Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Rostul icoanei

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Ștefan MUSGOCIU , 09.12.2006
* Lupta împotriva icoanelor este o încercare prin care Biserica a mai trecut în decursul secolelor, dar din care credința în Dumnezeul tuturor ființelor a ieșit învingătoare

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a solicitat Ministerului Educației și Cercetării (MEC) „elaborarea unei norme interne" prin care simbolurile religioase să nu mai fie afișate în instituțiile publice de învățămînt. Cu alte cuvinte, în școlile publice, „cu excepția spațiilor destinate exclusiv orelor de religie“ și „doar în timpul acestora“, icoanele nu vor mai fi afișate pe pereți, dacă MEC se va supune acestei solicitări. Scoaterea icoanelor din școli a generat o vie dezbatere în societatea românească.

Mai ocrotiți, sub icoane

În viața și spiritualitatea creștină, sfintele icoane au un rol cu totul aparte. Fie că este vorba de icoanele pe care fiecare credincios sau familie le cinstește în casa sa, fie că ne referim la cele existente în locașurie de cult, în școli, sau chiar pe troițe. Întotdeauna creștinul simte nevoia să se roage plecîndu-și genunchii în fața sfintelor icoane. Rugăciunea este mai puternică și mai expresivă atunci cînd o facem cu fața sau în compania sfintelor icoane. Această formă de evlavie pornește de la concepția pe care ortodoxia o are despre icoană și cinstirea ei. Uneori, ne simțim mai ocrotiți sau binecunvîntați dacă în încăperea în care ne petrecem în fiecare zi mai multe ore, la muncă de pildă, există o icoană.

Iconoclasmul înseamnă distrugerea icoanelor

De-a lungul timpului, Biserica a trecut prin numeroase încercări. Una dintre acestea a fost chiar lupta împotriva iconoclasmului. Adică tocmai atacul asupra icoanelor. După ce Biserica a învins fiecare erezie în parte, toate atacurile parțiale împotriva diferitelor aspecte ale doctrinei hristologice au început cu o luptă împotriva icoanei. Una dintre cele mai teribile erezii, care se împotrivea însuși creștinismului, a fost iconoclasmul secolelor VIII și IX. Unii teologi nu au putut înțelege sensul simbolic și educativ al icoanei. Nu puteau face distincție între cinstirea ei și idolatrie. Socoteau că cinstirea icoanelor vine în contradicție cu unele precepte biblice, că încalcă porunca Decalogului de a nu-ți face chip cioplit și de a nu i te închina lui (Exod 20, 4). Credincioșii concepeau și ei uneori venerarea icoanelor într-un chip prea literal. Ei cinsteau mai puțin persoana reprezentată în icoană, cît imaginea însăși. Toate acestea se apropiau de magie sau intersectau formele decadente ale păgînismului. Anumite imagini îi scandalizau pe credincioși prin senzualitatea lor rafinată, care nu se potrivea deloc cu sfințenia persoanei reprezentate. Apărătorii icoanelor, teologii și preoții, aveau datoria să amintească și să explice în mod repetat, atît laicilor cît și călugărilor, că icoanele trebuiau să fie cinstite, iar adorat putea fi numai Hristos, Cel reprezentat în icoană.

Persecuțiile au fost pornite de împărați

Primul împărat iconoclast, și totodată primul care a declanșat lupta împotriva icoanelor, a fost Leon al III-lea Isaurul (714-741). S-a simțit chemat să restabilească adevărata religie în imperiu care, prin cultul icoanelor, fusese necinstită și trădată. El se considera „împărat și preot“, cu drept de control asupra problemelor bisericești și laice. A impus iconoclasmul ca doctrină oficială a imperiului în probleme religioase. Socotea că prin aceasta va purifica religia creștină de rămășitele păgînismului, readucînd-o la înălțimea și puritatea ei originară. Pentru el, cultul icoanelor era cultul zeilor pagîni care trebuia nimicit. În 730, împăratul Leon al III-lea a dat primul edict prin care urmărea distrugerea icoanelor, implicit a Mîntuitorului și a Sfintei Fecioare, dar admițînd cinstirea Sfintei Cruci.

Constantin al V-lea n-a vrut icoane

În anul 754 la Hiereia are loc un sinod cu privire la cultul icoanelor. Astfel a fost oprită cinstirea icoanelor prin legi imperiale cît și prin legi ale Bisericii. Împăratul de atunci, Constantin al V-lea, a dezlănțuit o prigoană puternică împotriva iconodulilor, obligînd pe toți supușii să jure că nu vor da cinstire icoanelor. Cei care nu s-au supus au fost maltratați sau uciși. Ura a mers atît de departe încît a depășit hotărîrile sinodului, care priveau doar cultul icoanelor și al moaștelor, și s-a extins asupra cultului sfinților și al Maicii Domnului.

