Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Ptiu, să nu te deochi!

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Lucia GHEORGHIU, 29.04.2006
* O privire admirativă, invidioasă sau răutăcioasă te poate îmbolnăvi
* Deochiul trece doar cu descîntec

Deochiul sau deochiatul este cea mai popular㠄vraj㓠care se crede că se poate face asupra cuiva. În esență, este privirea magică, născută din invidie, răutate sau ură profundă, pe care o ațintește o persoană asupra cuiva, asupra animalelor sale și chiar a lucrurilor. Individul astfel privit începe să aibă tot felul de ghinioane, se îmbolnăvește, în general vorbind, îi merge tot mai rău.
Descîntătoarea sau descîntătorul, un vraci, călugăr, preot sau o persoană cu mare credință și frică de Dumnezeu descîntă de deochi trecînd ascuțișul unui cuțit nefolosit de trei ori în cruciș într-un pahar cu apă neîncepută în care aruncă, înainte de a descînta, niște cărbuni sau chibrituri care au fost parțial arse. Inițiații spun că se vede imediat dacă victima respectivă este deochiată sau nu, cărbunii scufundîndu-se sau nu, în apă.

O afecțiune pricinuită de privirea admirativă, invidioasă sau răutăcioasă a unor persoane, care se crede că dispun de o vibrație malefică, este numită deochi și trece doar cu un descîntec.

Cea mai popular㠄vrajă“

Deochiul sau deochiatul este cea mai popular㠄vraj㓠care se crede că se poate face asupra cuiva. În esență, este privirea magică, născută din invidie, răutate sau ură profundă, pe care o ațintește o persoană asupra cuiva, asupra animalelor sale și chiar a lucrurilor. Individul astfel privit începe să aibă tot felul de ghinioane, se îmbolnăvește, în general vorbind, îi merge tot mai rău. Deochiul poate fi involuntar (există destui „aruncători“ ai deochiului care fac acest lucru fără a avea cea mai mică idee) sau intenționat, însă efectele sînt identice și proporționale cu puterea invidiei, răutății sau urii. La noi există obiceiul de a lega o fundiță roșie mai ales la copii mici care sînt mai vulnerabili, dar și adulții poartă talismane antideochi unul dintre cele mai cunoscute fiind mîna cu ochi, bijuterie populară în Balcani și în țările musulmane.

Cum se scapă de Rău?

Descîntătoarea sau descîntătorul, un vraci, călugăr, preot sau o persoană cu mare credință și frică de Dumnezeu descîntă de deochi trecînd ascuțișul unui cuțit nefolosit de trei ori în cruciș într-un pahar cu apă neîncepută în care aruncă, înainte de a descînta, niște cărbuni sau chibrituri care au fost parțial arse. Inițiații spun că se vede imediat dacă victima respectivă este deochiată sau nu, cărbunii scufundîndu-se sau nu, în apă. Astfel, acest descîntec se mai numește și „stingerea cărbunilor“. După ce a terminat descîntecul, oficiantul îi dă bolnavului să bea apă din pahar și îi recită un descîntec special sau numai rugăciunea „Tatăl nostru“ spusă de trei ori consecutiv. Unii afirmă că un semn sigur că afecțiunea a fost provocată de un deochi este atunci cînd descîntătorul începe să caște în mijlocul rugăciunii.

