Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Ptiu, să nu te deochi!

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Lucia GHEORGHIU, 29.04.2006
* O privire admirativă, invidioasă sau răutăcioasă te poate îmbolnăvi
* Deochiul trece doar cu descîntec

Deochiul sau deochiatul este cea mai popular㠄vraj㓠care se crede că se poate face asupra cuiva. În esență, este privirea magică, născută din invidie, răutate sau ură profundă, pe care o ațintește o persoană asupra cuiva, asupra animalelor sale și chiar a lucrurilor. Individul astfel privit începe să aibă tot felul de ghinioane, se îmbolnăvește, în general vorbind, îi merge tot mai rău.
Descîntătoarea sau descîntătorul, un vraci, călugăr, preot sau o persoană cu mare credință și frică de Dumnezeu descîntă de deochi trecînd ascuțișul unui cuțit nefolosit de trei ori în cruciș într-un pahar cu apă neîncepută în care aruncă, înainte de a descînta, niște cărbuni sau chibrituri care au fost parțial arse. Inițiații spun că se vede imediat dacă victima respectivă este deochiată sau nu, cărbunii scufundîndu-se sau nu, în apă.

O afecțiune pricinuită de privirea admirativă, invidioasă sau răutăcioasă a unor persoane, care se crede că dispun de o vibrație malefică, este numită deochi și trece doar cu un descîntec.

Cea mai popular㠄vrajă“

Deochiul sau deochiatul este cea mai popular㠄vraj㓠care se crede că se poate face asupra cuiva. În esență, este privirea magică, născută din invidie, răutate sau ură profundă, pe care o ațintește o persoană asupra cuiva, asupra animalelor sale și chiar a lucrurilor. Individul astfel privit începe să aibă tot felul de ghinioane, se îmbolnăvește, în general vorbind, îi merge tot mai rău. Deochiul poate fi involuntar (există destui „aruncători“ ai deochiului care fac acest lucru fără a avea cea mai mică idee) sau intenționat, însă efectele sînt identice și proporționale cu puterea invidiei, răutății sau urii. La noi există obiceiul de a lega o fundiță roșie mai ales la copii mici care sînt mai vulnerabili, dar și adulții poartă talismane antideochi unul dintre cele mai cunoscute fiind mîna cu ochi, bijuterie populară în Balcani și în țările musulmane.

Cum se scapă de Rău?

Descîntătoarea sau descîntătorul, un vraci, călugăr, preot sau o persoană cu mare credință și frică de Dumnezeu descîntă de deochi trecînd ascuțișul unui cuțit nefolosit de trei ori în cruciș într-un pahar cu apă neîncepută în care aruncă, înainte de a descînta, niște cărbuni sau chibrituri care au fost parțial arse. Inițiații spun că se vede imediat dacă victima respectivă este deochiată sau nu, cărbunii scufundîndu-se sau nu, în apă. Astfel, acest descîntec se mai numește și „stingerea cărbunilor“. După ce a terminat descîntecul, oficiantul îi dă bolnavului să bea apă din pahar și îi recită un descîntec special sau numai rugăciunea „Tatăl nostru“ spusă de trei ori consecutiv. Unii afirmă că un semn sigur că afecțiunea a fost provocată de un deochi este atunci cînd descîntătorul începe să caște în mijlocul rugăciunii.

Cravata antideochi

Pentru că în Peninsulă peste 60% dintre locuitori sînt superstițioși, cu predilecție în sudul încă tributar unor tradiții și credințe străvechi, o firmă italiană a creat cravata antideochi. Cravata respectivă, fabricată din mătase, ascunde între pliuri un mic corn, simbol împotriva deochiului, realizat din coral mediteranean și aur de 18 carate. În acest fel, domnii superstițioși pot salva aparențele și, în același timp, pot alunga ghinionul. Ideea nu putea să apară decît la Napoli, capitala mondială a superstițioșilor. Frumos este însă că originala cravată nu este populară doar printre napoletani, localnici din sudul Italiei, care, prin tradiție, sînt considerați superstițioși și cu o înclinație spre astfel de gesturi. Devenită un adevărat obiect indispensabil pentru cei care își permit să plătească 160 de euro pentru varianta standard și 320 de euro pentru cel mai nou model, cravata antideochi garantează succes în afaceri și în viața de zi cu zi. Dacă prima versiune a cravatei pentru supersițioși ascunde un corn din coral mediteranean și aur de 18 carate, în cazul celui mai recent model, în valoare de 320 de euro, cornul este realizat din perle, coral și aur de 24 de carate. Și asta nu ar fi tot. Pe cel mai recent model, desenele de pe cravată au fost realizate din fir laminat de aur. Bineînțeles că tot de lux sînt și cutiile care conțin prețiosul obiect. Din modelul recent realizat au fost produse doar 11 exemplare, șapte dintre acestea fiind deja vîndute. De menționat c㠄Tie“ (cravată în limba engleză) nu poate fi cumpărată decît pentru a fi mai apoi dăruită. Astfel, aflăm de exemplu, că s-a găsit cineva care să-i dăruiască o astfel de cravată premierului Silvio Berlusconi, în ajunul finalei de Champion’s League din Istanbul, cînd AC Milan a fost învinsă, sau că fiul premierului, Pier Silvio Berlusconi, a primit și el o astfel de cravată, atunci cînd audiența trustului de televiziune Mediaset era în cădere liberă. De asemenea, se pare că directorul tehnic al echipei Ferrari i-a făcut un astfel de cadou, protejatului său, Michael Schumacher. De secole italienii au folosit gestul „le corna“-coarnele considerîndu-se un fel de protecție împotriva tuturor relelor, gest cu valoare de „Doamne ferește!“. Același gest este folosit de pasionalii latini pentru a înjura, a ofensa, a blestema și a arunca deochiul pe alții...