Sfîntul Ioan Damaschin, apărătorul icoanelor

Sf. Ioan Damaschin era un monah și teolog renumit, care trăia pe teritoriul arab, la Damasc, apoi la Ierusalim. El a respins afirmația iconoclaștilor că venerarea icoanelor e o reînviere a idolatriei, demonstrînd că icoana este un simbol și mijlocitor al sfîntului reprezentat pe ea. Reprezentarea Mîntuitorului trebuie pusă în legătură cu dogma hristologică a celor două firi, divină și umană. Prin zugrăvirea Sa ca om se confirmă realitatea întrupării și a trăirii Mîntuitorului în trup printre oameni.

Sinodul VII ecumenic ne-a redat icoana

În anul 780, Constantin VI (780-797), un copil de 10 ani, a urcat pe tronul imperiului. Practic, conducerea a fost preluată de mama sa Irina (+802). Deoarece cultul icoanelor fusese interzis prin hotărîrile sinodului iconoclast din 754, el trebuia să fie restabilit printr-un nou sinod ecumenic. Sinodul al VII-lea ecumenic s-a ținut la Niceea între 24 septembrie și 13 octombrie 787, sub președinția patriarhului Tarasie și a avut 7 ședințe. Membrii au combătut punct cu punct hotărîrile sinodului din 754, contestîndu-i calitatea de „adunare ecumenică”. Hotărîrea sinodului a fost orientată după precizările Sfîntului Ioan Damaschin. Cuprindea următoarea decizie dogmatică: „Este permis și chiar util și bineplăcut lui Dumnezeu a face icoane religioase și a le venera; dar această venerare să fie numai cinstire, iar nu adorare, căci adorarea se cuvine numai lui Dumnezeu. Cinstirea nu se adresează materiei icoanei și astfel ea nu este idolatrie”.

O victorie a credinței

Iconoclasmul încheie seria marilor erezii din perioada hristologică. Fiecare dintre ele atacă un aspect sau altul al iconomiei divine, adică al mîntuirii cîștigate prin Întruparea lui Dumnezeu. Or, iconoclasmul nu mai lua ca țintă un aspect anumit, ci iconomia mîntuirii în ansamblu. Și, așa cum această foarte complexă erezie constituia o ofensivă generală împotriva întregii învățături ortodoxe, tot așa, restabilirea cultului icoanelor nu a reprezentat o victorie izolată, ci triumful întregii Biserici. Și al Credinței.

„Prin rugăciunile ei fă să fie auzite cererile și rugăciunile noastre și trimite harul Preasfîntului Tău Duh asupra icoanei acesteia, pe care robii Tăi au făcut-o în cinstea și pomenirea ei. Binecuvînteaz-o cu binecuvîntarea Ta cea cerească și-i dă ei puterea și tăria facerii de minuni. Fă-o vindecătoare și izvor de tămăduiri tuturor celor ce în dureri se vor pleca în fața ei și vor cere de la Tine ajutor prin Născătoarea de Dumnezeu. Și pe toți care înaintea acestei icoane vor cinsti după vrednicie pe preabinecuvîntată Fecioară și Maică a Domnului nostru lisus Hristos”.
    Din rugăciunea care se spune la sfințirea icoanei Maicii Domnului

Ce este o icoană?

* Prin icoană înțelegem orice reprezentare sub formă de pictură a unui personaj sfînt din istoria mîntuirii și a vieții creștine sau a unei scene cu conținut religios, făcută pe unul din materialele următoare: lemn, pînză, hîrtie, metal sau pictură pe pereții bisericilor. Pentru ca să aibă caracter și calitate de icoană, o asemenea reprezentare trebuie să fie sfințită și să fie întrebuințată ca obiect de cult particular sau colectiv. Calitatea de obiect sfințit deosebește o icoană de ceea ce numim tablou religios, sau tocmai prin actul sfințirii un tablou religios devine icoană.

De ce trebuie icoanele sfințite în biserică?

