Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres
Publicitate

Contează ce crezi


Placeboterapia, trucul care păcălește boala

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 27.10.2009
• O treime dintre oameni se pot face bine fără tratamente specifice, doar prin puterea gîndului

Efectul placebo este cunoscut încă din antichitate, cînd medicii îi dădeau pacientului un amestec de plante neutre, care n-aveau nicio legătură cu boala acestuia. Îl convingeau că acela e leacul de care are nevoie, iar bolnavul, ca prin minune, se însănătoșea, că toate că boala nu-i fusese tratată cu medicamentul potrivit. Efectul placebo este folosit și în medicina modernă, ca mijloc curativ. Mai importantă decît pilula administrată bolnavului este însă starea lui de spirit, dorința acestuia de a lupta cu boala și încrederea în tratament. Cît de eficientă este placeboterapia și în ce cazuri funcționează cu succes?

Cînd nimic nu merge, soluția e placebo

Prin placeboterapie se poate obține o ameliorare sau chiar vindecarea unei afecțiuni, folosindu-se substanțe neutre, care nu influențează starea de sănătate a organismului. Este un adevăr demonstrat științific, oamenii se pot vindeca fără medicamentele specifice, doar prin puterea gîndului. Dar nu în toate cazurile. În general, metoda vindecării subiective prinde la pacienții care fac tratamente alopate sau naturiste de multă vreme, însă fără rezultat, la cei care au aflat că un medicament, despre care nu știe că are efect placebo, este mai bun sau mai scump decît cel pe care îl ia în mod obișnuit. La acei oameni pe care îi așteaptă o intervenție chirurgicală, dar speră să scape de problemă mai ușor. La bolnavii care sînt încrezători în orice produs nou, despre care se spune că revoluționează medicina. În toate aceste cazuri, psihicul pacientului cedează, iar apariția unui tratament-minune este percepută ca soluție salvatoare. Convingerea că noua terapie este cea mai bună îl ajută să creadă în ea atît de mult încît rezultatele sînt deseori spectaculoase: boala intră în remisie și chiar dispare.

Însănătoșire prin autoconvingere

Studii riguroase din ultimele decenii au reușit să deslușească o parte din procesele ce se petrec în creier în timpul placeboterapiei. Gîndirea pozitivă și încrederea în medic nu doar modifică starea de spirit a pacientului, ci pot determina organismul să treacă prin schimbări reale, care induc însănătoșirea. Atunci cînd se manifestă efectul placebo, în zona din creier numită nucleus accumbens, o zonă asociată cu recompensele, bucuria și dependența, are loc o creștere spectaculoasă a cantității neurotransmițătorului numit dopamină. În funcție de cît de activ devine acest nucleus accumbens, crește și încrederea persoanei că va avea un beneficiu. Specialiștii au arătat că simplul gînd la medicamentul care face bine este suficient pentru a face organismul să elibereze analgezicele lui naturale, endorfinele. Uneori, doar vederea medicului stomatolog e suficientă ca durerea dentară să se diminueze. Schimbări importante au fost observate și în alte zone corticale, în cazul efectului placebo punîndu-se în mișcare un întreg mecanism care reduce activitatea zonelor din creier responsabile cu detectarea durerii.

Doar 30% sînt norocoși

Chiar dacă mecanismul prin care se manifestă efecul placebo n-a fost pe deplin elucidat, nimeni nu poate contesta existența acestuia și strînsa legătură dintre tratamentul neutru și efectele lui benefice asupra sănătății. Specialiștii au căzut de acord că placeboterapia funcționează doar în cazul a 30% dintre pacienți, unii nu reacționează deloc la o terapie iluzorie. De aceea, aplicarea unui tratament fals în locul unuia fundamentat științific poate deveni periculoasă. În schimb, vindecătorii nu au remușcări, ei susțin că orice afecțiune, oricît de gravă, poate fi vindecată cu puterea gîndului, indiferent de receptivitatea pacientului. Nu e așa. Unii sînt norocoși, alții însă rămîn tot bolnavi. Totuși, trebuie recunoscut și faptul că numărul succeselor prin efect placebo poate fi foarte mare, de peste 50%, dacă vindecătorul are un mare prestigiu. Aceleași rezultate le poate obține și un medic de renume, care are o relație foarte bună cu pacientul și reușește să-i inducă optimism și dorința de vindecare.