Cravata antideochi

Pentru că în Peninsulă peste 60% dintre locuitori sînt superstițioși, cu predilecție în sudul încă tributar unor tradiții și credințe străvechi, o firmă italiană a creat cravata antideochi. Cravata respectivă, fabricată din mătase, ascunde între pliuri un mic corn, simbol împotriva deochiului, realizat din coral mediteranean și aur de 18 carate. În acest fel, domnii superstițioși pot salva aparențele și, în același timp, pot alunga ghinionul. Ideea nu putea să apară decît la Napoli, capitala mondială a superstițioșilor. Frumos este însă că originala cravată nu este populară doar printre napoletani, localnici din sudul Italiei, care, prin tradiție, sînt considerați superstițioși și cu o înclinație spre astfel de gesturi. Devenită un adevărat obiect indispensabil pentru cei care își permit să plătească 160 de euro pentru varianta standard și 320 de euro pentru cel mai nou model, cravata antideochi garantează succes în afaceri și în viața de zi cu zi. Dacă prima versiune a cravatei pentru supersițioși ascunde un corn din coral mediteranean și aur de 18 carate, în cazul celui mai recent model, în valoare de 320 de euro, cornul este realizat din perle, coral și aur de 24 de carate. Și asta nu ar fi tot. Pe cel mai recent model, desenele de pe cravată au fost realizate din fir laminat de aur. Bineînțeles că tot de lux sînt și cutiile care conțin prețiosul obiect. Din modelul recent realizat au fost produse doar 11 exemplare, șapte dintre acestea fiind deja vîndute. De menționat c㠄Tie“ (cravată în limba engleză) nu poate fi cumpărată decît pentru a fi mai apoi dăruită. Astfel, aflăm de exemplu, că s-a găsit cineva care să-i dăruiască o astfel de cravată premierului Silvio Berlusconi, în ajunul finalei de Champion’s League din Istanbul, cînd AC Milan a fost învinsă, sau că fiul premierului, Pier Silvio Berlusconi, a primit și el o astfel de cravată, atunci cînd audiența trustului de televiziune Mediaset era în cădere liberă. De asemenea, se pare că directorul tehnic al echipei Ferrari i-a făcut un astfel de cadou, protejatului său, Michael Schumacher. De secole italienii au folosit gestul „le corna“-coarnele considerîndu-se un fel de protecție împotriva tuturor relelor, gest cu valoare de „Doamne ferește!“. Același gest este folosit de pasionalii latini pentru a înjura, a ofensa, a blestema și a arunca deochiul pe alții...

Căsătorie între... copaci

Ca o dovadă că deochiul este temut pe întreg mapamondul, locuitorii unui cartier din Calcutta, India, au celebrat recent „căsătoria“ dintre un bananier și un arbore Bo, o uniune destinată să alunge deochiul. Căsătoria dintre cei doi arbori sacri, ale căror trunchiuri au fost împodobite cu pînze roșii și ghirlande de flori, a fost urmată de un banchet demn de o nuntă împărătească la care au participat peste 1.000 de persoane. „O soartă rea ne apasă. Ca urmare, am decis să recurgem la spiritualitate pentru a o alunga“, a declarat unul dintre organizatorii ceremoniei. Localnicii se considerau deochiați deoarece în acea parte a orașului au avut loc într-o perioadă foarte scurtă o crimă, două sinucideri și numeroase jafuri, atribuite de hinduși unei sorți potrivnice.

Superstiții... deochiate


• Copiii nu trebuie lăsați să se uite în oglindă pînă la vîrsta de un an, căci se pot deochia singuri.
• Un usturoi prins cu o ață roșie la gîtul sau la căciulița copilului ferește de deochi.
• Pentru a fi ferit de deochi, copilul nou-născut trebuie cîntărit înainte de a i se face prima baie, însă greutatea copilului nu trebuie spusă nimănui .
• O ață roșie prinsă la încheietura mîinii copilului sau la gîtul unui animal alungă deochiul.
• Orice obiect din aur purtat la gît, la urechi sau la mînă se zice că ar atrage și ar anihila energia negativă a deochiului, deci are efectul de a proteja prin „diversiune“.
• Durerea puternică de cap care nu cedează cu nici un calmant, căscatul continuu, starea de amețeală și greață fără motiv, fața înroșită puternic, sîngerarea nazală, febra izbucnită brusc și țiuiturile persitente în urechi pot fi efectele unui deochi.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Cupa EHF. Corona Brașov va juca direct în turul 2 / Posibil duel cu Super Amara Bera Bera


  Azi 14:09
 • ➤ Local


  Brașov: amendat cu 1000 de lei pentru că a tăiat un pom din fața blocului


  Azi 13:42
 • ➤ Local


  Opt turiști căzuți în gol de pe o scară din lemn, la o pensiune de lângă Brașov


  Azi 13:31
 • ➤ Local


  Ștefan Bănică jr. și Irina Rimes, în recital la Cerbul de Aur 2019


  Azi 13:07
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov, eșec în primul amical al verii, scor 0-1 cu Metaloglobus


  Azi 12:54
 • ➤ Prima pagina


  Prefectul se ia la trântă cu urșii


  Azi 09:46
 • ➤ Local


  Brașov. Regia Pădurilor „Kronstadt“ va face parc dendrologic la Noua


  Azi 09:44
 • ➤ Eveniment


  Nu se pot face alegeri până la anul


  Predealul, orașul fără cap


  Azi 09:40
 • ➤ Local


  Brașov. Locatarii din Tractorul vor scăpa de întreruperile la apă caldă


  Azi 09:38
 • ➤ Actualitate


  Campanie anti-corupție


  Pacienți „sub acoperire“ în spitale pentru a depista șpaga


  Azi 09:35
 • ➤ National


  Remaniere


  Dăncilă i-a mazilit pe Carmen Dan și Meleșcanu


  Azi 09:29
 • ➤ National


  Guvernul ia bani de la studenți


  Azi 09:22
 • ➤ Economic


  Cumpărături


  A început a treia „Rablă pentru electrocasnice”


