Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Rostul icoanei

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Ștefan MUSGOCIU , 09.12.2006
* Lupta împotriva icoanelor este o încercare prin care Biserica a mai trecut în decursul secolelor, dar din care credința în Dumnezeul tuturor ființelor a ieșit învingătoare

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a solicitat Ministerului Educației și Cercetării (MEC) „elaborarea unei norme interne" prin care simbolurile religioase să nu mai fie afișate în instituțiile publice de învățămînt. Cu alte cuvinte, în școlile publice, „cu excepția spațiilor destinate exclusiv orelor de religie“ și „doar în timpul acestora“, icoanele nu vor mai fi afișate pe pereți, dacă MEC se va supune acestei solicitări. Scoaterea icoanelor din școli a generat o vie dezbatere în societatea românească.

Mai ocrotiți, sub icoane

În viața și spiritualitatea creștină, sfintele icoane au un rol cu totul aparte. Fie că este vorba de icoanele pe care fiecare credincios sau familie le cinstește în casa sa, fie că ne referim la cele existente în locașurie de cult, în școli, sau chiar pe troițe. Întotdeauna creștinul simte nevoia să se roage plecîndu-și genunchii în fața sfintelor icoane. Rugăciunea este mai puternică și mai expresivă atunci cînd o facem cu fața sau în compania sfintelor icoane. Această formă de evlavie pornește de la concepția pe care ortodoxia o are despre icoană și cinstirea ei. Uneori, ne simțim mai ocrotiți sau binecunvîntați dacă în încăperea în care ne petrecem în fiecare zi mai multe ore, la muncă de pildă, există o icoană.

Iconoclasmul înseamnă distrugerea icoanelor

De-a lungul timpului, Biserica a trecut prin numeroase încercări. Una dintre acestea a fost chiar lupta împotriva iconoclasmului. Adică tocmai atacul asupra icoanelor. După ce Biserica a învins fiecare erezie în parte, toate atacurile parțiale împotriva diferitelor aspecte ale doctrinei hristologice au început cu o luptă împotriva icoanei. Una dintre cele mai teribile erezii, care se împotrivea însuși creștinismului, a fost iconoclasmul secolelor VIII și IX. Unii teologi nu au putut înțelege sensul simbolic și educativ al icoanei. Nu puteau face distincție între cinstirea ei și idolatrie. Socoteau că cinstirea icoanelor vine în contradicție cu unele precepte biblice, că încalcă porunca Decalogului de a nu-ți face chip cioplit și de a nu i te închina lui (Exod 20, 4). Credincioșii concepeau și ei uneori venerarea icoanelor într-un chip prea literal. Ei cinsteau mai puțin persoana reprezentată în icoană, cît imaginea însăși. Toate acestea se apropiau de magie sau intersectau formele decadente ale păgînismului. Anumite imagini îi scandalizau pe credincioși prin senzualitatea lor rafinată, care nu se potrivea deloc cu sfințenia persoanei reprezentate. Apărătorii icoanelor, teologii și preoții, aveau datoria să amintească și să explice în mod repetat, atît laicilor cît și călugărilor, că icoanele trebuiau să fie cinstite, iar adorat putea fi numai Hristos, Cel reprezentat în icoană.

Persecuțiile au fost pornite de împărați

Primul împărat iconoclast, și totodată primul care a declanșat lupta împotriva icoanelor, a fost Leon al III-lea Isaurul (714-741). S-a simțit chemat să restabilească adevărata religie în imperiu care, prin cultul icoanelor, fusese necinstită și trădată. El se considera „împărat și preot“, cu drept de control asupra problemelor bisericești și laice. A impus iconoclasmul ca doctrină oficială a imperiului în probleme religioase. Socotea că prin aceasta va purifica religia creștină de rămășitele păgînismului, readucînd-o la înălțimea și puritatea ei originară. Pentru el, cultul icoanelor era cultul zeilor pagîni care trebuia nimicit. În 730, împăratul Leon al III-lea a dat primul edict prin care urmărea distrugerea icoanelor, implicit a Mîntuitorului și a Sfintei Fecioare, dar admițînd cinstirea Sfintei Cruci.

