Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Ptiu, să nu te deochi!

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Lucia GHEORGHIU, 29.04.2006
* O privire admirativă, invidioasă sau răutăcioasă te poate îmbolnăvi
* Deochiul trece doar cu descîntec

Deochiul sau deochiatul este cea mai popular㠄vraj㓠care se crede că se poate face asupra cuiva. În esență, este privirea magică, născută din invidie, răutate sau ură profundă, pe care o ațintește o persoană asupra cuiva, asupra animalelor sale și chiar a lucrurilor. Individul astfel privit începe să aibă tot felul de ghinioane, se îmbolnăvește, în general vorbind, îi merge tot mai rău.
Descîntătoarea sau descîntătorul, un vraci, călugăr, preot sau o persoană cu mare credință și frică de Dumnezeu descîntă de deochi trecînd ascuțișul unui cuțit nefolosit de trei ori în cruciș într-un pahar cu apă neîncepută în care aruncă, înainte de a descînta, niște cărbuni sau chibrituri care au fost parțial arse. Inițiații spun că se vede imediat dacă victima respectivă este deochiată sau nu, cărbunii scufundîndu-se sau nu, în apă.

O afecțiune pricinuită de privirea admirativă, invidioasă sau răutăcioasă a unor persoane, care se crede că dispun de o vibrație malefică, este numită deochi și trece doar cu un descîntec.

Cea mai popular㠄vrajă“

Deochiul sau deochiatul este cea mai popular㠄vraj㓠care se crede că se poate face asupra cuiva. În esență, este privirea magică, născută din invidie, răutate sau ură profundă, pe care o ațintește o persoană asupra cuiva, asupra animalelor sale și chiar a lucrurilor. Individul astfel privit începe să aibă tot felul de ghinioane, se îmbolnăvește, în general vorbind, îi merge tot mai rău. Deochiul poate fi involuntar (există destui „aruncători“ ai deochiului care fac acest lucru fără a avea cea mai mică idee) sau intenționat, însă efectele sînt identice și proporționale cu puterea invidiei, răutății sau urii. La noi există obiceiul de a lega o fundiță roșie mai ales la copii mici care sînt mai vulnerabili, dar și adulții poartă talismane antideochi unul dintre cele mai cunoscute fiind mîna cu ochi, bijuterie populară în Balcani și în țările musulmane.

Cum se scapă de Rău?

Descîntătoarea sau descîntătorul, un vraci, călugăr, preot sau o persoană cu mare credință și frică de Dumnezeu descîntă de deochi trecînd ascuțișul unui cuțit nefolosit de trei ori în cruciș într-un pahar cu apă neîncepută în care aruncă, înainte de a descînta, niște cărbuni sau chibrituri care au fost parțial arse. Inițiații spun că se vede imediat dacă victima respectivă este deochiată sau nu, cărbunii scufundîndu-se sau nu, în apă. Astfel, acest descîntec se mai numește și „stingerea cărbunilor“. După ce a terminat descîntecul, oficiantul îi dă bolnavului să bea apă din pahar și îi recită un descîntec special sau numai rugăciunea „Tatăl nostru“ spusă de trei ori consecutiv. Unii afirmă că un semn sigur că afecțiunea a fost provocată de un deochi este atunci cînd descîntătorul începe să caște în mijlocul rugăciunii.