* Sfințenia unei icoane pornește în primul rînd de la persoana sau scena religioasă reprezentată pe ea și care, automat, ne obligă la o atitudine de respect față de aceasta.   Este chiar învățătura Bisericii despre cinstirea sfintelor icoane, și anume că noi nu cinstim materialul sau culorile din care sînt făcute icoanele, ci persoana al cărei chip este zugrăvit sau înfățișat în icoană. Prin actul sfințirii scoatem obiectul de sub întrebuințarea obișnuită, o materie căreia îi dăm altă destinație. Desigur că materialul din care se lucrează o icoană rămîne mai departe pînză, lemn, metal sau zid, dar el capătă o încărcătură harică, o prezență sfințitoare. Acesta este rostul și sensul sfințirii icoanelor. Prin sfințire, icoana devine un obiect sfînt, obiect de cult. De aceea putem îngenunchea înaintea icoanei, ne închinăm și o sărutăm, fiindcă ea este purtătoare de har, de sfințenie. Prin aceasta nu înseamnă că îndumnezeim materia sau considerăm icoana un idol. Ci ne închinăm la sfîntul care a existat sau există în realitate, reprezentat pe lucrare. Cinstind pe sfinții zugrăviți pe icoane, noi cinstim pe Dumnezeu care i-a împodobit pe ei cu daruri deosebite.

Discriminarea majorității

* Scoaterea simbolurilor religioase din școli, cred preoții, este un regretabil atac la identitatea cultural-religioasă a neamului. Oare s-ar putea cere scoaterea steagului sau însemnelor naționale din instituțiile publice pe motiv că lezează minoritățile? Oare am putea cere retragerea oricăror însemne românești sau a studiului culturii române pe motiv că lezează minoritățile? Drepturile minorităților nu ar trebui să includă pretenția desființării și exprimarea publică a ethosului comunitar al majorității. Mai ales atunci cînd simbolurile creștine, precum crucea și icoana, nu incită în nici un fel la violență sau discriminarea minorităților, ci invită în cel mai înalt sens la iubire, dialog și respect față de tot omul creat după chipul lui Dumnezeu, față de darul alegerii libere dat oricărui om. Retragerea simbolurilor religioase ar fi însă o gravă discriminare a majorității creștine.

Nu Biserica pune icoane, oamenii vor icoane

* Biserica Ortodoxă Română nu este de acord cu decizia CNCD. „Nici Ministerul Educației, nici Biserica, nici CNCD nu pot interveni în astfel de probleme. Decizia trebuie luată de comunitate, adică de părinți, elevi și profesori. Există lege care să interzica aplicarea unor simboluri religioase? Articolele 29 și 30 din Constituție spun clar că statul asigură și respectă libertatea religioasă. Nu Biserica pune icoane, oamenii o fac“, a explicat purtătorul de cuvînt al Patriarhiei Române.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină

Să stăm în casă și se ne rugăm


Ziua Bunei Vestiri

Pregătiri de sărbătoare


9 martie, ziua celor 40 de Mucenici

Pentru 40 de zile


Intrăm în Postul Paștelui

Zi de sărbătoare


Moșii de Iarnă

Sărbătoare în casa lui Ion


Praznicul Sfântului Ioan
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  În câteva zile se va rezolva problema medicamentului Euthyrox


  07.04.2020
 • ➤ Local


  Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Brașov: „Încă nu am atins acel vârf al pandemiei”


  07.04.2020
 • ➤ National


  BOR: Slujbele de Florii și Înviere, fără credincioși în biserici. La miezul nopții aprindem lumânarea din casă


  07.04.2020
 • ➤ Cititori


  Trei tactici de marketing online pe care le poți aplica în perioada Coronavirus


  07.04.2020
 • ➤ National


  13 noi decese din cauza coronavirusului. Bilanțul urcă la 197


  07.04.2020
 • ➤ Cititori


  Te plictisești acasă? Sculptează-ți corpul cu bicicleta eliptică!


  07.04.2020
 • ➤ Cititori


  Încă nu știi dacă aștepți o fetiță sau un băiețel? Iată 5 modele de haine pentru bebeluși în culori neutre


  07.04.2020
 • ➤ Local


  Ministrul Sănătății se află la Brașov


  07.04.2020
 • ➤ National


  Încă 2 decese din cauza COVID-19! Bilanțul morților ajunge la 184


  07.04.2020
 • ➤ National


  Ministrul Educației: Probele scrise la Evaluarea Națională și Bac ar putea fi organizate în luna iulie. Programa nu va cuprinde materia din semestrul al doilea


  07.04.2020
 • ➤ Local


  Oameni pentru oameni


  Dacia Plant donează gel igienizant pentru patru mari spitale din Brașov


  07.04.2020
 • ➤ Local


  156 de cazuri COVID 19 confirmate la Brașov. Locul 7 pe țară.