Constantin al V-lea n-a vrut icoane

În anul 754 la Hiereia are loc un sinod cu privire la cultul icoanelor. Astfel a fost oprită cinstirea icoanelor prin legi imperiale cît și prin legi ale Bisericii. Împăratul de atunci, Constantin al V-lea, a dezlănțuit o prigoană puternică împotriva iconodulilor, obligînd pe toți supușii să jure că nu vor da cinstire icoanelor. Cei care nu s-au supus au fost maltratați sau uciși. Ura a mers atît de departe încît a depășit hotărîrile sinodului, care priveau doar cultul icoanelor și al moaștelor, și s-a extins asupra cultului sfinților și al Maicii Domnului.

Sfîntul Ioan Damaschin, apărătorul icoanelor

Sf. Ioan Damaschin era un monah și teolog renumit, care trăia pe teritoriul arab, la Damasc, apoi la Ierusalim. El a respins afirmația iconoclaștilor că venerarea icoanelor e o reînviere a idolatriei, demonstrînd că icoana este un simbol și mijlocitor al sfîntului reprezentat pe ea. Reprezentarea Mîntuitorului trebuie pusă în legătură cu dogma hristologică a celor două firi, divină și umană. Prin zugrăvirea Sa ca om se confirmă realitatea întrupării și a trăirii Mîntuitorului în trup printre oameni.

Sinodul VII ecumenic ne-a redat icoana

În anul 780, Constantin VI (780-797), un copil de 10 ani, a urcat pe tronul imperiului. Practic, conducerea a fost preluată de mama sa Irina (+802). Deoarece cultul icoanelor fusese interzis prin hotărîrile sinodului iconoclast din 754, el trebuia să fie restabilit printr-un nou sinod ecumenic. Sinodul al VII-lea ecumenic s-a ținut la Niceea între 24 septembrie și 13 octombrie 787, sub președinția patriarhului Tarasie și a avut 7 ședințe. Membrii au combătut punct cu punct hotărîrile sinodului din 754, contestîndu-i calitatea de „adunare ecumenică”. Hotărîrea sinodului a fost orientată după precizările Sfîntului Ioan Damaschin. Cuprindea următoarea decizie dogmatică: „Este permis și chiar util și bineplăcut lui Dumnezeu a face icoane religioase și a le venera; dar această venerare să fie numai cinstire, iar nu adorare, căci adorarea se cuvine numai lui Dumnezeu. Cinstirea nu se adresează materiei icoanei și astfel ea nu este idolatrie”.

O victorie a credinței

Iconoclasmul încheie seria marilor erezii din perioada hristologică. Fiecare dintre ele atacă un aspect sau altul al iconomiei divine, adică al mîntuirii cîștigate prin Întruparea lui Dumnezeu. Or, iconoclasmul nu mai lua ca țintă un aspect anumit, ci iconomia mîntuirii în ansamblu. Și, așa cum această foarte complexă erezie constituia o ofensivă generală împotriva întregii învățături ortodoxe, tot așa, restabilirea cultului icoanelor nu a reprezentat o victorie izolată, ci triumful întregii Biserici. Și al Credinței.

„Prin rugăciunile ei fă să fie auzite cererile și rugăciunile noastre și trimite harul Preasfîntului Tău Duh asupra icoanei acesteia, pe care robii Tăi au făcut-o în cinstea și pomenirea ei. Binecuvînteaz-o cu binecuvîntarea Ta cea cerească și-i dă ei puterea și tăria facerii de minuni. Fă-o vindecătoare și izvor de tămăduiri tuturor celor ce în dureri se vor pleca în fața ei și vor cere de la Tine ajutor prin Născătoarea de Dumnezeu. Și pe toți care înaintea acestei icoane vor cinsti după vrednicie pe preabinecuvîntată Fecioară și Maică a Domnului nostru lisus Hristos”.
    Din rugăciunea care se spune la sfințirea icoanei Maicii Domnului

Ce este o icoană?

* Prin icoană înțelegem orice reprezentare sub formă de pictură a unui personaj sfînt din istoria mîntuirii și a vieții creștine sau a unei scene cu conținut religios, făcută pe unul din materialele următoare: lemn, pînză, hîrtie, metal sau pictură pe pereții bisericilor. Pentru ca să aibă caracter și calitate de icoană, o asemenea reprezentare trebuie să fie sfințită și să fie întrebuințată ca obiect de cult particular sau colectiv. Calitatea de obiect sfințit deosebește o icoană de ceea ce numim tablou religios, sau tocmai prin actul sfințirii un tablou religios devine icoană.