  Azi 09:19
 • ➤ Economic


  Datoria externă totală a României a crescut cu 4,1 miliarde euro în primele 5 luni


  Azi 09:09
 • ➤ Economic


  Elveția va avea nevoie de 500.000 de muncitori în următorii 10 ani


  Azi 09:07
 • ➤ Economic


  CNPP: 9.303 de beneficiari de pensii de serviciu, la finele lunii mai 2019


  Azi 09:06
 • ➤ Economic


  Cererile de angajare a străinilor în România au crescut cu 165%


  Azi 09:03
 • ➤ Doctor


  5 alimente pe care să nu le consumi după 30 de ani


  Azi 09:01
 • ➤ Doctor


  Cum poți să-ți stimulezi metabolismul


  Azi 08:59
 • ➤ Doctor


  Bune la multe


  Roșiile protejează inima


  Azi 08:55
 • ➤ Doctor


  Sucurile din legume și fructe te țin în priză


  Azi 08:46
 • ➤ Doctor


  Testări gratuite pentru intoleranța la gluten


  Azi 08:41
 • ➤ Doctor


  Leușteanul, o frunză de pus la inimă


  Azi 08:40
 • ➤ Doctor


  Nu arunca semințele de la pepene


  Azi 08:39
 • ➤ Life


  Mireasă de poveste


  Andreea Bălan va avea trei rochii de mireasă


  Azi 08:35
 • ➤ Life


  INNA a filmat videoclipul „Locura” în casa lui Ceaușescu


  Azi 08:32
 • ➤ Life


  Pestrițu, la petrecerea burlăcițelor


  Azi 08:29
 • ➤ Life


  Un producător de vin a angajat numai virgine pentru a zdrobi strugurii


  Azi 08:28
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Tratamente exotice


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  CSM București s-a reunit pentru noul sezon


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov, primul amical al verii cu Metaloglobus


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Wimbledon


  Simona Halep și Novak Djokovic, senzație la Balul Campionilor!


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  Cu Sandu înainte! ACS SR Brașov continuă în Liga a 3-a


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  O nouă lovitură pentru fotbalul brașovean


  AFC Hărman se retrage din Liga a 3-a!


  Azi 08:03
 • ➤ National


  O capră neagră, cu un picior fracturat, a fost cărată în spate de salvamontiștii din Râșnov


  15.07.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. ACS SR Brașov continuă în Liga a 3-a


  15.07.2019
 • ➤ National


  ALDE o propune oficial pe Ramona Mănescu la Ministerul de Externe, în locul lui Meleșcanu


  15.07.2019
 • ➤ Local


  Elevii brașoveni care au picat Bacul se pot înscrie de azi pentru sesiunea din toamnă


  15.07.2019
 • ➤ National


  Guvernul vrea să taie din bursele studenților și sporurile funcționarilor publici


  15.07.2019
 • ➤ National


  Carmen Dan și-a dat demisia din funcția de ministru de Interne


  15.07.2019
 • ➤ IT, Stiinta si tehnica


  O modalitate ingenioasă de back up pentru un plus de siguranță!


  15.07.2019
 • ➤ Prima pagina


  Un brașovean a stabilit noul record național de alergare pe bandă


  15.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Ordonanța care a deschis cutia Pandorei


  Război pe banii navetiștilor


  15.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Brașovul s-a umplut de graffiti


  15.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Din contestație în contestație


  Contractul pentru terminalul Aeroportului Brașov ajunge totuși în instanță


  15.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Restricții de circulație pe DN73A între Predeal și Râșnov


  15.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Accident cu 5 victime pe DN 73


  15.07.2019
 • ➤ Eveniment


  USR Brașov a recrutat doi consilieri locali care vor să candideze și la primărie


  15.07.2019
 • ➤ National


  Remaniere guvernamentală


  Primii miniștri pe făraș


  15.07.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Restricții pe DN 1

  Articolul următor


  La 1 Mai nu mai e 1 Mai

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 16.736 milisecunde, încărcat în milisecunde