Impresia că pastilele colorate sînt mai eficiente

În placeboterapie, nu este vorba întotdeauna de administrarea unei pastile, deși tratatele medicale citează mai mereu pilulele de zaharină sau amidon care țin loc de analgezice și care, odată înghițite, ajung să funcționeze ca analgezic, prin puterea autosugestiei. Doar halatul alb al medicului sau mirosul din cabinet, pot fi asociate cu o îmbunătățire, cel puțin aparentă și temporară, a sănătății. La fel de folosite sînt și injecțiile cu ser fiziologic, administrate pe post de medicament de ultimă generație. Efectul placebo crește atunci cînd pacientului i se spune să ia două pastile în loc de una, cu toate că nici 10 nu pot acționa specific asupra afecțiunii. De asemenea, studii recente au arătat că sînt mai eficiente în placeboterapie medicamentele de mari dimensiuni și cele frumos colorate. Un tratament scump amplifică autosugestia mai mult decît unul ieftin. Injecțiile au efecte mai spectaculoase decît pilulele. La fel, tratamentele complexe, în mai mulți pași, decît cele care ar trebui să aibă efect imediat. Substanțele amare au mai mare succes decît cele aromate, pentru c㠄dacă e așa rău la gust, precis îmi face bine“.

Leac pentru durere și somn

Cele mai bune rezultate ale placeboterapiei s-au obținut în ameliorarea și tratarea durerilor de orice fel. Pe locul doi, sînt pastilele administrate cu titlul de somnifere care au efect în circa 40 de minute, chiar dacă nu conțin substanțe active care induc somnul. Se mai tratează prin această metodă și depresia (75% din eficacitatea antidepresivelor se datorează numai efectului placebo), hipertensiunea arterială și ulcerul. Studiile care se vor realiza în viitor vor avea ca primi beneficiari bolnavii de Parkinson. Deja există rezultate remarcabile. Simplul gînd că au fost operați îi poate ajuta pe bolnavii de Parkinson. Într-un studiu american, jumătate din pacienți au fost supuși intervenției chirurgicale, ceilalți au fost cusuți la loc, fără a li se implanta în creier neuroni care să producă dopamina necesară îmbunătățirii sănătății. După un an, rezultatele au fost aproape identice. Și cei operați, și cei cărora li s-a aplicat placeboterapie, înregistraseră aceleași îmbunătățiri.

Gîndurile pozitive ajută oricum

Unii medici susțin că, deși placeboterapia are rezultate certe, prezintă și un efect de bumerang. Un placebo poate fi obținut în prima, a doua, a treia zi de tratament, dar cu cît trece mai mult, nu mai funcționează, agravînd chiar boala. Se mai spune că vindecările 100% prin placebo nu sînt de durată. Specialiștii recomandă ca placeboterapia în cazurile grave să nu suprime, ci să însoțească tratamentul medical standard, inducînd pacientului încredere în terapie, adică folosind forța psihologiei. Astfel, e posibil ca o doză mai mică de medicament să aibă același efect ca doza optimă, sau chiar mai bine și mai rapid, dacă e asociată cu placebo. Cert e că medicina actuală acceptă și folosește deseori efectul placebo, chiar dacă pacienții nu știu acest lucru. De fapt, aceasta este și esența placeboterapiei. Oricum, ecoul psihologic pe care îl are în mintea noastră faptul că am primit tratamentul cel mai bun este extrem de folositor și ajută la vindecare. Nu costă nimic să credem cu tărie că ne vom face bine.


