life


  O mare casă de modă retrage de la vânzare ținute inspirate de Michael Jackson


  Azi 08:30
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Nume mari ale Brașovului


  Dr. Arnold Huttmann, un spirit renascentist


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  Contra l-a pierdut și pe Grozav pentru dubla cu Suedia și Feroe


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  A câștigat turneul de la Indian Wells


  Bianca Andreescu, povestea Cenușăresei


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Nicolo Napoli, dat afară de la Craiova


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Lucian Bute se retrage


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Opinie dură


  Ioan Andone: „E dezinteres pentru sport la Brașov“


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  Cosmin Contra nu scapă de probleme. Gicu Grozav ratează meciurile cu Suedia și Insulele Feroe


  18.03.2019
 • ➤ National


  Fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare


  18.03.2019
 • ➤ National


  Simulare BAC 2019 – Ce subiecte au avut de rezolvat la examenul de Limba și literatura română elevii de clasa a XI-a și a XII-a


  18.03.2019
 • ➤ Local


  POLIȚIA BRAȘOV


  Nu oricine îți intră în casă îți vrea binele!


  18.03.2019
 • ➤ Life


  Cum să alegi clutch-ul potrivit urmând câteva sfaturi simple?


  18.03.2019
 • ➤ Prima pagina


  Protest #foaiagoală la simularea Bacului


  18.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Cinci candidați în țară


  Șeful DIICOT Brașov candidează la funcția de procuror european


  18.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Adrian Veștea cere modificarea legislației de accesare a fondurilor europene


  18.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Locomotivă sărită de pe șine


  18.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Accident pe DN 13


  18.03.2019
 • Cele mai noi articole
  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.428 milisecunde, încărcat în milisecunde