De ce trebuie icoanele sfințite în biserică?

* Sfințenia unei icoane pornește în primul rînd de la persoana sau scena religioasă reprezentată pe ea și care, automat, ne obligă la o atitudine de respect față de aceasta.   Este chiar învățătura Bisericii despre cinstirea sfintelor icoane, și anume că noi nu cinstim materialul sau culorile din care sînt făcute icoanele, ci persoana al cărei chip este zugrăvit sau înfățișat în icoană. Prin actul sfințirii scoatem obiectul de sub întrebuințarea obișnuită, o materie căreia îi dăm altă destinație. Desigur că materialul din care se lucrează o icoană rămîne mai departe pînză, lemn, metal sau zid, dar el capătă o încărcătură harică, o prezență sfințitoare. Acesta este rostul și sensul sfințirii icoanelor. Prin sfințire, icoana devine un obiect sfînt, obiect de cult. De aceea putem îngenunchea înaintea icoanei, ne închinăm și o sărutăm, fiindcă ea este purtătoare de har, de sfințenie. Prin aceasta nu înseamnă că îndumnezeim materia sau considerăm icoana un idol. Ci ne închinăm la sfîntul care a existat sau există în realitate, reprezentat pe lucrare. Cinstind pe sfinții zugrăviți pe icoane, noi cinstim pe Dumnezeu care i-a împodobit pe ei cu daruri deosebite.

Discriminarea majorității

* Scoaterea simbolurilor religioase din școli, cred preoții, este un regretabil atac la identitatea cultural-religioasă a neamului. Oare s-ar putea cere scoaterea steagului sau însemnelor naționale din instituțiile publice pe motiv că lezează minoritățile? Oare am putea cere retragerea oricăror însemne românești sau a studiului culturii române pe motiv că lezează minoritățile? Drepturile minorităților nu ar trebui să includă pretenția desființării și exprimarea publică a ethosului comunitar al majorității. Mai ales atunci cînd simbolurile creștine, precum crucea și icoana, nu incită în nici un fel la violență sau discriminarea minorităților, ci invită în cel mai înalt sens la iubire, dialog și respect față de tot omul creat după chipul lui Dumnezeu, față de darul alegerii libere dat oricărui om. Retragerea simbolurilor religioase ar fi însă o gravă discriminare a majorității creștine.

Nu Biserica pune icoane, oamenii vor icoane

* Biserica Ortodoxă Română nu este de acord cu decizia CNCD. „Nici Ministerul Educației, nici Biserica, nici CNCD nu pot interveni în astfel de probleme. Decizia trebuie luată de comunitate, adică de părinți, elevi și profesori. Există lege care să interzica aplicarea unor simboluri religioase? Articolele 29 și 30 din Constituție spun clar că statul asigură și respectă libertatea religioasă. Nu Biserica pune icoane, oamenii o fac“, a explicat purtătorul de cuvînt al Patriarhiei Române.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină

Sărbătoare de primăvară


Ziua Sfântului Gheorghe aduce vremea caldă

În așteptarea Învierii


Simbolul zilelor din Săptămâna Mare

Alte reguli pentru Sărbători


În Duminica Floriilor stăm acasă
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Basarab Panduru revine în antrenorat după o pauză de 12 ani!


  07.07.2020
 • ➤ Eveniment


  10 doze din aluminiu pe an, de persoană, se aruncă în fiecare an, la nivel mondial


  07.07.2020
 • ➤ Eveniment


  O cutie de bere = 3 ore de funcționare a televizorului. Atât curent se economisește prin reciclarea unei doze din aluminiu!