Cravata antideochi

Pentru că în Peninsulă peste 60% dintre locuitori sînt superstițioși, cu predilecție în sudul încă tributar unor tradiții și credințe străvechi, o firmă italiană a creat cravata antideochi. Cravata respectivă, fabricată din mătase, ascunde între pliuri un mic corn, simbol împotriva deochiului, realizat din coral mediteranean și aur de 18 carate. În acest fel, domnii superstițioși pot salva aparențele și, în același timp, pot alunga ghinionul. Ideea nu putea să apară decît la Napoli, capitala mondială a superstițioșilor. Frumos este însă că originala cravată nu este populară doar printre napoletani, localnici din sudul Italiei, care, prin tradiție, sînt considerați superstițioși și cu o înclinație spre astfel de gesturi. Devenită un adevărat obiect indispensabil pentru cei care își permit să plătească 160 de euro pentru varianta standard și 320 de euro pentru cel mai nou model, cravata antideochi garantează succes în afaceri și în viața de zi cu zi. Dacă prima versiune a cravatei pentru supersițioși ascunde un corn din coral mediteranean și aur de 18 carate, în cazul celui mai recent model, în valoare de 320 de euro, cornul este realizat din perle, coral și aur de 24 de carate. Și asta nu ar fi tot. Pe cel mai recent model, desenele de pe cravată au fost realizate din fir laminat de aur. Bineînțeles că tot de lux sînt și cutiile care conțin prețiosul obiect. Din modelul recent realizat au fost produse doar 11 exemplare, șapte dintre acestea fiind deja vîndute. De menționat c㠄Tie“ (cravată în limba engleză) nu poate fi cumpărată decît pentru a fi mai apoi dăruită. Astfel, aflăm de exemplu, că s-a găsit cineva care să-i dăruiască o astfel de cravată premierului Silvio Berlusconi, în ajunul finalei de Champion’s League din Istanbul, cînd AC Milan a fost învinsă, sau că fiul premierului, Pier Silvio Berlusconi, a primit și el o astfel de cravată, atunci cînd audiența trustului de televiziune Mediaset era în cădere liberă. De asemenea, se pare că directorul tehnic al echipei Ferrari i-a făcut un astfel de cadou, protejatului său, Michael Schumacher. De secole italienii au folosit gestul „le corna“-coarnele considerîndu-se un fel de protecție împotriva tuturor relelor, gest cu valoare de „Doamne ferește!“. Același gest este folosit de pasionalii latini pentru a înjura, a ofensa, a blestema și a arunca deochiul pe alții...

Căsătorie între... copaci

Ca o dovadă că deochiul este temut pe întreg mapamondul, locuitorii unui cartier din Calcutta, India, au celebrat recent „căsătoria“ dintre un bananier și un arbore Bo, o uniune destinată să alunge deochiul. Căsătoria dintre cei doi arbori sacri, ale căror trunchiuri au fost împodobite cu pînze roșii și ghirlande de flori, a fost urmată de un banchet demn de o nuntă împărătească la care au participat peste 1.000 de persoane. „O soartă rea ne apasă. Ca urmare, am decis să recurgem la spiritualitate pentru a o alunga“, a declarat unul dintre organizatorii ceremoniei. Localnicii se considerau deochiați deoarece în acea parte a orașului au avut loc într-o perioadă foarte scurtă o crimă, două sinucideri și numeroase jafuri, atribuite de hinduși unei sorți potrivnice.

Superstiții... deochiate


• Copiii nu trebuie lăsați să se uite în oglindă pînă la vîrsta de un an, căci se pot deochia singuri.
• Un usturoi prins cu o ață roșie la gîtul sau la căciulița copilului ferește de deochi.
• Pentru a fi ferit de deochi, copilul nou-născut trebuie cîntărit înainte de a i se face prima baie, însă greutatea copilului nu trebuie spusă nimănui .
• O ață roșie prinsă la încheietura mîinii copilului sau la gîtul unui animal alungă deochiul.
• Orice obiect din aur purtat la gît, la urechi sau la mînă se zice că ar atrage și ar anihila energia negativă a deochiului, deci are efectul de a proteja prin „diversiune“.
• Durerea puternică de cap care nu cedează cu nici un calmant, căscatul continuu, starea de amețeală și greață fără motiv, fața înroșită puternic, sîngerarea nazală, febra izbucnită brusc și țiuiturile persitente în urechi pot fi efectele unui deochi.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Ambasadorul UE Luminița Odobescu a votat pentru Kovesi, ignorând cererea lui Dăncilă


  Azi 14:33
 • ➤ National


  Laura Codruța Kovesi a fost votată procuror-șef european


  Azi 12:54
 • ➤ National


  Președintele Transelectrica a fost revocat, după ce s-a confirmat că diploma lui de inginer este falsă


  Azi 12:39
 • ➤ Local


  Agent al unei firme de securitate din Brașov lovește, scuipă și face gesturi obsene în trafic


  Azi 10:49
 • ➤ National


  Liberalii au decis să depună moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă pe 27 septembrie


  Azi 10:38
 • ➤ Prima pagina


  Prea piperat!