  07.04.2020
 • ➤ Eveniment


  FIN-ECO SA ia măsuri pentru a-și proteja angajații și pentru a asigura continuitatea serviciilor de depozitare a deșeurilor


  07.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 7 aprilie 2020. Încă 6 decese. Bilanțul morților a ajuns la 182


  07.04.2020
 • ➤ Prima pagină


  Brașovul va purta mască. Dacă are


  07.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Zece cadre medicale de la Spitalul Municipal Codlea sunt în autoizolare


  07.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Cele 22 de proiecte eligibile rămase în cursa pentru bugetarea participativă pot fi votate până la 17 aprilie


  07.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Izolarea provoacă tensiuni în comunitățile de rromi din Tărlungeni și Teliu


  07.04.2020
 • ➤ Actualitate


  Nu am ajuns la vârf


  Starea de urgență se prelungește cu o lună


  07.04.2020
 • ➤ Actualitate


  Echipamentele medicale vor putea fi cumpărate cu fonduri europene


  07.04.2020
 • ➤ Doctor


  De unde ne luăm vitaminele în perioada autoizolării din cauza coronavirusului


  07.04.2020
 • ➤ Doctor


  Alungați gândurile rele


  Cum să te ferești de depresie în autoizolare


  07.04.2020
 • ➤ Doctor


  Unghiile lungi, un pericol de răspândire a coronavirusului


  07.04.2020
 • ➤ Doctor


  Ce trebuie să faci pentru a avea plămâni puternici


  07.04.2020
 • ➤ Life


  Strângere de fonduri


  Primul festival online cu scop caritabil


  07.04.2020
 • ➤ Life


  Cabral nu poate ține pasul cu fiica lui


  07.04.2020
 • ➤ Life


  Ruby este sexy și în izolare


  07.04.2020
 • ➤ Cititori


  Ai început să iei în greutate de când stai acasă? Iată ce trebuie să faci


  07.04.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Îndrumări pentru zilele cu „Stare de urgență“


  07.04.2020
 • ➤ Sport


  Răzvan Lucescu, vacanță forțată în Arabia Saudită


  07.04.2020
 • ➤ Sport


  FIFA plănuiește să prelungească sezonul competițional


  07.04.2020
 • ➤ Sport


  Colțea propune un triunghiular


  AJF Brașov va lua o decizie pentru Liga a 4-a, după Paște


  07.04.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Surzenia orbilor


  07.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 6 aprilie 2020. 25 decese raportate luni. Bilanțul morților ajunge la 176


  06.04.2020
 • ➤ Sport


  Tragedie! A murit Randomir Antic, fostul antrenor de la Atletico, Real Madrid și Barcelona


  06.04.2020
 • ➤ National


  Alegerile locale se amână! Mandatele aleșilor vor fi prelungite până la sfârșitul anului


  06.04.2020
 • ➤ Sport


  Pep Guardiola, în doliu! Mama antrenorului lui Manchester City a murit din cauza coronavirusului!


  06.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 6 aprilie 2020. Încă 6 decese. Bilanțul morților a ajuns la 168


  06.04.2020
 • ➤ National


  Încă șase persoane au murit din cauza coronavirusului. Bilanțul deceselor în România urcă la 168


  06.04.2020
 • ➤ National


  Indemnizația pentru creșterea copilului care expiră pe perioada stării de urgență se prelungește automat - ministrul Muncii


  06.04.2020
 • ➤ National


  Dr. Andrea Neculau este oficial noul director DSP Brașov


  06.04.2020
 • ➤ National


  21 de pacienți vindecați de CoVID-19, externați de la Spitalul de Infecțioase din Brașov


  06.04.2020
 • ➤ National


  Alte cinci decese din cauza coronavirusului. Bilanțul ajunge la 162


  06.04.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Atenție la falșii binevoitori!


  06.04.2020
 • ➤ National


  Klaus Iohannis: Starea de urgență se prelungește cu încă o lună


  06.04.2020
 • ➤ National


  Patru angajate ale Operei Brașov cos combinezoane de protecție


  06.04.2020
 • ➤ National


  4057 de cazuri de infectare cu coronavirus în România, 138 la Brașov


  06.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus:autoritățile au anunțat încă un deces. Bilațul a ajuns la 157


  06.04.2020
 • ➤ National


  Cinci noi decese din cauza coronavirusului. Numărul total de victime a ajuns la 156


  06.04.2020
 • ➤ Local


  Un om a murit carbonizat într-un tren care a luat foc în zona Augustin


  06.04.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Cutia Pandorei

  Articolul următor


  Petardele, complet interzise

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 19.192 milisecunde, încărcat în milisecunde