  07.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Incredibil! Peste 60% din deșeurile menajere ar putea fi reciclate


  07.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Prefectul cere controale la stâne, după evenimentele violente din ultima perioadă


  07.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașov:Șase copii și asistentul social care-i are în grijă s-au intoxicat cu ciuperci


  07.07.2020
 • ➤ Sport


  Brașoveanul Cosmin Dur-Bozoancă a revenit la Viitorul lui Gică Hagi


  07.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Proiectul tehnic al Sălii Polivalente din Brașov a fost livrat: 3 metri cubi de planuri și documentații


  07.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  45 de cazuri noi de COVID la Brașov, 397 în țară


  07.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un angajat al Gărzii de Mediu Brașov are COVID, cinci angajați în izolare


  07.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Ministrul Mediului: Depozitul de Deșeuri de la Brașov e model


  07.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Licitația de consultanță pentru concesionarea aeroportului a fost anulată


  07.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Locuitorii din Astra, Florilor și Scriitorilor vor avea azi apă de la cisternă


  07.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Ministrului nu-i miroase


  Plan în 20 de măsuri pentru calitatea aerului din Brașov


  07.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Licitație pentru sala de gimnastică de la Școala nr. 2


  07.07.2020
 • ➤ National


  Alte măsuri


  A fost adoptat proiectul de lege privind carantina și izolarea


  07.07.2020
 • ➤ Doctor


  Consumați pepene galben dacă suferiți de insomnie


  07.07.2020
 • ➤ Doctor


  Vederea ar putea fi îmbunătățită dacă ne uităm direct la o lumină roșie


  07.07.2020
 • ➤ Doctor


  Un truc pe bune


  Cum poți scăpa de negi cu bicarbonat de sodiu


  07.07.2020
 • ➤ Doctor


  Ceaiul de merișoare, „doctorul rinichilor”


  07.07.2020
 • ➤ Doctor


  Remedii naturiste pentru transpirația excesivă


  07.07.2020
 • ➤ Life


  Renovare la 48 de ani


  Cristina Spătar și-a făcut fund de braziliancă


  07.07.2020
 • ➤ Life


  Daniela Aciu are cele mai lungi picioare din Europa


  07.07.2020
 • ➤ Life


  Daniela Crudu a uitat de iubitul care a bătut-o


  07.07.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum plantăm și îngrijim Caprifoiul


  07.07.2020
 • ➤ Sport


  Transferuri pe bandă rulantă la CSM Corona Brașov


  07.07.2020
 • ➤ Sport


  Gabi Kajcsa, 46!


  Brașoveanul care citește jocul adversarilor pentru Isăilă


  07.07.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Semnăm ca să semnăm


  07.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Cei care hrănesc ursul la marginea drumului trebuie sancționați, a spus Ministrul Mediului la Brașov


  06.07.2020
 • ➤ Sport


  Trei dintr-o lovitură! Corona Brașov transferă de Târgu-Mureș


  06.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Doar 4 cazuri noi de COVID la Brașov și 250 în țară


  06.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  O nouă crimă la o stână din Brașov. Prefectura vrea controale la toate stânele din județ


  06.07.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Respectați indicatorul "Trecere pentru pietoni"!


  06.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  „Da” pentru aeroport, „Poate” pentru spitalul regional


  06.07.2020
 • ➤ Eveniment


  CIFRE ALARMANTE


  43 de cazuri noi de COVID la Brașov


  06.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Peste 200 de milioane de euro pentru rețelele de apă și canalizare din județul Brașov


  06.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Razii și amenzi pentru nerespectarea regulilor COVID


  06.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Program de protecție socială


  Vouchere din fonduri europene pentru seniori


  06.07.2020
 • ➤ Eveniment


  De azi începe vânătoarea de țânțari


  06.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Miros greu din Canalul Timiș


  06.07.2020
 • ➤ Actualitate


  „Francezul din Cobor”, primarul Brașovului și primarul din Homorod, premiați de ISU


  06.07.2020
 • ➤ Life


  Din nou


  Minodora a slăbit 38 de kilograme


  06.07.2020
 • ➤ Life


  Denisa de la Bambi se mărită


  06.07.2020
 • ➤ Life


  Andrei și Andreea Aradits, 16 ani de căsătorie


  06.07.2020
 • ➤ Cititori


  6 secrete pentru petunii pline de flori


  06.07.2020
 • ➤ Sport


  Gigi Becali o vede pe CFR Cluj campioană


  06.07.2020
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov


  Nechita și Lingurar au lăsat Precizia Săcele pentru Corona Brașov


  06.07.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  06.07.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep revine pe terenul de tenis


  06.07.2020
 • ➤ Sport


  Corona Brașov – Colțea Brașov ar fi primul meci în play-off-ul Ligii a 4 Brașov


  06.07.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Cutia Pandorei

  Articolul următor


  Petardele, complet interzise

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 20 milisecunde, încărcat în milisecunde