  Proiectul WC-ului de 1 milion de lei a fost retras


  Azi 09:25
 • ➤ National


  Dăncilă: România va vota împotriva Codruței Kovesi la Parchetul European


  Azi 09:22
 • ➤ Eveniment


  Drame pe șosea


  În ambulanța lovită pe DN13 era un copil operat pe inimă


  Azi 09:13
 • ➤ Local


  Cinci persoane reținute la Brașov în cazul hoților de seifuri


  Azi 09:08
 • ➤ Eveniment


  Reținut, după ce a sechestrat un bebeluș


  Azi 09:05
 • ➤ Eveniment


  Bursele pentru elevi vor fi majorate din cofinanțarea părinților la transportul în comun


  Azi 09:02
 • ➤ Eveniment


  Lucrări pe DN10


  Azi 08:58
 • ➤ Actualitate


  Altă socoteală


  De azi, părinții trebuie să plătească 15 lei din abonamentul elevilor


  Azi 08:54
 • ➤ Actualitate


  Președintele Transelectrica și-a falsificat CV-ul


  Azi 08:49
 • ➤ Actualitate


  „Cină pe întuneric“, pentru a încerca pe proprie piele cum trăiește o persoană fără vedere


  Azi 08:47
 • ➤ Actualitate


  Donați o carte pentru copiii din Crizbav, în campania „Cărți pe biciclete“


  Azi 08:46
 • ➤ Life


  „O țară de demenți!“


  Anamaria Prodan a primit de la soț un Rolls-Royce de 310.000 de euro


  Azi 08:39
 • ➤ Life


  Ce nu poate să facă Esca


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Delia doar se pozează cu un bolid


  Azi 08:34
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Remedii băbești foarte eficiente


  Azi 08:29
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  Reacția lui Stanciu după egalul cu Inter Milano


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  Victor Pițurcă nu-l regretă pe Carlos Fortes


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  Participă la turneele de la Wuhan și Beijing


  Halep a plecat încrezătoare spre China


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Nepotul lui Luțu joacă la CSM Slatina


  Cătălin Grigore, meci special cu ACS SR Brașov


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Ultimul drum al lui Iuliu Ienei


  Azi 08:05
 • ➤ Local


  Donați o carte pentru copiii din Crizbav, în campania "Cărți pe biciclete"


  18.09.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Regizorul Ducu Darie, fiul regretatului Iurie Darie, a încetat din viață


  18.09.2019
 • ➤ National


  CCR: Iohannis, obligat să numească miniștrii interimari propuși de Dăncilă, iar Premierul trebuie să vină în Parlament


  18.09.2019
 • ➤ Local


  În ambulanța lovită ieri pe DN13, lângă Brașov, era un copil operat pe inimă


  18.09.2019
 • ➤ National


  Control al Protecției Consumatorilor, la farmacia Catena de pe str. Toamnei


  18.09.2019
 • ➤ National


  Președintele Transelectrica și-a falsificat CV-ul. El nu are diplomă de inginer


  18.09.2019
 • ➤ National


  Legea de impozitare a pensiilor speciale, adoptată de Senat


  18.09.2019
 • ➤ National


  Proiectul WC- ului de 1 milion de lei a fost retras de pe ordinea de zi a CL Brașov


  18.09.2019
 • ➤ National


  A fost găsit leacul care oprește răceala


  18.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Coplată: 15 lei de la părinți, 70 de lei de la buget


  Elevii nu vor mai avea 100% gratuitate pe liniile RATBV


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  De azi se pot depune dosarele pentru ajutoarele de încălzire


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  De la 1 octombrie se scumpește apa și canalizarea


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  În 27 octombrie trecem la ora de iarnă


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Luptător și la 81 de ani


  Octav Bjoza a fost reales președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Firmele care transportă angajații în jurul Brașovului nu se înghesuie să intre în legalitate


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Peste 3,5 milioane de lei de la buget pentru închiderea șantierului de la Colegiul de Informatică


  18.09.2019
 • ➤ Actualitate


  Pentru al doilea an


  CJ finanțează nerambursabil proiecte de asistență socială


  18.09.2019
 • ➤ National


  La Consiliul UE


  Candidatura lui Kovesi pentru Parchetul European va fi votată joi dimineață


  18.09.2019
 • ➤ National


  O nouă înfrângere: numirea Adinei Florea la Șefia Secției Speciale de anchetare a magistraților a fost amânată pentru a cincea oară


  18.09.2019
 • ➤ National


  Eugen Teodorovici a întors-o cu pușcăria


  18.09.2019
 • ➤ Life


  S-a dezlănțuit


  Dana Budeanu îi face marțafoi pe bărbații fără șosete


  18.09.2019
 • ➤ Life


  Un milionar român are cel mai tare Ferrari


  18.09.2019
 • ➤ Life


  Lidia Buble crede că nu mai are mult de trăit


  18.09.2019
 • ➤ Life


  Alexandra Stan a închis sezonul estival tot topless


  18.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Restricții pe DN 1

  Articolul următor


  La 1 Mai nu mai e 1 Mai

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 16.268 milisecunde, încărcat în milisecunde