Căsătorie între... copaci

Ca o dovadă că deochiul este temut pe întreg mapamondul, locuitorii unui cartier din Calcutta, India, au celebrat recent „căsătoria“ dintre un bananier și un arbore Bo, o uniune destinată să alunge deochiul. Căsătoria dintre cei doi arbori sacri, ale căror trunchiuri au fost împodobite cu pînze roșii și ghirlande de flori, a fost urmată de un banchet demn de o nuntă împărătească la care au participat peste 1.000 de persoane. „O soartă rea ne apasă. Ca urmare, am decis să recurgem la spiritualitate pentru a o alunga“, a declarat unul dintre organizatorii ceremoniei. Localnicii se considerau deochiați deoarece în acea parte a orașului au avut loc într-o perioadă foarte scurtă o crimă, două sinucideri și numeroase jafuri, atribuite de hinduși unei sorți potrivnice.

Superstiții... deochiate


• Copiii nu trebuie lăsați să se uite în oglindă pînă la vîrsta de un an, căci se pot deochia singuri.
• Un usturoi prins cu o ață roșie la gîtul sau la căciulița copilului ferește de deochi.
• Pentru a fi ferit de deochi, copilul nou-născut trebuie cîntărit înainte de a i se face prima baie, însă greutatea copilului nu trebuie spusă nimănui .
• O ață roșie prinsă la încheietura mîinii copilului sau la gîtul unui animal alungă deochiul.
• Orice obiect din aur purtat la gît, la urechi sau la mînă se zice că ar atrage și ar anihila energia negativă a deochiului, deci are efectul de a proteja prin „diversiune“.
• Durerea puternică de cap care nu cedează cu nici un calmant, căscatul continuu, starea de amețeală și greață fără motiv, fața înroșită puternic, sîngerarea nazală, febra izbucnită brusc și țiuiturile persitente în urechi pot fi efectele unui deochi.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Pep Guardiola, în doliu! Mama antrenorului lui Manchester City a murit din cauza coronavirusului!


  Azi 19:31
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 6 aprilie 2020. Încă 6 decese. Bilanțul morților a ajuns la 168


  Azi 19:06
 • ➤ National


  Încă șase persoane au murit din cauza coronavirusului. Bilanțul deceselor în România urcă la 168


  Azi 18:50
 • ➤ National


  Indemnizația pentru creșterea copilului care expiră pe perioada stării de urgență se prelungește automat - ministrul Muncii


  Azi 18:27
 • ➤ National


  Dr. Andrea Neculau este oficial noul director DSP Brașov


  Azi 16:16
 • ➤ National


  21 de pacienți vindecați de CoVID-19, externați de la Spitalul de Infecțioase din Brașov


  Azi 15:48
 • ➤ National


  Alte cinci decese din cauza coronavirusului. Bilanțul ajunge la 162


  Azi 15:29
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Atenție la falșii binevoitori!


  Azi 15:20
 • ➤ National


  Klaus Iohannis: Starea de urgență se prelungește cu încă o lună


  Azi 14:49
 • ➤ National


  Patru angajate ale Operei Brașov cos combinezoane de protecție


  Azi 13:10
 • ➤ National


  4057 de cazuri de infectare cu coronavirus în România, 138 la Brașov


  Azi 13:02
 • ➤ National


  Coronavirus:autoritățile au anunțat încă un deces. Bilațul a ajuns la 157


  Azi 11:02
 • ➤ National


  Cinci noi decese din cauza coronavirusului. Numărul total de victime a ajuns la 156