Două leacuri banale cu efecte spectaculoase


• Acum două decenii, cele mai cunoscute preparate folosite pe post de panaceu, dar care nu conțineau nicio substanță activă, erau Aqua fontanis și Extractum hydricum cortex fructis Mallus domestici. Prima e banala apă de fîntînă, iar a doua este un ceai de coji de mere. Dar cine nu știa acest lucru și citea doar denumirile sofisticate, era convins că are în mînă cel mai bun medicament din lume. Mulți bolnavi s-au făcut bine luînd aceste soluții. Efectul placebo a funcționat din plin.

Ajută în diete

• Efectul placebo dă roade și în curele de slăbire. Primul pas constă în trecerea de la sugestia primită de alții, la autosugestie, adică la convingerea că, prin dietele raționale respectate cu sfințenie, rezultatele nu vor întîrzia să apară. La fel, cei care intenționează să se lase de fumat, sau să renunțe la alcool sau droguri, trebuie să creadă cu putere în fiecare semn al îmbunătățirii stării de sănătate.

Placebo acționează și în sens negativ

• Experimentele au demonstrat că prin placeboterapie se poate induce în egală măsură o stare de bine, dar și una de suferință. Doi cercetători contemporani, Reidenberg și Lowental, au injectat voluntarilor apă sterilizată pe post de medicament experimental. Apoi, le-a dat cîte un chestionar cu 25 de simptome pe care medicamentul respectiv (apa) le-ar fi putut produce. Rezultatele au fost la fel de surprinzătoare ca și în cazul vindecărilor. Influențați de chestionar, 75% dintre subiecți au acuzat măcar unul dintre simptomele enumerate, printre care și febră, cefalee, insomnii și erupții cutanate. Un caz celebru în istoria efectului placebo este cel al unui american bolnav de cancer limfatic, căruia niciun tratament nu-i ameliorase evoluția tumorilor. Doctorii i-au administrat atunci un medicament anticancer nou, numit Krebiozen. După cîteva luni, pacientul a părăsit spitalul în stare excelentă. Nu peste mult timp însă, aflînd că medicamentul-minune era un tratament placebo care nu-i ajuta concret la nimic, a murit în cîteva zile.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Iohannis, întrebat ce șanse mai sunt pentru anticipate: Tocmai au scăzut


  Azi 18:22
 • ➤ National


  CCR dă dreptate PSD. Iohannis trebuie să desemneze alt premier


  Azi 15:00
 • ➤ International


  Coronavirusul în Italia: A fost raportat al cincilea deces. 10 orașe din nord sunt în carantină


  Azi 14:26
 • ➤ Local


  O familie venită din Italia, izolată preventiv la Întorsura Buzăului, la 43 de km de Brașov


  Azi 13:52
 • ➤ Local


  FOTO. Izolația unui bloc de pe str. 13 Decembrie a fost luată de vânt. Arbori doborâți de vânt, pe străzile din Brașov.


  Azi 10:33
 • ➤ Prima pagină


  Ministrul Mediului zice că respirăm aer bun


  Azi 09:35
 • ➤ Eveniment


  A ieșit din politică pe ușa din dos. Așa cum a intrat


  Kadas nu mai este membru PNL


  Azi 09:27
 • ➤ Eveniment


  Cod roșu de vânt la Brașov


  Azi 09:25
 • ➤ Eveniment


  Kit anti-urși pentru brașovenii de la munte


  Azi 09:23
 • ➤ Eveniment


  Șantierul în zona Onix va afecta și locurile de parcare


  Azi 09:22
 • ➤ Eveniment


  Liderul PNL, Adrian Veștea, îl dă în judecată pe liderul PSD, Marius Dunca


  Azi 09:14
 • ➤ Eveniment


  Limitatoare de viteză în alte două zone intens circulate din Brașov


  Azi 09:10
 • ➤ Actualitate


  A cincea ediție


  S-a aprobat Ghidul de finanțare pentru proiectele culturale


  Azi 09:04
 • ➤ International


  Virusul lovește în inima economiei italiene


  Coronavirusul cuprinde Italia: 3 morți și sute de infectați


  Azi 08:52
 • ➤ National


  Anticipatele par să fie blocate


  Azi 08:49
 • ➤ Life


  „Contesa Digitală”, la spital


  Ana Morodan și-a amputat singură un deget


  Azi 08:45
 • ➤ Life


  Adelina Pestrițu, amenințată de coronavirus


  Azi 08:39
 • ➤ Life


  Divorțează Andreea Bălan?