  Azi 10:29
 • ➤ Local


  Un om a murit carbonizat într-un tren care a luat foc în zona Augustin


  Azi 10:17
 • ➤ Prima pagină


  Spitalul Județean Brașov aduce 27 de ventilatoare. La toamnă


  Azi 09:32
 • ➤ Eveniment


  Reduceri la salarii


  Angajații de la Primărie și CJ intră în șomaj tehnic sau program redus


  Azi 09:25
 • ➤ Eveniment


  Operațiune obligatorie


  Scările de bloc din Brașov vor fi dezinfectate de două ori pe săptămână


  Azi 09:20
 • ➤ Eveniment


  Oameni pentru oameni


  Servicii stomatologice de urgență gratuite, în Brașov


  Azi 09:14
 • ➤ Eveniment


  Spital de campanie, în sala de sport a Liceului „George Moroianu“ din Săcele


  Azi 09:11
 • ➤ Local


  CJ Brașov taie din banii pentru aeroport și drumuri, pentru spitale


  Azi 09:09
 • ➤ National


  Spune Ministerul de Finanțe


  Băncile amână ratele pentru toți clienții afectați de criza Covid-19


  Azi 09:04
 • ➤ National


  Ordonanța Militară nr. 7: măsuri împotriva hoților de lemn


  Azi 08:59
 • ➤ Life


  Ce fac vedetele când #stauacasă


  Andreea Mantea face fitness cu fiul ei


  Azi 08:51
 • ➤ Life


  Smiley a lansat o melodie dedicată eroilor din linia întâi


  Azi 08:49
 • ➤ Life


  După pandemie, vrea să zburde pe o plajă pustie


  Azi 08:47
 • ➤ Cititori


  „Mai bine izolat, decât intubat“ Avertisment dur al unui specialist


  Azi 08:41
 • ➤ Cititori


  Sfaturi Expres


  Este sau nu importantă igiena calculatorului?


  Azi 08:38
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:36
 • ➤ Sport


  AJF Suceava a pus punct sezonului de Liga 4!


  Azi 08:32
 • ➤ Sport


  Fotbaliștii lui Inter Cristian au distribuit pachete cu alimente persoanelor vârstnice


  Azi 08:30
 • ➤ Sport


  Situație specială


  UEFA a anunțat termenul limită pentru încheierea cupelor europene, luna august


  Azi 08:27
 • ➤ Sport


  Coronavirus în Spania


  Brașoveanul Florin Ungurianu: „În fiecare zi se anunță aproape 1000 de morți!“


  Azi 08:22
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  E momentul!


  Azi 08:11
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 5 aprilie 2020. Trei noi decese. Bilanțul morților ajunge la 151


  05.04.2020
 • ➤ Local


  Angajații secției de la Zărnești a Spitalului de Psihiatrie și Neuro vor fi testați, după ce un pacient a fost confirmat cu CoVID


  05.04.2020
 • ➤ Local


  Primăria Brașov e gata să deschidă al șaselea centru de carantină


  05.04.2020
 • ➤ Local


  11 cadre medicale din Brașov, depistate cu CoVID-19


  05.04.2020
 • ➤ Local


  Coronavirus în România: Bilanțul morților urcă la 148. La Brașov: 131 confirmați cu CoVID


  05.04.2020
 • ➤ Local


  Focar de infecție în rândul cadrelor medicale din Brașov. Ministerul Sănătății anunță verificări în teren


  05.04.2020
 • ➤ Sport


  Marius Lăcătuș împlinește astăzi 56 de ani!


  05.04.2020
 • ➤ Economic


  Spitalul Județean Brașov preia de zece zile, cazurile severe de CoVID-19. Avizele solicitate DSP pentru modificările făcute se lasă încă așteptate


  05.04.2020
 • ➤ Local


  198 de persoane se află în carantină în județul Brașov


  05.04.2020
 • ➤ Economic


  Ratele se suspendă pe proprie răspundere. Solicitantul trebuie să spună dacă i-au scăzut veniturile


  05.04.2020
 • ➤ Sport


  Premieră națională. AJF a suspendat campionatul din cauza coronavirusului!


  04.04.2020
 • ➤ Local


  Primul caz COVID-19 în comuna Hărman, de lângă Brașov


  04.04.2020
 • ➤ National


  Alte 6 persoane au murit în România din cauza coronavirusului / Bilanțul urcă la 146


  04.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România. Declarat mort, pacientul nr. 137 trăiește!


  04.04.2020
 • ➤ National


  Ordonanța Militară 7: carantina la Țăndărei și anularea zborurilor spre și dinspre Austria, Belgia, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia și Iran


  04.04.2020
 • ➤ National


  127 de cazuri la Brașov. Locul 6 în țară


  04.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România: încă 8 decese.Bilanțul total urcă la 141


  04.04.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Restricții pe DN 1

  Articolul următor


  La 1 Mai nu mai e 1 Mai

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 19.248 milisecunde, încărcat în milisecunde