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Iulia Vântur, apariție la Smule Mirchi Music Awards


  Azi 08:34
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Aproape totul despre Dragobete


  Azi 08:31
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:28
 • ➤ Sport


  Simona Halep a cucerit la Dubai primul titlu din 2020


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  Cupa Mondială de sărituri cu schiurile Râșnov 2020


  Stefan Kraft și-a mărit avansul față de Karl Geiger


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Liga4 Brașov. Amicale pe bandă rulantă


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  „Lupii“ au un nou antrenor


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Concluziile antrenorilor Stîngă și Dîrvăreanu după ACS SR Brașov - Cetate Râșnov


  Azi 08:12
 • ➤ Life


  Când legea junglei stabilește cine supraviețuiește, este indicat să fii om, nu să pari că ești animal - "The Gentlemen" (VIDEO)


  23.02.2020
 • ➤ Local


  Un cerb a murit în lacul de acumulare Tărlung, de lângă Brașov


  23.02.2020
 • ➤ Sport


  Rugbiștii din naționalele României și Spaniei s-au bătut într-un club din Botoșani!


  23.02.2020
 • ➤ Sport


  Fantastic! Simona Halep, campioană la Dubai! Finală dramatică


  22.02.2020
 • ➤ Sport


  Cupa Mondială de sărituri cu schiurile


  Austriacul Stefan Kraft, liderul Cupei Mondiale, a câștigat a doua etapă de la Râșnov


  22.02.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, egal cu Cetate Râșnov / Amical cu trei cartonașe roșii!


  22.02.2020
 • ➤ Local


  Un elev de la Liceul de Arte din Brașov a căzut peste balustradă


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Cupa Mondială de sărituri cu schiurile


  Germanul Karl Geiger a câștigat prima etapă de la Râșnov


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Reacția lui Gică Hagi după meciul de vis făcut de Ianis în Europa League /"Bravo lui Ianis, bravo echipei"


  21.02.2020
 • ➤ Local


  Mitropolitul Ardealului: În numele Colegiului ''Andrei Șaguna'' din Brașov ar trebui adăugat și cuvântul ''sfânt''


  21.02.2020
 • ➤ Local


  Ministrul Mediului discută despre aer la Primăria Brașov


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Încă studiem


  12 mistere pe care oamenii de știință nu le pot explica


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Bun-bun!


  Cartofii dulci, bogăție de vitamine și minerale


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Hochei. Julius Penzes, out de la Corona Brașov! Lupii au un nou antrenor!


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Trendul anului 2020


  Se poartă unghiile albastre


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Sergentul Stubby


  Povestea celui mai decorat câine de război din America


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Tradiții


  Dragobete, ziua iubirii mărturisite


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Viața, ca o scenă


  Diane Keaton, antivedeta


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Keanu Reeves a început filmările la «Matrix 4»


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Planuri mari pentru Marius Fetti la Corona Brașov /"Am un proiect amplu, de lungă durată"


  21.02.2020
 • ➤ Life


  De Ziua Îndrăgostiților


  Brașoveanul Adi Nartea și soția lui au celebrat 10 ani de relație


  21.02.2020
 • ➤ Prima pagină


  Sistem bolnav


  Nu avem medici de familie


  21.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Patinatorii medaliați de la Corona, premiați de Consiliul Local


  21.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Perdea verde de-a lungul Ocolitoarei Brașovului


  21.02.2020
 • Cele mai noi articole
  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 18.078 milisecunde, încărcat în milisecunde